Tradisjonsmat fra Nordland

Gammelt hus

Et eldorado for matglade

Alstahaug kommune, kjent for fjellformasjonen De syv søstre, dikterpresten Petter Dass, og Belsvåg gård som ble Nord-Norges første bispesete etter at stiftet ble delt i 1803. Men Alstahaug utmerker seg også på andre områder.
En ting kanskje ikke alle er klar over er at helt fra Petter Dass sine dager har denne kommunen i Midt-Helgeland vært et sentrum for god mat, noe oppskriftene av meget gammel dato fra Berlevåg gård, og innblikket i selskapsmaten hos dikterpresten minner om:

Bispegaardens Flynder Rague
"Naar Flynderne er stykkeskaarne, og vel vasket, legges de paa Krusfad, og drysses ganske lit Salt over dem, som ellers til stegt Fisk. Den bliver da steget i Smør, efter at de først er Melet. De skal være saa brun som muligt, og lægges efter hvert i en Bunke eller Caserolle, som de siden bliver kogt i. Naar en alt er stegt, brunes Smør 1/2 pund eller mere efter behag, og naar dette er brunt haves Hvedemelet deri, en lille Thekop fuld, og røres vel i Smøret til det er brunt. Spæd det saa ud med fersk Kiød Kraft, eller fiskekraft som maa være kogende. Lidt af gangen, til det bliver som en tynd Suppe, thi Melet Flynderen er steget i, giør den tykkere. Lidt hele sorte Pebere koges i Sosen, før den heldes over Flynderen og giver det hele et Opkog. Haver man Østers at tilsætte giver det en god Smag, ved at komme nogle deraf iblant."

Noen gode oppskrifter med bilde


Prøv også Portvinsgravet lammefilet fra Nordland.
Prøv også Rakfisk 2.
Prøv også Multekrem.
Prøv også Melkering fra Nordland.
Prøv også Seikaker 2.
Prøv også Torsketunger i saus.
Prøv også Rømmegrøt fra Nordland.
Prøv også Fiskesuppe fra Træna.
Prøv også Karvekålsuppe.
Prøv også Lammelår fra Rana i Helgeland.
Prøv også Bløtlefser fra Løvøy.
Prøv også Arme riddere 5.






