Søk alt
Søk etter oppskrifter!!
Du er her :: Hovedsiden :: Revidert informasjon om utregning av næringsinnhold 2013 ::

Revidert informasjon om utregning av næringsinnhold 2013

Ved bruk av næringsinnhold på oppskrifter har det dukket opp en del spørsmål de siste årene. Jeg vil forklare systemet her på en grundig måte.

Kort om systemet

Næringsberegningen skjer ved at innholdet i ingrediensene på en oppskrift regnes ut mot næringsinnhold for ingrediensen i www.matvareguiden.no . Husk at det er næringsverdien og mengden før evt koking/steking.
Dette omformes mht mengde, enhet og porsjon. Omregning skjer ved lasting av oppskriften og er derfor dynamisk. Dvs om verdier i matvareguiden forandrer seg, vil dette med en gang speile seg på oppskriftene.

På oppskriften

I toppen på de oppskrifter som er næringsberegnet ligger kj, kcal, karbo, kostfiber, fett, mettet fett, protein og utregnet salt av natrium av innholdet i oppskriften. Det ligger og pris her Mer om prisutregning
Innholdet på oppskriften er pr 100 gram da dette er standarden. Ved å trykke på linken -Vis fullt næringsinnhold- ned til venstre vil man kunne se alle næringsstoffer samt pr porsjon, stykke, skive, glass ol. Ved å bruke pr 100 gram på oppskriften er det lettere å sammenlikne med ferdigretter.
Alle oppskrifter med næringsinnhold har og porsjonsberegning.

I venstre marg vises og fordeling av energiprosent i oppskriften. Denne viser andelen av energigivende næringsstoffer i forhold til totalt Kcal. Det vises fra karbohydrater, kostfiber, alkohol, fett og protein.
Mer info om dette finnes her:

OBS ang pr 100 gram og porsjon

Siden utregningen er utført på ingredienser før koking/steking, vil det i de tilfeller hvor vekten forandres ved tilberedning bli gale verdier pr 100 gram. Næringsverdi pr porsjoner, stykker ol blir ikke så påvirket av dette. I disse tilfeller vil det være mer riktig å bruke næringsverdi pr porsjon.
Noen ingredienser forandrer og verdi ved varmebehandling.
Husk og at i noen tilfeller blir det ikke riktig å doble alle ingredienser om en skal lage feks dobbel porsjon.

På våre søkesider

På søkesider vises det i resultatet hvilke oppskrifter som har næringsinnhold, samt at det vises kcal, karbohydrat, fett og protein pr 100 gram. Disse verdiene kan sorteres på verdien.
Verdien av karbo, kcal, fett og protein på søkesidene regnes ut når en oppskrift vises, og da legges verdien ut i søket også. Om det er oppskrifter som ikke har verdier i søkeresultat, så får de det ved neste visning av oppskriften.
Det vises og andre verdier i de forskjellige søkeresultat. Bla mettet fett, kostfiber, salt, energiprosent og pris. Dette er avhengig av typen søk.
Se mer her:
OBS
Næringsinnholdet er beregnet ut fra ingredienser oppgitt. Dette kan variere etter porsjonsstørrelse og tilbehør. Mange oppskrifter har teksten "Serveres med". Dette er ikke alltid tatt med i utregningen, men de fleste med poteter, ris, pasta og grønnsaker er regnet ut.

Kilder for næringsstoffer og innhold

Følgende kilder brukes bla:

Den store matvaretabellen

Det svenske livsmedelverket

Den danske fødevarebanken

USDA National Nutrient Database for Standard Reference

The Canadian Nutrient File

Produsenter av produktene. Spesifisert direkte på produktet i matvareguiden.

Flere andre kilder er oppgitt direkte på matvarene i matvareguiden.

Hvordan skjer omregning av mengder

Alle ingredienser gjøres om til gram før de regnes ut gjennom databasen til matvareguiden. Da mange oppskrifter har feks enheter som kopper, bunter, kvister, glass, helflaske, bokser, kule, krm osv, må disse regnes om.

Dette gjøres ved hjelp av en omregner som bygges ut hele tiden. Denne er basert på opplysninger fra produsenter, egne utregninger osv. Hele denne listen er tilgjengelig på denne siden for dere som ønsker å se det, men er i utgangspunktet ment til intern bruk.
Omformer side

Bare trykk ønsket enhet og se så hvilke mål som brukes.
Jeg er her takknemlig for rettelser i listen. Jeg vet at opplysninger kan variere fra produsent til produsent.

