Årets beste luksusdesign gikk til Jenssens ArcanaOppdatertdato: 2004-12-25 Publisert: Tema: Konjakk Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Fotograf: desken.no


Ublandet glede fra 1906:

Det er ikke hver dag Norge får gullmedaljer i franske designkonkurranser, men nå har det skjedd. Jenssen Cognac har vunnet den prestigetunge Prix François 1er for en ublandet cognac fra 1906 tappet på krystallkaraffel.

- Vi reagerer med overraskelse og ydmykhet, for dette er vårt første steg inn i et kresent selskap og en ganske lukket verden hvor det vanligvis krever investering og spesialisering gjennom generasjoner for å få innpass. Samtidig er det enormt oppløftende å se at alt ikke beror på størrelsen på markedsbudsjettene, men at autentisitet, skaperkraft og håndverk fortsatt kan gi gjennomslag. Vi har hatt stor pågang den siste tiden, og må snart bestemme hvor mange Arcana vi skal beholde selv, forteller administrerende direktør Espen Schulerud Søland i Jenssen Cognac.

100.000 for utgave 1

Selv om Arcana fikk toppkarakteren 20 for stil, er det ikke snakk om 0 i innhold. Designet står virkelig i stil til det unike innholdet – en Grande Champagne fatlagret siden 1906! Prisen? 29.900 kroner – og da får du premiecognacen brakt hjem på døren.
- Hvem skaffet seg utgave nummer 1?
- Artig du nevner det. Arcana nr 1/600 var egentlig ikke til salgs da vi ønsket å beholde den selv som et minne, men en kjøper utviste hengivenhet og utholdenhet i den grad at han til slutt sikret seg den, for kr 100 000, mot at han i tillegg kjøpte en karaffel til normalpris han kunne ta hull på!

Feinschmeckere

- Hvem er målgruppen for et så spesielt produkt som Arcana? Er det en cognac forbeholdt folk med millioner på konto?
- Spredningen i Horeca-markedet er den begrenset, men privatkunder kan være alt fra samlere til feinschmeckere. Noen vil ha disse dråpene verdenshistorie, andre kjøper en vakker kreasjon eller en av 600 mulige – men de finnes heldigvis også som kjøper Arcana fordi det er en opplevelse helt utenom det vanlige. Inngangsbilletten på kr 29 900 er ekskluderende, og om man finner kjøpere i de fleste sosiokulturelle grupper, sikter vi oss inn mot feinschmeckerne.

Kvalitet på juryen

Det er ikke bare vinnerne av de ulike prisene som står for kvalitet. Årets juryformann var Pablo Reinoso, directeur artistique hos Givenchy, og i 2002 var det Jean-Paul Guerlain (Guerlain). Blant konkurransens høye beskyttere finner vi navn som: Émile Pequignet (Montres Pequignet), Chantal Thomass (Chantal Thomass), Loris Azzaro (Azzaro), Paco Rabanne (Paco Rabanne), Olivier Lapidus (Ted Lapidus) og Jean-Louis Dumas-Hermès (Hermès).
Blant finalistene i Arcanas kategori var Champagne Nicolas Feuillatte og Cognac Hardy Perfection. Prisene deles inn i to hovedgrupper: Saveurs gourmandes og Charme et élégance. I hver er det en egen kategori for begrensede opplag, Série limitée. Jenssen Cognac vant i Saveurs gourmandes, mention spéciale série limitée.

Ublandet glede

Arcana stammer fra druer plukket på de kalkholdige åsene i Grande Champagne for nesten hundre år siden, og er resultatet av et kraftig eau-de-vies samspill med eikefat gjennom det påfølgende århundret. Trolig kunne cognacen tålt enda noen års lagring, men hvorfor ta sjansen på å la den forringes av elde? Tiden var moden.
Det er svært sjelden man finner så gammel cognac i ren og ublandet form, slik som i tilfellet Arcana. Den er kun tilgjengelig i en begrenset serie som tappes i karaffel først ved bestilling, og den overleveres med eget nummer og ekthetsgaranti.
Den prisbelønte designen består av håndblåst fransk krystall levert i spesialtilpassede treskrin, laget av en fransk kunstsnekker.

Historikk

Samtidig som det som nær 100 år senere skulle bli Arcana ble lagt på fat, skjedde det litt av hvert annet også i verden: Jordskjelvet i San Francisco, utbruddet på vulkanen Etna, Theodore Roosevelt fikk fredsprisen, Einstein oppdaget kvantefysikken og pulverkaffen og mineravannet Perrier så dagens lys. I Norge ble Kong Haakon og Dronning Maud kronet, Ibsen og Kielland døde, vi fikk trådløs telegraf, og Farris ble tappet for første gang.
I Grande Champagne la en destillatør ned kunnskap og kjærlighet i en håndfull fat med cognac. Planla han godt drikke til sin egen 80 års dag? Svaret tok mannen med seg i graven uten å vite at fatene hans nær hundre år senere skulle bli den ultimate gaven til cognac-elskere over hele verden. Kanskje var det planen hans hele tiden?

Kan testes i 2 cl

Er du cognac-elsker, men synes at nær 30.000 kroner er i meste laget å bruke på en flaske cognac mot slutten av året kan du glede deg over at du kan få kjøpt enkeltglass av de edle dråpene hos blant annet Bar1 på Aker Brygge i Oslo til 1000 kroner for 2 cl, eller du kan spare en krone på å kjøpe 4 cl med en gang til 1999 kroner. Du kan også få smakt på Arcana på Femte i Andre Bar i Bergen, på Lofoten fiskerestaurant eller på Oro – begge beliggende i Oslo. (desken.no)

Mer informasjon

Jenssens cognac Arcana markedsføres og importeres av Jensen & Co AS
Her kan du få nærmere informasjon og/eller bestille karaffelen direkte:

per.kristian.granli@jensenco.no
Mobil: 90 09 39 04
Mer om Arcana og Jenssen Cognac:
http://www.jenssen.fr/
Designkonkurransens hjemmeside:
http://www.luxe-packaging.com/


Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:479Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.