Her er oversikt over
alle numrene fra 200 til 299. Dette er stort sett konserveringsmidler.
Konserveringsmidler
brukes for å forlenge holdbarheten på matvarer.
Virker ved at de hemmer
veksten av bakterier og sopp. Disse stoffene skal ikke brukes på ferskvarer men
bare på ferdigprodukter. Klassisk eksempel er syltetøy. Mugg på dette
forekommer nesten aldri. Bare se på ett syltetøyglass og du vil se at det ofte
blir brukt E 200, E 202 og E 211. Disse er veldig vanlige.
Dette er de gamle sidene med E-nummer oversikter. De er ikke oppdatert siden 2004 og det kan forekomme feil.
E 200 Sorbinsyre
Type:
Konserveringsmiddel.
Syre som er naturlig i mange bær, men lages syntetisk av gassen ketan. Hindrer
gjæring og sopp, men tillater bakteriell vekst og modning feks i ost.
Allergi/skadelighet:
Er noenlunde trygg i
bruk.
Bruksområde:
ost, margarin, majones,
syltetøy, juice, konsentrater, bakervarer, cider, vin, frossenpizza
Tillatt:
Norge og EU
E 201 Natriumsorbat
Type:
Konserveringsmiddel.
Forbindelse mellom E 200 og natrium
Allergi/skadelighet:
Litt usikkert, men
antakelig trygg.
Bruksområde:
Saft i norge og før
brukt i mye annet
Tillatt:
Ikke tillatt
E 202 Kaliumsorbat
Type:
Konserveringsmiddel.
Forbindelse mellom E 200 og kalium. Veldig vanlig
Allergi/skadelighet:
Er noenlunde trygg i
bruk.
Bruksområde:
ost, margarin, majones,
syltetøy, juice, konsentrater, bakervarer
Tillatt:
Lovlig i Norge og EU
E 203 Kalsiumsorbat
Type:
Konserveringsmiddel.
Forbindelse mellom E 200 og kalsium. Sjelden i bruk
Allergi/skadelighet:
Er noenlunde trygg i
bruk.
Bruksområde:
kaker, ost, syltetøy,
godteri osv
Tillatt:
Lovlig i Norge og EU
E 210 Benzosyre
Type:
Konserveringsmiddel. Finnes
naturlig i visse bær. Ofte lagd syntetisk. brukes som antibakteriell og mot
soppvekst i syreholdige matvarer
Allergi/skadelighet:
Kan gi
allergireaksjoner. Bør unngås i store mengder. Flere andre bivirkninger er
omtalt her og der. Bør ikke gis til hyperaktive barn.
Bruksområde:
majones, remulade,
kaviar + mange andre ting
Tillatt:
Norge og EU.
E 211 Natriumbenzoat
Type:
Konserveringsmiddel. Er
ett salt av E 210. Det mest vanlige i Norge
Allergi/skadelighet:
Kan gi
allergireaksjoner. Bør unngås i store mengder. Flere andre bivirkninger er
omtalt her og der. Bør ikke gis til hyperaktive barn.
Bruksområde:
Brus og leskedrikker,
syltetøy, sauser, dressing++++
Tillatt:
Norge og EU
E 212 Kaliumbenzoat
Type:
Konserveringsmiddel. Er
ett salt av E 210. Lite brukt
Allergi/skadelighet:
Kan gi
allergireaksjoner. Bør unngås i store mengder. Flere andre bivirkninger er
omtalt her og der. Bør ikke gis til hyperaktive barn.
Bruksområde:
Sjelden brukt
Tillatt:
Norge og EU
E 213 Kalsiumbenzoat
Type:
Konserveringsmiddel. Er
ett salt av E 210. Lite brukt
Allergi/skadelighet:
Kan gi
allergireaksjoner. Bør unngås i store mengder. Flere andre bivirkninger er
omtalt her og der. Bør ikke gis til hyperaktive barn.
Bruksområde:
Sjelden brukt.
Ananasjuice
Tillatt:
Tillatt Norge og EU
E 214 Etylparahydroksybenzoat
Type:
Konserveringsmiddel.
