E-nummer fra 200 til 299. Mest konserveringsmidler


Oppdatertdato: -- Tema: Tilsetningsstoffer Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt:


Aprikossyltetøy Her er oversikt over alle numrene fra 200 til 299. Dette er stort sett konserveringsmidler. Konserveringsmidler brukes for å forlenge holdbarheten på matvarer.
Virker ved at de hemmer veksten av bakterier og sopp. Disse stoffene skal ikke brukes på ferskvarer men bare på ferdigprodukter. Klassisk eksempel er syltetøy. Mugg på dette forekommer nesten aldri. Bare se på ett syltetøyglass og du vil se at det ofte blir brukt E 200, E 202 og E 211. Disse er veldig vanlige.

Dette er de gamle sidene med E-nummer oversikter. De er ikke oppdatert siden 2004 og det kan forekomme feil.

E 200 Sorbinsyre

Type: Konserveringsmiddel. Syre som er naturlig i mange bær, men lages syntetisk av gassen ketan. Hindrer gjæring og sopp, men tillater bakteriell vekst og modning feks i ost.
Allergi/skadelighet: Er noenlunde trygg i bruk.
Bruksområde: ost, margarin, majones, syltetøy, juice, konsentrater, bakervarer, cider, vin, frossenpizza
Tillatt: Norge og EU

E 201 Natriumsorbat

Type: Konserveringsmiddel. Forbindelse mellom E 200 og natrium
Allergi/skadelighet: Litt usikkert, men antakelig trygg.
Bruksområde: Saft i norge og før brukt i mye annet
Tillatt: Ikke tillatt

E 202 Kaliumsorbat

Type: Konserveringsmiddel. Forbindelse mellom E 200 og kalium. Veldig vanlig
Allergi/skadelighet: Er noenlunde trygg i bruk.
Bruksområde: ost, margarin, majones, syltetøy, juice, konsentrater, bakervarer
Tillatt: Lovlig i Norge og EU

E 203 Kalsiumsorbat

Type: Konserveringsmiddel. Forbindelse mellom E 200 og kalsium. Sjelden i bruk
Allergi/skadelighet: Er noenlunde trygg i bruk.
Bruksområde: kaker, ost, syltetøy, godteri osv
Tillatt: Lovlig i Norge og EU

E 210 Benzosyre

Type: Konserveringsmiddel. Finnes naturlig i visse bær. Ofte lagd syntetisk. brukes som antibakteriell og mot soppvekst i syreholdige matvarer
Allergi/skadelighet: Kan gi allergireaksjoner. Bør unngås i store mengder. Flere andre bivirkninger er omtalt her og der. Bør ikke gis til hyperaktive barn.
Bruksområde: majones, remulade, kaviar + mange andre ting
Tillatt: Norge og EU.

E 211 Natriumbenzoat

Type: Konserveringsmiddel. Er ett salt av E 210. Det mest vanlige i Norge
Allergi/skadelighet: Kan gi allergireaksjoner. Bør unngås i store mengder. Flere andre bivirkninger er omtalt her og der. Bør ikke gis til hyperaktive barn.
Bruksområde: Brus og leskedrikker, syltetøy, sauser, dressing++++
Tillatt: Norge og EU

E 212 Kaliumbenzoat

Type: Konserveringsmiddel. Er ett salt av E 210. Lite brukt
Allergi/skadelighet: Kan gi allergireaksjoner. Bør unngås i store mengder. Flere andre bivirkninger er omtalt her og der. Bør ikke gis til hyperaktive barn.
Bruksområde: Sjelden brukt
Tillatt: Norge og EU

E 213 Kalsiumbenzoat

Type: Konserveringsmiddel. Er ett salt av E 210. Lite brukt
Allergi/skadelighet: Kan gi allergireaksjoner. Bør unngås i store mengder. Flere andre bivirkninger er omtalt her og der. Bør ikke gis til hyperaktive barn.
Bruksområde: Sjelden brukt. Ananasjuice
Tillatt: Tillatt Norge og EU

