Hva er en jevning?

Oppdatertdato: 2018-10-04 Publisert: Tema: Nybegynner Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Fotograf: Astrid Hals




Jeg tar her for meg jevninger og hva det er , hvordan de lages og brukes. Dette er jo aktuelt hele året, men akkurat nå kom jeg inn på dette mht supper som er jevnet.
Det er sikkert mange som lurer på hva det betyr når det i en oppskrift står at sausen, suppen eller retten skal jevnes med ditt og datt. Men hva er jevninger, hvordan lages de og hvordan brukes de?

Hva er jevninger?

Enkelt sagt så er en jevning noe du tilsetter en rett for å tykne den, eller for å gjøre konsistensen smidig og jevn.
Vi har 3 hovedtyper som brukes:
  • Kalde jevninger
  • Varme jevninger
  • Legeringer

Disse kan igjen deles inn i forskjellige typer etter hva de skal jevne.

Kalde jevninger

Her har vi følgende som vi bruker.

  • Potemeljevning som brukes til å jevne desserter, sauser og supper av frukt og saft. Røres ut i litt kaldt vann før det tilsettes og røres inn. Må ikke koke etterpå.
  • Maisennajevning som brukes til forskjellige supper, sauser, wok og andre som ikke er helt klare. Røres ut i litt kaldt vann før det tilsettes og røres inn. Tåler litt koking.
  • Meljevning som brukes i varme retter sammen med vann. Eks er fårikål. Røres ut i litt kaldt vann før det røres inn i varme retter, eller drysses over som i fårikål. Kan kokes.
  • Arrowrotjevning brukes til klare supper og sauser. Røres ut i litt kaldt vann før det røres inn i varme retter. Kan kokes.
  • Mykt smør kan piskes inn i krafter og sauser før servering. Men må ikke koke.

Varme jevninger

Her har vi følgende som vi bruker.

  • Brun jevning som vi alle kjenner. Brukes til brun saus og suppe.
  • Lys jevning som brukes til lyse sauser og supper.


Legeringer
Dette brukes i finere sauser og supper. Rett før servering piskes like deler fløte og eggeplomme sammen og tilsettes sausen/suppen. Det kan og brukes bare fløte. Må ikke koke etterpå.

Noen oppskrifter

Brun saus
8 porsjoner
4 ss smør/margarin
5 ss hvetemel
ca 10 dl kraft eller buljong
1 ts soyasaus
salt
pepper

Smelt og brun smøret. Tilsett hvetemel og brun over svak varme til blandingen får en nøttebrun farge.
Spe med varm kraft eller buljong, og rør godt mellom hver gang du sper.
La sausen få trekke uten lokk i ca 10 minutter
Tilsett soyasausen. Smak til med salt og pepper.

Hvit grunnsaus(béchamel saus)
4 porsjoner

2 ss smør
3 ss hvetemel
ca 4-5 dl melk
salt og hvit pepper

Smelt smør og ha i melet under omrøring. Ikke la det få farge. Spe med melk og la det småkoke 5-7 minutter. Smak til med salt og pepper. Brukes til fiskeboller, fiskepudding og som grunnlag for andre sauser. Det kan blandes inn hakket løk eller sennep for andre smaker.

Lys grunnsaus(velouté saus)
4 porsjoner

7 1/2 dl lys kjøttkraft
3 ss smør
3 ss hvetemel
hvit pepper
salt

Varm kraften i en kjele ved middels varme.
Smelt smøret i en annen kjele. Rør inn melet og la det koke i omtrent 3 minutter, til en tykk, boblende masse. Tilsett den varme kraften litt om gangen under konstant omrøring. La småkoke uten lokk ved svak varme i 50 minutter til 1 time, til sausen er redusert med ca. 1/3. Rør om av og til.

Skum overflaten hvis nødvendig under kokingen. Sil sausen og hold den varm - gjerne øverst i en dobbeltkoker - til den skal brukes. Server med grillstekt kyllingbryst i fileter eller lettkokte, grønne grønnsaker.