Syntetisk fremstilt av benzosyre. Finnes naturlig i noen planter
Allergi/skadelighet:
Kan gi
allergireaksjoner. Bør unngås i store mengder. Flere andre bivirkninger er
omtalt her og der.
Bruksområde:
Brød og kaker,
marinade, fiskeprodukter, ost, kosttilskudd og konditorvarer
Tillatt:
Tillatt Norge og EU
E 215 Natriumetylparahydroksybenzoat
Type:
Konserveringsmiddel.
Natriumsaltet til E 214.Finnes naturlig i noen planter. Syntetisk fremstilt
Allergi/skadelighet:
Kan gi
allergireaksjoner. Bør unngås i store mengder. Flere andre bivirkninger er
omtalt her og der.
Bruksområde:
Kaker og brød.
Tillatt:
Tillatt Norge og EU.
Ikke så mye brukt
E 216 Propylparahydroksybenzoat
Type:
Konserveringsmiddel.
Syntetisk fremstilt av benzosyre. Finnes naturlig i noen planter
Allergi/skadelighet:
Kan gi
allergireaksjoner. Bør unngås i store mengder. Flere andre bivirkninger er
omtalt her og der.
Bruksområde:
Kaker og brød.
Tillatt:
Tillatt Norge og EU.
Ikke så mye brukt
E 217 Natriumpropylparahydroksybenzoat
Type:
Konserveringsmiddel.
Natriumsaltet til E 216.Finnes naturlig i noen planter. Syntetisk fremstilt
Allergi/skadelighet:
Kan gi
allergireaksjoner. Bør unngås i store mengder. Flere andre bivirkninger er
omtalt her og der.
Bruksområde:
Kaker og brød.
Tillatt:
Tillatt Norge og EU.
Ikke så mye brukt
E 218 Metylparahydroksybenzoat
Type:
Konserveringsmiddel.
Syntetisk fremstilt av benzosyre
Allergi/skadelighet:
Kan gi
allergireaksjoner. Bør unngås i store mengder.
Bruksområde:
Kaker og brød.
Tillatt:
Tillatt Norge og EU.
Ikke så mye brukt
E 219 Natriummetylparahydroksybenzoat
Type:
Konserveringsmiddel.
Natriumsaltet til E 218.
Allergi/skadelighet:
Kan gi
allergireaksjoner. Bør unngås i store mengder.
Bruksområde:
Kaker og brød. Ost,
konditorvarer.
Tillatt:
Tillatt Norge og EU.
Ikke så mye brukt
E 220 Svoveldioksid (svovelsyrling)
Type:
Konserveringsmiddel. Er
en giftig gass. Omstridt. Billig
Allergi/skadelighet:
Usikkert, mange
forskjellige meninger. Men er nok farlig i større mengder. Det er mye
forskjellig dokumentasjon på dette stoffet.
Bruksområde:
Øl, vin, tørket frukt,
potetmos osv. Mye brukt og brukt i mange år.
Tillatt:
Tillatt Norge og EU. I
EU i store mengder.
E 221 Natriumsulfitt
Type:
Konserveringsmiddel.
natrium salt av E 220. Er ett pulver.
Allergi/skadelighet:
Usikkert, mange
forskjellige meninger. Men er nok farlig i større mengder. Det er mye
forskjellig dokumentasjon på dette stoffet.
Bruksområde:
Øl, vin, tørket frukt,
potetmos
Tillatt:
Tillatt Norge og EU. I
EU i store mengder.
E 222 Natriumhydrogensulfitt (natriumbisulfitt3
Type:
Konserveringsmiddel.
Salt av E 220. Hvitt pulver
Allergi/skadelighet:
Usikkert, mange
forskjellige meninger. Men er nok farlig i større mengder. Det er mye
forskjellig dokumentasjon på dette stoffet.
Bruksområde:
Vin, brød, kaker
Tillatt:
Tillatt Norge og EU.
E 223 Natriumdisulfitt (natriumpyrosulfitt)
Type:
Konserveringsmiddel.
Salt av E 220.
Allergi/skadelighet:
Usikkert, mange
forskjellige meninger. Men er nok farlig i større mengder. Det er mye
forskjellig dokumentasjon på dette stoffet.
