Tradisjonsmat fra Sør Trøndelag

Byggrynsgrøt

Den eldste varmretten

Grøt er den eldste varmretten vi kjenner til. Fra vikingtiden hørte vi om grøtorgier når vikingene gjorde strandhugg.

Trolig var grøten laget av bygg eller havre og vann. Rømmegrøt var det neppe. Ordet rømme er kjent fra middelalderen, men ikke i sammenheng med grøt, så rømmegrøten er nok av nyere dato.
De gamle matlistene fra Trøndelag viser at vassgrauten har vært daglig kost. At grøten kunne være i groveste laget, forteller Aasmund Olavsson Vinje om i "Ferdaminne frå sumaren 1860". Han er på vandring langs Orkla nordover fra Rennebu, og tar inn på gjestegivergarden Grut, der han får servert "dugurdsgrauten":
"Det var havregraut av det rette slaget, det. Saaderne stod med piggar nett som busti paa ein griserygg, og svart var han som oksegraut. Eg fekk god mjølk og aat og aat, og det skura ned gjenom halsen, liksom naar grantoppen vert slipa og dregen ned igjenom omspipa. Det var som det skalv i meg av all denne sæle njotingi med kvar biten. Men daa eg bar til aa metna, tenkte eg paa aa gjeve ut ei lærebok i etarvitenskap (gastronomi), der grauten paa Grut skule vera fyrste kapitelet. Storetarar skulde kjenna for ei sæle der er, naar det soleis skrapar og riflar ned igjenom og riv med seg gamle matsynder; men fyrst maatte dei liksom eg vera trøytte og skrubbsvoltne og som ein lutefisk utbløytte av sveitting og lauging.
Men alt som eg metna, slokna eldhugen for grauten og læreboki; og lat det svarte eg saag ikring av fat og spon (skje) og bord og benk og golv, alt dette gjorde at eg berre reiv av meg den verste svolten og ikkje vilde skriva ei lærebok enn desse ord."

Samer og mat

Major Peter Dchnitler skrev i 1742 om en reise i Røros- og Ålen-traktene. Der skriver han om samene:

"Deres føde har de af Renen, kjød, melk, ost, smør og av fugler de skyter og litt fiskeri. Melkmat har de om sommeren. Om vinteren når melken opphører, har de kjøttet som de læt sammensnøre i et "Meisegreie" (vidjekorg) med Never omlagt, og concerverer vinteren gjennom uten salt. Siden skjærer de det i tynne skiver og vindtørker. Når samene mangler kjøtt, kommer de ned til bygden og kjøper mel."

Noen gode oppskrifter med bilde


Prøv også Kokaost fra Budal.
Prøv også Surpølse fra Røros.
Prøv også Kleppsuppe fra Trøndelag.
Prøv også Gom fra Oppdal.
Prøv også Risgraut.
Prøv også Rømmegraut fra Oppdal.
Prøv også Urtebakt lammelår fra Sør-Trøndelag.
Prøv også Grovbrød fra Trøndelag.
Prøv også Potetlefser fra Oppdal.
Prøv også Hjemmelaget vaniljeis med eggelikørsaus.
Prøv også Rømmebrød fra Oppdal.
Prøv også Byggrynsgraut 3.
Prøv også Kokt Røye fra Røros med rømmegrøt.
Prøv også Tyttebærgraut fra Røros.
Prøv også Avkokt flyndrefilet i kaperssaus.
Prøv også Trønderrose.






