Hvitvin

Fakta om hvitvin.

Hvitvin er en svakvin laget av lyse druer. Den produseres i mange land men kommer nok litt i skyggen av rødvin.
I Europa er Tyskland og Frankrike kjent for sine hvitviner, og mange har i sin ungdom prøvd seg på Blue Nun ol fra Tyskland.

Typer

Det er mange typer hvitvin basert på sødme, lagring og produksjonssted. Hvitvin blir som rødvin ofte bestemt ut etter druetype. Typer er: Musserende, Chardonnay, Chenin Blanc, Søte desertviner, Gewurztraminer, Muscat, Pinot Gris, Riesling, Sauvignon Blanc, Semillon, Viognier mm. Dette er enorme tema som jeg ikke skal komme inn på nå.
På sikt vil jeg komme opp med en vinguide og vinsider, så bare følg med.

Vin til mat

Det er vel kjent at man skal ha hvitvin til fisk, skalldyr og en del "lyse/lette" retter. Men rødvin passer utmerket til juletorsken.
Men er du i tvil så sjekk opp denne siden med informasjon om mat til vin: Vinanbefalinger.

Enkle retningslinjer ved servering av vin:

  • Kjøp vinen i god tid før servering. Transport og uro får gjerne bunnfall til å virvles opp.
  • Skal den ligge en stund så lagre den kaldt. Mørkt, liggende og 8-12 grader.
  • Hvis det er bunnfall i flasken så sett flasken opp dagen før og så hell den over i karaffel rett før servering.
  • Hvitvin serveres ved 10-12 grader mens rødvin skal være 17-19 grader eller ett par grader kaldere enn omgivelsene. En kald rødvin smaker ingenting!
  • Yngre og kraftige rødviner kan gjerne luftes før servering. Gjøres med å helle vinen over i karaffel og tilbake igjen. Kan og luftes i glasset med å svinge den rundt.
  • Fyll glassene halvt opp. 1 helflaske rekker til 6-8 glass.
  • Og husk å drikke vinen under måltidet med velbehag og ikke styrte ned når du er ferdig med maten, da er det ingen vits i hele vinen.
  • En riktig tilpasset vin skal utfylle smaken av maten. Hør gjerne på Polet om typer til forskjellig mat. Noe mat passer ikke noe særlig til vin, bla grønnsaker, egg, veldig salt mat. Prøv gjerne å kjøpe vin fra det landet maten kommer fra. Feks italiensk til pasta.
  • Se gjerne an gjester og årstid ved valg av vin.
  • Ikke server for mye sterke drinker før maten.
  • Server vin i riktig rekkefølge. Hvit før rød. Tørr før søt. Enkle før store osv.
  • Det skal alltid serveres mineralvann eller vanlig vann ved siden av rødvin.
  • Ha alltid en skikkelig korketrekker for hånden.

Bruksområde.

Sauser, marinader og som drikke.

Gode oppskrifter med bilde


Prøv også Blåbærgranité.
Prøv også Hvit gløgg 4.
Prøv også Hvit gløgg 5.
Prøv også Het sommer.









De mest populære oppskriftene med hvitvin

NavnPoengPrisKcalKarboFettKostfiberMettet FettBilde
Jordbærbowle4.56.7159.28.30.10.60
Eksotisk vinbowle 24.510.9463.730.10.40
Hvitvinssaus med variasjon4.55.11119.41.510.60.16.9
Blåbærgranité4.53.5550.47.7000Oppskriften har bilde
Perlende hvitvinsbowle4.312.6177.63.10.10.50
Limebowle3.57.7937.21.4000
Hvitvinspritzer35.7137.43.200.20
Mandarino34.6527.25.80.10.50
Den hvite hesten310.8842.28.100.20
Høstglød37.1927.26.20.10.10
Pineapple Cooler36.24536.300.10
Hvitvinsgelé med vaniljesaus og frisk frukt36.2691.2121.400.7
Passion Wine Cooler37.63131.928.6000
Kiwi Wine Cooler37.63130.428.2000
Dagens38.1634.60.3000
Midori spritzer39.5975.39000
Melon bowle34.7947.67.200.20
Hvitt hav bowle34.5446.78.8000
Hvit hest bowle311.1363.88.100.40
Eksotisk vinbowle315.0764.13.40.10.40
Sprudlende hvitvinsbowle313.1476.72.80.10.60
Varm sambucus312.88101.59.20.100
Hvit gløgg310.7494.99.8010
Annerledes gløgg313.66170.310.47.62.20.7
Gylden gløgg312.5104.310.60.10.30
Hvit Gløgg 2312.7610011.60.10.60
Hvit gløgg 3316.49127.613.40.10.90
Hvit gløgg 4315.1413514.200.70Oppskriften har bilde
Het sommer36.8663.79.60.10.50Oppskriften har bilde
Hvit gløgg 5317.1413615.60.120Oppskriften har bilde
Hvit Sangria312.6869.82.600.20
Tørsteslukkeren34.8150.35.40.90.10.5
Ølbowle med jordbær39.9865.44.300.20
Spritzer fra Australia310.6155.20.800.80
Sauternes310.867.83.400.20
Spritzer39.241.60.4000
Hvitvinsmarinade39.31430.91.743.20.26.1
Appelsinbowle316.7733.700.40
Hvitvinspunsj316.22120.210.100.70
Ferskener i hvitvin (Pesche in vino bianco)311.6463.92.200.30
Appelsin- og Grapefruktsaus36.94172.83.615.20.69.9
Bercysaus37.46171.34.912.60.85.1
Hvitvinsaus35.01112.44.27.70.14.7
Vin- og Peppersaus37.77121.61.39.50.36.2
Hvitvinsgelé38.9187.810.700.20
Vinkandel35.8882.78.32.11.10.6
Kir 2313.7776.81.3000
Kir 3315.7896.74.5000
Grønn bowle2.58.8766.68000
Bikini24.82317.7000






Aktuelle artikler.



Ansvarlig utgiver: © 2002- DatabaseSør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!