Gode oppskrifter med hummer

Oppdatertdato: 2017-11-17 Publisert: Tema: Skalldyr Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Fotograf: Knut Pettersen Kilder: Kjetil Pettersen




Her deler du hummeren fra og bakover
Nå som hummerfangsten er godt igang er det på sin plass med noen gode oppskrifter med hummer. Vel kan man spise hummer naturell med brød og majones, som mange gjør, men det finnes flere måter å bruke denne delikatessen på. Og har en ikke tilgang eller råd til norsk hummer, finnes det kanadisk hummer å få kjøpt.

Koking og avlivning av hummer

Om en ikke vil legge levende hummer i kokende vann, så avliv den ved å kløyve hodet med en stor kniv. Sett kniven midt på hodet i krysset i skallet og del hodet fremover i en jevn bevegelse.

  • Kok opp rikelig med vann tilsatt salt, dvs en stor gryte. Evt bruk sjøvann.
  • Legg hummerne i det fosskokende vannet og la vannet igjen få et oppkok. Deretter skal hummeren kun trekke med noen små bobler i vannet.
  • Koketiden avhenger av størrelsen, men en tommelfingerregel er at en hummer på 500 gram skal trekke i 12 minutter. Er hummeren større 500 gram, regner du 2 minutter ekstra per 100 gram. Men vi pleier å beregne 20 minutter alt i alt fra den legges i vannet på en vanlig hummer størrelse på 6-700 gr. Hummeren på bildet veide 700 gr
  • Når hummerne er ferdig kokt ta dem ut og avkjøl med ryggsiden ned, de kan gjerne ligge kaldt over natten.
Deling av hummer

Rensing og deling av hummer

Når den kokte hummeren skal renses og deles gjør man følgende:
  • Legg hummeren på en fjøl med ryggen opp. Noen legger den andre veien men vi gjør det slik.
  • Sett en kraftig kniv ned i krysset rett bak hodet og del den bakover helt til og med halen og så frem resten av hodet.
  • Del hummeren i 2 halvdeler med hendene.
  • Pirk ut paven(magesekken) som på bildet. Den er delt i 2 så det er en bit på hver side.
  • Fjern den mørke tråden i ryggen på hummeren
  • Del klør med nøtteknekker og kniv.
  • Om en skal rense alt så bruk fingre og løft ut kjøttet fra halen og forover. Og kjøttet i fremkroppen kan pirkes ut. Ta av rogn om det finnes.
  • Om en skal gratinere kan man la det ligge i skallet og følge oppskriften
Ta ut paven slik


Først en klassisk oppskrift jeg ikke har bilde til.

Homard Thermidor(Hummer thermidor)

6 porsjoner

7 1/2dl hvitvin
1 stor løk,
en middels gulrot og
en tynn sellristilk,
alt i tynne skiver
6 persilledusker
1 laurbærblad
4 ts timian
6 kom pepper
1 ss frisk eller tørket estragon
3 levende hummere, hver på 1 kg
225 g frisk sjampinjong
15 g smør
1 ts sitronsaft
1/4 ts salt

Saus
75 g smør
60 g mel
1 ss kremfløte

1 ss tørrsennep
2 eggeplommer
1 dl kremftøte
En klype kajennepepper
4-6 ss kremfløte til