E 214 Etylparahydroksybenzoat

Type: Konserveringsmiddel. Syntetisk fremstilt av benzosyre. Finnes naturlig i noen planter
Allergi/skadelighet: Kan gi allergireaksjoner. Bør unngås i store mengder. Flere andre bivirkninger er omtalt her og der.
Bruksområde: Brød og kaker, marinade, fiskeprodukter, ost, kosttilskudd og konditorvarer
Tillatt: Tillatt Norge og EU

E 215 Natriumetylparahydroksybenzoat

Type: Konserveringsmiddel. Natriumsaltet til E 214.Finnes naturlig i noen planter. Syntetisk fremstilt
Allergi/skadelighet: Kan gi allergireaksjoner. Bør unngås i store mengder. Flere andre bivirkninger er omtalt her og der.
Bruksområde: Kaker og brød.
Tillatt: Tillatt Norge og EU. Ikke så mye brukt

E 216 Propylparahydroksybenzoat

Type: Konserveringsmiddel. Syntetisk fremstilt av benzosyre. Finnes naturlig i noen planter
Allergi/skadelighet: Kan gi allergireaksjoner. Bør unngås i store mengder. Flere andre bivirkninger er omtalt her og der.
Bruksområde: Kaker og brød.
Tillatt: Tillatt Norge og EU. Ikke så mye brukt

E 217 Natriumpropylparahydroksybenzoat

Type: Konserveringsmiddel. Natriumsaltet til E 216.Finnes naturlig i noen planter. Syntetisk fremstilt
Allergi/skadelighet: Kan gi allergireaksjoner. Bør unngås i store mengder. Flere andre bivirkninger er omtalt her og der.
Bruksområde: Kaker og brød.
Tillatt: Tillatt Norge og EU. Ikke så mye brukt

E 218 Metylparahydroksybenzoat

Type: Konserveringsmiddel. Syntetisk fremstilt av benzosyre
Allergi/skadelighet: Kan gi allergireaksjoner. Bør unngås i store mengder.
Bruksområde: Kaker og brød.
Tillatt: Tillatt Norge og EU. Ikke så mye brukt

E 219 Natriummetylparahydroksybenzoat

Type: Konserveringsmiddel. Natriumsaltet til E 218.
Allergi/skadelighet: Kan gi allergireaksjoner. Bør unngås i store mengder.
Bruksområde: Kaker og brød. Ost, konditorvarer.
Tillatt: Tillatt Norge og EU. Ikke så mye brukt

E 220 Svoveldioksid (svovelsyrling)

Type: Konserveringsmiddel. Er en giftig gass. Omstridt. Billig
Allergi/skadelighet: Usikkert, mange forskjellige meninger. Men er nok farlig i større mengder. Det er mye forskjellig dokumentasjon på dette stoffet.
Bruksområde: Øl, vin, tørket frukt, potetmos osv. Mye brukt og brukt i mange år.
Tillatt: Tillatt Norge og EU. I EU i store mengder.

E 221 Natriumsulfitt

Type: Konserveringsmiddel. natrium salt av E 220. Er ett pulver.
Allergi/skadelighet: Usikkert, mange forskjellige meninger. Men er nok farlig i større mengder. Det er mye forskjellig dokumentasjon på dette stoffet.
Bruksområde: Øl, vin, tørket frukt, potetmos
Tillatt: Tillatt Norge og EU. I EU i store mengder.

E 222 Natriumhydrogensulfitt (natriumbisulfitt3

Type: Konserveringsmiddel. Salt av E 220. Hvitt pulver
Allergi/skadelighet: Usikkert, mange forskjellige meninger. Men er nok farlig i større mengder. Det er mye forskjellig dokumentasjon på dette stoffet.
Bruksområde: Vin, brød, kaker
Tillatt: Tillatt Norge og EU.

