Oppskrifter fra Rogaland




Søk alt
Søk blant mer enn 33.000 oppskrifter!
Del på følgende:






Du er her :: Hovedsiden :: Tema :: Norsk tradisjonsmat :: Rogaland ::

Oppskrifter fra Rogaland

Med ansiktet vendt mot sjøen

Jordbruk har alltid betydd mye i Rogaland. Det er fra Rogaland vi får de første nypotetene om våren og de første jordbærene. Det drives også en utstrakt produksjon av drivhusgrønnsaker i fylket.

Husdyrhold og kjøttproduksjon i Rogaland er helt på toppen i landssammenheng. Fylket er Norges største melkeprodusent.
Som i alle kystfylker er fisken også viktig i Rogaland. Eigersund er Norges største fiskerihavn. Sild og brisling skapte velstand langs hele kysten og kanskje spesielt i Stavanger i forrige århundre. Bjellands Sardiner var på de fleste bord, noe som førte til både økt velstand og nærmest en befolkningseksplosjon i Stavanger.

De lever hele livet med ansiktet vendt mot sjøen.
Havet er deres selskap, deres rådgiver, deres venn og deres fiende,
deres erverv og deres kirkegård.


- Alexander Kielland -

Jordbruk er en stor næring i fylket. Rogalands fremtredende rolle som jordbruksfylke i landsmålestokk skyldes i stor grad gunstige klimatiske forhold, i tillegg til en allsidig og intensiv bruk av jorden. Rogaland har landets høyeste antall dyr generelt, både storfe, gris, høns og sau. Når det gjelder dyrket mark ligger fylket på landsgjennomsnittet.
Spør man en rogallending hva den mest typiske retten er i fylket vil svare være kumle. Kumlen har til og med fått sin sang: " Kom hjem og få komla med dott i ".
Kumler, komper eller raspeballer har tradisjoner over hele landet, og de serveres forskjellig fra sted til sted. I Rogaland skal de lages med dott i - det vil si en liten bit nyretalg midt inne i komlen. Man serverer kumle med kokt lammekjøtt og kålrabiskiver. Ved siden serveres duppefett som en slags saus.





Annonse


Oppskrifter fra Rogaland

Anderskaker
Blodpudding fra Rogaland
Blodpølse fra Sokndal
Blodraspekaker
Brynes purresuppe
Citron ost
Daddelpudding
Dravle fra Valestrand
Eggemelk
Eggeskaller
Ellakake
Ferskt kjøt med engsyresaus
Finnøykake
Fiskekomlor
Flatbrød fra Time
Fleskepannekaker fra Kvia gård
Fløytegraut
Gome fra Jæren
Gome fra Kleivå
Gomme med egg
Grynsodd
Haggletta fra Vestre lien
Hamburgersuppe
Jordeple
Jær komler
Jæren-lefse
Kje i rømmesaus fra Veen gard
Kjernemelksuppe
Kludder
Kokt lammelår
Kokte duer med spinat
Koldskål med tyttebærsyltetøy
Komla med dott
Komlasteik
Kumla
Kumla som i Rogaland
Kumle fra Jæren
Kvitsøykomle i fiskesuppe
Lammegryte med lettsaltet kjøtt fra Rogaland
Lammekjøttsuppe 2
Lammekoteletter med løkstappe
Lappar fra Vestre lien
Lefse fra Rogaland
Lefse fra Suldal
Lefsefyll fra Rogaland
Lefser fra Rogaland
Lettsaltet fåregryte
Leverpostei fra Jæren
Mortesuppe
Multebærsuppe
Natronskaker (Hopp-Opp-Kaker. gongkake)
Neslesuppe fra Rogaland
Poteteskake
Potetkaker 3
Provstesnipper
Rabarbradrikk
Ribs-bobbert
Rogalandskomla
Ryfylke gome
Ryfylke-dravle
Ryfylkegomme
Rømmegrøt med brunostslør
Sandnes-kake
Selskapssuppe à la Stavanger
Sildekarbonader 2
Sirupsspekulatier
Sjokoladefromasj
Smørrebrødpudding
Spegepølse
Stavangersild
Stekt gås fra Rogaland
Sukkerbrød fra Rogaland
Suldalslefse
Sviskegraut fra Rogaland
Syrekaker
Tananger plukkfisk
Vaffelkakor
Vassuppe med geitost
Vassøylefse


Annonse



Hurtigvalg!

Se oppskrifter med:
Kylling Kalkun Epler Bananer Appelsiner Tomater Poteter Reker Torsk Laks Makrell Elg Reinsdyr
Se oppskrifter på:
Dressing Grillmat Kaker Konfekt Muffins Smoothie Vafler Wok
Se oppskrifter for:
Cøliaki Melkeallergi Diabetikere Veganere


Hurtigvalg

Se oppskrifter med:
Kylling Kalkun Epler Bananer Appelsiner Tomater Poteter Reker Torsk Laks Makrell Elg Reinsdyr

Tjenesten er en del av klikk.no

Informasjon om cookies
Kontakt oss og informasjon om siden

Ansvarlig utgiver: © 2002- DatabaseSør AS
Adresse: Matoppskrift.no, PB. 1638, 4688 Kristiansand
Orgnr.: 911 668 602 mva.
Daglig Leder Knut Pettersen