Bruksområde:
Vin, leskedrikk
Tillatt:
Tillatt Norge og EU.
E 224 Kaliumdisulfitt (kaliumpyrosulfitt)
Type:
Konserveringsmiddel.
Salt av E 220. Hvitt pulver
Allergi/skadelighet:
Usikkert, mange
forskjellige meninger. Men er nok farlig i større mengder. Det er mye
forskjellig dokumentasjon på dette stoffet.
Bruksområde:
Leskedrikk, vin
Tillatt:
Tillatt Norge og EU.
E 225 Kalsiumdisulfitt (kalsiumpyrosulfitt)
Type:
Konserveringsmiddel.
Salt av E 220
Allergi/skadelighet:
Usikkert, mange
forskjellige meninger. Men er nok farlig i større mengder. Det er mye
forskjellig dokumentasjon på dette stoffet.
Bruksområde:
Sjelden brukt
Tillatt:
Ikke tillatt
E 226 Kalsiumsulfitt
Type:
Konserveringsmiddel.
Salt av E 220
Allergi/skadelighet:
Usikkert, mange
forskjellige meninger. Men er nok farlig i større mengder. Det er mye
forskjellig dokumentasjon på dette stoffet.
Bruksområde:
Sjelden brukt
Tillatt:
Tillatt Norge og EU.
E 227 Kalsiumhydrogensulfitt
Type:
Konserveringsmiddel.
Salt av E 220
Allergi/skadelighet:
Usikkert, mange
forskjellige meninger. Men er nok farlig i større mengder. Det er mye
forskjellig dokumentasjon på dette stoffet.
Bruksområde:
Sjelden brukt
Tillatt:
Tillatt Norge og EU.
E 228 Kaliumhydrogensulfitt
Type:
Konserveringsmiddel.
Salt av E 220
Allergi/skadelighet:
Usikkert, mange
forskjellige meninger. Men er nok farlig i større mengder. Det er mye
forskjellig dokumentasjon på dette stoffet.
Bruksområde:
Vin, godterier
Tillatt:
Tillatt Norge og EU.
E 230 Biphenyl
Type:
Konserveringsmiddel og
sprøytemiddel. laget av benzen. Brukes til sprøyting av sitrusfrukter. Ikke
merket
Allergi/skadelighet:
Giftig. Vær forsiktig
med appelsinskall
Bruksområde:
Overflate sprøyting av
visse frukttyper.
Tillatt:
Tillatt som
sprøytemiddel i Norge og EU
E 231 Orthophenylphenol
Type:
Konserveringsmiddel og
sprøytemiddel. laget av benzen. Brukes til sprøyting av sitrusfrukter. Ikke
merket
Allergi/skadelighet:
Giftig. Vær forsiktig
med appelsinskall
Bruksområde:
Overflate sprøyting av
visse frukttyper.
Tillatt:
Tillatt som
sprøytemiddel i Norge og EU
E 232 Natriumorthophenyl- phenolat
Type:
Konserveringsmiddel og
sprøytemiddel. laget av benzen. Brukes til sprøyting av sitrusfrukter. Ikke
merket
Allergi/skadelighet:
Giftig. Vær forsiktig
med appelsinskall
Bruksområde:
Overflate sprøyting av
visse frukttyper.
Tillatt:
Tillatt som
sprøytemiddel i Norge og EU
E 233 Thiabendazol
Type:
Konserveringsmiddel og
sprøytemiddel. laget av benzen. Brukes til sprøyting av frukt. Ikke merket.
virker mot sopp og mugg.
Allergi/skadelighet:
Giftig. Vær forsiktig
med appelsinskall og andre skall.
Bruksområde:
Overflate sprøyting av
visse frukttyper.
Tillatt:
Tillatt som
sprøytemiddel i Norge og EU
E 234 Nisin
Type:
Antibiotika. Finnes
naturlig i melk og ost
Allergi/skadelighet:
Kan være farlig i store
mengder
Bruksområde:
Overflatebehandling feks
harde oster.
Tillatt:
Norge og EU
E 235 Natamycin (pimaricin)
Type:
Antibiotika.