E 223 Natriumdisulfitt (natriumpyrosulfitt)

Type: Konserveringsmiddel. Salt av E 220.
Allergi/skadelighet: Usikkert, mange forskjellige meninger. Men er nok farlig i større mengder. Det er mye forskjellig dokumentasjon på dette stoffet.
Bruksområde: Vin, leskedrikk
Tillatt: Tillatt Norge og EU.

E 224 Kaliumdisulfitt (kaliumpyrosulfitt)

Type: Konserveringsmiddel. Salt av E 220. Hvitt pulver
Allergi/skadelighet: Usikkert, mange forskjellige meninger. Men er nok farlig i større mengder. Det er mye forskjellig dokumentasjon på dette stoffet.
Bruksområde: Leskedrikk, vin
Tillatt: Tillatt Norge og EU.

E 225 Kalsiumdisulfitt (kalsiumpyrosulfitt)

Type: Konserveringsmiddel. Salt av E 220
Allergi/skadelighet: Usikkert, mange forskjellige meninger. Men er nok farlig i større mengder. Det er mye forskjellig dokumentasjon på dette stoffet.
Bruksområde: Sjelden brukt
Tillatt: Ikke tillatt

E 226 Kalsiumsulfitt

Type: Konserveringsmiddel. Salt av E 220
Allergi/skadelighet: Usikkert, mange forskjellige meninger. Men er nok farlig i større mengder. Det er mye forskjellig dokumentasjon på dette stoffet.
Bruksområde: Sjelden brukt
Tillatt: Tillatt Norge og EU.

E 227 Kalsiumhydrogensulfitt

Type: Konserveringsmiddel. Salt av E 220
Allergi/skadelighet: Usikkert, mange forskjellige meninger. Men er nok farlig i større mengder. Det er mye forskjellig dokumentasjon på dette stoffet.
Bruksområde: Sjelden brukt
Tillatt: Tillatt Norge og EU.

E 228 Kaliumhydrogensulfitt

Type: Konserveringsmiddel. Salt av E 220
Allergi/skadelighet: Usikkert, mange forskjellige meninger. Men er nok farlig i større mengder. Det er mye forskjellig dokumentasjon på dette stoffet.
Bruksområde: Vin, godterier
Tillatt: Tillatt Norge og EU.

E 230 Biphenyl

Type: Konserveringsmiddel og sprøytemiddel. laget av benzen. Brukes til sprøyting av sitrusfrukter. Ikke merket
Allergi/skadelighet: Giftig. Vær forsiktig med appelsinskall
Bruksområde: Overflate sprøyting av visse frukttyper.
Tillatt: Tillatt som sprøytemiddel i Norge og EU

E 231 Orthophenylphenol

Type: Konserveringsmiddel og sprøytemiddel. laget av benzen. Brukes til sprøyting av sitrusfrukter. Ikke merket
Allergi/skadelighet: Giftig. Vær forsiktig med appelsinskall
Bruksområde: Overflate sprøyting av visse frukttyper.
Tillatt: Tillatt som sprøytemiddel i Norge og EU

E 232 Natriumorthophenyl- phenolat

Type: Konserveringsmiddel og sprøytemiddel. laget av benzen. Brukes til sprøyting av sitrusfrukter. Ikke merket
Allergi/skadelighet: Giftig. Vær forsiktig med appelsinskall
Bruksområde: Overflate sprøyting av visse frukttyper.
Tillatt: Tillatt som sprøytemiddel i Norge og EU

E 233 Thiabendazol

Type: Konserveringsmiddel og sprøytemiddel. laget av benzen. Brukes til sprøyting av frukt. Ikke merket. virker mot sopp og mugg.
Allergi/skadelighet: Giftig. Vær forsiktig med appelsinskall og andre skall.
Bruksområde: Overflate sprøyting av visse frukttyper.
Tillatt: Tillatt som sprøytemiddel i Norge og EU

E 234 Nisin

Type: Antibiotika. Finnes naturlig i melk og ost
Allergi/skadelighet: Kan være farlig i store mengder
Bruksområde: Overflatebehandling feks harde oster.
Tillatt: Norge og EU

E 235 Natamycin (pimaricin)

