Tradisjonsmat fra Svalbard

Ishavsrøye

Svalbardrype og ishavsrøye

Det er neppe polarstrøkene som stå fremst i køen med oppskrifter i landets kokebøker, men det betyr ikke det samme som at det ikke finnes spesielle matretter som bygger på de fine og spesielle matressursene i ishavsstrøkene.

Myriader av sjøfugl, langs hele Spitsbergens vest- og nordkyst, er et bevis på hvor rikt havet er. Det produktive havet setter også sitt preg på plante- og dyrelivet på land. Reinsdyr beiter sammen med gjess og fuglene for øvrig, i den frodige vegetasjonen.
Vinterstid holder svalbardrypa seg gjerne i fjellet der det er mest frø og planter. Kjøttet på denne rypa har en spesiell god smak som kommer av den maten den spiser. Det er en gourmetisk opplevelse å kunne gasse seg med suppe av kraft av svalbardryper.
I disse arktiske farvann finner vi også ishavsrøya - laksefiskenes dronning. Den er lyserød, delikat og fast i fisken og har en utsøkt smak.


Noen gode oppskrifter med bilde


Prøv også Ishavsrøye med lime og koriander i wok.






Oppskrifter fra Svalbard

NavnPoengPrisKcalKarboFettKostfiberMettet FettBilde
Dampet ishavsrøye på grønnsaksseng34.8264.95.82.10.80.3
Ishavsrøye i ripssaus36.22105.912.44.20.21.7
Ishavsrøye med lime og koriander i wok310.25171.317.46.40.40.9Oppskriften har bilde
Nordishavets fiskesuppe3.53.55107.23.290.35.7
Ostepinner 234.76488.425.837.51.223.6
Rypesuppe med ostepinner3.31.3588.65.66.60.54.2
Suppe à la Ishavet35.2192.81.56.903.8



Ansvarlig utgiver: © 2002- DatabaseSør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!