Muggdrepende
Allergi/skadelighet:
Kan være farlig i store
mengder
Bruksområde:
Overflatebehandling feks
harde oster. Sjelden brukt.
Tillatt:
Lovlig i norge og EU
E 236 Formiksyre
Type:
Aromastoff.
maursyre.
Allergi/skadelighet:
Etsende og irriterende
Bruksområde:
Kan komme inn som
aromastoff i matvarer. bla i konservert fisk
Tillatt:
Ikke tillatt
E 237 Natriumformiat
Type:
Aromastoff. Natriumsalt
av E 236
Allergi/skadelighet:
Etsende og irriterende
Bruksområde:
Kan komme inn som
aromastoff i matvarer. bla i konservert fisk
Tillatt:
Forbudt i norge og EU
E 238 Kalsiumformiat
Type:
Aromastoff. Kalsiumsalt
av E 236
Allergi/skadelighet:
Etsende og irriterende
Bruksområde:
Kan komme inn som
aromastoff i matvarer. bla i konservert fisk
Tillatt:
Forbudt i norge og EU
E 239 Hexametylentetramin
Type:
Konserveringsmiddel.
Syntetisk fremstilt. Demper bakterie vekst.
Allergi/skadelighet:
Kan være farlig
Bruksområde:
Noen oster
Tillatt:
Norge og EU
E 242 Dimetyidikarbonat
Type:
Konserveringsmiddel.
Syntetisk fremstilt. Demper gjæring.
Allergi/skadelighet:
Farlig i store mengder
Bruksområde:
Alkoholfri vin.
Smakstilsatte drinker.
Tillatt:
Norge og EU i få varer
E 249 Kaliumnitritt
Type:
Konserveringsmiddel. Er
ett biprodukt av fremstilling av natriumnitritt
Allergi/skadelighet:
Nitritt er det mye
diskusjon om. Er farlig.
Bruksområde:
Lite brukt. Det brukes
mest natriumnitritt. Brukes i kjøttvarer og hermetikk.
Tillatt:
Norge og EU
E 250 Natriumnitritt
Type:
Konserveringsmiddel.
Syntetisk fremstilt. Omdiskutert. Stopper bakterievekst bla botulisme bakterien
(Clostridium bitulinum). Finnes naturlig i enkelte grønnsaker.
Allergi/skadelighet:
Nitritt er det mye
diskusjon om. Er farlig.
Bruksområde:
Brukes i kjøttvarer og
hermetikk. Mye brukt
Tillatt:
Norge og EU. Vi i norge
har vært reserverte lenge mot dette stoffet.
E 251 Natriumnitrat
Type:
Natrium Saltpeter.
Stopper bakterievekst bla botulisme bakterien (Clostridium bitulinum). Finnes
naturlig i enkelte grønnsaker.
Allergi/skadelighet:
Kan medføre
forskjellige problemer i kroppen i store mengder.
Bruksområde:
Ost og konservert
fisk/kjøtt
Tillatt:
Norge og EU.
E 252 Kaliumnitrat
Type:
Natrium Saltpeter.
Stopper bakterievekst bla botulisme bakterien (Clostridium bitulinum). Finnes
naturlig i enkelte grønnsaker. Brukes og i fyrverkeri
Allergi/skadelighet:
Kan medføre
forskjellige problemer i kroppen i store mengder.
Bruksområde:
Hollandsk ost og konservert
fisk/kjøtt
Tillatt:
Norge og EU.
E 260 Eddiksyre
Type:
Konserveringsmiddel og
smakstilsetting. Gjør ting sure og hemmer bakterievekst. Kan lages gjennom
gjæring av alkohol.
