Mathelse og info om mat/ernæring


Her har jeg samlet ett utvalg av artikler, guider og tabeller som berører temaet mathelse. Jeg tar opp hygiene, oppbevaring, tilsetningsstoffer, emballasje, giftstoffer, ernæring, merking, økologisk mat mm.


Aktuelle artikler.

Jod

Jod

Jod er et grunnstoff som har viktige funksjoner i kroppen. Man trenger bare små mengder hver dag, og derfor kalles jod et sporelement. Et kosthold med fisk 2-3 ganger i uken og daglig inntak av melkeprodukter dekker behovet for jod.....

Les mer om denne saken...
Alt om salt på godt og vondt.

Alt om salt på godt og vondt.

De fleste har ikke kunnet unngå å få med seg de senere tiders diskusjon ang saltinntakt og at vi bør redusere dette. Media har skrevet, produsenter lover bot og bedring og myndighetene passer på. Men hva er det snakk om? Hvor mye kan vi spise? Hva er skadevirkning av for mye og hva kan man erstatte ....

Les mer om denne saken...
Proteinbehov ved trening

Proteinbehov ved trening

De fleste som trener, er opptatt av at kroppen skal bli sunn og sterk, og gjerne muskuløs også, – enten man satser på lange, slanke muskler eller store, svulmende muskler. Da er det naturlig å tenke på proteininntaket.....

Les mer om denne saken...
Fysisk trening og kosthold

Fysisk trening og kosthold

Jeg vil her skrive litt om kombinasjonen fysisk trening og mat. Da jeg selv trener mye, vet jeg hvor viktig det er å spise fornuftig, få i seg nok og riktig mat. Hvis man driver med idrett er det viktig at kostholdet gir kroppen nok av de stoffer og energi som den trenger.....

Les mer om denne saken...
Krydderurter gir gode smaker og kan redusere saltet i maten

Krydderurter gir gode smaker og kan redusere saltet i maten

Her er gode ideer til erstatninger for salt i den pågående diskusjonen om at vi spiser for mye salt. Dvs bruk mer krydderurter, som vi bla gjør hjemme.....

Les mer om denne saken...
Den store salt saneringen i dagligvaremarkedet

Den store salt saneringen i dagligvaremarkedet

I den siste tiden har dagligvarekjeder og produsenter stått frem med produkter med redusert saltinnhold. Både Coop, Orkla og Fjordland har undertegnet en avtale med helsedirektoratet om å forplikte seg til å redusere saltinnholdet i sine produkter.....

Les mer om denne saken...
Slik oppbevarer du blåskjell

Slik oppbevarer du blåskjell

Sommeren er høysesong for høsting av blåskjell. Her får du tips om hvordan du bør oppbevare ferske blåskjell og hvordan du kan sjekke om de er for gamle.
Skjell er alltid best på smak når de er så ferske som mulig. Det er derfor best å tilberede skjell kort tid etter innkjøp eller høsting.....

Les mer om denne saken...
Akrylamid i mat er et folkehelseproblem

Akrylamid i mat er et folkehelseproblem

Akrylamid i mat er fortsatt et helseproblem, viser en risikovurdering fra den europeiske myndigheten for næringsmiddeltrygghet - European Food Safety Authority (EFSA).....

Les mer om denne saken...
Trygt og viktig å spise fisk

Trygt og viktig å spise fisk

Helsefordelene ved å spise fisk oppveier de ubetydelige risikoene som dagens nivå av miljøgifter i fisk representerer. Det konkluderer Vitenskapskomiteen for mattrygghet med i en ny vurdering av nytte og isiko ved å spise fisk.....

Les mer om denne saken...
Sjekk kolesterolet nå

Sjekk kolesterolet nå

Mens antall nordmenn som dør av hjerte- og karsykdommer totalt sett synker, øker antallet hjerteinfarkt blant unge under 45 år. – Sjekk kolesterolet nå – du kan være i risikosonen for hjerteinfarkt uten å vite om det, sier Nasjonalforeningen for folkehelsen....

Les mer om denne saken...
Möller`s Tran feirer 160 år

Möller`s Tran feirer 160 år

Vi er vel alle kjent med Möller`s Tran på både godt og vondt. Men Möller`s Tran feirer i høst at det er 160 år siden apotekeren Peter Möller introduserte tran for folket. Jubileet markeres med en stor kampanje og en helt ny Möller`s film.....

Les mer om denne saken...
Vi spiser mer og mer yoghurt

Vi spiser mer og mer yoghurt

Nordmenn spiser mer og mer yoghurt. Og med det gode utvalget vi har nå i yoghurt er det gledelig at både de med og uten sukker øker, og særlig de med lite sukker. Opplysningskontoret for meieriprodukter har tall på at vi spiste 3,6 % mer yoghurt per capita første halvår 2014 sammenlignet med tilsvar....

Les mer om denne saken...
Lettere å finne sunn mat på bensinstasjonen

Lettere å finne sunn mat på bensinstasjonen

Flere og flere synes det er lettere å finne sunne matalternativer på bensinstasjonen enn tidligere, viser ny undersøkelse.....

Les mer om denne saken...
Mat på reise utenlands

Mat på reise utenlands

Nordmenn reiser mer og mer. Men stadig flere får ferieturen spolert av sykdom. Hvert år får flere tusen norske turister ferien sin ødelagt av matforgiftninger. Øk sjansene for en problemfri tur ved å følge Folkehelseinstituttets kostholdsråd på reise utenlands.....

Les mer om denne saken...
Mer salmonella og campylobacter om sommeren

Mer salmonella og campylobacter om sommeren

Om sommeren øker forekomsten av matbårne infeksjoner i Norge. Rundt halvparten av nordmenn som blir smittet av Campylobacter blir syke i perioden juni til august. Utilstrekkelig hygiene og dårlig varmebehandling av maten er som regel årsaken.....

Les mer om denne saken...




Ansvarlig utgiver: © 2002- DatabaseSør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!