Gå til forsiden av matoppskrift.no

Meld på nyhetsbrev
Alle oppskriftssøk Mer enn 35.500 stk.
Søk etter ingredienser Mer enn 12.000 stk

Egg på flere måter

Oppdatertdato: 2018-01-09 Publisert: Tema: Egg Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Fotograf: Rosemarie Pettersen, Lisa Westgaard, Alf Børjesson


Kokt egg
Egg kan tilberedes enkelt på flere måter, og kan fungere som en lett middag, feks stekt på brødskiver. Men hvordan kokes, stekes eller posjeres egg riktig?

Slik får du det perfekte kokte egg


Egg kokes i vann og det beste er å bruke egg som har romstemperatur. Det får man med å ta de ut av kjøleskapet dagen før, men det går greit med kalde egg også. Men siden egg har lett for å sprekke når man legger de i vannet, er det lurt å lage ett lite hull med en nål i den butte enden av egget.
Kok opp vann i en kjele og trekk kjelen til side mens eggene legges forsiktig opp i kokevannet uten at de støter mot bunnen av kjelen. For at eggene skal bli perfekte er det viktig at man følger med på klokka.
For at alle skal få et perfekt egg må eggene tas opp av det kokende vannet etter hvert. Skyll egget under rennende, kaldt vann for at kokeprosessen ikke skal fortsette inne i egget.

Koketider for egg


Bløtkokt 3-5 minutter
”Smilende” 6-8 minutter
Hardkokt 8-10 minutter
Jeg personlig foretrekker eggene smilende.

Speilegg

Stekt egg


Stekt egg og bacon er velkjent fra Marve Fleksnes, og dette smaker like godt som det lukter. Og steking av egg er enkelt.
Ta ut eggene og smør. Sett en stekepanne på komfyren med litt smør i. varm den opp, men ikke så smøret blir helt brunt. det er lurt å ikke ha for sterk varme her. Når smøret er litt fresende så "kakkes" egget på kanten av stekepannen og helles forsiktig i pannen, uten at plommen knuser. Stek gjerne flere egg samtidig, men ikke oppå hverandre. Stek egget ved svak varme til hviten så vidt er stivnet. Fjern eventuelt den blanke hinnen som ligger over plommen, men vær forsiktig så du ikke ødelegger plommen. Noen liker eggene snudd og andre liker eggeplommen knust og stivnet. Smak og behag.

Skal du ha bacon til, kan det være lurt å sprøsteke denne først. Men og andre ting er godt sammen med egg, som:
Stekte karbonader, pølser, skinke, stekte poteter, grønnsaker eller feks min favoritt svinekoteletter!! Du tror det ikke før du får smakt det.
Posjert egg på grønne bønner

Posjert egg

Posjert egg er noe vi har lagd en del av i det siste. Det er like godt som kokt egg men veldig anvendelig på brød, toast, salater ol.
Posjert egg er egg som kokes uten skall. Det kakkes i ett lite glass, stor skje ol. Og legges forsiktig ned i det kokende vannet med litt salt og eddik.

Gjør slik
Kok opp vann og tilsett 1 ts med eddik og salt, og senk varmen til det syder. Knekk ett og ett egg i en kopp, glass eller stor skje. Hell ett egg av gangen i vannet og la det ligge ca. 3-4 minutter uten å røre rundt. Da vil eggehviten samle seg rundt plomma pga eddiken som og gjør at den stivner raskere. Vannet skal heller ikke boblekoke. Ta opp egget med en hullsleiv og legg det på et kjøkkenpapir og bruk dem varme som forrett, på en salat ol.
En klassisk rett med posjert egg er Egg Benedict som dere ser under her.


Egg Benedict


Prøv også Egg Benedict.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 30.11.2016
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Kylling.no
Bildet er tatt av Kylling.no

Ingredienser

Posjerte egg:
4 kjøleskapskalde egg
ca.1 l vann
3-4 ss eddik
1 ts salt
ca. 200 g spinat

Hollandaisesaus:
2 eggeplommer
75 g smeltet smør


Det sies at Egg Benedict første gang ble laget i USA, på Waldorf Astoria hotel i New York, til en gjest som het Benedict. Retten består av brød, gjerne ristet, med røkt skinke, posjert egg og hollandaisesaus. Et posjert egg er et bløtkokt egg uten skall. Egg Benedict er trolig verdens mest berømte eggerett.


Fremgangsmåte

Kok opp vann og tilsett eddik og salt. Knekk ett og ett egg i en kopp. Rør om i vannet med tresleiv til det dannes en ”syklon” i midten. Hell ett egg av gangen i vannet og la det ligge ca. 3 minutter. Vannet skal ikke boblekoke. Ta opp egget med en hullsleiv og legg det på et kjøkkenpapir.

