Gå til forsiden av matoppskrift.no

Meld på nyhetsbrev
Alle oppskriftssøk Mer enn 35.500 stk.
Søk etter ingredienser Mer enn 12.000 stk

Desserter som skaper juleglede

Oppdatertdato: 2017-12-23 Publisert: Tema: Dessert Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Fotograf: Mari Svenningsen, Eva Brænd, Kim HoltheDesserter hører julen til og i løpet av desember tar vi frem noen av de aller kjæreste tradisjonsdessertene som riskrem og karamellpudding. – Et flott dessertbord skaper ikke bare glede for øynene, men det skal også være en opplevelse for ganen. Etter mye salt og fet julemat smaker det godt med noe søtt til kaffen som er litt annerledes enn søtsaker man spiser til hverdags.

Et flott og pyntet dessertbord er jo julepynt i seg selv. Enten man velger flere desserter for et stort selskap, eller kun en variant til kaffen så er det nok av valgmuligheter som gjør at du stolt kan invitere gjestene uten å skuffe. Vi er veldig tradisjonelle når det kommer til juledesserter i Norge, det kom frem i en undersøkelse TNS Gallup foretok for Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) i 2006.

1 av 2 spiser riskrem på julaften

Nesten halvparten av alle nordmenn pleier å spise riskrem på julekvelden, dermed er riskrem den store juledessertvinneren. Multekrem inntar andreplassen, men er ikke så populær blant de yngre.

Is og karamellpudding er også populære desserter i julen. Deretter er det veldig variabelt, men det går mest i kremdesserter. Råkrem og sherrypudding er også desserter som for noen hører julen til. Undersøkelsen viste også at 4 % ikke har en egen desserttradisjon og 3,6 % spiser ikke dessert i det hele tatt.

Selv om julen er en høytid pakket inn i en rekke tradisjoner er det også en ypperlig mulighet til å overraske med å servere gjestene noe nytt og spennende.

Riskrem med rød saus

Mange sier "Ingen jul uten riskrem" og dette stemmer ganske godt. Denne desserten står på dessertbordet til nesten halve Norges befolkning på julaften.

4 porsjoner

Ingredienser
3 dl kremfløte
1 ss sukker
1 ts vaniljesukker
4 dl risgrøt
50 g mandler , skåldete

Tradisjonell rød saus:
2 dl husholdningssaft eller tilsvarende
3 dl vann
1 ss potetmel
2 ss vann

Rød bærsaus:
1 dl vann
1 dl sukker
300 g bringebær eller andre røde bær

Fremgangsmåte
Visp fløte, sukker og vaniljesukker til luftig krem. Bland i kald risgrøt og hakkede skåldete mandler.

Tradisjonell rød saus
Gi rød saft og vann et raskt oppkok i en kjele.
Rør potetmel ut i kaldt vann.
Tilsett potetmelblandingen i den kokende saften i en tynn stråle samtidig som du rører rundt. Når sausen koker opp, trekkes den til side.
Blir sausen stående og koke, blir den grå og seig. Avkjøl sausen.

Bærsaus
Kok opp vann og tilsett sukker.
Rør til sukkeret har løst seg opp (sukkerlake). Tilsett sukkerlaken i en hurtigmikser eller foodprosessor.
Tilsett røde bær og kjør det hele sammen.
Sausen kan siles eller den kan være som den er.

Karamellpudding

Karamellpudding er en av nordmenns favorittdesserter når julen ringer inn. Den er ikke vanskelig å lage, men den må lages minst ett døgn i forveien.

8 porsjoner

Ingredienser
2 dl sukker
3 dl kremfløte
3 dl matfløte
3 dl helmelk
5 ss sukker
1 stk vaniljestang
7 stk egg

2 dl kremfløte

Fremgangsmåte
Ha sukkeret i en 1 1/2 l eller 2 l form, og sett den på en middels varm kokeplate. Varm opp sukkeret samtidig som det ristes forsiktig i formen. Når sukkeret har begynt å karamellisere seg, blitt kastanjebrunt, røres det forsiktig i sukkermassen. Pass på at sukkeret ikke blir brent. Drei på formen slik at karamellen fordeler seg jevnt oppover kantene og i bunnen av formen. Sett formen til avkjøling.

