Tradisjonsmat fra Rogaland

Lammegryte

Med ansiktet vendt mot sjøen

Jordbruk har alltid betydd mye i Rogaland. Det er fra Rogaland vi får de første nypotetene om våren og de første jordbærene. Det drives også en utstrakt produksjon av drivhusgrønnsaker i fylket.

Husdyrhold og kjøttproduksjon i Rogaland er helt på toppen i landssammenheng. Fylket er Norges største melkeprodusent.
Som i alle kystfylker er fisken også viktig i Rogaland. Eigersund er Norges største fiskerihavn. Sild og brisling skapte velstand langs hele kysten og kanskje spesielt i Stavanger i forrige århundre. Bjellands Sardiner var på de fleste bord, noe som førte til både økt velstand og nærmest en befolkningseksplosjon i Stavanger.

De lever hele livet med ansiktet vendt mot sjøen.
Havet er deres selskap, deres rådgiver, deres venn og deres fiende,
deres erverv og deres kirkegård.


- Alexander Kielland -

Jordbruk er en stor næring i fylket. Rogalands fremtredende rolle som jordbruksfylke i landsmålestokk skyldes i stor grad gunstige klimatiske forhold, i tillegg til en allsidig og intensiv bruk av jorden. Rogaland har landets høyeste antall dyr generelt, både storfe, gris, høns og sau. Når det gjelder dyrket mark ligger fylket på landsgjennomsnittet.
Spør man en rogallending hva den mest typiske retten er i fylket vil svare være kumle. Kumlen har til og med fått sin sang: " Kom hjem og få komla med dott i ".
Kumler, komper eller raspeballer har tradisjoner over hele landet, og de serveres forskjellig fra sted til sted. I Rogaland skal de lages med dott i - det vil si en liten bit nyretalg midt inne i komlen. Man serverer kumle med kokt lammekjøtt og kålrabiskiver. Ved siden serveres duppefett som en slags saus.


De beste oppskriftene med bilde


Prøv også Sjokoladefromasj.
Sjokoladefromasj

366,69 Kcal pr 100 g.
8,05 Kr pr 100 g.
Prøv også Lammegryte med lettsaltet kjøtt fra Rogaland.
Lammegryte med lettsaltet kjøtt fra Rogaland
Rogaland hører til blant fylkene hvor det spises mest lam. Denne gryta er en enkel rett som fint kan lages på forhånd og deretter varmes opp igjen.
146,21 Kcal pr 100 g.
5,44 Kr pr 100 g.
Prøv også Salt lammebog med komler og kålrotstappe.
Salt lammebog med komler og kålrotstappe

131,45 Kcal pr 100 g.
5,74 Kr pr 100 g.
Prøv også Rømmegrøt med brunostslør.
Rømmegrøt med brunostslør

222,01 Kcal pr 100 g.
4,19 Kr pr 100 g.
Prøv også Lettrøkt lammefilet på sellerirotterte med steinsoppbuljong, komle og rotfrukter.
Lettrøkt lammefilet på sellerirotterte med steinsoppbuljong. komle og rotfrukter

87,17 Kcal pr 100 g.
12,67 Kr pr 100 g.
Prøv også Sildekarbonader 2.
Sildekarbonader 2

246,29 Kcal pr 100 g.
5,21 Kr pr 100 g.

