Anbefalte nyttårsboblerOppdatertdato: 2004-12-29 Publisert: Tema: Champagne Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Fotograf: desken.no


Nyttårsaften er fest og til fest hører musserende vin i en eller annen form. Ny iår er Krug 1990. Krug er for champagnekjennere det Ferrari er for sportsbilsinteresserte. Krug 1990 er intet unntak; kompleks og eksplosiv.

Den beste – og dyreste av de musserende vinene – er som kjent ekte champagne som har fått betegnelsen fordi produktet er produsert etter champagnemetoden og dessuten kommer fra distriktet Champagne i Frankrike. Produksjonen er i begynnelsen den samme som for hvitvin, men vinen gjennomgår også annengangs gjæring på flasken ved at man tilsetter gjær og sukker. Vinen kommer da under trykk og får sine karakteristiske bobler og smak.Champagnehistorien startet på slutten av 1600-tallet, da benediktermunken Dom Pérignon (1638-1715) oppfant metoden for å lage sprudlingen i champagnen – etter manges mening i et forsøk på å oppnå det motsatte - nemlig å forsøke å unngå bobler i vinen.

Av de ekte champagnene finnes det mange varianter. Hvilken du bør velge avhenger selvsagt av smak og behag i tillegg til hvor mye penger du ønsker å investere i de edle dråper. Grovt sett snakker vi om halvtørr eller tørr champagne hvor de fleste over 20 år foretrekker en brut eller extra dry [tørr] variant.

Er du villig til å betale en del hundrelapper bør du unne deg i alle fall én årgangschampagne – så kan du heller spe på med champagner uten årgang og musserende viner som ikke kommer fra champagne for å drøye drikkebudsjettet. Av årgangschampagnene iår vil vi trekke frem Krug 1990 og Dom Perignon 96. Krug er for øvrig det eneste av 75 champagnehus som får tre stjerner den anerkjente vinboken The New France. Tre stjerner er toppkarakteren til Jefford, som nøkternt fastslår at Krug er det mest prestisjefylte av samtlige champagnehus. Siden grunnleggelsen i 1843, har samme familie drevet det, til sammen fem generasjoner Krug. Det er sjelden en Krug-champagne blir fullt moden før den er 20 år gammel.

”Krug er champagnen Gud gir sine engler når de har vært spesielt gode,” sier den britiske vinskribenten Paul Levy.

Om du iår ikke ønsker å bruke så mye penger på champagne trenger du ikke å fortvile. Det finnes nemlig flere spennende viner med bobler til under 100-lappen. Chapel Hill med ”Sparkling Chardonnay” fra Ungarn er verd å prøve, og er et svært godt kjøp til kroner 79,90.


Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:487Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.