– Svikt i matoppdragelsen!Oppdatertdato: 2011-11-07 Publisert: Tema: Egg Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Fotograf: Åse Kringlebotn


Oslo (NW): Mange barn forteller at de ikke slipper til på kjøkkenet hjemme. – En svikt i matoppdragelsen, mener MatPrat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt.
I høst arrangerer MatPrat en omelettstafett for SFO-barn langs kysten fra Oslo til Stavanger. Målet har vært å lære barna å lage omelett.

– Barna, som alle er i alderen åtte til ti år, er veldig lystne på å lage mat. Likevel er mange så redd for å knekke egg at de skjelver på hånden, sier husstellærer Guri Tveit i MatPrat.
Hun forteller at rundt halvparten av barna i aldersgruppen sier at de ikke slipper til på kjøkkenet fordi mor og far synes det blir for mye gris og søl.

– Barn må få lov til å boltre seg på kjøkkenet. Både fordi de trenger å lære seg å lage enkel mat, og fordi de ofte kommer sultne hjem til tomt hus etter skole og SFO, og det er lenge til middag.

Har sviktet

At mange barn ikke får lage mat hjemme, bekreftes i en undersøkelse Synovate nylig har gjennomført blant lærere i grunnskolen.

– Når niåringer kommer hjem og må vente i flere timer på middag, uten å kunne lage noe selv, vil jeg si at foreldrene har sviktet i matoppdragelsen, sier informasjonssjef Åse Kringlebotn i MatPrat.
Hun har fulgt barn og unges ferdigheter innen matlaging i mange år og sier at også mange sjetteklassinger heller ikke har lært noe på kjøkkenet hjemme.

– Det kan dessuten virke som om kostholdet i mange barnefamilier er blitt mer ensidig de siste årene, med mye kjapp og høyt bearbeidet mat.

Ny opplevelse

MatPrat dro i gang omelettstafetten rett etter skolestart i august. Barn skulle lære seg å lage en rask, rimelig, sunn og god omelett som de kan lage både på SFO eller når de kommer hjem.

– Vi tror denne stafetten har gitt barna en ny opplevelse av matlaging, selv om det bare er en dråpe i havet hvis ikke foreldrene følger opp. Alle barna synes det har vært morsomt og at maten smaker godt, og de fleste har uttrykt at de skal lage omelett hjemme, hvis de får lov, sier Guri Tveit.
Etter besøk i 14 byer langs kysten, avsluttes omelettstafetten ved Nylund skoles SFO i Stavanger torsdag 13. oktober. Dagen etter feires Verdens eggdag i samme by.


Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2308Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.