Hva er arrowroot og cassava?

Oppdatertdato: 2018-08-29 Publisert: Tema: Søtpotet Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no




Her om dagen dukket det opp ett spørsmål om arrowrot og samtidig ble det snakk om disse store røttene som heter cassava, som vi kan kjøpe i asiatiske butikker og som jeg bla ser ligger i grøntavdelingen på vår lokale Vung Tau. Og da også andre stivelsesrike grønnsaker som ikke helt er kjent for oss, men som ofte er basismat andre steder i verden som yams, taro, og søtpotet.
Men søtpotet er en grønnsak som vi virkelig har tatt til oss og som vi og bruker her hjemme jevnlig. Og vi fant også søtpotetfries i menyen på MacDonalds for noen dager siden da vi testet deres veggiburger. Vi fikk testet disse også, og ja de er spiselige og selvfølgelig, søte i smaken.

Ett lite innlegg om søtpotet og de beste oppskriftene finner dere her:
Her er mer info om søtpotet og flere oppskrifter.

Men tilbake til cassava og disse andre navnene som arrowrot, maniok, tapioka, sago osv. Hva er dette? Hvor brukes disse og hva er næringsinnholdet?

Først en rask oversikt

  • Cassava/maniok er en stor rotgrønnsak som brukes mye i bla Sør Amerika.
  • Yams er og en rotgrønnsak med mye stivelse. Ligner på søtpotet og brukes mye i Afrika
  • Taro det samme + at her brukes og bladene i flere retter. Brukes mye i Asia
  • Kudzu er en stivelsesrik rotknoll som også brukes mye i asia.
  • Søtpotet ligner vår vanlige potet men har en søtsmak.
  • Maniok er ett annet navn på cassava.
  • Tapioka er stivelse fra cassava som tørkes til pulver.
  • Arrowroot er en stivelse som kan komme fra flere typer tropiske planter men også fra cassava
  • Sago(gryn) er opprinnelig fra sagopalmen, men lages nå fra andre stivelsesrike planter + fra tapioka
Men her er oversikten over de forskjellige med link til fullt næringsinnhold for de fleste.

Cassava eller maniok

Dette er en ganske stor avlang jordknoll som brukes mye i bla Sør Amerika med Brasil og landene rundt samt i Afrika + asia. Den er rik på karbohydrater/stivelse og er en stor kilde til energi i kostholdet i disse landene. Den er hardfør og holdbar.
Det finnes 2 typer, søt og bitter. Og dette refererer til innholdet av toksiner. Dvs at cassava inneholder stoffer som kan frigjøre blåsyre og må derfor alltid varmebehandles. Dette er noe av de samme som med bitre mandler.
Cassava brukes som potet og det produseres og mel av den. Det er 2 typer som lages, cassava mel og tapioka. Disse er glutenfrie og veldig anvendelige. Tapioka utvinnes av roten direkte gjennom vasking og tørking av vannet. Noe lignende det man gjør med kokos.
Men alternativt cassava mel kommer fra selve roten som males opp og tørkes. Den inneholder da mer fiber.
Mel er ikke giftig som rå rot.

Mer info hos matoppskrift om rå cassava, næringsinnhold + lignende ingredienser
Her er mer info og næringsinnhold om cassava eller maniok.

Taro

Taro dyrkes i mange tropiske og subtropiske områder, særlig i Afrika. Det er stor produksjon og dette er basismaten til millioner av mennesker. Brukes som poteter. Ligner yams, søtpotet ol.

Mer info og næringsinnhold om taro
Her er mer info og næringsinnhold om taro.

Yams

Yams er og en rotgrønnsak som brukes som søtpotet, taro og cassava. Dyrkes mye i Vest Afrika men og Sørøst Asia. Nigeria er verdens største produsent. Det er mange forskjellige typer, men de ligner veldig på søtpoteter. Men kan være i forskjellige størrelser og utseende. Føles og mer tørre enn poteter.

Mer info og næringsinnhold om yams
Her er mer info og næringsinnhold om yams.

Kudzu

Og for å øke forvirringen enda mer, fins det og noe som heter kudzu/kuzu. Denne kommer fra Øst Asia og er kjent som Japansk arrowrot. Selve planten brukes til forskjellig, også til å holder på jord men samtidig kan den lett ta overhånd. Men når det er snakk om roten brukes den som en stivelsesholdig ingrediens i mange retter. Tørket brukes den som stivelse i sauser ol. Planten brukes og til te og diverse urtemedisin

Mer info og næringsinnhold om Kudzu
Her er mer info og næringsinnhold om Kudzu.

Og så til noen av de tørkede versjonene

Arrowrot

Er ett mel/pulver som trekkes ut av roten til flere forskjellige planter. Tapioka kalles og noen ganger for arrowrot. Brukes som stivelse og tykner i forskjellige oppskrifter hvor du trenger en stivelse som ikke gir farge. Kan brukes som potetmel i feks desserter eller i retter med maizena. Er glutenfritt.

Mer info og næringsinnhold om arrowrot
Her er mer info og næringsinnhold om arrowrot.

Tapioka

Utvinnes av cassavaroten og brukes som stivelse. Granulert kalles det og sago, selv om sagogryn opprinnelig lages av andre råvarer, se lenger nede. Tapioka er glutenfritt og brukes til å tykne sauser, supper, grøt ol. Setter ikke noe merkbar smak i retten.

Mer info og næringsinnhold om tapioka
Her er mer info og næringsinnhold om tapioka.

