Fargerike overraskelser i matboksen

Oppdatertdato: 2016-08-15 Publisert: Tema: Brød Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Fotograf: Frukt.no Kilder: Prm fra Frukt.no




Akkurat nå kribler det i magen hos mange små. De gleder seg og er spente på skolestart, enten det er for første gang eller bare etter en lang sommerferie. For oss voksne er det om å gjøre å komme i gang med de gode hverdagsrutinene igjen. Timeplaner skal legges, matpakker smøres og middager planlegges for hektiske hverdager. Den uka vi er inne i nå er det skolestart omtrent over hele landet.

Ulike smaker gjennom året

Jeg elsker alle årstider og alt de har å by på. Jeg liker forventningen om våren når den syrlige rabarbraen kommer, de deilig, rolige sommerdagene med salater og bær i alle farger og jeg liker høsten, med den kjølige, friske og klare luften. Det er nå de norske eplene kommer sammen med alle de deilige rotgrønnsakene. Til vinteren får vi de beste klementinene og appelsiner, som bringer inn solskinn i de mørkeste dagene.

Det er hverdager vi har flest av, så det er viktig å nyte dem. Hverdagsrutiner trenger ikke være vanskelig. Litt ekstra planlegging hjelper oss til gode vaner. Middagsplaner og handlelister kan høres kjedelig ut, men du får rene kinderegget tilbake når du vet hva du skal ha til middag, og har det du trenger for å lage den. Sånn er det også med matpakkesmøring.

Planlegging gjør det enklere

Det er fort gjort å legge til rette for en overraskelse i matboksen hver dag. Spar tid ved å planlegge innkjøp så du har det du trenger når matpakkene skal lages. La matboksen inneholde en porsjon frukt, bær eller grønnsak hver dag. Da blir det spennende og fristende, også for dem som kanskje ikke har så god matlyst.

«5 om dagen» er en god vane og barn elsker farger. Grønnsaker og frukt kan varieres i det uendelige. Nå er gulrøttene ferske og sprø. Pakk gjerne grønnsakene inn i folie, slik at de ikke blir tørre, hvis du ikke har en egen boks til dem. Vi vet at barn spiser mer når frukten er kuttet opp. Agurk i staver, små tomater og sukkererter, eplebiter, smakspaprika, reddiker, blåbær eller melon. Alt bidrar til at matpakken blir et lite hverdagseventyr.

Skikkelig påfyll gir bedre læring

Gode matvaner legges tidlig og vi har behov for skikkelig påfyll hver 3 time. Matpakken skal gi barnet ny energi. Pakk maten i små bokser, det blir godt påfyll utover dagen. Da blir det fristende å fylle på, og konsentrasjon og energi holdes på topp gjennom hele dagen.

Våre beste matpakketips

  • Grovt brød eller knekkebrød med margarin, pålegg og noe grønt på toppen.
  • En porsjon grønnsaker
  • Melk eller et glass juice til brødmaten
  • En porsjon frukt eller bær
  • Vann til tørstedrikk
  • Pastasalat, grove grønnsakssnurrer eller middagrester kan være fin avveksling til den vante daglige matpakken.


Fiskekake med pastasalat i matboksen


Prøv også Fiskekake med pastasalat i matboksen.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 15.08.2014
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Norges sjømatråd
Bildet er tatt av Bent Raanes Sørensen

Ingredienser

50 g fiskekake
75 g pasta, fullkorn
2 stk cherrytomat
5 stk sukkererter
2 stk tomat, soltørket
5 stk oliven, sort
1 ss olivenolje
1 ts sitronsaft
pepper
basilikum, frisk

Tilbehør
1 stk knekkebrød, grovt
50 g druer


En matpakke som overrasker når den blir åpnet. Har en ikke fiskekake kan en bruke andre fiskerester i salaten, fiskeboller ol.


Fremgangsmåte

Skjær fiskekake i terninger.
Kok pastaen etter anvisning på pakken, skyll den i kaldt vann og la vannet renne godt av. Skjær cherrytomater i fire, sukkererter i to og soltørkede tomater i små biter.
Ha pasta i en bolle sammen med fiskekaketerningene, grønnsakene og oliven. Bland olivenolje og sitronsaft, og hell over salaten.
Vend forsiktig slik at dressingen fordeler seg i salaten, og smak til med pepper.
Ha pastasalat i matboksen med litt basilikum drysset over. Ha også knekkebrød og noen druer i matboksen.

Tips:
Litt hakket fetaost kan erstatte dressingen.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 201,7 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 24,6 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 7,7 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,91.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Sunn og mettende matpakke


Prøv også Sunn og mettende matpakke.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 19.12.2013
Denne retten tar ca 1-10 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Melk.no
Bildet er tatt av Melk.no

Ingredienser

1 dl frokostblanding (4-korn)
50 g blå druer
½ stk kiwi
2 stk gulrot
1 beger yoghurt


En matpakke som passer bra som lunsj eller som frokost når du må opp tidlig og ikke rekker å spise noe hjemme.


Fremgangsmåte

Ha frokostblanding i en liten skål (som på bildet). Du kan godt dekke skålen med litt plastfolie.
Ha deretter resten av ingrediensene i en dyp matboks. Legg ved en serviett og en skje. Bland frokostblandingen med yoghurt før du spiser.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 92,41 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 16,86 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,77 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,89.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Pastasalat i boks.


Prøv også Pastasalat i boks..

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 24.12.2013
Denne retten tar ca 20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Melk.no
Bildet er tatt av Melk.no

Ingredienser

1 dl kesam original
1 dl ruccula
100 g pastasløyfer kokte
3 ss olivenolje
1 stk grillpølse evt småpølser
50 g norvegia i biter
50 g gulrot i skiver
6 stk cherrytomat, gul delt i 2
3 ss hermetiske maiskorn


Middagsrester i ny drakt! Som skolemat eller turmat.


Fremgangsmåte

Legg kesam i en liten boks, som det er plass til i matboksen. Legg oppi ruccula og pastaskruer som er vendt i litt olivenolje.
Snitt småpølser i begge ender og stek de i panne. Del ost i biter, gulrøtter i skiver og cherrytomater i to.
Legg alt pent i boksen - fint å ha med på tur eller som niste.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 162,82 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 7,7 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 11,84 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,67.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++







Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:3026





Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.