Veloutésaus til kylling: Erstatt den lyse kjøttkraften med hønsebuljong.

Veloutésaus til fisk: Erstatt den lyse kjøttkraften med fiskekraft (se egen oppskrift)

Veloutésaus til kalv: Erstatt den lyse kjøttkraften med kalvekraft.
Gir 5 dl

Rød saus
1 liter saft og evt litt frukt
Sukker
35 g potetmel

Bland saft og sukker og kok opp. Tilsett potetmel utrørt i litt vann. Kok opp igjen og kjøl ned før servering. Brukes til dessert puddinger og fromasjer.

Jevnet grønnsakssuppe


Prøv også Jevnet grønnsakssuppe.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 18.06.2016
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Alf Børjesson

Ingredienser

3 stk. gulrot
1 stk. liten pastinakk
1 stk. liten blomkål
250 g brokkoli
1 l grønnsaksbuljong (utblandet)
3 stilk stilkselleri (stangselleri)
2 dl frosne erter
2 dl lettmelk
1 ts salt
nykvernet hvit pepper
2 ss lys maisennajevner


Herlig grønnsaksuppe som kan varieres i det uendelige etter sesong, tilgjengelighet og hva du liker best. Her bruker vi gulrot, pastinakk, blomkål og brokkoli, men du kan lage din egen variant.


Fremgangsmåte

Skrell gulrøtter og pastinakk og skjær i skiver. Bryt brokkoli og blomkål i reale buketter.
Kok opp buljong i en kjele. Legg i grønnsakene og la dem koke under lokk i ca. 10 minutter.
Strimle selleri og ha den i kjelen sammen med erter.
La alt koke videre i 3 minutter til alt er gjennomvarmt.
Hell melk i suppen og smak til med salt og pepper.
Rør inn maisennajevningen og la det koke sammen et minutt.
Server den gode suppen med godt, grovt brød til.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 24,32 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 3,56 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,22 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,07.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Jevnet suppe med grønnsaker


Prøv også Jevnet suppe med grønnsaker.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 09.07.2017
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Frukt.no

Ingredienser

1 stk gulrot
1 stk persillerot
¼ stk stilkselleri (stangselleri)
½ stk purre
2 stk kjøttbuljongterning
1 l vann
2 ss margarin
2 ss hvetemel


Denne suppen lager du enkelt ved å kjøre grønnsaker i foodprosessor og koke dem opp med buljong. Raskt, enkelt og godt.


Fremgangsmåte

Sett på en kjele med vann og buljongterninger (du kan bruke den buljongtypen du selv måtte ønske). Bruk kniven i foodprosessoren og kjør grønnsakene støtvis til du synes grønnsakene er passe grove. Kok grønnsakene i buljongen 2-3 min.
Rør sammen smeltet smør og hvetemel og spe med litt av suppen. Rør godt så det blir jevnt. Hell blandingen tilbake i suppen mens grønnsakene koker.
La alt koke 5-6 minutter. Smak til og server med kryddergrønt.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 39,42 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,05 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,02 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,73.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Enkel fiskesuppe


Prøv også Enkel fiskesuppe.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 12.11.2015
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Matoppskrift.no

Ingredienser

1 l ferdig fiskekraft
2.5 dl melk
4 ss hvetemel
1 stor gulrot
1/2 purre
Litt gressløk
1 dl rømme


Det er enkelt og raskt å lage en hjemmelagd fiskesuppe. Denne gangen brukte vi ikke gulrot men noen gode biter med torsk i.
Og det lar seg fint gjøre med fiskebuljongterning.


Fremgangsmåte

Kraften kokes opp og jevnes med en blanding av melk og mel. La det koke 10 minutter.
Skjær gulrot og purre i tynne skiver, som tilsettes sammen med evt fisk i biter og lar koke til de er så vidt møre eller fisken er gjennomkokt. Ha i rømme mot slutten og server med gressløkdryss.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 52,76 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 3,13 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,26 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,52.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Brokkolisuppe med ostetoast.

