Mat og Drikke leksikon

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å 


Mat/drikkeordForklaring
KabaretKald rett som består av egg. fisk. skalldyr og grønnsaker eller kjøtt og grønnsaker som er lagt ned i aspik. Var populert på 50- og 60- tallet.
KahluaKaffelikør produsert i Mexico
KalvedansRåmelkspudding eller gammel rett laget av kalvehode.
KamoraMexicansk kaffelikør med 26.5 % alkohol.
KamsRett med bruk av fiskelever.
Kanadisk WhiskyLages ofte av rug. lagret som regel i minst 5 år. Men med unntak. Kjente merker er Canadian Club og Seagrams V.O.
KanapéerEt lite smørbrød med ekstra fint pålegg og garnityr. Brukes gjerne som en forrett eller som tilbehør til drinker.
KandisereNår man trekker over med eller koker inn i sterk sukkerlake.
KannelereLage små rifler i for eksempel en kakeglasur.
KapunFetet hanekylling som har blitt kastrert.
Karamell likørLikør med karamell smak.
KaramellisereStrø dessert med brunt sukker og plassere under sterk overvarme. slik at desserten får en karamellisert overflate.
KebabGrilspyd med kjøtt. Velkjent rett fra Østen.
KeftedesGreske kjøttboller.
KibowiHollandsk kiwilikør.
KirschKan være 2 ting: 1. Hvit brandy laget av Kirsebær og lagret i parafin belagte tønner som hindrer at dentar farge fra tønna. 2. Kirsebær schnapps.
KirschwasserKirsebær brennevin.
Kirsebær likørLikør laget av kirsebær. Mange typer og merker.
Kiwi likørLikør laget av kiwier.
KlareGjøre gelé eller buljong klar med eggehvite og eggeskall.
KlubbKompelignende rett som blir laget av forskjellige råvarer. Feks blodklubb. leverklubb.
KnaostOst laget av surmelk med karve i.
KnekkSukker. vann og litt eddik smeltet og stivnet i en panne.
Koke utHelle væske i pannen etter at du har stekt noe. da får du en god sjy/kraft til saus.
KoldskålEldre dessert laget av fløte. surmelk. sukker og mandler.
KolorereNår en ting gis farge. for eksempel ved å brune en kylling.
KompeSørlandsk navn for potetball. komle.
KompottereKoke frukt i sukkerlake.
KonservereGjøre en matvare holdbar for lengre tid ved hermetisering. salting. dypfrysning eller anne metode som øker holdbarheten.
KonserveringsmiddelMidler som tilsettes mat for å gjøre den holdbar.
KoskenkorvaFinsk vodka. Flere typer som er smaksatt med forskjellige smaker.
Krams fuglBetegnelse på små fugl som trost ol. som brukes til mat.
KrautsalatTysk kålsalat.
KrokanKaramellmasse laget av sukker og mandler.
KroketterTykk stuing som formes til boller som paneres og brunes.
KruskaOpprinnelig en blanding av kli. havregryn og rosiner.
KrustaderLett bakverk som er frityrstekt og fylt med stuing. grønnsaker og andre ingredienser.
KrutongerSmå. sprøstekte terninger eller stenger av brød som brukes som garnityr i supper og salater.
KryddereddikLages ved at urter får trekke i eddik over ett tidsrom.
KrymmelKakepynt laget av farget sukker eller sjokolade.
KrystallrosetterSøtningsmiddel av sakkarin.
KråsInnmaten av fugl.
KummelEn klar likør som er smaksatt med karve og anis. Fra Holland og Tyskland.
KuvertbrødSmå brød som serveres ved hver kuvert til suppe eller forrett.
KvargFersk surmelksost. Ligner cottage cheese.
KvikakuAnnet navn for pannekaker som ble brukt i gamle dager.




Ansvarlig utgiver: © 2002- DatabaseSør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!