Oppskrifter fra Sør Trøndelag

NavnPoengPrisKcalKarboFettKostfiberMettet FettBilde
Avkokt flyndrefilet i kaperssaus25.8868.70.34.502.2Oppskriften har bilde
Avkokt Gjevingtorsk4.512.1375.100.300
Ballsup fra Stadsbygd31.5270.310.81.20.90.6
Blandingsgraut fra Oppdal30
Bondesuppe31.6942.25.70.91.90.1
Bringebærsaft fra Schei2.30
Brødgraut fra trøndelag31.54104.316.22.11.61.3
Byggrynsgraut 34.70.8553.890.61.10.4Oppskriften har bilde
Byggryns-sviskesuppe fra Oppdal3.70.639.18.30.11.10
Båttåstapp fra Oppdal30
Eggkaku fra Oppdal33.05122.47.66.20.31.9
Eggost fra Budal31.7562.74.23.402
Ekte fyrstekake4.83.98433.850.421.43.47.3
Feitbrød32.36357.542.417.93.75.8
Feittklubb fra Oppdal30
Fiskesuppe av innlandsfisk33.0273.39.42.61.50.9
Flættklubb30
Fortånngraut fra Oppdal30
Fortånnågraut fra Orkdal31.7588.210.43.30.72
Globrød30
Gode raad(goro)33.03372.744.717.91.610.4
Godsup fra Trøndelag31.07357.60.11.20
Gom fra Oppdal31.6162.94.53.502.3Oppskriften har bilde
Gomme fra Fosen30
Gomme fra Oppdal30
Gomme fra Røros30
Gravet reinsdyrfilet344.6123.33.83.30.10.9
Gravet røye fra Lierne45.163.84.82.500.5
Gravet ørret fra Lierne35.1475.64.83.400.8
Grillstekt gjedde314.79940.71.80.10.6
Grovbrød fra Trøndelag41.6422538.83.24.91.3Oppskriften har bilde
Havregrynssuppe fra Trøndelag4.71.0343.55.51.10.40.6
Heilgrynsgraut fra Tydal30.474910.80.110
Hitraball4.88.74127.13.28.30.14.3
Hitterkake35.3171.4114.30.16.6
Hjemmelaget medisterpølse4.97.16116.53.55.60.30.4
Hjemmelaget vaniljeis med eggelikørsaus3.34.4813216.14.802Oppskriften har bilde
Hyllekake3.51.24104.419.50.420.1
Hyllekake fra Oppdal31.44104.417.91.21.80.6
Julesuppe fra Røros30
Kakkakaku31.27324.865.61.35.50.2
Kalveklubb32.67129.918.242.11.6
Kjøttklubb av rein3192441.818.60.11.2
Klenning32.01169.327.23.631.7
Klenning fra Oppdal31.69187.533.13.81.61
Kleppsuppe fra Trøndelag41.4279.413.90.90.80.5Oppskriften har bilde
Kleppsuppe fra Tydal4.51.375.112.511.10.6
Klinga fra Orkdal4.51.88146.619.561.13.4
Klubb à la Trondheim4.32.37121.418.63.21.91.4
Klubb med flesk og duppe4.50.6439.66.70.80.50.4
Kokaost fra Budal4.51.651.25.41.70.11.1Oppskriften har bilde
Kokt brød fra Røros21.16226451.14.90.1
Kokt reinsdyrrygg å la Røros4.58.647.60.21.400.6
Kokt Røye fra Røros med rømmegrøt4.50Oppskriften har bilde
Koldskål med surmelk31.9385.48.34.202.4
Kongsvold-kjeks32.58367.649.314.54.68.3
Korintbrød38.1437144.117.61.810.4
Kullboll fra Tydal31.36176.233.91.31.40.5
Kveite sodd36.9656.13.420.60.3
Kvitpøls31.84141.427.612.50.6
Kvitsmør35.15527.418.250032.5
Kyllingform fra Ree38.211241.95.30.53.1
Lagbrød30
Lakesalting av sild33.29175.81.314.603
Lakesuppe31.8748.35.62.21.11.4
Lauspåssågraut fra Oppdal30
Lefse fra Budalen31.94275.740.69.425.7
Lefse fra Soknedal33.18382.344.818.72.17.7
Lefser fra Oppdal4.52.47140.614.18.31.25.4
Lemse fra Glåmos31.6525545.84.33.32.3
Lurgraut fra Oppdal30
Luting av fisk 22.50
Løk- og purresuppe32.82100.35.57.21.24.4
Løpsoll30
Løpsønn fra Oppdal30
Meldalssodd45.1858.32.820.40.9
Melkesuppe med potetrasp2.50
Milj-mølje fra Oppdal30
Mjølkgraut fra Oppdal31.5488.610.63.20.82.1
