Gå til forsiden av matoppskrift.no

Meld på nyhetsbrev
Alle oppskriftssøk Mer enn 35.500 stk.
Søk etter ingredienser Mer enn 12.000 stk

Asparges = vår!

Oppdatertdato: 2007-05-20 Publisert: Tema: Grønnsaker Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Fotograf: Astrid Hals


Synet av asparges i butikken er synet av vår. Sprø og struttende er den selve symbolet på nytt liv. Og det enkle er ofte det beste: Nykokt - men bare litt - med hollandaisesaus over, eller sammen med nyspikket spekeskinke. Oh la la ....

I 2006 satte Ola og Kari til livs over 1 000 tonn asparges, og ivrige norske aspargesbønder produserte godt opp mot 50 tonn av "grønnsakenes konge", som asparges ofte - og med rette - blir kalt.

Asparges er en gammel kulturplante kjent helt fra romertiden. I dag dyrkes den både i USA, Norge og mange andre land i Europa. Der ute finnes det både hvit, lilla og grønn asparges. Hos oss er den grønne mest vanlig. Hvit asparges dyrkes beskyttet tildekket med jord i hele vekstperioden og høstes når spissen så vidt stikker opp i overflaten. Grønn asparges blir ikke tildekket og vokser frem over jorden i sollys. Smaken er mild og fin. Tykkelse og lengde varierer. Den grønne aspargesen har noe kraftigere smak enn den hvite.

Asparges skal være rette i formen og faste i konsistensen. Stilken skal være spenstig, frisk og sprø mens toppene skal være tette og hele. Hvit asparges kan ha et lys lilla skjær. Størrelsen på aspargesen gjenspeiler ikke kvaliteten på varen.

Hvit, lilla eller grønn asparges kan kokes og spises som forrett eller hovedrett. Den er også herlig i salater, da ørlite kokt på forhånd. Asparges har meget aromatisk og fin smak, og egner seg derfor også supert som tilbehør til stekt og røkt kjøtt og fiskeretter. Nederste del av stilken, ca 1 - 2 cm brekkes av før koking (NB. Ikke skjæres). Hvit og lilla asparges bør skrelles med potetskreller før bruk. Grønn asparges kokes i 1 1/2 -3 minutter avhengig av tykkelsen. Ferdig skrellet hvit asparges må ha lenger koketid - ca. 7-8 min - for deretter å kun trekke like lenge.
Prisen på asparges variere i løpet av året i forhold til sesong og mengder i markedet.
Asparges er meget kalorifattig. Den inneholder noe kalsium, jern og fosfor samt A- og C-vitaminer. Grønn asparges har dessuten større næringsverdi enn hvit. Asparges virker vanndrivende.
Kan vi friste med noen oppskrifter? Velkbekomme!

Asparges med hollandaisesaus

4 porsjoner

1 bunt frisk grønn asparges
250 g smør
3 stk. eggeplomme
2 ss sitronsaft
salt og pepper

Smelt smør på svak varme. Kjør eggeplommene og sitronsaft i foodprosessor i ca. 10 sekunder. La maskinen gå sakte mens du heller i smøret slik at den ikke skiller seg. Blir sausen for tykk, spe med noen dråper eddik. Sausen må ikke koke.
Serveres over nykokte asparges.

Asparges med skinke og parmesan

4 porsjoner

500 g frisk grønn asparges
4 skive spekeskinke
4 skive frisk parmesan
3 ss olivenolje
smak til med salt og pepper

Asparges kokes et par minutter i kokende vann med litt salt og sukker i. Det er en fordel å koke i en høy kjele slik at tuppene holder seg fine. Avkjøles i iskaldt vann ca. 1 minutt. Fordel de ferdig kokte aspargesene over på fire tallerkener. Legg over en skive spekeskinke pr. porsjon og dryss over reven fersk parmesanost. Drypp over noen dråper god olivenolje. Retten serveres med fersk gjærbakst.

Asparges med urtesaus

4 porsjoner

1 bunt frisk grønn asparges
2 dl lettrømme
saften av ½ stk. sitron
2 ss finhakket kruspersille
2 ss finhaket frisk gressløk
2 ss finhakket frisk koriander
2 ss finhakket frisk basilikum
salt og pepper

Bland alle ingrediensene til urtesausen. Serveres med nykokt asparges og brød.

Asparges Tempura

4 porsjoner

½ pose tempura mix (mel for fritering)
16 stk. frisk grønn asparges
6 dl rapsolje til fritering
1 ½ ts maldonsalt eller annet godt salt
1 dl balsamicoeddik

Bland tempuramixen som angitt på pakken. Skyll asparges og brekk bort et par cm nederst på stilken. (NB. Asparges skal brekkes, ikke skjæres med kniv).

Varm opp olje til 180 grader C. Dypp aspargesen i tempurarøren og friter 4-5 om gangen i olje i ca. 1-2 minutter - alt etter tykkelse på aspargesen. Ta de opp med hullsleiv og la dem renne godt av seg på kjøkkenpapir. Dryss på maldonsalt (eller annet godt salt) og server med en gang. Sett frem en skål med balsamicoeddik til å dyppe aspargesen i.
Asparges Tempura er best med det samme, f.eks. som snacks til noe godt i glasset.

Asparges med nøtter

4 porsjoner

1 bunt frisk grønn asparges
1 ss sesamolje
10 stk. grohakkede valnøttkjerner
2 ss grovhakkede pistasjnøtter
4 ss revet parmesan
litt nykvernet pepper

Skjær aspargesen i buter som deretter ristes i varm panne. Ta i grovhakkede nøtter det siste minuttet. Dryss nyrevet parmesan over rett før servering. Server gjerne ferskt urtebrød til.


Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1100

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.