Gå til forsiden av matoppskrift.no

Meld på nyhetsbrev
Alle oppskriftssøk Mer enn 35.500 stk.
Søk etter ingredienser Mer enn 12.000 stk

Gode ideer til jordbær

Oppdatertdato: 2008-07-08 Publisert: Tema: Bær Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Fotograf: Kim HoltheNår jordbærsesongen er over oss er det en ide å ta vare på disse bærene til senere bruk. Og når bærene er på sitt billigste kan det være fornuftig å fryse ned eller sylte noen av disse.
I våre dager er det færre og færre som gidder å gjøre dette, det er jo mer lettvint å kjøpe syltetøy i butikken. Men om det ikke lønner seg, kan det være koselig å ta vare på noen bær. Og hjemmelagd syltetøy smaker jo bedre, ikke sant!

Husk og at rips, solbær og bringebær holder på å modne nå.

For raske tips om sylting og annen konservering, ta en titt på mine konserveringssider

Men her er ett par oppskrifter på frysetøy og syltetøy.

Frysetøy av jordbær

1 kg bær
1 dl sukker
Evt frysepulver eller stivelse.

Frysetøy er rått, frossent syltetøy. Bæra knuses litt og røres med sukker før det fylles i passende beger og fryses. Ikke bruk store enkelt porsjoner. Holder seg dårligere tint enn vanlig syltetøy. Frysetøy blir gjerne litt tynt. Man kan bruke tykningsmiddel for å tykne det.

Syltetøy snarkokt

Jordbær
ca 300 - 500 g sukker pr kg bær
Litt syltepulver. Se oppskrift på posen.

Kok bærene til de er gjennomkokt og møre, tilsett sukker. Rør til sukkeret er oppløst, skru varmen opp og la syltetøyet koke godt 5-20 minutter. Ta gelèprøven. Skum av syltetøyet. Ha det på rene, varme glass. Fyll glassene helt fulle og skru på korken.

Geleprøven:
Ha litt syltetøy på en kald tallerken og la det avkjøle litt. Skyv fra kanten og innover med en kald skje. Overflaten / hinnen skal rynke seg.

Sommersyltetøy
500 g jordbær
500 g bringebær
500 g renset rips, knapt modne
750-800 g sukker

Rens jordbærene, skyll dem hvis nødvendig. Skjær store jordbær i skiver.

Rens ripsen og skyll om nødvendig. Legg jordbær, rips og bringebær lagvis med sukkeret i en kjele. Varm opp på svak varme. Rist på kjelen av og til. Gi syltetøyet et godt oppkok og la det småkoke videre i ca 15 minutter. Skum godt.

Fyll det kokende varme syltetøyet på rene, varme hermetikkglass. Bruk syltetrakt så det ikke kommer søl på kanten. Glassene må fylles helt fulle. Skru lokkene på etter hvert som glassene blir fylt. Oppbevar kjølig.

Rips inneholder mer pektin enn jordbær og bringebær, og vil her hjelpe til å gjøre syltetøyet stivere. Ved å ta mer rips i forhold til de andre bærslagene vil syltetøyet bli enda tykkere.

Jordbær-rabarbra marmelade
500 g rabarbra
500 g jordbær
500 g sukker
evnt. litt konserveringsmiddel

Skjær jordbærene i små skiver og rabarbraen i små biter.

Ha frukten i en kjele sammen med sukkeret. Kok marmeladen i ca 30 minutter. Skum marmeladen. La marmeladen avkjøles. Tilsett en teskje konserveringspulver eller en spiseskje flytende konserveringsmiddel.

Ha marmeladen på glass og oppbevar marmeladen tørt og kjølig.
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:314

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.