Mussusmørsuppe fra Oppdal30.5628.95.50.20.80.1
Myssmørsuppe fra Tydal30.7837.36.80.60.60.2
Mølsgrøt fra Orkdal40
Mølsgrøt fra Soknedal4.50
Oppdalssodd30
Orkdalssodd57.68128.47.35.60.82.7
Orkdalssodd 132.4356.44.22.80.51.3
Orkdalssodd 24.72.5674.25.240.62.1
Palt fra Røros32.2528343.567.51.5
Pjalt4.81.72264.9446.22.53.6
Polentagrøt 24.31.7780.210.82.40.41.5
Potetgrateng 233.72135.19.88.41.45.5
Potetgryn33.79120.97.87.60.63.2
Potetlefse enkel1.71.41114.623.80.31.90
Potetlefser fra Oppdal4.51.49116.924.60.32.60Oppskriften har bilde
Potetpai 233.32214.91712.30.84.3
Potetsuppe 631.4649.96.12.10.91.2
Rakfisk fra Tydal3.20
Raspekaker31.59112.817.73.21.92
Reinskav med øl4.510.52152.46.29.50.55.3
Risgraut31.5888.1113.20.12.1Oppskriften har bilde
Rypekyllingsteik i fløtesaus312.7199.30.815.906
Rødvinspudding36.09136.327.80.100
Rømmebrød fra Oppdal34.81301.310.927.7013.5Oppskriften har bilde
Rømmegraut fra Oppdal30Oppskriften har bilde
Rømmelefse fra Lysøysund32.39283.431.416.21.210.4
Røroskål37.84128.34.78.60.93.7
Råmelksuppe31.58644.53.602.2
Salte fiskeboller312.89239.615.171.91.9
Saltfiskball4.96.13129.98.46.60.80.1
Samisk reinsdyrgryte30
Samisk tørrbrød30
Saupgrøt fra Oppdal31.2833.44.60.200.1
Saupsuppe fra Oppdal31.4541.35.90.50.10.3
Seiragu32.6261.46.41.61.20.4
Selbugomme30
Selbulemse42.8233030.920.5113.1
Settebrød41.6422538.83.24.91.3
Sildegryn32.6489.75511.1
Sitronmelk33.36133.59.480.32.9
Skjærost fra Oppdal30
Smørgraut3.82.37197.711.914.90.49.6
Småbrød fra Oppdal33.33386.523.631.8011.5
Småfisk i hvit saus25.2880.61.25.30.12
Småleiver32.72439.141.228.21.38.8
Sneppa32.02376.35813.21.58.2
Songraut50
Songraut fra Oppdal4.40
Spisjelars fra Tydal33.64353.949.414.51.58.8
Stiftgårdskake32.6130.515.46.212.7
Surlaks53.73173.128.24.30.10.8
Surpølse fra Røros50Oppskriften har bilde
Surpølse fra Røros 130
Surpølse fra Røros 2311.27116.35.61.910
Sviskekompott fra Røros4.54.45170.912.5121.37.5
Tjukklefse32.27215.146.22.301.2
Trondheimssuppe 13.70.5838.53.22.50.51.6
Trondhjemskaker34.47330.424.723.10.814.1
Trondhjemssuppe50.7658.410.41.50.21
Trondhjemssuppe 24.80.7658.39.81.80.21.1
Trondhjemssuppe 34.31.31110.821.71.60.50.9
Trønderrose3.82.71324.241.813.42.83.7Oppskriften har bilde
Trønderrose 242.9342.144.414.13.26.2
Trøndersk tekake51.8939094.510.20.6
Trøndersk tekake med gjær4.42.06295.741.611.31.76
Trøndersodd4.68.821767.110.20.74.4
Trøndersuppe31.7367.415.40.11.30
Tynnlefse4.72.55233.19.220.80.813.4
Tyttebærgraut fra Røros3297.423.30.210Oppskriften har bilde
Tørrsalting av sild34.38235.13.418.903.9
Uersgryn32.7851.14.710.60.2
Urtebakt lammelår fra Sør-Trøndelag4.521.77201.45.413.21.16.1Oppskriften har bilde
Vaffelgrøt fra Oppdal42.82235.212.918.90.212.3
Vafler fra Oppdal21.48114.120.50.92.20.5
Vafler fra Trøndelag3.51.53122.820.322.21.2
Vassgraut 32.80.1635.77.20.10.90
Vasskjeks31.4528538.412.912.7
Ølost32.5842.14.10.800.5
Østerstimbaler38.0771.23.830.11.5
Åkostkaku (Oppdal)31.53119.417.92.91.81.8



Ansvarlig utgiver: © 2002- DatabaseSør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!