Bønner og linser fra A til Å

Oppdatertdato: 2005-01-01 Publisert: Tema: Grønnsaker Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Fotograf: Knut Pettersen




I det siste har det dukket opp mer og mer i media om bønner, linser og erter. Dette kommer pga diskusjonen om glykemisk index, da belgvekster ligger veldig lavt nede her. Men hva er så linser og bønner, hvor kjøper man det, hvordan tilbereder man det og hva er det å få tak i.
Bønner og linser er gamle kulturvekster og mye brukt i store deler av verden. De er stappfulle av gode smaker og næringsstoffer. I tillegg er det billig mat. Noen kan man kjøpe ferske etter sesong, men det er vanlig med tørkede og noen hermetiske/dypfryste som vi alle kjenner. Det er mange typer og noen dyrkes her i landet, men langt de fleste importeres fra utlandet.

PS: Har du havnet på denne siden, og leter etter kontaktlinser.--- Klikk her.



Næringsinnhold

Belgfrukter har høy næringsverdi. De inneholder mye proteiner og kostfiber. Det er og ett bra innhold av folinsyre, kalium, jern og magnesium.

Hvor kjøpes de

Mange bønner og linser fås kjøpt på butikker med litt utvalg i matvarer, og det finns og hermetiske bønner av flere typer. I innvandrerbutikker er det ofte mange typer tørkede bønner og linser. Helsekostbutikker har og ofte ett bra utvalg. I sesongen fås det kjøpt ferske bønner og erter hos velassorterte grønnsakdisker og handlere.

Bløtlegging og koking av bønner og linser

Tørkede bønner må bløtlegges før koking. Legg i vann med 1 del bønner til 5 deler vann i ca 8 timer før de kokes i nytt vann fra 1/2 til 2 timer etter type. Skal være gjennomkokte og det kan evt tilsettes krydder. Tørkede linser trenger kortere bløtlegging eller kan kokes direkte. Kan bløtlegges i en time før koking og koker ca 1/2 time ++. Disse tider varierer fra type til type, men se under for nærmere koke og bløtleggingstider, og evt. Variasjoner. Ferske bønner kokes som grønnsaker og i sesongen er det tilgang på disse. Ferske bønner kan og stekes, og innegår ofte i stuinger ol.

Tørkede

Etter evt bløtlegging er det flere måter bruke linser/bønner på. Det mest vanlige er at de tilsettes den retten som lages, og får koke med den siste tiden. Det lages og pureer og andre spesielle retter av linser/bønner. Feks falafel og hummus som lages av kikerter. Brukes i supper og salater også.

Ferske

Kan brukes som grønnsak ved siden av en rett, i salater og supper. Som stuing og tilbehør. Vi er jo kjent med vanlige grønne erter og snittebønner bla.

Hermetiske

Brukes i gryteretter, stuing, tilbehør, salater og supper. Er veldig anvendelig til det meste.

De vanligste

De bønnene og linsene man treffer mest på er følgende: Adzuki bønner, black eye bønner, kidney bønner, kikerter, linser grønne og røde, svarte og hvite bønner. Limabønner, mungbønner og soya bønner. Disse fås kjøpt i de fleste større matvarebutikker, helsekost forretninger og innvandrer butikker. Men bønne og linser er mange flere enn dette, og det viser jeg under.

  Bønner og linser fra A til Å
Adzuki bønner Anasazi bønner Appaloosa bønner
Aspargesbønner Black Eye bønner Borlotti bønner
Brekkbønner Brune bønner Brune linser
Calypso bønner Cannelini bønner Fava bønner
Flagellott bønner Grønne erter Grønne linser
Guløye bønner Gule erter Gule linser
Haricots verts Hvite bønner Hvite kidney bønner
Kikerter Limabønner Lupini bønner
Mung bønner Navy bønner Pinto bønner
Read eye bønner Risbønner Røde linser
Røde kidney Røde små bønner Snittebønner
Sorte beluga linser Sorte bønner Soyabønner
Store limabønner Sukkererter Voksbønner


Bønnesalat med mynte


Prøv også Bønnesalat med mynte.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 28.10.2005
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

2 bokser bønner – salatbønner og kikerter
4 stk kuttet vårløk
2 ss finkuttet frisk mynte
1 sitron
1,5 dl olivenolje
Salt og pepper



Fremgangsmåte

1. Skyll bønnene og bland de med resten av ingrediensene. Smak til med salt og pepper før servering

Godt tilbehør til grillet mat og tapasbuffeter

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 225,86 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 21,83 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 11,9 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,39.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Fagioli Al Forno


Prøv også Fagioli Al Forno.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 13.10.2013
Denne retten tar ca 45 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Gladimat.no
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

300 g voksbønner
300 g grønne bønner (som aspargesbønner)
1 bunt fersk løk (eller 2 store løk)
250 g cherrytomater
100 g revet edamerost
50 g revet parmesan
3 dl kremfløte
basilikum
salt
pepper


Litt spesiell rett som smaker himmelsk. Denne er vegetar og er ganske enkel å lage. Litt vrient å få stivnet denne, men bruk gjerne ett par egg om det er vikitig, Retten er ikke veganer.


Fremgangsmåte

Del gjerne bønnene i biter. Skrell løk og skjær i båter/biter. Ha bønner og løk i lettsaltet kokende vann, noen minutter til de begynner å mykne. La renne av. Legges i en smurt, ildfast form.

Del tomatene i to og fordel dem over. Smelt edamerosten i fløten i en kjele. Helles over grønnsakene. Dryss på parmesan til slutt, og sett formen inn i 200 gr varm ovn. Det tar 15–20 minutters tid.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 128,15 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 4,64 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 9,97 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 7,28.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Krydrede stekte kikerter


Prøv også Krydrede stekte kikerter.

Antall porsjoner = 8
Dato lagt inn eller oppdatert 15.06.2014
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

2 boks hermetiske kikerter (eller tilsvarende utvannet og kokt)
2 ss olivenolje
2 båt knust hvitløk
1 ss revet sitronskall
1 ts tørket timian
2 ts malt spisskummen
1/2 ss paprikapulver
1 ts kajennepepper
1/2 ts malt pepper
1 ts salt


Stekte eller ristede kikerter er en velkjent snack på gata hele veien fra Europa, gjennom Nord-Afrika og Midtøsten til India. De serveres søte eller salte og hotte, og krydret med all verdens ulike krydder. Her er det fritt fram for å eksperimentere seg fram til sin egen favoritt!


Fremgangsmåte

1. Forvarm ovnen til 175 °C.
2. Ha kikertene i et dørslag og skyll dem godt. La dem renne godt av seg. Tørk dem med tørkepapir for å få vekk så mye fuktighet som mulig. Ha dem over i en bolle.
3. Bland inn olivenolje, hvitløk, sitronskall, krydder og salt. Bland godt.
4. Hell ertene ut på et bakepapirkledd stekebrett. Sett brettet midt i ovnen og stek i ca. 45 minutter, eller til kikertene er sprø og gyllenbrune. Bruk en stekespade og snu dem litt innimellom.
5. Server med en gang.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 151,65 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 18,1 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 4,65 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,01.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++







Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:902





Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.