Smelt smøret til sausen. Ha eggeplommene i en stålbolle. Tilsett sitronsaft og litt salt. Visp eggeplommene over en kjele med varmt vann og spe forsiktig med det smeltede smøret. Smak til med salt og pepper.

Skyll spinaten godt. Surr den raskt i en stekepanne i litt smør. Vend spinaten rundt med en hvitløkbåt på en gaffel. Smak til med salt og pepper.

Ha kalkunpålegg på brødskivene. Fordel spinaten over. Hell over sausen og legg på de posjerte eggene. Server straks.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 85,52 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 5,01 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,74 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,9.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Omelette con gli spinaci (Spinat omeletter)


Prøv også Omelette con gli spinaci (Spinat omeletter).

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 25.05.2014
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Diabetes info
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

8 Egg
50 g Parmesan ost
300 g Spinat
20 g Olje, oliven


Spesiell omelett som smaker godt.


Fremgangsmåte

Når spinaten har blitt kokt og vannet er tømt ut hakk det opp og bland det med egg og Parmesan ost. Tilsett litt salt og stek det i en panne med olje.

MERK Asparges, løk, gresskar eller andre ingredienser som kan brukes til å sette smak på omeletten kan brukes istedenfor spinaten så lenge det har et lavt glukose innhold.

Sendt inn av klinisk ernæringsfusiolog Mrs. Claudia Contegiacomo

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 136,69 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 0,33 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 10,19 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 9,65.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Eggerøre med urter


Prøv også Eggerøre med urter.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 21.08.2016
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

10 stk egg
2 ss melk
1 ts salt
1/4 ts kvernet pepper
2 ss grovhakket frisk basilikum
1 ss finhakket frisk gressløk
1 stk liten vårløk
1 ss finhakket frisk kjørvel


Eggerøre kan varieres i det uendelige. Denne oppskriften er med urter, og du kan bruke de urtene du ønsker eller har tilgjengelig.


Fremgangsmåte

1. Visp sammen eggene med melk, salt og pepper.
2. Hakk urter og vårløk. Smelt smør i en panne og stek eggerøren på middels varme, like før den er ferdig har du oppi alle urtene og vårløk og vender det inn.
3. Server gjerne med grovt brød.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 138,06 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 0,63 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 9,7 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,45.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Eggerøre.

Eggerøre


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 12.01.2014
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Rosemarie Pettersen

Ingredienser

4 egg
4 ss vann
1/2 ts salt
gressløk
brød


Fint til laks og på brødskiver. Her brukte vi den sammen med røkelaks etterpå bildet.


Fremgangsmåte

Pisk egg, vann og salt lett sammen med en gaffel. Hell røren i varm teflonpanne.

Trekk eggerøren sammen med en tregaffel etterhvert som den stivner. Klipp gressløk over.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 122,41 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 0,25 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 8,73 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,6.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Huevos rancheros (Cowboy-egg).

Huevos rancheros (Cowboy-egg)


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 12.10.2008
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Kylling.no
Bildet er tatt av Kylling.no

Ingredienser

4-8 speilegg
tacochips

Tomatsaus:
1 hakket løk
1 båt hakket hvitløk
1 finhakket grønn chili
1 grønn paprika i terninger
olje til steking
1 boks brune bønner
1 boks hakkede tomater
1/2-1 ts koriander
1 ss chilisaus
noen dråper tabasko
salt og pepper



Fremgangsmåte

La løk, hvitløk, chili og paprika surre i litt olje. Hell laken av bønnene og ha dem i pannen sammen med de hakkede tomatene. Tilsett krydder og chilisaus.
La sausen småkoke til en del av væsken er dampet inn.
Smak til med tabasko, salt og pepper og server med speilegg og tacochips.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 109,42 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 10,36 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 4,32 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,55.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Posjert egg med jordskokkrem.

Posjert egg med jordskokkrem


Antall porsjoner = 8
Dato lagt inn eller oppdatert 24.06.2007
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Kylling.no
Bildet er tatt av Kylling.no

Ingredienser

8 kalde egg
1 l vann
1 ts eddik
1 ts salt

Jordskokkrem
400 g jordskokker, skrelt, i terninger
3 sjalottløk, finkuttet
2 ss kaldpresset olje
2 dl kyllingbuljong
ca. 1 1/2 dl kremfløte
1 ss eplesidereddik
litt revet muskatnøtt
salt og kvernet pepper
8 skiver grovt brød, uten skorper, ristet.

Persillepuré
1 stor bunt bladpersille
1/2 potte basilikum
2 hvitløksbåter
2 ts salt
2 1/2 dl olivenolje eller mer



Fremgangsmåte

Kok opp vannet med eddik og salt. Senk varmen, og knekk ett og ett egg i en kopp og la dem gli ned i vannet. Posjér eggene (dvs la eggene stivne i vannet) i 4-5 minutter, og løft dem forsiktig over i kaldt vann. Fjern løs eggehvite så de ser pene ut. Ikke posjér mer enn fire egg av gangen!