50 g smør
2/3 dl konjakk

1 dl revet parmesan
30 g smør i biter

Denne retten er ikke så vanskelig , men tar tid og har flere trinn. Dette er klassisk rett for de store anledninger. Hvis noen begir seg ut på denne så kom gjerne med tilbakemelding på resultatet.
La vin, vann, grønnsaker, urter og krydder småkoke sammen i kasserollen i 15 minutter. Skru opp varmen så det fosskoker, og legg i hummerne. Sett på lokk og kok i ca 20 minutter. Hummerne er ferdigkokt når de er skinnende røde, og de lange antennene kan trekkes løs nokså lett.
Mens hummerne koker, koker du sjampinjongen langsomt under lokk med smør, sitronsaft og salt i 10 minutter.
Når hummerne er kokt, tar du dem opp av kasserollen. Slå kraften fra sjampinjongene oppi hummerkraften og kok det raskt inn til omtrent 5 desiliter.
Sil kraften over i 1 -liters kasserolle og varm opp til kokepunktet.
Kok smør og mel langsomt sammen i den andre kasserollen i 2 minutter uten at det blir brunet. Ta kasserollen av varmen og rør inn den kokende hummer- og sjampinjongkraften. Kok under omrøring i 1 minutt. Sett til side. Ha litt fløte over.
Kløv hummerne på langs, slik at skjellhalvdelene forblir hele. Ta bort sand i hodet, og fordøyelsekanalen. Passer den røde og den grønne innmaten gjennom en sikt og ned i bollen, og bland inn sennep, eggeplommer, fløte og pepper. Pisk sausen inn i denne blandingen dråpevis.
Ha sausen tilbake i kasserollen og kok opp under omrøring. Kok langsomt i 2 minutter. Ha i kremfløte, skje for skje, til sausen har riktig konsistens. Den skal dekke skjeen nokså godt. Smak omhyggelig til. Sett til side med en spiseskje fløte over.

Sautering av hummerkjøttet
Ta ut kjøttet av hummerhalene og klørne, og skjær det i terninger på 1 centimeter. Sett pannen med smøret over middels varme. Når skummet begynner å synke har du i hummerkjøttet og sauterer det under langsom omrøring i 5 minutter, til det har fått en rosenrød farge. Slå konjakken oppi og kok et minutt eller to, mens du rister på pannen, til væsken er kokt inn til det halve.

Slik anretter du hummeren
Forvarm ovnen til 225 °C. Kjør sjampinjongen og to tredeler av sausen inn i hummerkjøttet i pannen. Legg de halve hummerskallene i formen. Fyll dem med hummer blandingen, dekk med resten av sausen. Dryss med osten og fordel smøret over. (*) Retten kan gjøres ferdig til dette punktet og settes i kjøleskap. Sett formen øverst i den varme ovnen i 10-15 minutter, til hummeren bobler og sausen er pent brun oppå. Server straks på serveringsfat eller direkte på tallerkener.
Følgende oppskrifter anbefales av både meg og dere lesere. Både gratinering og suppe. Først gratinert hummer på en enkel måte.



Gratinert hummer


Prøv også Gratinert hummer.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 09.11.2017
Denne retten tar ca 40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

2 middelstore hummer
2 ss smør eller margarin
1 fedd hvitløk
2 ts karri
en anelse kajenne

saus:
2 eggeplommer
1-2 ts fransk sennep
1 ts karri
en anelse kajenne
salt
sukker
2-2 1/2 dl olje
1 ss sitronsaft
2 ts finhakket estragon


Bruk kokte hummer, eller kok dem selv som vi gjorde:Avliv dem og kok dem deretter i kokende, saltet vann ca 20 min. Avkjøl dem i kokevannet. Se ellers tekst i artikkel om dette.Her er alt om hummer


Fremgangsmåte



Åpne hummer ved å legge den med ryggen opp og skjær med en spiss og skarp kniv langs midtlinjen. Fjern paven som sitter som en blære under øynene, og strengen som går som en mørk stripe langs ryggen. Knekk klørne og legg kjøttet i hummerskallet.

Rør sammen smør, knust hvitløk, karri og en anelse kajenne. Fordel det over de fire halve hummerne.

Gratiner hummerne under grill eller i het ovn til overflaten er delikat gyllen.

Saus: Rør sammen eggeplommene med krydder og sukker. Spe forsiktig med oljen, smak til med sitronsaft og estragon. Server denne ved siden av. Videre bruk for eksempel ferst brød, en salat eller evt ris.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 321,72 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 0,22 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 30,96 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 21,44.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Nyttårshummer


Prøv også Nyttårshummer.

