6 fornuftige og sunne salater på nyåret

Oppdatertdato: 2018-01-03 Publisert: Tema: Slanking Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no




Når 2018 begynner vil mange igjen prøve seg på sine nyttårsforsetter og spise sunnere, samt kanskje prøve å forandre livsstil. Om en prøver seg på lavkarbo eller lite fett i maten, så vil proteinrik mat være fornuftig om en skal slanke seg men samtidig få overskudd av energi. Jeg har på tampen av 2017 fornyet flere av de undersidene for lavkarbo med forskjellige forslag og ett verktøy til å finne gode oppskrifter. Men her kommer det noen gode salatoppskrifter som er en kombinasjon av lavkalori og lite fett, men som og er noen av de mest pop salatene i 2017. Disse kan spises alene eller som tilbehør til både fisk og kjøtt.

Asiatisk biffsalat med sesamvinaigrette


Prøv også Asiatisk biffsalat med sesamvinaigrette.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 22.08.2015
Denne retten tar ca 30 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Gladimat.no
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

400 g oksefilet
1 rød chili
1 mango
1 rødløk
salat, f.eks. frisésalat eller red rubarbsalat
4 ss cashewnøtter
sweet chilisaus

SESAMVINAIGRETTE:
2 ss sesamfrø
1 dl olje
2 ts hvitvinseddik
1 ts sennep


Dette er en thai biffsalat som vi har prøvd flere ganger. Forskjellige varianter finnes av denne. Noen er kruttsterke. Her er det og rød paprika i.
Bildet ble så dårlig at jeg har brukt det samme bilde som for en tilsvarende oppskrift.

Denne varianten kommer fra Gladimat.no


Fremgangsmåte

La kjøttet bli romtemperert, og stek hele fileten kjapt på alle sidene i en varm panne. Legg kjøttet til side, mens du gjør resten.
Del opp salat, chili, løk og mango.
Bland sammen sennep, olje, eddik og sesamfrø til en vinaigrette. Kutt kjøttet i tynne skiver.
Bland alle grønnsakene, og legg på kjøttet.
Hell over dressingen.
Dryss over nøttene, og server med sweet chilisaus.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 195,92 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 5,4 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 14,02 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 13,26.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Appelsinsalat med avocado og løk


Prøv også Appelsinsalat med avocado og løk.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 18.01.2014
Denne retten tar ca 10 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Matoppskrift.no

Ingredienser

4 steinfrie appelsiner
1 moden, men fast stor avocado
1/2 rød løk, skåret i 1 cm tykke skiver
en klype salt
2 ss olivenolje
1 kryddermål tørket rosmarin
1 kryddermål knuste fennikelfrø


Enkel og forfriskende salat som vi bruker ved siden av hovedrett


Fremgangsmåte

Skrell appelsinene og fjern de hvite hinnene med en skarp kniv. Arbeid over en bolle slik at saften fra appelsinene renner ned i bollen. Del appelsinene i båter. Skjær på begge sider av hver båt så de kommer ut fra hinnen. Legg dem i en salatbolle.

Halver og skrell avocadoen, ta ut steinene og skjær fruktkjøttet på skrå i tynne skiver. Ha dem i salatbollen.

Del løkskivene i ringer. Legg dem over appelsinbåtene og avocadoskivene.

Visp sammen salt, 1 1/2 ss appelsinsaft, olje og urter. Hell dressingen over salaten og server straks.

NB: Hvis du serverer senere enn 10 minutter etter at du har laget den, før avocadoen er blitt brune. Et triks for å unngå misfarging av avocadoen er å pensle avocadokjøttet med sitronsaft.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 93,18 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 5,72 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 6,84 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,01.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Avocado og tomatsalat


Prøv også Avocado og tomatsalat.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 15.03.2015
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Matoppskrift.no

Ingredienser

2 modne avocadoer
2 store bifftomater, flådd og hakket
1 grovrevet issalathode, eller blandede salatblader
2 ss hakket frisk koriander
salt
nymalt svart pepper
Dressing:
6 ss olivenolje eller maisolje
2 ss frisk sitronsaft


Bre så enkelt og raskt å lage. Vi lagde dressingen, men jeg prøvde og med en slik ferdig syrlig italiensk dressing.og det var helt OK


Fremgangsmåte

Skjær avocadoene i to, fjern steinene og ta av skallet. Skjær op avocadoene og tomatene i omtrent like store båter på tvers.

Lag en seng av revet salat på en stor flat tallerken og legg tomatbåtene over. Dander avocadoskivene over tomatene og strø koriander over. Smak til med salt og pepper.

For å lage dressingen pisker du oliven- eller maisoljen sammen med sitronsaften i en mugge til blandingen er jevn.

Hell litt dressing over salaten og server resten ved siden av.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 104,4 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 0,96 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 10,6 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,54.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Avokadosalat med strimlet svinekjøtt.