Stek jordskokker og løk gylne i olje. Tilsett buljong og kremfløte. Kok ca. 15 minutter, kjør til glatt krem i hurtigmikser. Smak til med epleeddik, muskat, salt og kvernet pepper.

Legg eggene på ristet brød og anrett kremen ved siden av. Server med persillepuré og pynt med friske urter.

Tips
• Pynt egget med en ansjosfilet eller litt røkelaks.
• Får du ikke tak i jordskokker, bruk sellerirot eller skorsonnerrot

Persillepuré
Vask persillen og fjern de groveste stilkene. Kjør i hurtigmikser med basilikum, salt og hvitløk. Spe med olivenolje til du har den konsistensen du ønsker.

Tips
• Puréen kan lages av de urtene du har for hånden.
En alternativ kombinasjon er like mye persille, ruccola og basilikum. Fersk koriander er også nydelig.
• Lag en stor porsjon og bruk den som pesto eller bland den med rømme til en dressing. Egner ser også som marinade. Oppbevar kaldt i tett glass og med et lag olje på toppen.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 156,6 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 6,59 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 12,6 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,28.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Vafler med bacon og eggerøre.

Vafler med bacon og eggerøre


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 10.08.2014
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Knut Pettersen
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

Vafler
150 g hvetemel
1 ss sukker
1/4 ts salt
1 1/2 ts bakepulver
2 dl hvetemel
1 egg
30 g smør eller margarin

Eggerøre
4 egg
4 ss vann
1/2 ts salt
gressløk

12 skiver bacon


En kombinasjon som høres helt forferdelig ut, men som overraskende nok er veldig god. Vi har ett slikt vaffeljern som lager disse amerikanske vaflene som er litt tykke.


Fremgangsmåte

Vafler
Bland mel, sukker, salt og bakepulver. Rør i melk og eggeplomme. Smøret smeltes og røres i. Pisk hviten stiv og ha den i.

Stek vaflene.

Eggerøre
Pisk egg, vann og salt lett sammen med en gaffel. Hell røren i varm teflonpanne.

Trekk eggerøren sammen med en gaffel etterhvert som den stivner. Klipp gressløk over.

Stek baconskivene litt sprø i den samme pannen.

Server som på bildet.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 282,05 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 22,22 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 16,17 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,29.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Posjert egg med linser.

Posjert egg med linser


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 11.04.2017
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Veslemøy Vråskar

Ingredienser

4 stk ferske, kalde egg
1 ts salt
1 ts eddik, 7 %
1 l vann .

1 dl gule linser
2 stk hakkede tomat uten innmat
4 stk strimlet vårløk
1 stk finhakket rød chili
1 stk hakket gul paprika
saften av 1 stk lime
2 ss olivenolje
1 ts salt
1/4 ts pepper


Dette er en lekker, lett og spennende rett som passer godt til lunsj eller som en liten kveldsrett.


Fremgangsmåte

1. Kok linser etter anvisning på pakken.

2. Kok opp vann med eddik og salt. Senk varmen. Knekk ett og ett egg i en kopp og la dem gli forsiktig ned i vannet. La eggene stivne i vannet i 4-5 minutter, og løft dem forsiktig over i kaldt vann. Fjern løs eggehvite så de ser pene ut. Ikke posjer mer enn fire egg av gangen!.

3. Bland de varme, kokte linsene med resten av ingrediensene og bland godt. Fordel på tallerkener og legg et posjert egg på toppen. Drypp noen dråper olivenolje over til slutt.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 48,42 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,65 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,64 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,1.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Chilimarinerte egg.

Chilimarinerte egg


Antall porsjoner = 12
Dato lagt inn eller oppdatert 20.11.2012
Denne retten tar ca 20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

4 dl hvitvinseddik , evt. Eplesidereddik
4 dl vann
ca. ¼ stk frisk ingefær (eller litt mindre)
1 ss korianderfrø
1 stk rød chili
12 stk hel pepper , grovknuste
2 båt grovhakkede hvitløk
12 stk hardkokte egg


Marinerte egg har tradisjoner flere steder i verden, og er en spennende og annerledes måte å tilberede egg på. Te og soyasaus brukes i Kina, mens i England og USA brukes eddik med ulike urter og krydder.


Fremgangsmåte

1. Kok opp ingrediensene til laken og la den småkoke i ca. 5 minutter.
2. Skrell eggene og legg dem i et rent, varmt glass. Hell den varme laken over eggene. Dekk glasset med et rent klede og avkjøl før du skrur på lokket.

Oppbevar mørkt og kaldt til servering. Eggene kan spises etter ett døgn, og er holdbare i minst en måned.

Marinerte egg kan serveres som snacks eller appetittvekker, eller delt i to på en seng av salat sammen med hjemmelaget aïoli.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 65,94 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 0,48 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 4,58 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,66.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++



Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:204





Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.