Om næringsstoffer og verdier.

På de forskjellige produkter er det listet opp flere næringsstoffer alt etter hva vi har fått tak i av informasjon. Disse regnes ut på forskjellig måte og har forskjellige mengdeenheter. Under kan dere se hvilke næringsstoffer som vi har mer opplysninger om.
Disse er delt opp i grupper og linker direkte til nærmere opplysninger.
OBS
Vær oppmerksom på at produsenter kan forandre innholdet i produktene, så her er det viktig å lese varedeklarasjonen ved tvil.

Våre kilder

Opplysninger om nærings innholdet i matvarene er hentet bla. fra: (Kilde står og på hvert produkt)
Matvaretabellen til Sosial og helsedirektoratet.
Dansk fødevarebank
svenske livsmedelverket,
canadian nutrient files
Produsentene og innholdsdeklarasjonen på ingrediensen.

Informasjonen om næringsstoffer, hormoner, aminosyrer osv er hentet fra.
Matvaretabellen til Sosial og helsedirektoratet.
Mattilsynet
Matoppskrift sine næringstabeller
Høgskolelektor Sissel Eeg-Larsen ved HIO.
Dagsdose oversikt fra Sosial og Helsedirektoratet.

Måleenheter for kalorier som vi bruker

  1. Energi i KJ. Målt i kilojoule (KJ). 1 KJ = 0,239 KCAL. KJ vil etterhvert bli den måleverdien som brukes internasjonalt.
  2. Energi i KCAL Målt i kilokalorier (KCAL). 1 KCAL = 4,184 KJ

Beregning av kalorier i matvarer

All info som er hentet fra Matvaretabellen har inkludert fiber i beregning av energi i produktet. Dette må en være oppmerksom på mht til sammenlikninger med produsentenes tall for kalorier. Les mer her under: (Kilde helsedirektoratet)

Beregningsmåte for energi

Kroppen trenger drivstoff (energi) for å vokse og fungere. Energivende næringsstoffer er i hovedsak karbohydrater og fett. Protein gir også energi, men brukes først og fremst som byggemateriale i kroppen. Alkohol bidrar med energi.
Hos voksne bør energiinntak og energiforbruk være i balanse. Energiforbruket påvirkes av en rekke forhold som kjønn, alder, kroppsstørrelse, kroppssammensetning og grad av aktivitet.
Den internasjonalt vedtatte enheten for energi er joule (J), men mange bruker fortsatt kalorier. Energiinnholdet i matvarer blir som regel oppgitt i kilojoule (kJ) eller kilokalorier (kcal). 1 kJ = 0,239 kcal. 1 000 kJ = 1 MJ.
Man regner med at daglig energiforbruk er cirka 9 MJ (2150 kalorier) hos en inaktiv kvinne og cirka 11 MJ (2 600 kcal) hos en inaktiv mann. Ved regelmessig fysisk aktivitet på fritiden øker energiforbruket hos disse til henholdsvis 10 MJ per dag og 12,5 MJ per dag. Blant grupper med ekstremt høy fysisk aktivitet – som elitesoldater på trening – kan energiforbruket være over 20 MJ per dag.
Det er gitt gjennomsnittsverdier for energiinntak i ulike aldersgrupper. Individuelle anbefalinger for energiinntak er vanskelig å gi på grunn av store variasjoner fra person til person i hvilestoffskifte, kroppssammensetning og grad av fysisk aktivitet. (lenke til anbefalingene). Andelen av kostens totale energiinnhold som kommer fra karbohydrat, fett og protein benevnes ofte som energiprosent eller E%. I gjennomsnittskosten bidrar karbohydrat, fett og protein omtrent med henholdsvis 50, 35 og 15 E%. Anbefalt fordeling av de energigivende næringsstoffene er at karbohydrat bør bidra med 45–60 E%, fett med 25–40 E% og protein med 10–20 E%.

Måleenheter

  • Det brukes måleenheten mikrogram som er 0,001 mg(milligram).
  • 1000 mikrogram er lik 1 milligram.
  • 1000 milligram er lik 1 gram.
  • Verdien 0 betyr at stoffet ikke finnes i matvaren, blank eller ikke forekommende betyr at det mangler data om dette næringstoffet.



Alle stoffene sortert



Ansvarlig utgiver: © 2002- DatabaseSør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!