Bruk norske grønnsaker til å lage tapas

Oppdatertdato: 2018-11-02 Publisert: Tema: Tapas Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Fotograf: Astrid Hals, Synøve Dreyer Kilder: frukt.no




Glem kokte grønnsaker som garnityr til hovedrett. La gulrot, sopp, slangeagurk og poteter leve sitt eget liv i kombinasjon med hvitløk, aioli og mynte. Pakk årets ferske lammekjøtt inn i kålblader og kjenn at selv de mest trauste, norske matvarer får nytt liv!
Den spanske flue har gitt oss mang en god latter, og mang en god tapas. For takket være en andalusisk bonde med angst for fluer i vinglasset, har vi fått tapas. Sagnet sier i alle fall at en bonde la en skive spansk skinke over glasset for å holde fluer og støv borte fra sin "på-veien-hjem-sherry", og vips, en ny mattrend så dagens lys. Historiene om tapas' opprinnelse er mange. Om de er sanne vites ikke, men tapa betyr i alle fall lokk på spansk, og i dag serveres nesten alt fra det spanske kjøkken som tapas. Tapas er fingermat, og bør nytes stående. Tapas handler om sosialt samvær, et slags svar på engelske puber. Et møtested for avslapning og en god samtale, akkurat slik vi ønsker at en god fest skal være.

Norsk tapas

Selv om utgangspunktet for tapas er et mellommåltid som skulle holde deg gående til middag, er det i vår kultur blitt selve måltidet. Et stort måltid bestående av mange små retter.

Basissmakene i tapas er hvitløk, sitron, olivenolje og persille. Fløte, rømme og smør bør unngås, det hører liksom ikke hjemme i denne kulturen. Ellers er det vanlig med syltede råvarer som artiskokker, oliven, og agurk. Et tapasmåltid omfatter som regel skinke, ost, oliven og hvitløksmajones, men råvarer og smaker varierer etter de lokale mattradisjonene. Slik vår "norske tapas", koldtbordet, også gjør. Men tapas må ikke begrenses til skinke, kjøttboller og fritert blekksprut. Tapas varierer med årstidene. I Spania er våren høysesong for grønnsakstapas. Hos oss er det høsten.

Kutt derfor gjerne opp friske, norske grønnsaker. Ta i bruk høstens grøde. Kok, stek, friter eller server dem rå, og kombiner med spanske smaker. Kombiner dine yndlingskrydder og lag din egen tapas. I Spania har de fleste barer og restauranter med respekt for seg selv sin egen tapas spesial.

Hele bakgrunnen for tapasmaten er godt drikke. Det var jo vinen vår bondevenn skulle beskytte. Skinkeskiven var å betrakte som et lokk. Riktig drikke til tapas er Fino eller Manzanilla, hvitvin, rødvin og rosévin. Det skal være lette, fruktige viner som drikkes avkjølt. Øl er forresten alltid godt til tapas.

Noen eksempler.



Pestomarinerte potetbåter


Prøv også Pestomarinerte potetbåter.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 31.10.2018
Denne retten tar ca 40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Astrid Hals

Ingredienser

4 stk bakepotet delt i store båter

Pestokrydder:
2 båt presset hvitløk
2 ss finhakket frisk basilikum
2 ss finhakket frisk kruspersille
2 ss finhakkede valnøttkjerner
2 ss olivenolje


Pesto setter en ekstra spiss på ovnsbakte poteter.


Fremgangsmåte

Du kan bruke pinjekjerner i stedet for valnøttkjerner.

Kjør alle ingrediensene til pestokrydder sammen med en stavmikser eller foodprosessor til en jevn røre. Mariner potetbåtene i pestoen og sett de i stekeovn på 225 grader C i 30-40 minutter. De skal være gylne og fine.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 101,88 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 14,51 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,62 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,21.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Aspargestapas


Prøv også Aspargestapas.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 31.10.2018
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Astrid Hals

Ingredienser

500 g grønn frisk asparges
8 skive spekeskinke (evt. parmaskinke)
4 ss revet frisk parmesan
salt, pepper og sukker


Asparges er en favoritt på tapasbordet og koldtbordet. Deilig liten aspargesrett til kveldsmat eller som tilbehør.


Fremgangsmåte

Skjær eller brekk av den nederste litt harde og treete delen på aspargesen. Grønn asparges trenger du ikke å skrelle.
Kok aspargesene i ca. 2 minutter i kokende vann med litt salt og sukker og avkjøl i iskaldt vann i ca. 1 minutt.
Rull aspargesen inn i halve skinkeskive og Legg dem på et fat. Strø revet parmesanost og en god omgang med pepperkvernen over rett før servering.

Tips:
Du kan også grille asparges. Legg et ark aluminiumsfolie på grillen og pensle det med olivenolje. Pensle også olivenolje på aspargesen. Strø på litt salt og pepper og grill aspargesen 2-3 minutter mens du snur dem jevnlig.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 79,04 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 1,71 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,54 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 13,4.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Fylte lefser


Prøv også Fylte lefser.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 02.07.2009
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Brodogkorn.no
Bildet er tatt av Brodogkorn.no

Ingredienser

Med laks:
1 pk snøfrisk naturell
2 ss frisk dill
200 g røkelaks
4 stk store lefse

Med lam:
½ stk rødløk
4 ss purre
4 ss lettrømme
2 stk lefse
16 skive fårepølse
½ ts salt
½ ts grovkvernet pepper


Fylte lefser er en utmerket forrett, og passer ypperlig som en tapasrett. Prøv både lefser fylt med laks og lefser fylt med lam.


Fremgangsmåte

Med laks:
Bland Snøfriskost med finklippet dill. Smør dette på lefsene. Legg på tynne skiver av røkelaks og rull sammen. Skjær 4 cm brede biter på skrå og legg dem på et serveringsfat.

