Her hjemme bruker vi mer og mer olje til både woking, steking, fritering og som salatdressing. Men det er ikke likegyldig hvilke oljer du bruker hvor, og mange av de egner seg bedre enn andre til forskjellige tilberedningsmetoder. Men jeg skal se nærmere på hva vi bruker og hva som egner seg best.
Vi har 2 forskjellige som vi bruker jevnlig + noen mer spesielle som brukes innimellom.
Vi har en vanlig rapsolje som brukes til steking og fritering. Og en ekstra Virgin olivenolje som brukes i dressinger. I tillegg bruker vi noe soyaolje/frityrolje i friteringen (kommer egentlig fra sønnen som friterer i soyaolje, og han er proff kokk) og en sesamolje som smaksetter i retter, wok ol. Men det står også en organisk kokosolje i hylla som brukes sjeldent.
Av rapsolje har vi 2 typer, en billig til friteringen, dvs slik en stor plastflaske fra coop pluss en av disse norske rapsoljene på glassflaske(Odelia) til litt finere steking og som dressing.
Ang steking så skal de sies at vi oftest steker med 50/50 smør/rapsolje, evt margarin/rapsolje ved høyere temperaturer. Da spruter det ikke så mye og f.eks. fisk stekt med halvparten smør smaker godt.
Først litt oljefakta
- Uraffinert olje er kaldpresset og raffinert er varmpresset.
- Tommelfingerregel er: Raffinert til steking og uraffinert til kalde retter.
- Kaldpresset har ofte mer vitaminer og er sunnere, men dette er det delte meninger om.
- De sunneste oljene er de med minst mettede fettsyrer og mest omega 3-6 fettsyrer.
- Rapsolje til steking og fritering
- Olivenolje kaldpresset til dressinger og sauser.
- Sesamolje som smak i asiatiske retter
- Gjør ren stekepannen etter at du har brukt den.
- Både solsikke og soyaolje er fint i baking. Disse er nøytrale i smak.
Kald og varmpresset olje
Forskjellen er: Eksempel olivenolje.
Kaldpresset
Når oliven høstes så er kaldpresset olje den oljen som presses først ut av frukten uten oppvarming eller bruk av kjemikalier. Den første pressinga kalles Extra Virgin og er den fineste oljen. Denne kan helles rett på flasker. De neste stegene er Virgin og pure olive. Dvs Virgin er ytterligere pressing av olivenene og pure olive er den siste som er delvis varmpresset og kan blandes med Virgin. Kaldpresset bør ikke brukes i steking ved høyere temperaturer.
Varmpresset
Dette kalles raffinert olje. Oliven presses og varmes opp. Den er destillert og filtrert. Noe av farge, smak og diverse stoffer fjernes. Denne er bedre egnet til steking.
Typer av olje og bruksområder
På nettsiden min fins det ca 120 forskjellige oljer, merker og typer. Nesten alle er representert og som i butikker her i Norge er det ett stort utvalg. Flere av mine oppskrifter har spesielle oljer i ingredienser eller av en spesiell brand, men som regel kan alt erstattes. Smaken merker man først i dressinger og salater, men ved steking er det ikke så nøye.
Ett raskt søk etter alle mine oljer.
Men her er en rask gjennomgang med fakta og link til full næringsinfo.
Olivenolje kaldpresset
Eller Virgin olivenolje. Egner seg i salater, som dressing og i sauser. Har noe smak.
Kaldpresset olivenolje med næringsinnhold, oppskrifter og annen info.
Olivenolje varmpresset
Eller raffinert vanlig olivenolje. Kan brukes til steking men og salater ol. Har noe smak.
Varmpresset olivenolje med næringsinnhold, oppskrifter og annen info.
Rapsolje varmpresset
Den olja vi bruker til steking og fritering. Det finnes her både varm og kaldpresset olje.
Rapsolje med næringsinnhold, oppskrifter og annen info.
Rapsolje kaldpresset
Kaldpresset rapsolje. Finere steking men og kald i salater ol.
Kaldpresset rapsolje med næringsinnhold, oppskrifter og annen info.
Solsikkeolje
Olje som lages av solsikkefrø. Passer til steking. Har nøytral smak.
Solsikkeolje med næringsinnhold, oppskrifter og annen info.
Soyaolje
Billig olje som er veldig utbredt. Passer til det meste som steking, fritering men og i baking. Nøytral smak og lukt. Rimelig.
Soyaolje med næringsinnhold, oppskrifter og annen info.
Frityrolje
Billig olje som selges ofte i store enheter til restauranter og gatekjøkken. Oljen kan være følgende oljer eller en blanding av raps, solsikke, mais eller soya. Raffinert. Denne oljen kan og være laget av andre oljer så ta en titt på innholdsfortegnelsen. Vær obs på palmeolje.
Frityrolje med næringsinnhold, oppskrifter og annen info.
Maisolje eller corn oil
Lages av maiskornene. Passer til det meste som steking, fritering men og i baking. Nøytral smak og lukt.
Maisolje med næringsinnhold, oppskrifter og annen info.
Sesamolje
Lages av frukten fra sesamplantene. Har en spesiell smak og brukes som steking i Asia og som smak i retter.