PS: Ang måleenheten kopp. Jeg bruker her den amerikanske betegnelsen for kopp som er 2,4 dl.

GDA eller daglig anbefalt inntak av næringsstoffer

På alle hovednæringsstoffer er det beregnet inntak i prosent beregnet mot anbefalt inntak. Dette er noe flere og flere produsenter bruker og det er ofte brukt i andre land.
Verdien er gjennomsnitt der den er forskjellig mellom mann og kvinner.
Hos oss regnes dette ut mot liste utregnet fra Sosial og Helsedirektoratet, samt Kilde USDA National Agricultural Library. En oversikt over alle næringsstoffer og anbefalte verdier finner dere her:
Oversikt over næringsstoffer.

Beregning av porsjoner

På mange oppskrifter er det oppgitt både porsjoner og feks stykker/skiver/kaker.
En kake har feks 10 stykker og næringsinnholdet er da pr stykke.

Denne oversikten ser slik ut:

Kake i liten langpanne er 12 stykker
Kake i stor langpanne er 20 stykker
Kake i avlang form er 10 stykker
Kake i vanlig rund form er 12-16 stykker. Normalt bruker jeg 12 kakestykker ut av en vanlig rund form. Men dette er veldig individuelt.
Langpannepizza er 4 porsjoner
Vanlig pai er 4 stykker
Dessert pai kan være 6-8 porsjoner
Ett vanlig brød er 20 skiver, lite brød ca 16 skiver og de store 1 kilos brød ca 24

Hovedretter
Ved beregning av porsjoner for hovedretter bruker jeg følgende:
Fisk ca 150-300 gram per porsjon
Kjøtt ca 180-300 gram per porsjon
Annet er beregnet ut slik at en porsjon veier totalt mellom 400 og 600 gram.
For suppe er det regnet ut ca 2,5 dl væske pr porsjon, i tillegg kommer faste ingredienser oppi.

Småretter og forretter
Her det beregnet mindre porsjoner enn hovedretter selvfølgelig. Dette er individuelt tilpasset.

Dessert og iskrem ol
Igjen er dette veldig varierende fra rett til rett. Men generelt er det beregnet mindre porsjoner enn man normalt bruker hjemme, dette vil kunne oppdateres når jeg lager muligheten for å gange opp næringsinnholdet.

Sylting, konservering ol
Her bruker jeg ofte 1 porsjon. Feks en porsjon med sursild passer selvfølgelig på mange brødskiver. 1 porsjon er og brukt om en del pålegg ol.
En porsjon brukes og en del om oppskrifter på annen konservering, posteier og annet som lages som en porsjon til senere bruk.

Alle drinker
Som oftest pr 1 drink.

Småkaker og konfekt
Mange oppskrifter er satt til en porsjon da jeg ikke har antall registrert, eller at antall kan variere. Dette gjelder spesielt for feks småkaker, konfekt ol.
Når jeg ikke vet antall det blir er det skrevet 1 porsjon. Om noen baker disse kan det hjelpe veldig å fortelle som en kommentar om hvor mange en får, feks hvor mange krumkaker det blir av en porsjon. Så kan jeg oppdatere dette i oppskriften.

PS
Når det gjelder porsjoner i bla småkaker. Når man viser næringsinnhold for disse på oppskriften og dette gjelder for hele porsjonen, kan en dele ned ved hjelp av nedtrekksboksen oppe til venstre. Slik at om en får 40 kaker av 1 porsjon, så er det bare å dele på 40 og en får innholdet pr kake. Dette gjelder de hvor dette ikke er definert på forhånd.

Saus
Her beregnes normalt 1-2 dl pr porsjon. En del mer ved dessertsauser.

Gange opp eller dele næringsinnholdet
Som en hjelp til dere som bruker store eller små porsjoner, vil det jobbes med ett system hvor dere selv kan øke eller minske porsjonen, og dermed se nytt næringsinnhold.
Dette skal utvikles etter at alle oppskrifter som er mulig å beregne porsjoner på er ferdige.

Ingredienser uten spesifikk mengde

Ingredienser som ikke har mengde regnes ikke ut. Dette gjelder og en del ingredienser som er umulige å få tak i næringsinnhold til foreløpig.
Det vanligste her er feks salt og pepper, smak til med ett eller annet ol.
En del sammensatte ingredienser som feks krydderblandinger, eggerøre, kakebunner ol, er først regnet ut som egen oppskrift og så lagt inn som ingrediens. Flere og flere slike sammensatte ingredienser er regnet ut gjennom dette systemet.
Ingredienser som står oppført med litt, smak til ol, regnes ikke ut.
OBS
Retter som serveres med poteter, ris ol har som oftest ikke regnet ut næringsinnholdet av dette. Jeg vil prøve å oppdatere dette så godt som mulig ved gjennomgang av oppskriftene.