Antall porsjoner = 2
Dato lagt inn eller oppdatert 03.12.2006
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Alletiders kogebog
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

1 hummer mellomstor kokt
1 løk
dill
olje
salt
pepper

dressing
1 dl creme fraiche
1 ts mango Chutney
salt
pepper
karry



Fremgangsmåte

Del hummeren i to. Ta kjøttet ut av klørne og legg det ovenpå. Ha hakket løk og dill på og deretter olje tilsatt litt salt og pepper. Hummeren lunkes i ovnen ved 180 grader ca 15-20 min.

Serveres med lune flutes og dressing.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 115,31 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 1,97 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 7,75 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 20,21.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Hummerpatè 2


Prøv også Hummerpatè 2.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 30.12.2007
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Gilde
Bildet er tatt av Gilde

Ingredienser

200 g hummerhaler/kjøtt - kokt
150 g ferskrøkt laks
100 g torskefilet
1 dl créme fraîche
1 ½ dl kremfløte
1 stk stort egg
½ ss tomatpuré
5 stk gelatinplater
1 stk gelatinplate til sjyen
1 dl varm fiskebuljong
smør eller margarin
salt
nykvernet pepper
cognac
frisk dill
friske salatblader
sitroner i tynne båter
3 dl créme fraîche



Fremgangsmåte

Kok torskefiletene i lettsaltet vann. Ta filetene opp av vannet og la dem renne av.
Legg egget i kokende vann i ca 5 sekunder så eventuelle bakterier forsvinner fra skallets overflate.
Legg gelatinplatene i bløt i kaldt vann i ca 10 minutter. Finfordel hummerkjøttet, gjerne i kjøkkenmaskin. Tilsett halvparten av torskekjøttet. Tilsett créme fraîche og tomatpuré. Kjør et øyeblikk i kjøkkenmaskin. Tilsett egg og fløte og kjør litt til. Tilsett cognac.
Ta gelatinplatene opp av vannet. Klem ut vannet og la det dryppe av. Smelt platene i litt kokende vann over svak varme og ha dem i fiskemassen. Smak til med salt og nykvernet pepper.
Skjær laksekjøttet i strimler. Vend strimlene i hummerblandingen. Smør formen (patéform 1,5-2 liter). Ha halvparten av hummerfarsen i. Legg torskestykker i midten på langs. Legg resten av hummerfarsen oppå.
Løs opp de to siste gelatinplatene i den varme fiskebuljongen. Avkjøl og hell den deretter over hummerfarsen i formen. Sett formen i kjøleskap i minst 6 timer.
Server hummerpateen skåret i skiver og anrett på små salatblader med tynne sitronbåter og créme fraîche. Pynt med frisk dill.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 221,39 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 1,45 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 19,75 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 13,07.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Hummer på risseng.

Hummer på risseng


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 21.08.2002
Denne retten tar ca 30 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Norges sjømatråd
Bildet er tatt av Norges sjømatråd

Ingredienser

2 kokte hummer
200 g kokt ris
1 sjalottløk
3 dl kremfløte el. 2 dl kremfløte og 1 dl tørr hvitvin
ca 1 ts salt
ca 1/2 ts pepper
ca 1/2 ts paprikapulver
ca 100 g sukkererter
2-3 ss margarin/smør
noen sitronskiver



Fremgangsmåte

Sett stekeovnen på 225 grader. Klipp klør og ben av hummeren, og del den i to på langs. Ta forsiktig ut kjøttet fra skallet.

Finhakk sjalottløken og surr den blank i smør/margarin. Tilsett kremfløte og ev. hvitvin, salt, krydder og den kokte risen.

Smør et ildfast fat. Legg i risblandingen og legg hummerkjøttet på toppen. Dryss salt, pepper og paprika over kjøttet. Sett fatet i stekeovn i 15 minutter.

Dryss over finhakket persille og server med pariserloff. Damp sukkerertene i lettsaltet vann 1 minutt og server dem ved siden av.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 174,4 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 5,61 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 13,4 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 16,69.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Hummer naturell.