Type: Antibiotika. Muggdrepende
Allergi/skadelighet: Kan være farlig i store mengder
Bruksområde: Overflatebehandling feks harde oster. Sjelden brukt.
Tillatt: Lovlig i norge og EU

E 236 Formiksyre

Type: Aromastoff. maursyre.
Allergi/skadelighet: Etsende og irriterende
Bruksområde: Kan komme inn som aromastoff i matvarer. bla i konservert fisk
Tillatt: Ikke tillatt

E 237 Natriumformiat

Type: Aromastoff. Natriumsalt av E 236
Allergi/skadelighet: Etsende og irriterende
Bruksområde: Kan komme inn som aromastoff i matvarer. bla i konservert fisk
Tillatt: Forbudt i norge og EU

E 238 Kalsiumformiat

Type: Aromastoff. Kalsiumsalt av E 236
Allergi/skadelighet: Etsende og irriterende
Bruksområde: Kan komme inn som aromastoff i matvarer. bla i konservert fisk
Tillatt: Forbudt i norge og EU

E 239 Hexametylentetramin

Type: Konserveringsmiddel. Syntetisk fremstilt. Demper bakterie vekst.
Allergi/skadelighet: Kan være farlig
Bruksområde: Noen oster
Tillatt: Norge og EU

E 242 Dimetyidikarbonat

Type: Konserveringsmiddel. Syntetisk fremstilt. Demper gjæring.
Allergi/skadelighet: Farlig i store mengder
Bruksområde: Alkoholfri vin. Smakstilsatte drinker.
Tillatt: Norge og EU i få varer

E 249 Kaliumnitritt

Type: Konserveringsmiddel. Er ett biprodukt av fremstilling av natriumnitritt
Allergi/skadelighet: Nitritt er det mye diskusjon om. Er farlig.
Bruksområde: Lite brukt. Det brukes mest natriumnitritt. Brukes i kjøttvarer og hermetikk.
Tillatt: Norge og EU

E 250 Natriumnitritt

Type: Konserveringsmiddel. Syntetisk fremstilt. Omdiskutert. Stopper bakterievekst bla botulisme bakterien (Clostridium bitulinum). Finnes naturlig i enkelte grønnsaker.
Allergi/skadelighet: Nitritt er det mye diskusjon om. Er farlig.
Bruksområde: Brukes i kjøttvarer og hermetikk. Mye brukt
Tillatt: Norge og EU. Vi i norge har vært reserverte lenge mot dette stoffet.

E 251 Natriumnitrat

Type: Natrium Saltpeter. Stopper bakterievekst bla botulisme bakterien (Clostridium bitulinum). Finnes naturlig i enkelte grønnsaker.
Allergi/skadelighet: Kan medføre forskjellige problemer i kroppen i store mengder.
Bruksområde: Ost og konservert fisk/kjøtt
Tillatt: Norge og EU.

E 252 Kaliumnitrat

Type: Natrium Saltpeter. Stopper bakterievekst bla botulisme bakterien (Clostridium bitulinum). Finnes naturlig i enkelte grønnsaker. Brukes og i fyrverkeri
Allergi/skadelighet: Kan medføre forskjellige problemer i kroppen i store mengder.
Bruksområde: Hollandsk ost og konservert fisk/kjøtt
Tillatt: Norge og EU.

E 260 Eddiksyre

Type: Konserveringsmiddel og smakstilsetting. Gjør ting sure og hemmer bakterievekst. Kan lages gjennom gjæring av alkohol.
Allergi/skadelighet: Ufarlig utblandet
Bruksområde: Konservering, brød, øl, oster, chutney, sauser
Tillatt: Norge og EU

E 261 Kaliumacetat

Type: Kaliumsalt av E 260
Allergi/skadelighet: Ufarlig utblandet
Bruksområde: Lite brukt. Brød, bakervarer, frukt og bær produkter
Tillatt: Norge og EU