Forskjellige pakninger og verdier

Når det gjelder hermetikkbokser og andre emballasjer som glass, pakker osv, så brukes nettoinnholdet. Men her er det avvik på den enkelte ingrediens. Slik ser verdiene ut generelt:

Stor boks er 800 g
Medium boks er 400 g
Liten boks er 200 g
Ekstra liten er 125 g

Verdier for de enkelte pakninger vil bli justert etter som dette kontrolleres, slik at det vil vise mest mulig riktig innhold.
Se ellers Omformer side for oppdateringer

Verdier for sammensatte produkter

På en del sammensatte produkter som feks chilisaus, tomatsaus, krydderblandinger, kryddersauser, brød, pølser, deiger osv, er verdier forskjellige fra merke til merke. Her vil det naturligvis variere etter hva som brukes.
Ofte har vi brukt verdier som er generelle. Men flere og flere regner jeg ut selv i mitt system.

Ingredienser som ikke finnes i det ferdige produktet

Dette skjer i enkelte tilfeller som ved marinade. For at mengde angivelser skal bli rett er også dette tatt med i næringsutregning. Blir dette ett problem så ser jeg muligheten til å ta dette vekk.

Mulige feil

Feilmeldinger
Når næringsinfo legges inn og publiseres, så brukes det ett omformer system med mange forskjellige enheter. Hvis en enhet er feil så vises det en feilmelding. Jeg tar ved jevne mellomrom å sjekker dette og luker da ut de som er feil.
Disse feilene vil kun vises i en periode før omformer systemet er komplett. Alternativt er å vise utvidet næringsinnhold med feil, noe jeg ikke ønsker.

Feil i verdier
Noen feil kan oppstå i verdiene. Dette rettes opp fortløpende. Kan ofte forårsakes av feil enhet.
Hele systemet er gjort såkalt dynamisk, dvs at verdier kan rettes en plass og alle oppskrifter retter seg automatisk etter nye verdier.

Om det er åpenbare feil er jeg svært takknemlig for de av dere som finner dette og sier fra til meg på mail.
Andre feil som kan forekomme i utregningene
  • Ingredienser uten oppgitt mengde. Disse er ikke regnet ut og kan lage feil i næringsinnholdet ved utregning. Feks når det står "tilsett mel til fast deig". Men de fleste av disse oppskriftene er ikke regnet ut i det hele tatt.
  • Ingredienser som ikke har oppføring i matvareguiden. Disse blir i noen tilfeller regnet ut med en tilsvarende ingrediens. Og når jeg får tak i verdier for den opprinnelige vil dette da oppdateres.
  • Generelle betegnelser på ingredienser. Feks ingrediensene "hvit fisk", her bruker jeg som oftest verdier fra torsk, men man kan jo bruke andre fiskeslag her selvfølgelig.
  • Uklare måleenheter. Noen enheter kan være uklare eller anslagsvis. Her har jeg som oftest bruk en middelvei, men disse betegnes med ca foran.
  • Enheter som kan variere. Feks betegnelsen kopp kan variere fra land til land. Jeg bruker som standard 2,4 dl, men dette kan være en feilkilde.
  • Ingredienser som tilbehør eller "serveres med". Ingredienser som ramses opp som tilbehør eller serveres med, og uten målenhet, vil ikke bli regnet ut. Men jeg jobber med en løsning på dette slik at dere selv kan legge disse inn, som feks å legge inn 4 poteter i oppskriften som tilbehør.
  • Størrelse på porsjoner. Dette kan være individuelt og jeg har lagt inn muligheten for å gange opp eller dele på visningssiden for næringsinnholdet.
  • Verdier for vitaminer og mineraler. Ikke alle ingredienser har verdier for alle vitaminer eller mineraler. I næringsinnholdet vil de verdiene ikke regnes med, og dette kan bli galt på sluttverdien. Alle ingredienser har kalorier, fett, protein og karbohydrat.
  • Litt om porsjoner. På de fleste middagsretter betyr porsjoner det som en person spiser. På feks kaker betyr det oftest en hel kake, men da er ofte næringsberegningen på stykke. Der dette ikke er gjort kan man selv dele på selve næringsinnholdsiden.