Oppskrifter fra Rogaland

NavnPoengPrisKcalKarboFettKostfiberMettet FettBilde
Anderskaker32.81408.956.1173.39.6
Blodpudding fra Rogaland33.29163.713.58.20.74
Blodpølse fra Sokndal2.55.32210.913.510.31.14.9
Blodraspekaker5
Brynes purresuppe2.31.438.64.81.510.9
Citron ost3
Daddelpudding36.38343.130.421.72.112.6
Dravle fra Valestrand31.6456.15.8201.2
Eggemelk31.87714.24.202.4
Eggeskaller32.7307.143.99.81.94.8
Ellakake36.1538754.216.5210.2
Ferskt kjøt med engsyresaus35.5380.31.35.20.62.4
Finnøykake4.53.38341.540.717.41.49.9
Fiskekomlor39.6790.83.93.40.31.3
Flatbrød fra Time3
Fleskepannekaker fra Kvia gård4.64.86144.49.98.20.43.1
Fløytegraut34.05207.910.416.80.310.8
Gome fra Jæren3
Gome fra Kleivå4.51.7595.212.23.502.1
Gomme med egg31.7480.58.33.702.2
Grynsodd31.096713.30.22.50
Haggletta fra Vestre lien31.7169.79.12.101.2
Hamburgersuppe32.48412.92.51.11.5
Jordeple33.7979.810.71.20.90.5
Jær komler2.31.4111824.40.32.50
Jæren-lefse31.34201.141.20.72.40.1
Kje i rømmesaus fra Veen gard3.811.22148.72.790.15.3
Kjernemelksuppe34.49216.419.213.41.27.1
Kludder3.71.58205.337.62.51.71.2
Kokt lammelår33.0249.44.81.700.7
Kokte duer med spinat213.7593.425.81.52.8
Koldskål med tyttebærsyltetøy31.9288.29.14.202.4
Komla med dott3.81.67161.322.95.72.42.7
Komlasteik34.8147.3118.81.13.1
Kumla3.8
Kumla som i Rogaland3.54.63163.212101.94.5
Kumle fra Jæren4.45.5139.513.65.11.52.3
Kvitsøykomle i fiskesuppe3.85.08110.33.88.20.45.2
Lammegryte med lettsaltet kjøtt fra Rogaland4.55.44146.26.11114.9Oppskriften har bilde
Lammekjøttsuppe 234.0685.354.20.61.8
Lammekoteletter med løkstappe36.45139.86.99.11.34.5
Lappar fra Vestre lien3.32.21315.462.831.70.8
Lefse fra Rogaland4.81.85274.337.510.71.46.6
Lefse fra Suldal32.2262.125.815.90.54.5
Lefsefyll fra Rogaland34.5254.419.916.2010.6
Lefser fra Rogaland31.4187.338.60.62.30.1
Lettrøkt lammefilet på sellerirotterte med steinsoppbuljong. komle og rotfrukter312.6787.24.54.20.82.2Oppskriften har bilde
Lettsaltet fåregryte35.44146.26.11114.9
Leverpostei fra Jæren33.4230.77.118.50.40.8
Mortesuppe31.3251.743.20.32
Multebærsuppe37.61116.721.91.31.30.4
Natronskaker (Hopp-Opp-Kaker. gongkake)31.82242.542.44.91.42.7
Neslesuppe fra Rogaland4.51.8942.11.83.40.32.1
Poteteskake32.94238.536.67.22.10.9
Potetkaker 331.5477.113.81.31.30.8
Provstesnipper32.14386.961.512.81.68
Rabarbradrikk32.1322.74.8010
Ribs-bobbert36.67115.212.84.901.4
Rogalandskomla41.74134.120.54.11.91.9
Ryfylke gome4.71.896.112.83.402
Ryfylke-dravle32.34102.711.54.70.62.9
Ryfylkegomme32.12956.36.404.2
Rømmegrøt med brunostslør34.1922210.518.30.311.8Oppskriften har bilde
Salt lammebog med komler og kålrotstappe3.55.74131.477.61.43.3Oppskriften har bilde
Sandnes-kake4.51.74245.546.52.61.81
Selskapssuppe à la Stavanger31.1463.18.22.90.81.8
Sildekarbonader 235.21246.32.720.20.24.7Oppskriften har bilde
Sirupsspekulatier32.67396.462.913.41.68.3
Sjokoladefromasj4.38.05366.723.127.40.816.4Oppskriften har bilde
Smørrebrødpudding34.9282.819.419.71.511.2
Spegepølse323.36144.30.37.20.22.6
Stavangersild2.56.96219.61.916.60.13.7
Stekt gås fra Rogaland4.814.82128.60.55.80.42.2
Sukkerbrød fra Rogaland32.77281.951.94.50.91.2
Suldalslefse51.55249.441.55.81.71.9
Sviskegraut fra Rogaland31.0378.418.6010
Syrekaker2.71.59113.522.10.53.20
Tananger plukkfisk37.0892.12.23.30.41.6
Vaffelkakor2.53.25243.526.612.71.68.1
Vassuppe med geitost37.28107.41.97.60.25.1
Vassøylefse33.16374.454.114.11.98.3

Meld på nyhetsbrev

Skriv mail adresse her:


Ansvarlig utgiver: © 2002- DatabaseSør AS
Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6,
4630 Kristiansand
Orgnr.: 911 668 602 mva.
Tlf: 948 04 427