Allergi/skadelighet:
Ufarlig utblandet
Bruksområde:
Konservering, brød,
øl, oster, chutney, sauser
Tillatt:
Norge og EU
E 261 Kaliumacetat
Type:
Kaliumsalt av E 260
Allergi/skadelighet:
Ufarlig utblandet
Bruksområde:
Lite brukt. Brød,
bakervarer, frukt og bær produkter
Tillatt:
Norge og EU
E 262 Natriumacetat
Type:
Natriumsalt av E 260
Allergi/skadelighet:
Ufarlig utblandet
Bruksområde:
Lite brukt. Brød,
bakervarer, frukt og bær produkter
Tillatt:
Norge og EU
E 262 a Natriumhydrogenacetat
Type:
Natriumsalt av E 260
Allergi/skadelighet:
Ufarlig utblandet
Bruksområde:
Lite brukt. Brød,
bakervarer, frukt og bær produkter
Tillatt:
Norge og EU
E 263 Kalsiumacetat
Type:
Kalsiumsalt av E 260
Allergi/skadelighet:
Ufarlig utblandet
Bruksområde:
Lite brukt. Brød,
bakervarer, frukt og bær produkter
Tillatt:
Norge og EU
E 270 Melkesyre/L-Melkesyre
Type:
Konserveringsmiddel.
naturlig i kroppen og naturen. Lages ved gjæring av karbohydrater ved hjelp av
melkesyre bakterier. I kroppen omdannes glykogen til melkesyre ved trening. Kan
brukes til å sette en bitter smak på matvarer.
Allergi/skadelighet:
Ufarlig utblandet
Bruksområde:
Ost, margarin,
dressinger og majones, brød, juice, leskedrikker, øl, hermetikk osv
Tillatt:
Norge og EU
E 280 Propionsyre
Type:
Konserveringsmiddel.
Finnes i små mengder i melk. Effektivt mot muggsopp.
Allergi/skadelighet:
Ufarlig i vanlig bruk
Bruksområde:
Brød, kaker. Er lite
brukt
Tillatt:
Norge og EU
E 281 Natriumpropionat
Type:
Konserveringsmiddel.
Salter av E 280. naturlig men kan og produseres syntetisk
Allergi/skadelighet:
Mulig allergiske
reaksjoner
Bruksområde:
Brød og kaker, øl
Tillatt:
Norge og EU
E 282 Kalsiumpropionat
Type:
Konserveringsmiddel.
Salter av E 280. Finnes naturlig i sveitsisk ost. Kan produseres syntetisk
Allergi/skadelighet:
Mulig allergiske
reaksjoner
Bruksområde:
Brød og kaker, øl
Tillatt:
Norge og EU
E 283 Kaliumpropionat
Type:
Konserveringsmiddel.
Salter av E 280 Kan produseres syntetisk
Allergi/skadelighet:
Ufarlig i normale
mengder
Bruksområde:
Brød. Lite brukt
Tillatt:
Norge og EU
E 284 Borsyre
Type:
Konserveringsmiddel som
stopper sopp.
Allergi/skadelighet:
Giftig.
Bruksområde:
Kun i ekte kaviar
Tillatt:
Kun tillatt i ekte
kaviar fra stør i EU og norge. Viktig å huske på ved de helt store anledninger.
Kanskje det er tryggere med champagne?
E 285 Natriumtetraborat
Type:
Konserveringsmiddel som
stopper sopp. Salt av borsyre
Allergi/skadelighet:
Giftig.
Bruksområde:
Kun i ekte kaviar
Tillatt:
Forbudt i norge. Kun
tillatt i ekte kaviar fra stør i EU og norge. Viktig å huske på ved de helt store
anledninger. Kanskje det er tryggere med champagne?
E 290 Karbondioksid
Type:
Konserveringsmiddel. Og
brukes for boblene i brus.
Allergi/skadelighet:
Ufarlig
Bruksområde:
All brus. Også nektar
og juice. Brukes og som gass i tette pakninger
Tillatt:
Norge og EU
E 296 Eplesyre
Type:
Surhetsregulerende.
Også smaksstoff. Finnes i mange frukter. Kan og produseres syntetisk
Allergi/skadelighet:
Ufarlig
Bruksområde:
Saft og leskedrikker,
syltetøy, hermetisert grønnsaker, iskrem, barnemat, godterier
Tillatt:
Norge og EU
E 297 Fumarsyre
Type:
Aromastoff. naturlig
syre som og kan fremstilles kunstig.
Allergi/skadelighet:
Ufarlig
Bruksområde:
Godterier, kakefyll,
deserter, konditorvarer
Tillatt:
Norge og EU
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:2770