Søk alt
Søk etter oppskrifter!!
Du er her :: Hovedsiden :: Matpakketips til skolestart ::

Matpakketips til skolestart

Det finnes et stort utvalgt av brød i butikken. Bruk tid på å smake deg fram til ditt favorittbrød. Bruk saftige, grove og gode brødskiver. Varier gjerne med rundstykker,bagetter, bagels eller annen brødmat. På denne måten kan en variere matpakka slik at den til enhver tid ser fristende og lekker ut, og forebygga at poden blir lei av maten og heller løper i kiosken for å kjøpe 12 øres og boller.

Ideer:

  • Få brødet skåret opp i skiver, og frys det ferskt i en brødpose. Når du skal smøre matpakken, så ta opp det antall skiver du trenger fra fryseren og smør dem. Da vil brødet være tint og ferskt til matpakka skal spises.
  • Kjøp eller lag dine egne porsjonspakker av pålegg (leverpostei, ost, kaviar, syltetøy, m.fl.). Legg de sammen med brødskiver og en liten kniv i matboksen slik at du kan få nysmurte smørbrød til lunsj.
  • Kutt opp frukt og grønnsaker, og legg i matpakken. Ananas, melon, druer, mango, cherrytomater og knaskegulrøtter holder seg godt.
  • Legg gjerne tannpirkere sammen med biter av grønnsaker eller ostebiter i matboksen slik at barna kan lage sine egne minispyd eller pynte brødskivene på skolen eller i barnehagen.
  • Trykk ut noen dyr eller mønster med pepperkakeformer i oster, kjøtt eller kyllingpålegg.
  • Innpakningen er viktig for at maten skal holde seg frisk. Varier med matpapir, plastfolie og matbokser i forskjellige størrelser.
  • Lag matpakken kvelden før og oppbevar den i kjøleskapet dersom du har det travelt om morgenen.
Her har du to gode oppskrifter til matpakkebrød fra konkurransen "Fremtidens skolebrød", laget av 6. trinnselevene Ida Marie og Ellen fra Ulefoss skole.

Brød for idà

Tidsforbruk: over 60 min
Vanskelighetsgrad: middels
Porsjoner: 1

Ingredienser:
3 dl eplejuice
25 g gjær
2 ts sukker
½ ts salt
5 ss solsikkeolje
½ stk eple
1 stk gulrot
3 ss solsikkekjerner
50 g ferdig bløtlagte byggryn
350 g hvetemel
180 g sammalt hvete, grov
160 g sammalt hvete, fin

Fremgangsmåte:
Varm juicen til den er fingervarm, 37 °C. Smuldre gjæren i den lunkne væsken. Tilsett sukker, salt og olje. Skrell og rasp eple og gulrot, og ha det i væsken. Tilsett resten av ingrediensene. Elt deigen godt. Dryss eventuelt i mer mel til deigen er glatt og ikke kleber, og slipper bakebollen. Dekk bakebollen og la deigen heve til dobbelt størrelse, ca. 30 minutter, på et lunt sted.

Ha deigen ut på melet bakebord. Form ett stort brød (eller to mindre). Legg brødet i en smurt form. Dekk formen med et klede og la brødet heve til dobbelt størrelse, ca. 40 minutter. Pensle med vann.

Stek brødet på nederste rille ved 220 °C i ca. 40-50 minutter. Avkjøles på rist.

Tips:
I steden for å bløtlegge byggryn i forkant av bakingen kan du benytte prekokte byggryn, "Byggris". Byggrisen er ferdig til bruk på 15 minutter.

Ellens yoghurtbrød

Tidsforbruk: over 60 min
Vanskelighetsgrad: middels
Porsjoner: 1

Ingredienser:
2 dl vann
25 g gjær
5 ss solsikkeolje
2 ss lys sirup
1 dl yoghurt naturell
½ ts salt
230 g hvetemel
180 g sammalt hvete, grov
90 g sammalt hvete, fin
2 ts malt anis

Fremgangsmåte:
Varm vannet til det er fingervarm, 37 °C. Smuldre gjæren i det lunkne vannet. Ha i olje, sirup og yoghurt naturell. Yoghurten bør være romtemperert. Ha deretter i resten av ingrediensene. Elt deigen godt. Dryss i mer mel til deigen er glatt og ikke kleber, og slipper bakebollen. Dekk bakebollen og la deigen heve til dobbelt størrelse, ca. 30 minutter, på et lunt sted.

Ha deigen ut på melet bakebord. Form ett brød, og legg det i en smurt form. Dekk formen med et klede og la brødet etterheve til dobbelt størrelse, ca. 40 minutter. Pensle med vann.
Stek brødet på nederste rille ved 220 °C i ca. 40 minutter. Avkjøles på rist.


Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.

Annonse

Imente Sør

Klikk her for mobilversjonen av artikkelen.


Hurtigvalg

Se oppskrifter med:
Kylling Kalkun Epler Bananer Appelsiner Tomater Poteter Reker Torsk Laks Makrell Elg Reinsdyr

Tjenesten er en del av klikk.no

Informasjon om cookies
Kontakt oss og informasjon om siden

Ansvarlig utgiver: © 2002- DatabaseSør AS
Adresse: Matoppskrift.no, PB. 1638, 4688 Kristiansand
Orgnr.: 911 668 602 mva.
Daglig Leder Knut Pettersen

Del artikkelen på:
FAKTA
Publisert: 27.08.2009
Tema: Brød
Forfatter:
Fotograf: Nadin Martinuzzi
Tjenester for deg
Meld deg på nyhetsbrev