Avokadosalat med strimlet svinekjøtt


Antall porsjoner = 2
Dato lagt inn eller oppdatert 17.12.2005
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Studio Dreyer Hensley

Ingredienser

600 g skinkebiff
2 ss rapsolje til steking
1 ts salt
1/2 ts pepper
1/2 stk hode rødkål
1 pk ruccula
1 stk rødløk i tynne skiver
1 stk gulrot i tynne båter
2 stk avokado
saften av 2 stk klementin
4 ss olivenolje
1 ss tørket oregano
1 båt hvitløk
1 ts sukker
1 ts salt
1 dl ristede pinjekjerner


En rask, sunn og passende salat for en rask middag. Avokado i selskap med stekt kjøtt passer fint sammen med løk her. Her kan det og brukes rester etter julematen
Svinekjøtt ­ enten det er kokt skinke, spekeskinke eller stekte strimler og bacon ­ passer til både fruktige, spicy og hotte smaker, og er derfor knallgodt i salater.


Fremgangsmåte

Skjær kjøtt i tynne skiver. Varm en stekepanne med
olje og stek kjøttet i til det får fin farge. Krydre med salt og pepper.
Bruk en skarp kniv eller ostehøvel og kutt rødkål i så tynne strimler som mulig. Kutt rødløk i tynne båter. Riv eller høvle gulrot i fine strimler. Del avokado og ta den ut av skallet. Skjær den i biter eller tynne skiver. Ha alt i en bolle.
Rist pinjekjernene i en tørr stekepanne til de er gylne. Avkjøl og dryss dem over salaten. Bland sammen klementinsaft, olivenolje, oregano og hvitløk. Smak til med salt og pepper og hell dressingen over salaten.

TIPS
Bruk gjerne ferdigdressing. Du kan også bruke de halvferdige dressingblandingene som skal blandes ut i olje og/eller vann.



Raskt næringsinnhold

Denne retten har 137,83 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,94 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 9,59 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 8,37.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også 4-bønnesalat.

4-bønnesalat


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 22.03.2009
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Kylling.no
Bildet er tatt av Kylling.no

Ingredienser

150 g tørre store hvite bønner (butterbeans)
150 g tørre svarte eller brune bønner
250 g friske aspargesbønner
250 g sukkererter
150 g kalamataoliven
2 rødløk
1 rød chili
4 ss sukker
1 sitron, saften
6 ss olivenolje
4 ss sesamolje
1 ts salt
1 ts kvernet svart pepper



Fremgangsmåte

Bløtlegg bønnene hver for seg i minst 8 timer. Hell vekk bløtleggingsvannet, skyll bønnene og kok dem i usaltet vann til de er møre, ca. 30 minutter. Hell av kokevannet og avkjøl (det går også an å bruke hermetiske bønner). Rens aspargesbønnene og skjær av stilkfestet. Legg bønnene i kokende vann i 30 sekunder. Legg dem direkte over i isvann og avkjøl dem helt. Skjær sukkerertene på skrå og legg dem i isvann så de blir helt sprø. Del olivenene i to og skjær rødløken i fine strimler. Del chilien på langs, skrap ut frøene og finhakk den. Bland alle ingrediensene til salaten i en bolle.

Bland sammen ingrediensene til dressingen og rør godt slik at sukkeret løser seg. Hell dressingen over salaten og bland forsiktig. La gjerne salaten stå og trekke i kjøleskapet noen timer.

Brukes som tilbehør til kalkun

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 183,26 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 17,48 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 9,04 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 7,07.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Agurksalat med Kidneybønner og gul paprika.

Agurksalat med Kidneybønner og gul paprika


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 03.01.2012
Denne retten tar ca 20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Bonduelle
Bildet er tatt av Bonduelle

Ingredienser

1 liten slangeagurk (350 g)
1 gul paprika
1 chilifrukt
10 g frisk ingefær
2 fedd hvitløk
Salt
1 økologisk sitron (skall fra en kvart og saft fra en hel sitron)
1 boks (425 g) Bonduelle Kidney Bønner
2 stilker fersk koriander eller persille



Fremgangsmåte

Skyll og skjær agurken i tre deler. Høvle den i tynne skiver på langs.

Skyll og del den gule paprikaen og chilien. Fjern frøene og snitt paprikaen og chilien i små biter.

Skrell ingefæren tynt og snitt den fint opp. Ta av skallet på hvitløken og press den sammen med bladet på en bred kniv. Strø over salt og hakk det fint opp. Skyll sitronen i varmt vann, tørk den og riv ca. ½ ts av skallet. Skyll, rist av vannet og hakk opp krydderurtene.

Bland alle ingrediensene sammen med avdryppede Bonduelle Kidney Bønner. Smak til med litt sitronsaft.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 20,69 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,7 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,19 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,99.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++



Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:3091





Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.