Brokkolisuppe med ostetoast


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 30.12.2013
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Melk.no
Bildet er tatt av Melk.no

Ingredienser

1/2 kg brokkoli
5 dl buljong
5 dl melk
1 ss maizena mel


8 tynne skiver brød
4 tykke osteskiver


Supper tar ikke lang tid å lage og er et godt middagsalternativ for travle familier.


Fremgangsmåte

Kok brokkolien så vidt mør i buljong. Ta av de peneste bukettene og mos resten i en food-processor.
Rør melet ut i kald melk.Bland i melkeblandingen og ha brokkolimosen i suppen og la den trekke mens ostesmørbrødene stekes.
Legg osteskivene mellom to og to brødskiver og stek dem sprø i varmt vaffeljern.
Legg brokkolibukettene i suppen og server den med de varme smørbrødene til.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 82,49 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 11,29 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,11 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,24.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Krabbesuppe 2.

Krabbesuppe 2


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 17.09.2013
Denne retten tar ca 60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Matoppskrift.no

Ingredienser

1 kokt krabbe, ca 500 g
2 ss smør
1 gulrot
1 løk
1 kvist timian
1 dusk persille
2 dl hvitvin
1-2 ts salt
2 eggeplommer
2 dl fløte
1/2 ts potetmel eller maizena
1 bit purre
1 avokado


Vi brukte kongekrabbe og purrestrimler til pynt, samt litt tomatbiter i suppen. Denne tar litt tid men blir veldig fyldig. Når vi får krabbe hjemme, så renser jeg alt og fryser det i porsjonsposer. Krabbekjøtt er veldig aromatisk og setter mye smak på fiskesupper, skalldyrsupper og andre retter.


Fremgangsmåte

Rens krabben og ta vare på alt kjøttet. Knus beinene i morter. Varm smør i en gryte, legg skallene i og brun dem forsiktig.

Rens, skyll og skjær gulrøtter, løk og purre i små biter. Legg det hele i gryten og la det surre med skallene i ca 10 minutter. Legg i krydderkvastene. Spe med vin og vann. La alt småkoke under lokk i ca 20 minutter. Sil kraften.

Fjern skallet på avokadoen og kjør den gjennom en hurtigmikser sammen med det røde krabbefettet og småkjøttet fra krabben. Spe med litt av den varme krabbekraften til det blir en jevn suppe. Ha alt tilbake i kokekaret, legg i det hele krabbekjøttet, varm opp suppen igjen og smak til med salt. Pisk sammen eggeplommer, potetmel og fløte, ta kokekaret av varmen og tilsett jevningen.

Server suppen med en gang den er ferdig. Ostebrød er godt til.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 175,69 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,06 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 14,1 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 9,72.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Bearnaisesaus 2.

Bearnaisesaus 2


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 10.12.2005
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

1 dl tørr hvitvin
1/2 dl hvitvinseddik
1 stk. finhakket sjalottløk
1/2 ts grovmalt pepper
2 ss hakket frisk estragon
1 ss hakket frisk kjørvel
3 stk. eggeplomme
250 g klaret smør
evt. 1/2 stk. sitron
1/2 ts salt
1/4 ts pepper



Fremgangsmåte

1. Ha hvitvin, hvitvinseddik, sjalottløk, grovmalt pepper og halvparten av estragonen og kjørvel i en liten kjele. Kok inn til halv mengde.

2. Ha eggeplommene i en bolle og pisk dem sammen. Spe med væsken og rør godt hele tiden. Sett bollen i vannbad, ca 65°C, og pisk til det er blir luftig og tykt, nesten som eggedosis. Spe så med klarnet smør, litt av gangen mens du rører godt. NB! Det er viktig å være forsiktig så det ikke blir for varmt, ellers kan sausen skille seg.

3. Smak til med salt og pepper, og juster smaken evt med litt sitronsaft, hvis sausen trenger mer syre. Tilsett resten av estragon og kjørvel like før servering for friskhet og smak.

