Tradisjonsmat fra Vest Agder

Potetkvern fra Åseral, Fotograf Knut Pettersen

Sitroner og ris på 1600-tallet

Mattradisjonene i Vest-Agder er preget av råvarer fra skog og fjell. Jakt, sopp- og bærplukking var viktig matauk for befolkningen. For mange er rabarbrasuppe og makrell den virkelige sørlandsmaten, men det finnes også mye annet og spennende.
Ettersom kontakten med kontinentet var sterk og tett, fikk befolkningen tidlig smaken på importerte matvarer. Så tidlig som på 1600-tallet vet man at det var import av sitroner, krydder og ris til byene langs sørlandskysten - i bytte for trelast og stein.
Kompe har lange tradisjoner i Vest-Agder, der kompen seerveres ned sukker eller sirup. Flere steder i fylket også uten kjøtt.
Jenteosten er en ganske særegen tradisjon for Vest-Agder. Dette er en hvit ost laget av nysilt melk og skiltt enten med sur melk eller kjese. Osten siles fra, tilsettes karve og litt salt. Deretter presses den i et klede til den er så fast at den kan skjæres i skiver. Osten ble brukt som snacks til brennevin i bryllup og gravferder i gamle dager. Når kjøgemesteren gikk rundt og skjenket brennevin, gikk unge jenter etter og bød frem osteskiver - derav navnet "jenteost".
At det var velstand og god kontakt med det europeiske kontinentet i sørlandsbyene kan man lese ut fra gamle oppskrifter, som for oss i dag synes både særedeles eksklusive og eksotiske. En oppskrift på "gelatine av gaas" fra 1800-tallet, innholder både trøfler og oliven. Ingen av delene er akkurat dagligkost her i landet - selv ikke i dag.


Noen gode oppskrifter med bilde


Prøv også Risgrøt fra Stoveland.
Prøv også Potetlefser.
Prøv også Søsterkake 1.
Prøv også Sørlands komper.
Prøv også Eplekake fra Kristiansand.
Prøv også Cocktail Lindesnes.
Prøv også Kompe Sørlandsk.
Prøv også Eggost fra Flekkefjord.
Prøv også Fiskesuppe à la Mandal.
Prøv også Vørterkake fra Eikeland.
Prøv også Elgkarbonader 4.
Prøv også Avkokt torsk med lever, rogn og Sandefjordsmør.
Prøv også Sørlandets fiskesuppe.






Oppskrifter fra Vest Agder

NavnPoengPrisKcalKarboFettKostfiberMettet FettBilde
Avkokt torsk med lever. rogn og Sandefjordsmør4.510.161300.27.504.3Oppskriften har bilde
Cocktail Lindesnes3.711.51734.212.20.37Oppskriften har bilde
Dravle fra Sira4.71.9287.411.22.701.2
Eggost4.81.7767.64.23.902.3
Eggost 432.06104.114.5301.3
Eggost fra Flekkefjord4.71.9569.17.92.40.41.3Oppskriften har bilde
Eggost fra Gyland32.0463.83.73.201.4
Eggost fra Maberg4.72.4193.35.65.302.4
Elgkarbonader 44.819.16125.51.76.203.8Oppskriften har bilde
Eplekake fra Kristiansand32.8277.138.111.81.66.9Oppskriften har bilde
Epler i karamellsaus 231.6996.316.22.90.81.6
Fersk suppe4.57.1119.43.17.51.53.6
Fiskesuppe à la Mandal3.52.7494.63.27.304.5Oppskriften har bilde
Fiskesuppe fra Flekkerøya41.145.13.22.60.71.4
Flatbrød 131.46125.426.20.31.90
Flatbrød med havregryn31.35310.55357.20.7
Gome fra Vest Agder40
Gulrotsuppe fra Flekkerøya30.7326.53.80.90.80.6
Hvetemelsgrøt 24.51.7121.311.26.60.44.2
Jenteost31.6462.84.53.502.3
Kalvesuss5.510.4963.40.21.90.10.9
Kalvesuss 22.210.891.62.23.602
Kompe Sørlandsk4.92.59132.719.63.52.61.2Oppskriften har bilde
Krotakake fra Vest Agder41.5274.756.11.81.90.8
Lefser fra Gyland3.80
Lettsaltet lammelår fra Vest Agder51.920.501.200.5
Makrellsuppe 232.5497.611.53.71.61
Møssesmør fra Øvre Gill31.6384.110.53.102
Nypesuppe med rødvin33.2256.99.60.41.50.1
Pannekaker fra Eiken32.13126.916.93.40.61.2
Potetboller fra Vest Agder30
Potetlefse 54.52.07280.439.510.81.56.5
Potetlefser2.51.43152.931.70.52.10Oppskriften har bilde
Risgrøt fra Stoveland4.21.0960.610.30.80.10.5Oppskriften har bilde
Rompunsj310.6126.916000
Sjokoladesuppe med fløtetopp43.19142.610.79.40.76
Sørlandets fiskesuppe44.4256.91.92.80.21.6Oppskriften har bilde
Sørlandets rose56390.733.924.82.28
Sørlands komper4.22.11121.8202.71.71Oppskriften har bilde
Sørlandsk makrellgryte33.7877.66.73.11.11.4
Søsterkake2.32.3295.648.27.82.44.6
Søsterkake 14.52.3295.648.27.82.44.6Oppskriften har bilde
Ungkarssuppe fra Tregde30.8577.713.820.21.2
Vørterkake fra Eikeland31.81235.645.21.68.50.4Oppskriften har bilde
Øllebrød fra Vest Agder34.6479.710.41.300.7



Ansvarlig utgiver: © 2002- DatabaseSør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!