Hummer naturell


Antall porsjoner = 2
Dato lagt inn eller oppdatert 09.11.2017
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

1 hummer, ca 1 kg
havsalt


Naturell hummer med loff og majones er en slager i godt selskap. Bruk norsk hummer som er levende. Om en ikke vil legge levende hummer i kokende vann, så avliv den ved å kløyve hodet med en stor kniv. Sett kniven midt på hodet i krysset i skallet og del hodet fremover i en jevn bevegelse.


Fremgangsmåte

Legg hummeren i en tom kjele for å sjekke at den har nok plass. Fyll på vann slik at det dekker. Ta hummeren ut. Kok opp vannet med mye havsalt, 35 g pr. liter vann. Når det fosskoker, fjerner du eventuelle gummistrikker rundt klørne, før du legger hummeren i. Legg på lokk, kok opp igjen og la den trekke videre i 20 minutter. Ta den opp, la den renne godt av, for så å avkjøles med ryggen ned. Da beholdes saftigheten i hummeren.

Del hummeren i to på langs, ta ut den lille posen, paven, som sitter bak øynene.

Server den med nystekt loff, majones og sitron. Skal du servere en delikatesse som fersk norsk hummer, baker du loffen og lager majonesen selv!

NB: Veier hummeren ca 1/2 kg skal den trekke i 12 minutter. En hummer på ca 1 1/2 kg skal trekke i ca 25 minutter.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 85,3 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 0,5 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,9 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 32,24.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Hummersuppe til forrett.

Hummersuppe til forrett


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 27.12.2015
Denne retten tar ca 40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

2 stk levende eller ferdig kokt hummer
1 bunt frisk dill
1 stk løk
2 stk gulrot
2 stilk frisk timian
7 stk hel pepper
2 ss tomatpuré
2 dl hvitvin
7 dl fiskebuljong (utblandet)
3 dl kremfløte
1/2 ts salt
1/2 ts kajennepepper
2 plate butterdeig
1 stk egg til pensling


Mye av smaken i hummeren sitter i skallet, og det kan brukes til å lage en deilig suppe. Her får du en himmelsk hummersuppe med blant annet hvitvin, kremfløte og urter.


Fremgangsmåte

1. Skrell gulrøttene og skjær dem i skiver. Skrell løken og skjær den i båter.
2. Hvis du har kjøpt fersk levende hummer, ha salt og 2/3 av dillen i rikelig vann og kok hummerne under lokk i 15 minutter. Ta opp hummerne og avkjøl dem. Har du kjøpt frossen ferdigkokt hummer, hopp over dette punktet, men ta da dillen med under punkt fire.
3. Ta ut kjøttet ved å trekke kroppen og klørne fra hodet. Knekk skall og klør med en nøtteknekker. Fjern den sorte tarmstrengen i kroppen. Legg kjøttet til side.
4. Legg de lettknuste skallene i en gryte.Tilsett løk, gulrøtter, timian, pepper og tomatpuré. La det surre i 1 minuttt under omrøring. Hell over vin og buljong. Legg på lokk og kok på svak varme i 20 minutter.
5. Skjær butterdeigplatene i trekanter. Pensl dem med egg og stek på 210 °C til de er hevet og gyllenbrune (ca. 8 minutter).
6. Sil hummerkraften og tilsett fløte. Kok inn til passe tykt. Smak til med krydder og varm opp suppen. Fordel hummerkjøttet i skåler og hell over suppen.

Pynt med dill. Server med butterdeigtrekanter til.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 112 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 3,96 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 7,51 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 12,08.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Grillet hummer med urtesmør av basilikum.

Grillet hummer med urtesmør av basilikum


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 07.10.2016
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Norges sjømatråd
Bildet er tatt av Studio Dreyer Hensley

Ingredienser

2 stk hummer, kokt
1 stk sjalottløk
2 fedd hvitløk
0,5 stk fennikel, frisk
0,5 dl basilikum, frisk
0,5 stk sitron
200 g smør
1 stk eggehvite
1 ts pepper

Tilbehør
salat
brød


Gi hummeren et løft med urtesmør av basilikum, hvitløk og fennikel. En fryd for smaksløkene og sannsynligvis en ny favoritt i hjemmet.