Kok opp melk, fløte og sukker sammen med den delte vaniljestangen. Avkjøl blandingen litt og rør inn lett sammenvispede egg. Sil blandingen over i den avkjølte glaserte formen. La formen stå i 10 minutter før den settes i vannbad i ovnen (røren "setter" seg, hindrer luftbobler).

Stek karamellpuddingen ved 125 °C i vannbad i ca 2-3 timer. Mot slutten av steketiden kan du kjenne med baksiden av en fuktet skje om overflaten er fast. I så fall er puddingen ferdig. Avkjøl i formen til neste dag. Løsne puddingen langs kanten av formen og hvelv den på et fat med kanter. Server puddingen med pisket kremfløte.

Man kan endre på sammensetningen av væsken (melk, fløte) ut i fra fyldigheten man ønsker på puddingen.

Dronning Maud fromasj

Dronning Maud fromasj eller pudding er oppkalt til ære for Norges tidligere dronning. Desserten er også kalt for "Haugesunddessert".

6 porsjoner

Ingredienser
5 stk gelatinplater
1 plate kokesjokolade
6 dl kremfløte
5 stk eggeplomme
5 ss sukker
2 ss kokende vann
½ dl portvin

Fremgangsmåte
Bløt gelatinplatene i kaldt vann i ca 5 minutter.
Visp fløten til luftig krem. Pisk eggedosis av eggeplommer og sukker. Bland eggedosis og krem. Klem ut vann av gelatinen og smelt de i ca 2 ss kokende vann. Tilsett portvin og bland gelatinoppløsningen i fromasjkremen. Sett kremen et kjølig sted til kremen begynner å stivne. Riv sjokoladen fint. Legg fromasjkrem og sjokolade lagvis i husets fineste dessertbolle eller porsjonsvis i f. Eks vinglass. La den stivne i kjøleskapet.

Hvit sjokolademousse med solbærsaus

Rødt og hvitt frister øyet. En herlig hvit sjokolademousse med mørk rød/blå saus. Lukten av solbær på kjøkkenet vil ta tankene med til minner om sensommer og saftkoking.

4 porsjoner

Ingredienser
200 g hvit kokesjokolade
2 stk egg
1 stk gelatinplater
2 dl kremfløte

Solbærsaus:
100 g frosne solbær
½ dl vann
50 g sukker

Fremgangsmåte
Smelt sjokoladen over vannbad. Sett den til side. Pisk eggene over vandbadet, til massen er tykk, varm og luftig, i ca 10 minutter. Vannbad: Bollen plasseres oppå en kjele med kokende vann. Bollen (av stål, glass eller annet ildfast materiale) må tåle varme. NB! Pass på at bollen er større enn kjelen, slik at den ikke berører vannet. Innholdet i bollen varmes opp av dampen fra det kokende vannet.
Legg gelatinplaten i kaldt vann. Ta den opp etter sju minutter, og ha den i den varme eggemassen. Rør til gelatinen er oppløst. Tilsett den smeltede sjokoladen, og pisk videre, til massen har samlet seg. Pisk videre over kaldt vannbad, så blandingen er lett avkjølt.
Visp fløten til luftig krem, og vend kremen inn i sjokoladeblandingen. Fordel moussen i fire porsjonsskåler, og sett dem kaldt, til moussen er stivnet, ca. 3-4 timer.

Solbærsaus:
Kok bærene opp sammen med vannet, til bærene er gjennomkokte. Tilsett sukkeret, og la blandingen koke til sukkeret er oppløst. Sil sausen, og avkjøl helt. Ved servering helles det et tynt lag med solbærsaus over moussen.

Panna Cotta med bærsaus

Panna Cotta er en italiensk dessert som på godt norsk kan kalles en vaniljepudding eller en vaniljefromasj. Dette er en lett variant hvor vi har brukt kesam istedenfor fløte.

4 porsjoner

Ingredienser
2 ½ dl helmelk
3 ss sukker
3 stk gelatinplater
3 dl vaniljekesam (1 beger = 3 dl)

Bærsaus:
½ dl vann
½ dl sukker
50 g bringebær
50 g blåbær
50 g bjørnebær
50 g rips

Frisk sitronmelisse til pynt

Fremgangsmåte
Kok melk og sukker uten lokk. Bløt gelatinplatene i kaldt vann i ca 5 minutter. Klem vannet godt ut og smelt gelatinen i den kokende melken. Avkjøl melken til romtemperatur, og fjern eventuell snerk og rør inn vaniljekesam. Fordel blandingen i små porsjonsformer eller glass og sett dem kaldt så panna cottaen stivner (ca 4 timer).

Bærsaus
Kok opp vann og sukker. Tilsett sukkerlake og bær i en hurtigmikser eller foodprosessor og kjør dette til en jevn saus. Du kan benytte de bærene (200 g) du måtte ha for hånden.

Hvelv panna cottaene ut på porsjonstallerkener, hell på bærsaus og pynt med litt sitronmelisse.

Creme catalan

Creme catalan (kalles også crema catalana og Crema de Sant Josep) er en spansk versjon av crème brûlee som ofte spises i forbindelse med St. Josefs dag (19. mars) som er spanjolenes farsdag.

6 porsjoner

Ingredienser
4 dl helmelk
6 dl kremfløte
250 g sukker
3 stk hel kanel
revet skall av 1 stk appelsin
10 stk eggeplomme
2 ss brunt sukker , til karamell
500 g bringebær

Fremgangsmåte
Kok opp melk, fløte, sukker og krydder. Tilsett eggeplommene og rør til det hele tykner. Sil av krydderet og hell blandingen over i små porsjonsformer.

Stekes i vannbad på 110 ? I ca 30 minutter. Strø litt brunt sukker på toppen og sett formene under grillen i ovnen for å svi sukkeret til karamell.

Råkrem

Råkrem passer utmerket blant annet til fruktsalat, fylt ananas, bakte epler og gelé med frukter.

4 porsjoner

Ingredienser
3 stk eggeplomme
3 ss sukker
2 ½ dl kremfløte
1 stk gelatinplater

Fremgangsmåte
Pisk eggedosis av eggeplommer og sukker. Rør forsiktig inn pisket krem. Bløt gelatinen i vann og bland den forsiktig inn. Råkrem bør serveres forholdsvis nylaget. Server råkrem til for eksempel fruktsalat, fylt ananas, bakte epler eller gelé med frukter. Tilslørte bondepiker kan også lages av råkrem.

Sherrypudding

En pudding som passer fint til jul og mange andre spesielle anledninger.

8 porsjoner

Ingredienser
11 stk gelatinplater
5 dl helmelk
5 dl kremfløte
1 stk vaniljestang
4 stk egg
2 ss sukker
1 dl søt sherry

Fremgangsmåte
Bløt gelatinplatene i kaldt vann ca. 5 minutter.
Del vaniljestangen på langs og kok den opp sammen med melk og fløte. Sil fra vaniljestangen.
Visp eggedosis av egg og sukker. Klem vannet ut av gelatinen og løs den opp i den varme melkeblandingen. Bland i eggedosis og sherry. Rør litt til puddingen begynner å tykne. Hell den over i glassbolle og la den stå kjølig til den skal serveres.
Server puddingen med kirsebærsyltetøy eller rød saus til.

Multebombe (iskake)

En nydelig iskake som passer godt som dessert etter julemiddagen.

6 porsjoner

Ingredienser
200 g hasselnøtter (eller mandler)
8 stk eggehvite
300 g melis

5 stk eggeplomme
300 g sukker
5 dl kremfløte

¾ l multer
100 g melis

Fremgangsmåte
Mal hasselnøtter på kvern eller med en foodprosessor. Pisk eggehviten nesten helt stive. Tilsett melis gradvis under visping i den stive eggehviten. Visp til det blir en luftig og stiv marengs. Rør inn nøttene og ha røren i en smurt springform eller ildfast form. Stek på 170 °C i 40 minutter. La nøttebunnen stå i formen til den kjølner.

Pisk eggeplommene og sukker til eggedosis, visp kremfløten til luftig krem og bland inn eggedosisen. Bland multer og melis. Pass på at det ikke er for mye saft i multene, da blir isen flytende. Rør multene inn i krem-/eggeblandingen og hell den over den avkjølte nøttebunnen. Sett kaken i fryseren til den er dypfryst. Ta kaken ut av fryseren ca 15 minutter før den serveres. Lag en deilig lakris is! Kjøp en lakrisstang på apoteket eller lakrissaus i spesialbutikker. Bland cirka 2 ss inn i isen og du får en fantastisk god hjemmelaget is.


Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1793

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.