Sesamolje med næringsinnhold, oppskrifter og annen info.
Peanøttolje, jordnøttolje
Denne er fin til fritering og woking da maten får en god smak. Mye brukt i Sør Amerika. Gir ellers smak i salater.
Peanøttolje med næringsinnhold, oppskrifter og annen info.
Vindruekjerneolje
Lages av knuste kjerner fra druer. Denne stivner ikke og er perfekt til å lage majones med. Bør ikke varmes opp for mye.
Vindruekjerneolje med næringsinnhold, oppskrifter og annen info.
Linfrøolje
En olje som har mild smak og gode fettsyrer. Må ikke brukes til oppvarming om den er kaldpresset. Brukes som en helsebringende olje siden den har mye Omega 3 fettsyrer.
Linfrøolje med næringsinnhold, oppskrifter og annen info.
Mandelolje
En olje laget av pressede mandler. Denne brukes mest utvortes i kremer, skjønnhetsprodukter ol. Noen av disse kan brukes feks i baking, men sjekk først på pakningen. Andre mener at den fineste av disse er sunn og man kan bruke den som vitamin tilskudd.
Mandelolje med næringsinnhold, oppskrifter og annen info.
Tistelolje - saffloroil
Denne oljen brukes ofte i kremer, skjønnhetsprodukter ol. Men passer og fint som en dressingolje. Finnes både raffinert og uraffinert. Bør ikke varmes.
Tistelolje med næringsinnhold, oppskrifter og annen info.
Valnøttolje
Denne oljen er relativt dyr og passer som smaksetter i dressinger ol. Helst ikke oppvarming. Er veldig sunn.
Valnøttolje med næringsinnhold, oppskrifter og annen info.
Palmeolje
Palmeolje kommer fra frukten på oljepalme treet. Det har vært mye snakk om bruk av denne. Den er veldig billig og veldig anvendbar i matproduksjon. Har mye mettet fett og er ikke veldig sunn. Oljen er omdiskutert fordi produksjonen av den fortrenger regnskog. Men siden den er billig blir den brukt i mye forskjellig.
Palmeolje med næringsinnhold, oppskrifter og annen info.
Kokosolje
Denne oljen er ikke spesielt sunn. Men det er delte meninger om dette. Tåler kraftig oppvarming og brukes en del i Østen til steking. Gir en kokosaktig smak. Hos oss kjent som innhold i delfiafett. Brukes og i kosmetiske produkter.
Kokosolje med næringsinnhold, oppskrifter og annen info.
Smaksatte oljer
Under her kommer det flere typer som er smaksatt med krydder, urter og andre smaker. F.eks. chiliolje som lages av olivenolje med chili og andre krydder. Utvalget er stort og det fins mange typer og smaker. Men de fleste kan man lage hjemme selv og vi har alltid stående en urteolje på hylla.
Men hva med innholdet og fettsyrene?
ljene som jeg har liggende i databasen min er både fett, mettet, en umettet og flerumettet fett beskrevet, men og i noen tilfeller innholdet av omega fettsyrer. Disse dataene blir oppdatert og lagt inn hele tiden. Men en enkel og rask oversikt viser dette: Og her pr 100 gram med de vanlige oljene + at jeg tok med palmeolje:
Innhold mettede fettsyrer
- Olivenolje vanlig 14 gram
- Olivenolje Virgin 13,9 gram
- Rapsolje vanlig 7,3 gram
- Soyaolje vanlig 14 gram
- Solsikkeolje vanlig 10 gram
- Sesamolje vanlig 14,6 gram
- Palmeolje vanlig 47,8 gram
Innhold en umettede fettsyrer
- Olivenolje vanlig 73 gram
- Olivenolje Virgin 74,5 gram
- Rapsolje vanlig 59,3 gram
- Soyaolje vanlig 23 gram
- Solsikkeolje vanlig 25,4 gram
- Sesamolje vanlig 37,5 gram
- Palmeolje vanlig 37,1 gram
Innhold flerumettede fettsyrer
- Olivenolje vanlig 7,3 gram
- Olivenolje Virgin 7,5 gram
- Rapsolje vanlig 27,7 gram
- Soyaolje vanlig 58 gram
- Solsikkeolje vanlig 56,8 gram
- Sesamolje vanlig 43,4 gram
- Palmeolje vanlig 10,4 gram
Innhold omega_3 fettsyrer
- Olivenolje vanlig 0,55 gram
- Olivenolje Virgin 0,62 gram
- Rapsolje vanlig 7,7 gram
- Soyaolje vanlig 5,6 gram
- Solsikkeolje vanlig 0,42 gram
- Sesamolje vanlig 0,3 gram
- Palmeolje vanlig 0,2 gram
Innhold omega_6 fettsyrer
- Olivenolje vanlig 6,7 gram
- Olivenolje Virgin 6,9 gram
- Rapsolje vanlig 20 gram
- Soyaolje vanlig 50,4 gram
- Solsikkeolje vanlig 56,4 gram
- Sesamolje vanlig 41,3 gram
- Palmeolje vanlig 9,1 gram
Om du lurer mer på de forskjellige fettsyrene, så sjekk denne oversikten
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:3106