Tradisjonsmat fra Telemark

Hest i gammelt kulturlandskap

Mattradisjoner i Telemark

Ettersom Telemark har et variert landbruk, varierer også mattradisjonene fra sted til sted. I kystregionen er nok tradisjonene mer like de vi finner på Sørlandet og i Vestfold, men innlandstradisjonene nok kan være mer særegne.

En typisk telemarksrett er gommi. Gommi brukes sammen med lefsekling eller brød, spesielt til høytider. Retten kokes av nysilt melk, egg og sukker. Seks liter melk gir en liter gommi. Ferdig gommi skal være gulbrun, glatt og tykk som velling.
Potetgrøt eller jordeplegrøt er en annen typisk telemarksrett. Man skal koke potetene møre og ha på hvete eller byggmel og salt. Potetgrøt kalles også ofte for stampegrøt fordi man må bearbeide den med en trestamp for å få den klumpfri og glatt.
Grøten skal være så tykk at det er mulig å lage en grop i den. I denne gropen la man gjerne litt smør og fett. Ofte ble det servert kalvesuss til denne retten. Ble det grøt til overs, kunne den skjæres i skiver og stekes dagen etter og serveres med stekt flesk.
Til solle ble det gjerne brukt byggmel som først var tørket i badstuen. Deretter ble dette knadd med melk eller vann. Flatbrødet ble kjevlet ut med et rundrutet bakstekjevle, og stekt på takke. Man hadde nysilt melk i en melkekolle som skulle stå til den tyknet. Så rørte man inn fløte, og knuste flatbrødet over. Ved siden av serverte man spekekjøtt av sau. Sollen måtte spises med en gang den var ferdig, før flatbrødet ble mykt.

Matseddel fra Seljord

Livet på gårdene i Telemark kunne være både hardt og fattigslig. En typisk matseddel fra en gård i Seljord fra slutten av 1800-tallet bærer ikke akkurat preg av velstand.

Til Åbit eller frokost spiste man som regel ost og flatbrød nede i bygdene, og kald grøt og surmelk når de var oppe på setra.

Dugurd som var klokken 9.30 besto ofte av varm grøt og surmelk. På setra ble det som regel servert flatbrød med smør og prim.

Ondål eller non ble servert klokken 15.00, og til fjells besto dette måltidet av melkesuppe og melk, kjøtt, flatbrødsoll, kalvesuss aller rakfisk. I bygda bestod dette måltidet ofte av poteter, kålrabi, kjøtt og flesk, kjernemelgraut eller sild.

Til kvelds spiste de gjerne melkegraut og ølost, vassgraut, salt sild eller kald grøt med kokt melk.


Noen gode oppskrifter med bilde


Prøv også Gommi.
Prøv også Kokaost fra tinn.
Prøv også Sprøstekt lammeside fra Vest–Telemark.






Oppskrifter fra Telemark

NavnPoengPrisKcalKarboFettKostfiberMettet FettBilde
Auresuppe med kling32.9554.31.83.60.41.5
Blodpølse fra Fyresdal36.83179.2012.504.8
Brune pærer32.5513419.35.33.63.4
Brødsuppe30
Budeier (Gomokaker)3.53.27387.728.829.5019
Byggrynssuppe med rosiner4.80.4237.180.10.80
Elgsuppe2.620.06145.45.16.10.53.6
Eple- og sviskersuppe30.8955.74.83.60.52.2
Erte- og byggrynssuppe30.8645.68.40.21.70
Ertesuppe fra Solum4.50.770.410.50.52.80.1
Fløtegrøt fra Bamble52.68132.49.78.70.35.4
Gommi40Oppskriften har bilde
Grisekurv39.5225.97.518.10.80.4
Grisepølse4.511.33237.80.218.60.17
Haglette 231.5762.74.53.502.3
Kalvedans fra Bratsberg gård4.11.675.47.43.702
Kling2.32.46233.234.97.614.6
Kokaost fra tinn31.633.94.10.500.3Oppskriften har bilde
Krøtakaker31.34225.945.51.25.40.2
Kvardagskrem30
Lakakurv33.24111.37.52.50.40.7
Lappar fra Tubås4.51.95199.633.24.41.12.4
Lefsekling fra Telemark4.61.53225.836.45.41.61.8
Lefsekling uten poteter32.241453.913.105.4
Maltøl fra Tinn20
Mandelbrød 335.36436.43525.86.41.6
Peparnetar33.08424.551.521.32.16.4
Potetgrøt fra Telemark50
Potetsuppe fra Telemark33.31111.57.66.80.63.1
Rakeørret1.50
Rennekaker4.51.7714020.63.60.81.8
Ris med tyttebær og melk42.2110824.20.31.30
Rognebær syltetøy med pærer31.8204.249.901.80
Rømmevafler fra Kiil3.53.28242.722.714.719
Røsti fra Telemark5.41.83115.813.65.81.51.8
Saup kringle31.86237.847.521.81
Sendingsgraut36.3237110.435.10.422.1
Solle30
Sonning fra Vinje3.510.58139.386.41.42.7
Spa3.30
Spa fra Heddal40
Sprøstekt lammeside fra Vest–Telemark36.19159.64.111.81.35.1Oppskriften har bilde
Stekt hovedkjød310.25210.46.614.90.45.1
Stuet lutefisk35.4294.92.15.80.13.5
Surkål fra Telemark4.30.9133.360.120
Suss4.50
Tinn-lefsa med poteter52.11156.514.89.71.46.2
Vetrunger31.43113.523.70.32.40
Ølost fra Telemark20



Ansvarlig utgiver: © 2002- DatabaseSør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!