Sago

Sago er en stivelse som opprinnelig ble lagd av sagopalmen, men som i senere tid lages av andre som cassava og poteter. Sago er oftest granulert til gryn, og er en av de ingrediensene jeg husker fra gamle dager, og da særlig i suppe og grøt som min farmor lagde. Sagogryn kan fortsatt kjøpes i butikken.
Sago brukes idag i som før grøt, supper, puddinger ol. Det er glutenfritt og kan erstatte feks ris eller havregryn.

Mer info og næringsinnhold om Sagogryn
Her er mer info og næringsinnhold om Sagogryn.

Oppskrift med informasjon hos Aperitif.no

Flere oppskrifter hos meg selv



Sinigang Na Baboy Suppe med laks


Prøv også Sinigang Na Baboy Suppe med laks.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 29.03.2014
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Rosemarie Rodriguez
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

1/4 kopp løk, småhakket
3 fedd hvitløk hakket
3-4 taro i biter
1/4 kopp tomater, skåret i biter
6 kopper vann
1/2 kg laks i biter
1 rød chili i biter uten kjerner
1 hvit reddik
1 ts salt
Sort pepper
1 lime saften
Fish suce
2 kopper spinat (ferske), evt "Morning Glory"


Smakfull suppe med noen artige ingredienser. Obs: det kan kjøpes ferdig sinigang miks i innvandrerbutikker. Knorr har en.


Fremgangsmåte

Hell vannet i en gryte og gjør et oppkok. Når det koker, putt oppi løk, hvitløk, taro og la trekke for 5 minutter. Ha så i laksebiter, reddik, Evt chili og kok i 5 minutter til. Til slutt har du i tomater og spinat/morning glory, smak til med salt, sort pepper, lime og fish sauce. Ha evt en chili for pynt.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 44,53 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,46 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,31 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,49.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Bestemors sagopudding


Prøv også Bestemors sagopudding.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 02.06.2011
Denne retten tar ca 30 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Melk.no
Bildet er tatt av Melk.no

Ingredienser

1 l melk
2 ss meierismør
1 ¼ dl sagogryn
1 stk eggeplomme
smak til med 4dråperomessens


En tradisjonell og nydelig dessert.


Fremgangsmåte

Kok opp melk, smør og sukker. Dryss i sagogryn og kok under lett røring i ca 20 minutter. Trekk så kjelen av platen og avkjøl ca 3 minutter.

Pisk sammen eggeplommene og tilsett dem i puddingen under kraftig røring. Kok opp under røring slik at puddingen tykner litt. Ta av platen igjen, smak til med romdråper og hell i en pen dessertbolle.

Avkjøles og server med en god rød saus til.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 117,86 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 10,31 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 7,06 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,22.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Sellerisuppe med brokkoli


Prøv også Sellerisuppe med brokkoli.

Antall porsjoner = 6
Dato lagt inn eller oppdatert 26.11.2015
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Rosemarie Rodriguez
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

1 løk, hakket
400 gr sellerirot hakket
1 ss olivenolje

300 gr hakkede poteter
8 dl grønnsakbuljong

2,5 dl melk
2,5 dl fløte
3 ss arrowrot pulver

0,75 dl frisk persille
Salt og pepper
Litt muskat

300 gr brokkoli
300 gr rosenkål
1 ss smør


Enda ett av våre forsøk på gode supper. Her bruker vi løk og selleri som utgangspunkt og tilsetter lettstekt brokkoli og rosenkål. Rimelig vellykket. Og vi beholder den lyse fargen på suppa. Tips er å røre inn litt creme fraiche eller rømme før servering


Fremgangsmåte

Fres selleri og løk i olivenolje. Ha det i en gryte med poteter og buljong. Kok til potetene er myke. Bruk en stavmikser og kjør denne i suppa, men la det være igjen noen biter. Ha i melk, fløte, bland arrowrot med litt veske og ha det i. Det kan og tyknes med maisenna
Kok opp og la det koke til det tykner. Ha i krydder og persille, smak til med evt mer krydder.
Ved siden av stekes rosenkål og brokkoli i litt smør. Del rosenkål i halvdeler og brokkoli i buketter før bruning. Skal bare bli gjennomvarme og litt brune.
Tilsett til tallerken ved servering.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 74,8 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 4,69 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,04 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,95.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Sagopudding med bærsaus.

Sagopudding med bærsaus


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 16.03.2014
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Melk.no
Bildet er tatt av Melk.no

Ingredienser

1 l helmelk
2 ss smør
3 ss sukker
1 ¼ dl sagogryn
2 stk eggeplomme
2 stk gelatinplater
2 dråpe romessens
bærsaus


Ekte sagogryn lages av margen i sagopalmen som finnes i Sydøst-Asia. Sagogryn i Norge lages av potetmel.


Fremgangsmåte

Kok opp melk, smør og sukker. Dryss i sagogryn og kok under lett røring ca 15 minutter til en halvtynn grøt.
Trekk så kjelen av platen og avkjøl ca 3 minutter.
Visp sammen eggeplommene og tilsett dem i puddingen under kraftig røring. Kok opp under omrøring slik at puddingen tykner litt.
Legg gelatinplatene i kaldt vann til de er bløtt opp. Varm så gelatinen opp og tilsett oppbløtt gelatin i puddingen mens du rører godt.
Ta kjelen av platen igjen, smak til med romdråper og hell i pen dessertbolle. Avkjøles. Server med en god rød saus til.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 127,22 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 11,99 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 7,24 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,24.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++



Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:3154





Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.