Forklaring ang spiselig del

En del matvarer har oppgitt spiselig del i prosent. Det vil si at i en enhet av produktet er bare så og så mange prosent spiselig.
Ved næringsberegning av ingredienser brukes denne prosenten ved verdier for stk, stk lite og stk stort. Dvs at 1 stk rå kylling har bruttovekt 900 g, den har 63 prosent spiselig del og da regnes næringsinnholdet ut kun av 567 gram.
Dette skjer i bakgrunnen og går automatisk. De fleste produkter som regnes ut pr stk har denne omregningen.

4 eksempler på utregning

På oppskrifter er det over ingrediensene oppgitt porsjoner. Denne verdien kan forandres alt etter om man vil lage til flere eller færre.
Alt næringsinnhold på oppskriften er pr 100 gram uansett om dette antallet økes.

Her er 4 eksempler på næringsutregning.

1. En kyllingrett er til 4 porsjoner. På oppskriften vises pr 100 gram men på utvidet næringsinnhold vises i tillegg for 1 porsjon.
2. En sjokoladekake er 1 porsjon, men det står at den gir 16 stykker. På oppskriften vises pr 100 gram men på utvidet næringsinnhold vises næringsinnholdet pr stykke og ikke for hele kaken. 2 porsjoner gir da 2 kaker og 32 kakestykker.
3. En oppskrift på komle gir 1 porsjon men 12 komler. På oppskriften vises pr 100 gram men på utvidet næringsinnhold vises pr komle. 1 porsjon her trenger heller ikke bety at dette er snakk om mat til 1 person.
4. En oppskrift på brød er 1 porsjon men 20 skiver. På oppskriften vises pr 100 gram men på utvidet næringsinnhold vises pr brødskive.

Oppdateringer og nye råvarer

Alle verdier ligger på en plass og når en verdi oppdateres så vil dette rette seg over alle oppskrifter. Når feks matvaretabellen kommer i revidert utgave så rettes verdier opp og nye legges inn.

I matvareguiden er det en dato på hvert produkt. Her kan en se når opplysningene er oppdatert.

Nye råvarer og produkter legges inn fortløpende og etter hvert blir dette systemet mer fullstendig.

Forklaring på N/A og ca verdier

N/A betyr at informasjon ikke er tilgjengelig og blir derfor ikke regnet ut. Dette gjelder ofte litt sære ingredienser og de mindre næringsstoffene. Kalorier, fett, mettet fett, kostfiber, protein og totalt karbo er som oftest med.

0 verdier vil si at det er 0.

Ang ca verdier
Enkelte ingredienser er ikke helt nøyaktige. På alle hvor det i utgangspunktet har stått "ca ett eller annet" regnes det ut av mengden som står men verdien kan varieres ved tillaging av oppskriften.
Også når mengden i utgangspunktet var 2 verdier, feks: 1-2 ss hvetemel. Da brukes ca 1,5 ss hvetemel.

Disclaimer eller fraskrivelse av ansvar

Jeg tar ikke ansvar for næringsverdiene som er utregnet. Det kan oppstå feil i systemet.
Systemet er ment som ett hjelpemiddel når man trenger opplysninger om næringsinnhold i oppskrifter.
Ved sykdom og slanking kan systemet brukes som en rettledning og hjelp, men kan aldri erstatte lege eller ernæringsfaglig hjelp.
I og med at alle kilder og opplysninger er åpne og tilgjengelig for alle, så kan man selv ta stilling til om det skal brukes eller ikke.

Systemet er laget av meg i god tro og som en hjelp til alle dere som trenger denne rettledningen. Alt er gratis å bruke og åpent for alle.


Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.

Annonse

Imente Sør

Klikk her for mobilversjonen av artikkelen.


Hurtigvalg

Se oppskrifter med:
Kylling Kalkun Epler Bananer Appelsiner Tomater Poteter Reker Torsk Laks Makrell Elg Reinsdyr

Tjenesten er en del av klikk.no

Informasjon om cookies
Kontakt oss og informasjon om siden

Ansvarlig utgiver: © 2002- DatabaseSør AS
Adresse: Matoppskrift.no, PB. 1638, 4688 Kristiansand
Orgnr.: 911 668 602 mva.
Daglig Leder Knut Pettersen

FAKTA
Publisert: 06.02.2009
Tema: Intern
Forfatter:
Fotograf: Knut
Tjenester for deg
Meld deg på nyhetsbrev

Del artikkelen på: