Det er høst og tid for varmende gryteretter

Oppdatertdato: 2018-11-07 Publisert: Tema: Gryteretter Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Fotograf: matprat.no, Magnus Thor Magnusson




Igjen er det høst og denne uka blir i gryterettens tegn! Dvs vi har lagd frikasse og lapskaus, men det finnes mye annet å velge mellom. Det fine med gryteretter er at de omtrent lager seg selv og smaker mye. Og nå på høsten er tilgangen på råvarer til disse rettene upåklagelig med lam og annet kjøtt, mange fine gode norske grønnsaker og fisk som er fersk og fin.
Under her er ett utvalg av de mest populære gryterettene på nettsidene. Det er litt for enhver smak. Jeg har og lagt inn mengde kalorier på oppskriftene, så kan dere følge litt med om dere slanker dere. Men gryteretter er ikke så galt mht til kalorier, og masse grønnsaker er jo bare sunt. Og det finnes flere som er vegetar.

Litt om gryteretter

Gryteretter er populært både for store og små, til hverdag og fest. Og gryteretter er anvendelig mat som kan lages lenge før servering, de lager seg selv, kan ofte fryses og kan varieres etter tilgang på råvarer og sesong.
Ofte kan vi dele inn i 4 hovedgrupper gryteretter: Grønnsaksgryter, kjøttgryter, fiskegryter og gryter med hvitt kjøtt og fugl. Gryteretter kan lages i gryte eller bakes i ovn. Råvarene kan varieres i det uendelige og grytene kan krydres etter smak. Krydderurter er viktig ingrediens i mange gryter og bør være friske. Her kan man selvfølgelig og bruke tørkede eller frosne. Krydderurter som koker lenge avgir mye smak så følg oppskriften.

Så når vi venter gjester, så velg gjerne en gryterett. Man kan lage den ferdig litt tid i forveien og så klarer den seg selv til gjestene er kommet. Men husk at fiskegryter ofte går i småbiter ved lang koking. Tilpass smaken med krydder og urter, men smak deg til. Gryteretter spises i mange land og flere lands kjente tradisjonelle retter er ofte gryteretter. Jeg kan bare nevne irish stew, ungarsk gulash, chili con carne osv.

Her er noen få av våre og deres favoritter. Men det er mange fler på nettsidene.
Prøv gjerne denne siden med alle gryteretter:

Arabisk lammegryte


Prøv også Arabisk lammegryte.

Antall porsjoner = 6
Dato lagt inn eller oppdatert 03.11.2013
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

1 1/2 kg grytekjøtt med bein
3 ss olje
1 ts sort pepper
1 ts spisskummen
1 ts kardemomme
1 ts gurkemeie
1 ts kanel
1 ts salt
6 båter hvitløk, finhakket
2 ss maizena
1 ts sukker
1/2 l yoghurt naturell
2 ts tomatpuré


Smaksrik og eksotisk gryterett som skal stekes i ovn.


Fremgangsmåte

1. Brun kjøttet i olje og legg det i en ildfast form.
2. Bland de andre ingrediensene og hell alt over kjøttet. Dekk formen med aluminiumsfolie og stek i ovn på 200°C i 1 1/2 time.

Servér med ris og f.eks. oppskjærte rå grønnsaker i biter eller staver. Gulrot, paprika, agurk eller selleri passer bra.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 173,83 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,76 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 11,69 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 8,69.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Chili con carne med oksekjøtt


Prøv også Chili con carne med oksekjøtt.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 19.03.2013
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Matoppskrift.no

Ingredienser

Salt
1/2 l Buljong
1 Rød paprika
1 Grønn paprika
3 Gulerøtter
3 Løk
1 boks Kidneybønner
3 fedd Hvitløk
2 bokser Flådde tomater
4 ss Olje
500 g Hakket oksekjøtt. magert
1/2 Selleri
1 ts Sambal oelek eller frisk chili
Friskkvenet pepper
1 ss Timianblader, friske


Dette er solid og enkel mat. Her kan du variere på flere måter. Fint som festmat i lystig lag, eller nattmat.


Fremgangsmåte

Skrell løk og hvitløk og hakk dem fint. Skrell gulerøtter og selleri, skyll paprikaene, skjær frøhusene ut og halvér dem. Skyll kjernene ut. Skjær alt i så små terninger som mulig. Hakk tomatene fra boksn grovt.
Sett en stor, helst også tung gryte på komfyren, hell oljen i og la den bli varm. Stek først hakkekjøttet alene, så det deler seg og blir brunt. Så blandes løk og hvitløk i og stekes med litt, deretter gulerøtter, selleri og paprika og til sist tomatene med deres saft. Tilsett nå buljongen eller vinen og buljongen, krydre med timian, sambal oelek, salt og pepper. La blandingen koke opp, legg så lokk på og la det surre ved middels varme 1-1½ time.
Hell bønnene i en dørslag og skyll dem. La dem komme med i gryten og surre 15 minutter. Deretter skal retten smakes til og gjøres riktig deilig sterk. Serveres med en skje full creme fraiche på toppen.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 58,81 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 4,3 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,19 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,63.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Bidos fra Karasjok


Prøv også Bidos fra Karasjok.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 14.11.2014
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

500 g reinkjøtt av bog eller steik
1-2 kraftbein
1 1/2 liter vann
2 ts salt
1 ss hvetemel utrørt i litt kaldt vann
2 gulrøtter, i skiver
3 store poteter, i terninger
Bruning:
2 ss meierismør
8 ss hvetemel


Bidos er samefolkets tradisjonelle festmat. Det finnes mange ulike oppskrifter på bidos, og den kan lages både med og uten jevning. Dette er en autentisk oppskrift - blottet for jåleri, men full av smak. Leage buorre!


Fremgangsmåte

Skjær kjøttet i små biter og ha i gryte sammen med kraftbein. Dekk kjøttet med kaldt vann ( ca. 1 ½ liter). Rør melet ut i litt kaldt vann og ha jevningen over kjøttet.La kjøttet småkoke 20-30 minutter.
Tilsett gulrøtter og poteter og la det koke med ca. 10 minutter. Smelt smøret og la melet brunes i. Ha bruningen i bidosgryten og gi alt et oppkok ca.15 minutter.Server bidos med flatbrød til.

Purreløk og andre grønnsaker kan tilsettes i gryten for en variasjon. Da er det ikke lenger en enkel og autentisk bidos, men smaker utrolig godt likevel.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 55,01 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 5,57 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 1,55 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,26.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Biff stroganoff 4.

Biff stroganoff 4


Antall porsjoner = 2
Dato lagt inn eller oppdatert 13.01.2017
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

1 løk
100 gram champignon
250 gram oksekjøtt (evt. bankekjøtt) renskårent
1 ts. olje
½ ts. paprika
2 ss. tomatpuré
4 ss. syrnet fløte 9%
salt og pepper


Gryterett som er rask å lage. Vår versjon er med rester fra fryseren, dvs diverse rester av julepølse, medisterkaker i tillegg til kjøttet. Vi brukte og en kvart gul og grønn paprika oppi. + litt rød
Om en vil så kan man jo bruke hermetiske sjampinjonger.
Som fløte brukte vi kremfløte som var blitt sur + litt creme fraiche.


Fremgangsmåte

Skjær løken i terninger og champignonene i skiver.
Skjær kjøttet i ca. 1 cm tykke strimler.
Svisj løk og champignon i oljen, til væsken fra champignonene er kokt vekk.
Ta det opp og brun så kjøttet.
Bland kjøttet med grønnnsakene og smak til med salt, pepper og paprika.
Tilsett tomatpuré og syrnet fløte og la det koke opp.
Serveres med ris og evt. kokte grønnsaker eller en salat.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 121,4 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 15,05 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,06 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 8,13.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Osso Bucco 2.

Osso Bucco 2


Antall porsjoner = 6
Dato lagt inn eller oppdatert 27.11.2005
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

6 kalveknoker , ca 3 Kg
1 ts salt
1/2 ts pepper
ca 6 ss hvetemel , for å vende kjøttet i
6 ss olivenolje
4 ss smør
4 gulrøtter
4 selleri
3 løk
3 hvitløk
2 1/2 dl hvitvin eller eplemost
2 1/2 dl buljong
2 hermetiske tomater
1 persille
1/2 ts timian
1/2 ts oregano
2 laurbærblad
2 sitroner
2 persille
5 hvitløk



Fremgangsmåte

1. Vend kjøttstykkene i en blanding av mel, salt og pepper og brun dem i oljen. Legg kjøttet til side og hell ut oljen.
2. Skjær gulrøtter, selleri, løk og hvitløk i små terninger og fres grønnsakene i smør til de har fått litt farge. Ha så grønnsakene over i en kjele og legg kjøttskivene over.

3. Hell vin/eplemost og buljong i stekepannen, ha i finhakket persille og krydder og kok opp.
4. Hell sausen over i kjelen. Del tomatene i fire og tilsett disse til slutt. La retten godgjøre seg i 2-3 timer. Bare hvis du er tålmodig og lar kjøttet putre vel og lenge, får du det riktig saftige og møre kjøttet.

5. Gremolata: Sitronskallet rives fint og blandes sammen med fihakket persille og hvitløk. Legg kjøttet på serveringsfat, øs over grønnsakene og sausen og strø over krydderblanding til slutt.

Selv om det i denne retten opprinnelig brukes kalvekjøtt, kan man godt bruke bogskiver av okse, eventuelt høyrygg.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 80,73 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,99 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,81 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 17,37.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Amerikansk kyllinggryte.

Amerikansk kyllinggryte


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 11.08.2014
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Magnus Thor Magnusson

Ingredienser

1 grillet kylling
1 løk
250 g sjampinjonger
1 rød paprika
1 grønn paprika
1 ss smør eller margarin
1 ss hvetemel
1 hønsebuljongterning
1 1/2 ts tørket estragon
3 dl vann
1-2 dl kremfløte
salt
nykvernet pepper
1 ss tomatpuré eller sterk chilisaus


En god kyllinggryte som passer for gode venner en kveld. Server gjerne med ris, men det passer og med feks baguetter. Næringsinnhold regnet ut med ris.


Fremgangsmåte

Ben ut kyllingen og del den opp i mindre stykker. Fjern skinnet om du ønsker det.

Hakk løken, del sjampinjongene i fire og finstrimle paprikaen. Fres løken lett i en stor stekepanne. Rør inn sjampinjongene og paprikaen, strø melet over og fres alt litt til.

Strø smuldret buljongterning og estragon over, og spe med vann og fløte under omrøring. Ha i kyllingbitene. Gi alt et oppkok og la koke i et par minutter.

Smak til med salt, pepper og tomatpuré eller sterk chilisaus.
Godt sammen med ris og rundstykker eller annet brød.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 148,42 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 11,1 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 7,46 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,44.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Kremet elggryte.

Kremet elggryte


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 17.11.2013
Denne retten tar ca 40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

500 g grytekjøtt av elg
½ ts salt
½ ts pepper
2 ss margarin
6 dl kjøttbuljong (utblandet i vann) eller kraft
150 g aspargesbønner
200 g skogsopp eller annen sopp
1 pose stjerneløk
3 dl crème fraîche orginal, 35 %
4 skive brunost
1 ½ ss maisstivelse (maizena)


En elggryte er snaddermat på en sur høst eller vinterdag. Fin for alt elgkjøttet som samler seg opp i fryseren, ialefall her hjemme. Den passer seg selv mens poteten koker.


Fremgangsmåte

1. Del grytekjøttet i biter, ca. 3 x 3 cm. Krydre med salt og pepper og brun det godt i en gryte sammen med småløk. Slå på buljong og la det trekke ca. 20 minutter.
2. Del sopp i skiver og aspargesbønner i biter og tilsett i gryta. La det trekke i 5-6 minutter.
3. Ha i rømme og brunost, og jevn gryta med maizena utrørt i 3 ss kaldt vann.

Server kremet elggryte med kokte poteter, tyttebær og flatbrød.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 100,54 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 3,13 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 6,74 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 10,29.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Svin adobo med ananas.

Svin adobo med ananas


Antall porsjoner = 2
Dato lagt inn eller oppdatert 31.07.2015
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Rosemarie Rodriguez
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

400 gram svinefilet i biter
2 ts salt
0,25 ts pepper
5 laurbærblad
1,2 dl vineddik
2 dl vann
2 små bokser ananasbiterr
3 ss vegetabilsk olje
4 fedd hvitløk

2 porsjoner ris


Denne retten bruker vi ofte. Ligner den gamle norske retten kjøtt i mørke med en annen saus. Her har vi hatt i ananas.

Adobo
Er en matrett som inneholder kjøtt/sjømat marinert i en saus av eddik og hvitløk/krydder, brunet i olje og så kokt i marinaden. Mange varianter.


Fremgangsmåte

Mariner svinekjøttet i ca 1 time i en blanding av salt, pepper, eddik, laubærblad og knuste hvitløkfedd. Sil av og ta vare på marinaden. Vi lar det stå i kjøleskapet over natten.
Varm olje i en kjele over middels varme. Brun kjøttet i kjelen. Ha over marinade og vann. Ha på lokk og la koke i ca 30 minutter. Ha i paprikabiter etter halve tiden. Kok til alt er mørt.

Server med ris, men kokte poteter er og passende.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 103,21 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 10,92 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,87 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,7.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Viltgryte 1.

Viltgryte 1


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 24.05.2002
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

ca. 800 g reinsdyrkjøtt uten ben, av bog, høyrygg eller stek
smør/margarin
1/2 løk

2 gulrøtter
ca. 3 dl vann
sopp
5 ss rømme
1 dl melk
2 ss hvetemel
4 enebær
2-3 ss solbærsaft
ca. 2 ts salt
ca. 1/4 ts pepper
1/4 ts timian



Fremgangsmåte

1. Skjær kjøttet i terninger, som du bruner i en varm panne. Ha terningene over i en gryte. Kok ut pannen mellom hver bruning.
2. Løken skjærer du i båter, selleri og gulrøtter i skiver. Alt brunes lett i pannen før det tilsettes gryten.
3. Tilsett vann. Når det koker opp lar di det trekke ca. 30 minutter.

4. Brun soppen og ha den over i gryten sammen med kjøttet.
5. Rør sammen rømme, melk og hvetemel og ha det over i gryten sammen med enebær, solbærsaft og pepper.
6. La alt koke opp og deretter trekke 15-20 minutter - til kjøttet er mørt.

Serveres med nykokte poteter, tyttebær og for eksempel grønne bønner.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 90,39 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 6,58 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,21 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 8,72.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Thaigryte med strimlet svinekjøtt.

Thaigryte med strimlet svinekjøtt


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 27.08.2016
Denne retten tar ca 20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

400 g renskåret svinekjøtt i strimler
2 ss olje
1 stk løk i båter
2 båt hakket hvitløk
½ ss olje
2 ss rød karripasta
2 boks lett kokosmelk
1 ½ dl vann
2 stk gulrot i staver
1 pk frisk babymais
1 stk grønn paprika i biter
saft og skall av ½ stk lime
2 ss soyasaus
200 g fiberris
1 ts sukker


Få ting er bedre enn smaken av smilets land! Denne thaigryten med svinekjøtt har eksotiske smaker av kokos og karripasta.


Fremgangsmåte

1. Brun strimler av svinekjøtt i flere omganger i en varm panne med olje. Sett kjøttet til side.
2. Ha olje i en varm gryte. Fres løk og hvitløk til det er blankt. Tilsett karripasta og fres videre i 1-2 minutter. Rør godt så det ikke svir seg. Tilsett kokosmelk og vann. Småkok gryten i 10 minutter.
Dersom du har tørket kaffirlimeblad kan du tilsette et par blader sammen med væsken.
3. Kok ris etter anvisning på pakken.
4. Del babymais i to, og ha den i gryten sammen med gulrot, småkok i 5 minutter.
5. Ha kjøttet tilbake i gryta, og tilsett samtidig paprika, skall og saft av lime og sukker. Smak til med soyasaus.

Fiskesaus er også en smaksetter som benyttes mye i det thailandske kjøkken, og passer derfor også veldig godt i denne retten. Tilsett 1 ss fiskesaus samtidig med soyasausen.

Server den smakfulle gryta med ris.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 138,85 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 8,39 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 8,87 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,75.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++



Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2020





Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.