Gå til forsiden av matoppskrift.no

Meld på nyhetsbrev
Alle oppskriftssøk Mer enn 35.500 stk.
Søk etter ingredienser Mer enn 12.000 stk

Irish coffee. ekte irsk.

Oppdatertdato: 2017-12-10 Publisert: Tema: Whisky Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Fotograf: Knut Pettersen


Hvis man spør seg rundt, vet de fleste hva en Irish Coffe er, mange tror de vet hvordan den lages, noen få vet det, mens få kan historien rundt denne drikken. Men irish coffee er mer enn bare whisky, kaffe, sukker og krem. Det er en kosedrink som opptrer i mange varianter og med mange historier om opprinnelsen. Her ser jeg på historien, original oppskrifter og de mange varianter, og noen som ikke lenger heter Irish Coffee.

Historien


Historien sier at den første Irish Coffee ble kreert og servert i terminal restauranten på en båtfly havn i 1943. Her i The Port of Foynes i fylket Limerick i Irland, var det før, under og etter krigen en god del flytrafikk mellom Irland og USA. En avgang i 1943 til New York måtte snu pga dårlig vær og når passasjerene kom inn igjen, ville sjefen i Restauranten, Joe Sheridan, gjerne servere noe som varmet passasjerene. Han tok en flaske Irish og laget det vi i dag kaller Irish Coffee. Og navnet kom antakelig etter at en av passasjerene spurte om han hadde brukt Brasiliansk Coffee, da Joe sa nei, dette er Irish Coffee.
The Buena Vista bar i San Francisco har hjulpet til å gjøre denne drinken kjent. Eieren her, Jack Koeppler, reiste til Irland i 1952 og lærte av Joe Sheridan. Les mer på Wikipedia: Buena vista bar
Den originale drinken kan i dag drikkes på Joe Sheridan Cafe Bar på Shannon flyplassen i Irland, som har forandret navnet til The Sheridan Food Pub. Denne ligger ikke så langt fra Limerick og er en flyplass på vestsiden av Irland.
På The Foynes Flying Boat Museum holdes det hvert år en Irish Coffee festival med eget Irish Coffee mesterskap. Dette til underretning for dere som kunne tenke dere dette. De har og ett eget Irish Coffee senter der.
Sláinte!

Whisky vs whiskey

For de av dere som lurer på forskjellen er det at Skottene kaller sin for Whisky men den irske heter Whiskey. Det samme brukes og i USA med American whiskey(ie), selv om det her brukes navnet bourbon når det lages av mais. Ellers er forskjellen på Irsk og Skotsk mer med fremstilling, filtrering osv. Irsk whiskey er ofte lysere og lettere.

Irish coffee


Den originale Irish Coffe er litt forskjellig fra det mange tror. Det skal brukes Irsk Whiskey, vanlig sukker, ikke sugerør, frisk kaffe, lettpisket frisk krem og varme glass.
Originalen er som følger:

4,5 cl Irsk Whiskey(Powers Gold Label Irish Whiskey) eller evt Jameson eller Tullamore Dew
2 ts sukker(2-3 sukkerbiter)
Varm kaffe
Frisk lettpisket fløte(Skal ha konsistens som sennep)

Glasset varmes med varmt vann. Bruk egne irish coffe glass eller varme sikre vinglass. Ha i sukker, whiskey og kaffe til 2 cm under kanten. Rør til sukker er oppløst. Toppes med krem som helles forsiktig på over baksiden av en skje. Denne skal ikke blandes med kaffen. Her er det viktig med fet fløte som ikke blander seg så lett. Skal drikkes gjennom kremen slik at man får melkebart. Ikke sugerør originalt. Kremen vil etter hvert synke ned og gi en mildere smak. De som blander alt til en lysebrun væske før de drikker det, strider mot det som er originalt.

Men så kommer alle varianter av denne drinken. Det mest kjente er å bruke brunt sukker i. Dette gir en mer karamellaktig smak. Legg og merke til at her brukes Jameson Whiskey

County Cork Irish Coffee

4,5 cl jameson Irish Whisky
12 cl varm kaffe
1 toppet ts brunt sukker
Pisket krem

Forvarm ett Irish Coffee glass. Ha i whisky, kaffe og sukker. Rør til sukkeret er oppløst. Toppes med krem. Ikke rør mer. Kaffen skal suges gjennom kremen. Her kan det og raspes litt muskat på toppen for ekstra smak.

Irish Coffee for 2

2 varmesikre vinglass
4 sukkerbiter
9 cl grand marnier
12 cl irsk whisky
varm frisk sort kaffe
Pisket krem

Hell varmt vann i glassene og la det stå litt. Tøm ut vannet og fordel likør og sukker blant de.

Tenn på likøren og når flammene danser helles kaffen på. Det skal være igjen noen cm på toppen. Fordel whiskyen og ha en kremklatt på toppen. Drikkes sammen med en spesiell venn eller kjæresten.

