Søk alt
Søk etter oppskrifter!!
Du er her :: Hovedsiden :: Bønner og linser fra A til Å ::

Bønner og linser fra A til Å

I det siste har det dukket opp mer og mer i media om bønner, linser og erter. Dette kommer pga diskusjonen om glykemisk index, da belgvekster ligger veldig lavt nede her. Men hva er så linser og bønner, hvor kjøper man det, hvordan tilbereder man det og hva er det å få tak i.
Bønner og linser er gamle kulturvekster og mye brukt i store deler av verden. De er stappfulle av gode smaker og næringsstoffer. I tillegg er det billig mat. Noen kan man kjøpe ferske etter sesong, men det er vanlig med tørkede og noen hermetiske/dypfryste som vi alle kjenner. Det er mange typer og noen dyrkes her i landet, men langt de fleste importeres fra utlandet.

PS: Har du havnet på denne siden, og leter etter kontaktlinser.--- Klikk her.



Næringsinnhold

Belgfrukter har høy næringsverdi. De inneholder mye proteiner og kostfiber. Det er og ett bra innhold av folinsyre, kalium, jern og magnesium.

Hvor kjøpes de

Mange bønner og linser fås kjøpt på butikker med litt utvalg i matvarer, og det finns og hermetiske bønner av flere typer. I innvandrerbutikker er det ofte mange typer tørkede bønner og linser. Helsekostbutikker har og ofte ett bra utvalg. I sesongen fås det kjøpt ferske bønner og erter hos velassorterte grønnsakdisker og handlere.

Bløtlegging og koking av bønner og linser

Tørkede bønner må bløtlegges før koking. Legg i vann med 1 del bønner til 5 deler vann i ca 8 timer før de kokes i nytt vann fra 1/2 til 2 timer etter type. Skal være gjennomkokte og det kan evt tilsettes krydder. Tørkede linser trenger kortere bløtlegging eller kan kokes direkte. Kan bløtlegges i en time før koking og koker ca 1/2 time ++. Disse tider varierer fra type til type, men se under for nærmere koke og bløtleggingstider, og evt. Variasjoner. Ferske bønner kokes som grønnsaker og i sesongen er det tilgang på disse. Ferske bønner kan og stekes, og innegår ofte i stuinger ol.

Tørkede

Etter evt bløtlegging er det flere måter bruke linser/bønner på. Det mest vanlige er at de tilsettes den retten som lages, og får koke med den siste tiden. Det lages og pureer og andre spesielle retter av linser/bønner. Feks falafel og hummus som lages av kikerter. Brukes i supper og salater også.

Ferske

Kan brukes som grønnsak ved siden av en rett, i salater og supper. Som stuing og tilbehør. Vi er jo kjent med vanlige grønne erter og snittebønner bla.

Hermetiske

Brukes i gryteretter, stuing, tilbehør, salater og supper. Er veldig anvendelig til det meste.

De vanligste

De bønnene og linsene man treffer mest på er følgende: Adzuki bønner, black eye bønner, kidney bønner, kikerter, linser grønne og røde, svarte og hvite bønner. Limabønner, mungbønner og soya bønner. Disse fås kjøpt i de fleste større matvarebutikker, helsekost forretninger og innvandrer butikker. Men bønne og linser er mange flere enn dette, og det viser jeg under.

  Bønner og linser fra A til Å
Adzuki bønner Anasazi bønner Appaloosa bønner
Aspargesbønner Black Eye bønner Borlotti bønner
Brekkbønner Brune bønner Brune linser
Calypso bønner Cannelini bønner Fava bønner
Flagellott bønner Grønne erter Grønne linser
Guløye bønner Gule erter Gule linser
Haricots verts Hvite bønner Hvite kidney bønner
Kikerter Limabønner Lupini bønner
Mung bønner Navy bønner Pinto bønner
Read eye bønner Risbønner Røde linser
Røde kidney Røde små bønner Snittebønner
Sorte beluga linser Sorte bønner Soyabønner
Store limabønner Sukkererter Voksbønner


Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.

Annonse

Imente Sør

Klikk her for mobilversjonen av artikkelen.


Hurtigvalg

Se oppskrifter med:
Kylling Kalkun Epler Bananer Appelsiner Tomater Poteter Reker Torsk Laks Makrell Elg Reinsdyr

Tjenesten er en del av klikk.no

Informasjon om cookies
Kontakt oss og informasjon om siden

Ansvarlig utgiver: © 2002- DatabaseSør AS
Adresse: Matoppskrift.no, PB. 1638, 4688 Kristiansand
Orgnr.: 911 668 602 mva.
Daglig Leder Knut Pettersen

Del artikkelen på:
FAKTA
Publisert: 01.01.2005
Tema: Grønnsaker
Forfatter:
Fotograf: Knut Pettersen
Tjenester for deg
Meld deg på nyhetsbrev