Gå til forsiden av matoppskrift.no

Meld på nyhetsbrev
Alle oppskriftssøk Mer enn 35.500 stk.
Søk etter ingredienser Mer enn 12.000 stk

Grillkurs del 4: Marinade og krydder

Oppdatertdato: 2014-06-04 Publisert: Tema: Grilling Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Fotograf: Kulinarisk.no/Per HeimlyHvor mange ganger har du stått foran grillen og tenkt: Skal jeg bruke tørket krydder eller marinade? Skal jeg la kjøttet ligge i marinade eller bare pensle den på mot slutten? Hvorfor svir det marinerte kjøttet seg så lett? I fjerde del av vårt grillkurs hjelper vi deg med svarene på disse spørsmålene.

Hvorfor svir det marinerte kjøttet seg så lett?

Årsaken til dette er ofte at du kjøper en ferdigmarinade i butikken som inneholder mye sukker. Sukkeret i marinaden svir seg fort ved litt for høy varme. Vårt tips er å lage marinadene selv, slik at du vet hva marinadene inneholder, og kan utelate sukkeret. Hvis du f.eks vil ha en søt barbequesaus på kjøttet, anbefaler vi å pensle kjøttet med denne mot slutten av grilltiden, og heller servere en stor skål med saus ved siden av det ferdiggrillede kjøttet.

Skal jeg la kjøttet ligge i marinade eller bare pensle på mot slutten?

Hovedårsaken til at du marinerer kjøttet, er for å få smaken til å trekke inn i det. Før i tiden marinerte man ofte kjøttet for å øke holdbarheten. Syren i marinaden kan gjøre at noe kjøtt blir mørere, men ikke tro at en seig flatbiff blir til en mør indrefilet ved å ligge i marinade i et par timer. Vårt tips er: Bruk kjøtt som allerede er mørt. Stykningsdeler som f.eks svinenakke er bedre å grille på lav temparatur for å få det mørt istedet for å sette sin lit til at marinaden skal gjøre det.

Skal jeg bruke tørket krydder eller marinade?

Her er teoriene og tankene mange. Vårt tips til marinering av store kjøttstykker er: La kjøttet ligge i marinade over natten for å la smaken trekke inn i kjøttet, Tørk deretter av marinaden og påfør en tørr rub før du legger kjøttet på grillen. Mot slutten av grilltiden kan du pensle med marinade igjen for mer smak og en fin overflate! Denne metoden er perfekt å bruke på f.eks svinenakke, lammelår, hel kylling og oksefilet!

Her er noen basisoppskrifter som du kan få bruk for i sommer:

Rub – tørr krydderblanding som er perfekt til f.eks spareribs

8 ss salt
8 ss paprikapulver
4 ss brunt sukker
2 ss chilipulver
2 ss spisskummen
1 ss sort pepper

Alt blandes og oppbevares i en tett boks til den skal brukes. Her kan du tilsette og fjerne ingredienser til du finner din egen favorittblanding!

Chilimarinade:

2 dl rapsolje
Saften og skallet av 1 sitron
2 ts gurkemeie
2 ts paprikapulver
1/2 løk i ringer
6 sorte pepperkorn
2 røde chili, i grove biter uten frø
1 ss grovhakket timian
1 ss grovhakket rosmarin

Alle ingrediensene blandes og marinaden er klar til bruk! Her kan du f.eks sløyfe chilien og erstatte med masse gode urter. Da har du en helt annen marinade som kanskje passer bedre til akkurat det du skal bruke den til.

Urteolje – perfekt til pensling av kjøtt og fisk mens det ligger på grillen!

1 dl grovhakket persille
3 ss grovhakket timian
3 ss grovhakket basilikum
3 ss grovhakket oregano
Revet skall av 1/2 appelsin
1 ts sorte pepperkorn
3 dl rapsolje

Ha alt i en kjele og varm opp til 60 grader. Ta kjelen av varmen og dekk til med plastfolie. La oljen stå og trekke til dagen etter, da den er klar til bruk. Sil oljen og tilsett friske finhakkede urter!

Enkel Jack Danielsmarinade:

1 dl soyasaus
1 dl Jack Daniels Honey Liqueur
1/2 dl mørkt brunt sukker
1 ss Dijonsennep
1 ss tabasco

Bland alle ingrediensene og rør til sukkeret løser seg opp.
Dette er en meget enkel utgave av en marinade som er fantastisk til store kyllingbryst, svinenakke og svinefilet!

Jan Ivar og Marius, tre ganger Norgesmestere i grilling

Jan Ivar og Marius er tre ganger Norgesmestere i grilling med grillaget Team BarbieQ, og er for tiden aktuelle som deltagere i konkurransen «Norges Grillmester» som går på Tv2 hver mandag kl. 20.00. Der konkurrerer de også om å bli landets beste grillere på tv! I ukene fremover vil Jan Ivar og Marius gi deg sine beste grilltips for at du skal bli en bedre griller! Husk: alt som kan lages inne på kjøkkenet kan også tilberedes ute på grillen!


Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2912

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.