E 262 Natriumacetat

Type: Natriumsalt av E 260
Allergi/skadelighet: Ufarlig utblandet
Bruksområde: Lite brukt. Brød, bakervarer, frukt og bær produkter
Tillatt: Norge og EU

E 262 a Natriumhydrogenacetat

Type: Natriumsalt av E 260
Allergi/skadelighet: Ufarlig utblandet
Bruksområde: Lite brukt. Brød, bakervarer, frukt og bær produkter
Tillatt: Norge og EU

E 263 Kalsiumacetat

Type: Kalsiumsalt av E 260
Allergi/skadelighet: Ufarlig utblandet
Bruksområde: Lite brukt. Brød, bakervarer, frukt og bær produkter
Tillatt: Norge og EU

E 270 Melkesyre/L-Melkesyre

Type: Konserveringsmiddel. naturlig i kroppen og naturen. Lages ved gjæring av karbohydrater ved hjelp av melkesyre bakterier. I kroppen omdannes glykogen til melkesyre ved trening. Kan brukes til å sette en bitter smak på matvarer.
Allergi/skadelighet: Ufarlig utblandet
Bruksområde: Ost, margarin, dressinger og majones, brød, juice, leskedrikker, øl, hermetikk osv
Tillatt: Norge og EU

E 280 Propionsyre

Type: Konserveringsmiddel. Finnes i små mengder i melk. Effektivt mot muggsopp.
Allergi/skadelighet: Ufarlig i vanlig bruk
Bruksområde: Brød, kaker. Er lite brukt
Tillatt: Norge og EU

E 281 Natriumpropionat

Type: Konserveringsmiddel. Salter av E 280. naturlig men kan og produseres syntetisk
Allergi/skadelighet: Mulig allergiske reaksjoner
Bruksområde: Brød og kaker, øl
Tillatt: Norge og EU

E 282 Kalsiumpropionat

Type: Konserveringsmiddel. Salter av E 280. Finnes naturlig i sveitsisk ost. Kan produseres syntetisk
Allergi/skadelighet: Mulig allergiske reaksjoner
Bruksområde: Brød og kaker, øl
Tillatt: Norge og EU

E 283 Kaliumpropionat

Type: Konserveringsmiddel. Salter av E 280 Kan produseres syntetisk
Allergi/skadelighet: Ufarlig i normale mengder
Bruksområde: Brød. Lite brukt
Tillatt: Norge og EU

E 284 Borsyre

Type: Konserveringsmiddel som stopper sopp.
Allergi/skadelighet: Giftig.
Bruksområde: Kun i ekte kaviar
Tillatt: Kun tillatt i ekte kaviar fra stør i EU og norge. Viktig å huske på ved de helt store anledninger. Kanskje det er tryggere med champagne?

E 285 Natriumtetraborat

Type: Konserveringsmiddel som stopper sopp. Salt av borsyre
Allergi/skadelighet: Giftig.
Bruksområde: Kun i ekte kaviar
Tillatt: Forbudt i norge. Kun tillatt i ekte kaviar fra stør i EU og norge. Viktig å huske på ved de helt store anledninger. Kanskje det er tryggere med champagne?

E 290 Karbondioksid 

Type: Konserveringsmiddel. Og brukes for boblene i brus.
Allergi/skadelighet: Ufarlig
Bruksområde: All brus. Også nektar og juice. Brukes og som gass i tette pakninger
Tillatt: Norge og EU

E 296 Eplesyre

Type: Surhetsregulerende. Også smaksstoff. Finnes i mange frukter. Kan og produseres syntetisk
Allergi/skadelighet: Ufarlig
Bruksområde: Saft og leskedrikker, syltetøy, hermetisert grønnsaker, iskrem, barnemat, godterier
Tillatt: Norge og EU

E 297 Fumarsyre

Type: Aromastoff. naturlig syre som og kan fremstilles kunstig.
Allergi/skadelighet: Ufarlig
Bruksområde: Godterier, kakefyll, deserter, konditorvarer
Tillatt: Norge og EU

Annonse












Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2770
Julemat.Bananer.
Rask mat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.