Oppskrifter fra Nordland

NavnPoengPrisKcalKarboFettKostfiberMettet FettBilde
Arme riddere 53.32.71192.634.42.81.81.2Oppskriften har bilde
Bacalao fra Nordland3.57.461326.94.90.90.9
Blankelefse30
Blod-baller20
Blodklubb (Komsa) å la Ella Nilsen33.2926121.114.95.57.1
Blodpølse av rein33.04175.3290.91.40.2
Blomkålsuppe fra Nordland4.31.2536.81.92.70.51.6
Bløtlefser fra Løvøy51.98209.343.22.801.4Oppskriften har bilde
Blåskjellsuppe 322.0439.43.61.60.60.5
Bokna sild fra Nordland30
Boknafisk fra Tysfjord3.70
Breiflabb med rømme4.315.7696.51.15.80.53.6
Brødboller4.52.8519819.910.50.55.3
Brødboller til kraftsodd33.39220.617.213.40.87.3
Ferskfisk på nordlandsk vis4.50
Fiskeboller4.78.1962.34.70.50.30.3
Fiskepannekaker4.57.82152.57.69.70.33
Fiskepølse32.4756.93.62.60.40.9
Fiskesuppe fra Salten30
Fiskesuppe fra Træna4.310.54160.13.510.10.63.1Oppskriften har bilde
Fiskesuppe fra Vega21.7699.84.77.90.24.8
Flatbrød 331.4119035.91.84.60.4
Flatbrød fra Sømna Bygdetun30.73184.836.50.94.20.1
Flatbrød med laks30
Fleskepanne33.1690.110.13.91.61.4
Flyndre i hvit saus4.55.133.10100.2
Flyndreruller fra Lofoten35.133.10100.2
Gammelfisk30
Gammelsei fra Salten (Rødsei)4.40
Gammelsteik fra Lofoten i Nordland4.89.12118.61.67.30.23
Grynmjøls-ringakaker3.51.53230.737.95.13.31.2
Grynsuppe med røtter og poteter310.43714.61.40.60.6
Hakkede reinsdyrkoteletter314.47128.53.54.30.43
Havresuppe med svisker23.22125.611.47.81.24.4
Helstekt rogn37.83169.71.912.507.6
Hurtigrutens fiskesuppe3.55.3773.25.82.21.10.7
Hvitlefse fra Nordland31.43229.144.93.221.7
Kaldskål30.5245.75.42.20.11.4
Kallskål30
Kalvegomme30
Kalvekippe35.0268.72.72.90.11.1
Kamkaker3.91.29215.239.42.82.11.4
Kamkaker fra Sør-Rana4.51.557.53.23.611
Karrisuppe 236.4176.19.312.61.54.8
Karvekålsuppe4.51.1481.146.70.24.2Oppskriften har bilde
Kaviar av torskerogn2.314.87210.92.113.601.3
Kaviar av torskerogn 2412.07109.11.22.70.20.6
Kjelost fra Bjerkemoen gård5.11.666.74.63.902
Kjelost fra Øvergården3.50
Kjøttbrød fra Misvær40
Kjøttkaker av sel4.56.6683.82.53.60.20.5
Kjøttpølse av rein218.56235.70.218.60.17.3
Kjøttruller4.38.96611.670.80.727.8
Klappakake - globjørn3.71.1323848.91.22.20.3
Klappaskallar4.52.62200.831.96.804
Klappaskaller 231.74168.227.53.21.21.6
Kleppsuppe fra Nordland4.41.680.411.21.80.30.9
Klippfisk fra Lofoten3.512.68152.5150.61.3
Klippfiskpudding anno 188030
Kokt flyndre fra Lofoten3.30
Kokt lever30
Kokt rogn4.46.4156.101.400.3
Kokt smålaks30
Kokte kveitehoder4.50
Kokte margbein av rein3.50
Kokte reintunger2586.807.701.2
Kvitlefse31.33205.339.21.72.20.7
Lammelår fra Rana i Helgeland411.16131.91.27.60.13.5Oppskriften har bilde
Levermølje fra Lofoten30
Lofotskrei med lever og rogn4.37.998.205.600.8
Lutefisk fra Nordland4.30
Lutefiskpudding35.83135.98.96.50.43
Løksalat fra Sæterstad gård4.45.55292.92.729.40.59.2
Maritim nordlandsgryte35.1886.435.20.73.1
Mathau38.16503.87.849.12.57.8
Mathau fra Alstahaug30
Melkering fra Nordland31.6262.44.43.502.3Oppskriften har bilde
Mikkelsmessegrøt31.549111.23.20.92
Misværmølje4.30
Mjød fra Nordland2.21.3543.410.700.10
Multekrem1.74.17288.631.617.21.411.2Oppskriften har bilde
Mølje fra Nordland3.90
Møsbrømlefse med duppe5.12.8222.837.54.42.31.9
Narviksild5.15.08171.37.711.30.72.3
Nordlandskake2.84369.251.415.12.18.1
Nordlandslefse22.13184.2267.903.3
Nordlandslefser (stekt i stekeovn)2.82.08304.249.49.21.25.5
Nordlandslefser 231.47172.635.40.73.40.1
Nordlandslefser 31.73.18428.637.630.4019.7
Nordlandslefser 44.52.89275.520.220.105
Nordnorsk slåttonngrøt3158.610.20.80.10.5
Norlandsgryte2.56.8773.26.921.20.8
Norlandssodd4.50
Oksekjøttsuppe36.1977.55.52.60.81.5
Ostegomme fra Vefsn4.81.6484.210.62.60.11.1
Portvinsgravet lammefilet fra Nordland3.721.96118.58.52.401.1Oppskriften har bilde
Rabarbrasuppe fra Sylten gård37.920.61.90.23.80
Rakfisk 22.20Oppskriften har bilde
Reinstek4.513.04153.81.211.105
Rognekaker 237.92185.78.212.20.80.8
Rognkaker av rå rogn35.88121.99.55.511.8
Rognkjuker30
Rognpostei4.57.87116.40.27.404.1
Rognpudding44.47103.27.44.80.22.3
Rødsei fra Salten4.90
Røkt laks3.40
Rømmegrøt fra Nordland34.87259.712.121.80.413.6Oppskriften har bilde
Råmelkpudding 232.15144910.50.26.3
Saltkjøtt og kålrabistappe2.70
Seikaker 235.8564.83.10.60.10.3Oppskriften har bilde
Sildeboller34.92164.89.19.60.72.8
Sildegryn fra Nordland31.9468.74.83.50.60.8
Sildegryn fra Vesterålen3.82.3683.45.64.40.91.1
Sildegrynssuppe 230
Sildegrynsuppe 140
Smørflyndrefilet med laksefarse4.510.81149.11.69.403.1
Småstek av kobbe (Sel)4.59.2899.62.240.11.6
Sodd fra Nordland4.50
Spekulasi fra Bjørnåldal4.51.6329261.81.61.80.7
Sprengt lammelår30
Stavsild-schnitzel35.1289.25.322.70.35.4
Stekt kveite 22.511.4104.38.23.50.80.7
Stikkmølje33.11923.27.20.63.2
Surfisk30
Svekaker fra Tverrånes31.6566.28.81.700.9
Torsketunger i saus35.63976.95.30.93.1Oppskriften har bilde
Tyttebærgrøt 131.3886.819.50.21.60
Tørkakjøtt-suppe fra Løvøy4.55.18151.18.89.21.43.9
Tørrfisk på sitt beste2.80
Uersodd30
Varm potetsalat 731.89111.4135.71.43.6
Øllebrød 34.53.1387.48.34.10.12.7



Ansvarlig utgiver: © 2002- DatabaseSør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!