Med lam:
Skrell og skjær rødløken og purren i tynne skiver. Smør rømme utover begge lefsene. Legg på et lag med rødløk og purre. Legg utover fårepølse i to rader. Dryss over salt og grovkvernet pepper. Rull lefsa sammen. Del hver lefse i 4 biter. Anrett lefserullene på fat.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 205,49 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 15,72 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 10,81 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 13,86.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Potetomelett (Tortilla de patata).

Potetomelett (Tortilla de patata)


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 04.09.2013
Denne retten tar ca 20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Matoppskrift.no

Ingredienser

3 store rå poteter
1 stor løk
2 ss olje
1 ts salt
1/2 ts pepper
4 egg


Denne er enkel og rask på en hverdag. Vegetar. Her kan en og bruke kokte poteter, gjerne rester.


Fremgangsmåte

Skrell potetene og skjær dem i små terninger. Spyl terningene i kaldt vann og tørk dem. Hakk løken.

Varm olje og fres poteter og løk til det er gyllent. Dryss på salt og pepper.

Visp eggene sammen. Hell eggemassen over løk og poteter. Stek omeletten ved middels varme og rør forsiktig opp fra bunnen av og til. Snu omeletten på et lokk når den er brun over og stivnet oppå. Stek den et par minutter på den andre siden.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 95,89 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 9,94 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 4,19 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,36.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Frisk chorizotallerken.

Frisk chorizotallerken


Antall porsjoner = 2
Dato lagt inn eller oppdatert 08.06.2007
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

200 g chorizopølse
1 stk. slangeagurk
2 stk. tomat
1 pk. sukkererter
1 boks physalis
4 stk. dadler


Denne friske chorizotallerkenen er en liten tapasanretning i seg selv. Chorizo er opprinnelig en spansk spekepølse som du får norskprodusert i dag. En spekepølse med mye smak.


Fremgangsmåte

1. Rens og kok sukkerertene i lettsaltet vann i 1 minutt. Hell av vannet og avkjøl i kaldt vann. Brett kronbladene på physalisen ut til siden, så frukten inni kommer frem.

2. Dander chorizo, agurk i skiver, tomat i båter, sukkererter, physalis og dadler delt i fire på et fat.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 95,44 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 5,76 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,34 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 10,45.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Gulrot- og blomkåltapas.

Gulrot- og blomkåltapas


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 24.01.2011
Denne retten tar ca 20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Frukt.no

Ingredienser

4 stk gulrot
1 stk blomkål
2 ss olivenolje
3 båt hvitløk
2 ss balsamicoeddik
flaksalt og nykvernet pepper etter smak
10 blad frisk basilikum


Grønnsaker passer yppelig som tapas. Sammen med god olivenolje, frisk basilikum og balsamicoeddik, kan det ikke gå galt. Denne tapasretten kan gjerne lages i forveien og serveres enten varm, kald eller lun.


Fremgangsmåte

Vask og rens blomkål og del i mindre buketter. Skrell gulrøtter og skjær i tynne staver. Stek i olje over middels varme til grønnsakene har begynt å bli myke, men fremdeles har en hard kjerne. Det tar 8-9 minutter.
Hakk hvitløk og ha i mot slutten av steketiden. Dryss over flaksalt, nykvernet pepper og basilikumblader.
Denne tapasretten kan gjerne lages i forveien og serveres enten varm, kald eller lun.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 50,02 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 4,34 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,48 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,6.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Kjøttfylte søte paprika.

Kjøttfylte søte paprika


Antall porsjoner = 8
Dato lagt inn eller oppdatert 08.12.2013
Denne retten tar ca 40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

400 g medisterdeig , gjerne grov
1 ss frisk rosmarin , finhakket
1 stk rødløk , finhakket
Skall av 1 stk appelsin , finrevet
4 stk søte rød paprika


En morsom variant til juletapasen. Enkle å lage, enkle å servere.


Fremgangsmåte

1. Bland sammen kjøtt, krydder, løk og appelsin i en bolle.
2. Skjær av enden på paprikaene og rens dem innvendig.
3. Ha i farsen og stek på 175 °C i ca. 30 minutter. Skru på grillen og stek videre til de er gylne.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 90,22 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 3,24 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,42 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,45.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Rosenkålfrittata.

Rosenkålfrittata


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 30.12.2017
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Synøve Dreyer

Ingredienser

300 g rosenkål
2 stk finhakket sjalottløk
2 stk tomat i tynne båter
3 ss pinjekjerner
6 stk egg
2 ss revet parmesan
salt og pepper
1 ss olje til steking


Frittata er opprinnelig en italiensk rett som ligner omelett. Her i en versjon med rosenkål, løk og tomater.
Passer bra som middag eller til kvelds, og er spennende på tapasbordet eller i lunjboksen på skole eller jobb.


Fremgangsmåte

Rens rosenkålen og kok den i lettsaltet vann i 2-3 minutter. Hell kokevannet av og la kålen renne godt av. Bland den med sjalottløk og pinjekjerner. Fres blandingen i litt olje i 2-3 minutter. Rør inn tomatbåtene.

Visp sammen egg og ost og smak til med salt og pepper. Hell eggemassen over grønnsakene i stekepannen. Rør forsiktig så eggemassen fordeler seg jevnt med grønnsakene. Stek omeletten på middels varme til den er fast på undersiden.

Sett i mellomtiden på sterk overvarme i stekeovnen og plasser hele stekepannen inn og stek omeletten til den er pent brunt på toppen.

Server omeletten nylaget, gjerne med godt brød og smør til.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 113,82 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,41 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 7,76 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,63.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++



Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1763





Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.