TIPS
Bearnaisesaus er en av de vanskeligste sausene å lage. Det viktigste for å få en vellykket saus er at temperaturen ikke blir for høy, så pass varmen godt.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 368,03 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 1,06 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 38,17 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 7,17.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Brun saus med meljevning.

Brun saus med meljevning


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 02.06.2011
Denne retten tar ca 15 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Melk.no
Bildet er tatt av Melk.no

Ingredienser

2 ss hvetemel
1 dl vann
4 dl oksekraft eller sjy
3 dråpe sukkerkulør(evt soyasaus)
¼ ts salt


Brun saus passer utmerket til for eksempel kjøttkaker eller stekte fiskekaker.


Fremgangsmåte

Lag jevning ved å blande mel og vann i et tett glass eller mikromikser, og bland/rist det til det er klumpefritt. Kok opp kraft eller sjy, og hell i jevningen i en tynn stråle. Rør hele tiden så det ikke blir klumper. Rør til sausen koker opp, og la den småkoke ca 5 minutter.

Sausen kan farges med litt sukkerkulør eller soyasaus. Smak til med salt og eventuelt annet krydder.

Brune sauser passer best til stekt kjøtt og stekte fiskekaker.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 14,45 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,63 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,13 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 0,32.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Smørsaus 2.

Smørsaus 2


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 20.04.2010
Denne retten tar ca 60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Melk.no
Bildet er tatt av Melk.no

Ingredienser

½ dl kremfløte
160 g usaltet meierismør
½ stk saft av sitron
smak til med salt og pepper
2 ss friske urter (f.eks persille og dill)


En enkel og god saus som smaker nydelig til fisk.


Fremgangsmåte

Ha kremfløte i en kjele og koke opp. La kremfløten koke i noen minutter slik at mengden reduseres noe og kremfløten får en tykkere konsistens.
Pisk inn små terninger med smør. Fortsett til alt smøret er pisket inn. Pass på at det ikke koker underveis, men at temperaturen ligger oppunder kokepunktet.
Smak til med sitronsaft, salt og pepper. Tilsett finhakkede friske urter før servering.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 464,2 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 1,41 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 50,52 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 8,04.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Sweet and sour saus.

Sweet and sour saus


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 05.06.2009
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

3 ss sukker
4 ss soyasaus
2 ss eplecidereddik
1 dl kjøttbuljong (utblandet)
1 ss maisstivelse (maizena)
1 boks hermetisk ananas, stor boks - bare laken!


Dette er den klassiske sursøte sausen fra Kina. Du kjenner den nok igjen fra svinekjøtt med sursøt saus. En klassiker du finner på alle kinarestauranter.


Fremgangsmåte

Bland sammen og kok opp.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 70,76 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 16,94 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,02 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,8.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Choronsaus 2.

Choronsaus 2


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 23.09.2010
Denne retten tar ca 30 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

2 stk sjalottløk
0,8 dl estragoneddik
1 dl hvitvin
1 ts hel pepper
5 stk eggeplomme
500 g smør
½ ts hakket estragonblader, syltet
2 ts tomatpuré


Choronsaus er en smakssatt bearnaise, en klassiker som er litt fyldigere og rundere enn den opprinnelige sausen.


Fremgangsmåte

1. Kok ned finhakket løk, knust hel pepper, laurbærblad, eddik og hvitvin til halve mengden. Kjøl den ned.
2. Visp inn eggeplommer. Visp blandingen over vanndamp til den får en kremaktig konsistens.
3. Smelt smøret og sett det til side et par minutter. Da vil smøret skille seg og få bunnfall. Bruk kun det klare/blanke delen av smøret. Smøret må ha samme temperatur som eggeblandingen.
4. Visp det klarede smøret litt etter litt i eggeblandingen. Ha i litt kaldt vann underveis, hvis blandingen begynner å skille seg.
5. Ha i estragonblader og dampet tomatpuré.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 481,42 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 0,97 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 51,16 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,72.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++



Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:399





Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.