Tradisjonsmat fra Vestfold

Bollegrøt

Tradisjonsmat i Vestfold

Kjøttmatgryte er en typisk Vestfoldrett. Tradisjonelt serveres denne retten 2. juledag. Ofte spiste man en tallerken mølje av kraft fra gryten og flatbrød før kirketid, og når man kom hjem fikk man kjøttgryte med kokte poteter og flatbrød.

Kjøttmatgryte består av oksekjøtt, svinekjøtt, innmatpølse, byggryn og grønnsaker. Dette ble også regnet som skikkelig sjømannskost og ble ofte servert ved festlige anledninger til sjøs.
Forskjellige andre kjøttgryteretter var også populær i regionen. Fersk suppe med melboller og oksekjøtt var en selskapsrett. Da ble suppen, med små melboller som inneholdt kardemomme, servert som forrett, mens oksekjøttet ble servert med kokte poteter, sursøt saus og grønnsaker fra suppen som hovedrett.
En annen rett som har stor utbredelse er kotelett-i-kål. Det er en fårikålvariant, der fårekjøttet er byttet ut med svinekjøtt, som regel nakkekoteletter.
Blodpudding er en annen rett som går igjen på menyen på gårdene i Vestfold. Det var i slaktetiden man lagde blodpudding. Helst skulle man bruke griseblod, men storfeblod ble også brukt.
Vestfold er et fylke med mange byer, som tradisjonelt har vært meget velstående. Hvalfangsten bragte velstand til store deler av fylket. Dette gjenspeiler seg også i mattradisjonene i byene. Eksotiske råvarer og krydder ble etter hvert svært populært. I riktig fornemme hjem hentet de hjem kokker fra utlandet. At hummerterriner og oksekjøtt med østers sto på menyen var nok ikke hverdagskost, men ved selskapelige anledninger ble det ikke spart på noe.


Noen gode oppskrifter med bilde


Prøv også Syltet makrell fra Vestfold.
Prøv også Stekt flesk og Tjømedupp.
Prøv også Kjærlighetssuppe fra Nøtterøy.
Prøv også Bønnekaker fra Ramnes.
Prøv også Bollegrøt fra Nøtterøy.






Oppskrifter fra Vestfold

NavnPoengPrisKcalKarboFettKostfiberMettet FettBilde
Bollegrøt fra Nøtterøy32.5117811.212.20.66.6Oppskriften har bilde
Bønnekaker fra Ramnes34.45214.319.68.36.22.9Oppskriften har bilde
Carmensuppe30.92431.93.20.41.7
Dessertsuppe23.3191.920.29.30.94.2
Eggeøllebrød34.68134.512.56.60.34
Flatbrød fra Vestfold31.22210.341.80.91.90.2
Gammelost2.80
Gjeddekaker fra Andebu4.89131.42.18.300.4
Hummersuppe fra Hotell Klubben35.4560.32.63.70.12.1
Hverdagskrem fra Vestfold30
Innmatpølse4.33.1101.36.630.20.8
Kjerringvin30.76129.132.1000
Kjærlighetssuppe fra Nøtterøy4.31.3364.6450.53.2Oppskriften har bilde
Kjøttmatgryte320.86232.87.413.10.75
Kjøttsuppe frs Vestfold38.0287.33.44.60.51.7
Koldskål av øl30
Krabbelurer31.87290.848.26.723.6
Krabbelurer 731.94263.947.15.21.31.3
Krabbelurer fra Brulanes31.95258.146.84.51.42.2
Lappvelling fra Vestfold30
Lefse fra Fon4.51.7233.334.67.41.82
Mandelhatter32.55393.753.516.11.79.5
Mandelhatter 232.51394.953.616.21.79.5
Nesevispudding34.297.88.23.50.41
Neslesuppe fra Holtan gård3.71.3158.81.74.70.12.5
Potetlumpe30
Pølsesuppe med grønnsaker3.52.5891.15.46.60.92.7
Rekesuppe 733.5983.91.65.30.13.2
Sandefjords nypesuppe med rødvin42.89497.90.41.20.1
Sommersuppe fra Vestfold33.46115.31.710.60.46.6
Stekt flesk og Tjømedupp3.30Oppskriften har bilde
Sylta makrell fra Vestfold30
Syltet makrell fra Vestfold2.56.912640.622.30.24.7Oppskriften har bilde
Søkkrike bypiker fra Sandefjord55.95349.224.225.62.511.5
Tjømedupp30
Tosseknotter32.15308.7527.61.51.9
Vestfoldlefse41.85260.7378.81.72.4
Øllebrød fra Stokke33.7737.94.60.30.10.2



Ansvarlig utgiver: © 2002- DatabaseSør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!