Fremgangsmåte

Sett stekeovnen på 180 °C.
Legg hummeren på rygg og del fra midten og ut mot halespissen med en skarp, tung kniv. Del deretter fra midten og framover mot hodet.
Knus klørne med baksiden av en kniv.
Fjern magesekken som ligger foran i hodet, og tarmen som ligger langs ryggen.
Finhakk sjalottløk, hvitløk, fennikel og basilikum, og press saften fra sitron.
Bland det sammen med romtemperert smør, eggehvite og pepper. Bruk gjerne en stavmikser.
Fordel urtesmøret over halekjøttet på hummeren og legg den på et stekebrett med skallet ned.
Grill hummeren i stekeovnen i 7 minutter.
Serveres med salat og brød

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 207,48 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 19,82 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 10,38 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 12,47.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Asiatisk hummer med stekt ris.

Asiatisk hummer med stekt ris


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 07.10.2016
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Norges sjømatråd
Bildet er tatt av Studio Dreyer Hensley

Ingredienser

2 kg hummer, kokt

Glasering
2 fedd hvitløk
5 stk vårløk
0,5 dl gressløk, frisk
50 g ingefær, frisk
4 stk lime
3 ss sukker, brunt
3 ss ketchup
6,5 dl kecap manis
2 dl soyasaus

Ris
4 pors ris
1 stk gulrot
0,5 stk løk
1 dl rapsolje
2 stk egg
salt og pepper


Norsk hummer av førsteklasses kvalitet lar seg lett kombinere med asiatiske smaker. Denne oppskriften vil gi en smaksopplevelse man sent vil glemme.


Fremgangsmåte

Knus hummerklørne med baksiden av en kniv. Ta tak inntil klofeste og vri klørne av hummeren. Knekk hvert ledd på klørne slik at det blir lettere å få ut innholdet.
Legg hummeren på rygg og del fra midten og ut mot halespissen med en skarp, tung kniv. Del deretter fra midten og framover mot hodet.
Fjern magesekken som ligger foran i hodet, og tarmen som ligger langs ryggen. Rens hummerkjøttet fra skallet.

Glasering
Finhakk hvitløk, vårløk og gressløk, og riv ingefær.
Riv skallet og press saften av lime.
Ha alle ingrediensene til glaseringen i en kasserolle og la det småkoke i ca. 25 minutter, på lav varme til det tykner.
Bland inn hummerkjøttet rett før servering.

Ris
Kok ris etter anvisning på pakken.
Finhakk gulrot og løk.
Ha rapsolje i en kasserolle, eller en wokpanne hvis du har, og fres gulrot og løk i 2 minutter til dem er gylne.
Ha i risen og la det steke i 5 minutter.
Rør inn egg slik at det blandes godt med risen og grønnsakene, og stek videre i 2 minutter under omrøring.
Server glasert hummer med stekt ris.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 165,44 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 23,75 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 4,5 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 17,11.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Hummersalat med asparges og chilimajones.

Hummersalat med asparges og chilimajones


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 14.07.2017
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Meny
Bildet er tatt av Meny

Ingredienser

2 kokte hummer
12 grønne asparges
1 pk aspargesbønner
1 rødløk
2 ss olivenolje
1 ss sitronsaft
salt
pepper
4 ss chilimajones
4 ss mandelflak


Hummersalat med majones er kjempegodt og sammen med asparges blir det enda bedre. Retten passer utmerket som en enkel og smakfull lunsj eller middag.


Fremgangsmåte

Rens hummerne og kutt kjøttet fra halen og klørne i terninger.
Kok asparges og aspargesbønner i lettsaltet vann i 1 minutt. Avkjøl raskt i kaldt vann. Tørk grønnsakene. Kutt rødløken i båter og bland med de andre grønnsakene, hummerkjøttet, olivenolje og sitronsaft. Smak til med salt og pepper.
Server hummersalaten med chilimajones og mandelflak.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 137,8 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,9 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 10,26 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 18,24.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++



Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1727





Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.