Og så en hel haug av disse nasjonale varianter av denne drinken

American coffee

4,5 cl Bourbon
12 cl varm kaffe
1 toppet ts brunt sukker
Pisket krem

Forvarm ett Irish Coffee glass. Ha i Bourbon, kaffe og sukker. Rør til sukkeret er oppløst. Toppes med krem. Ikke rør mer. Kaffen skal suges gjennom kremen

Italian Coffee

4,5 cl amaretto
1,5 ts kaffeiskrem
Kaffe
Klype malt koriander

Amaretto i ett krus. Fyll opp med kaffe. Iskrem på toppen og dryss med koriander

Mexican Coffee

4 cl tequila
1 ss brunt sukker
kaffe
kremfløte

Varm et vinglass i rennende varmt vann eller over ild. Ha det brune sukkeret i glasset og hell på kaffe, men ikke mer enn at det blir plass til tequilaen. Hell på tequila og legg på en god klatt krem.

Russian Coffee

1,5 cl kaffe likør
1,5 cl hasselnøtt likør
1 cl vodka
Varm kaffe

Hell alkoholen i ett krus. Hell på kaffe og topp med pisket krem. Dryss forsiktig over muskat, kanel og kakao pulver.

Scandinavian Coffee

3 cl Løiten Linje aquevit
12 cl svart kaffe
1 ts brunsukker
fløtekrem

Legg brunsukkeret i bunnen av glasset og dekk det med aquevit. Hell deretter over kaffe og bland godt. Legg fløtekrem på toppen.

Irish coffee & shortbread


Prøv også Irish coffee & shortbread.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 31.12.2013
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Nespresso
Bildet er tatt av Nespresso

Ingredienser

1 kapsel Fortissio Lungo Grand Cru
1 teskje flytende sukker
5 teskjeer whisky
2 teskjeer pisket krem
250 g hvetemel
50 g rismel
100 g sukker
1/2 teskje vaniljesukker
250 g smør
brunt sukker


Den ultimate kaffenytelsen i en storartet klassiker. Tilsett litt irish coffee i espressoen og nyt den fantastisk luksuriøse smaken av en av de største kaffetradisjonene.


Fremgangsmåte

Irish coffee:
Varm opp whiskyen med rørsukkersirupen i en «bain marie» (et vannbad). Tilbered Fortissio Lungo Grand Cru i en lungo (110 ml). Hell den første tilberedningen av Fortissio Lungo Grand Cru i et glass. Tilsett pisket krem og server.

Shortbread:
Varm opp ovnen til 160 °C. Fyll kjøkkenmaskinen med begge typer mel, smørterninger, sukker og vanilje. Bland dette gradvis til det blir en rund deig. Rull ut deigen til et rektangel på en langpanne eller liknende kledd med bakepapir og overstrødd med mel. Skjær deigen i firkanter med en kniv. Bakes i ovnen i 15–20 minutter.
La avkjøles og bryt av de ferdigskårne firkantene. Server shortbreadsene med irish coffee.

Tilbehør
2 lungokopper (2 x 150 ml)
1 Ovn
1 Bolle
1 Kjøkkenmaskin

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 492,47 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 47,2 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 30,27 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,49.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Calypso Coffee


Prøv også Calypso Coffee.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 16.03.2002
Denne retten tar ca 1-10 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Bakgården Bar
Bildet er tatt av Renato Langfeldt

Ingredienser

4 cl kaffelikør (Tia Maria eller Kahlua)
kaffe
kremfløte



Fremgangsmåte

Varm et vinglass i rennende varmt vann. Hell likør og kaffe i glasset. Krem på toppen.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 73,73 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 9,82 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,24 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 9,1.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Irish Dream


Prøv også Irish Dream.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 13.10.2002
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Knut Pettersen
Bildet er tatt av desken.no

Ingredienser

2 dl sterk kaffe, type espresso
1 dl kokende melk
3 ss whisky
1-2 ts sukker



Fremgangsmåte

Bland kokende kaffe og melk, og smak til med whisky og sukker. Gjerne krem på toppen og ett sjokolade dryss

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 45,8 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 3,22 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,46 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 9,18.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Irish Coffee 7.

Irish Coffee 7


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 28.09.2002
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Knut Pettersen
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

4 cl whisky (gjerne irsk)
Kaffe
1-2 ts brunt sukker
Krem
Kanel



Fremgangsmåte

Legg sukker i ett Irish Coffee glass.
Hell på whisky. Fyll opp med varm kaffe.
Toppes med krem. Og evt ett dryss med kanel

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 65,71 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 3,59 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 11,49.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Irish Dream.

Irish Dream


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 13.10.2002
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Knut Pettersen
Bildet er tatt av desken.no

Ingredienser

2 dl sterk kaffe, type espresso
1 dl kokende melk
3 ss whisky
1-2 ts sukker



Fremgangsmåte

Bland kokende kaffe og melk, og smak til med whisky og sukker. Gjerne krem på toppen og ett sjokolade dryss

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 45,8 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 3,22 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,46 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 9,18.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Irish Coffee.

Irish Coffee


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 16.03.2002
Denne retten tar ca 1-10 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Bakgården Bar
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

4 cl irsk whisky(Tullamore Dew)
Varm kaffe(nybrent fra Solberg&Hansen)
1-2 ts demera sukker
fløtekrem



Fremgangsmåte

Legg brunsukkeret i bunnen av glasset hell deretter over kaffe til glasset er 2/3 fullt. Rør ut brunsukkeret i kaffen, og hell i Whiskyen.

Legg på et lokk av krem og nyt!
Å putte sugerør i denne drinken er en uvane! Den skal fortrinnsvis drikkes gjennom skumlokket. Det er også sannsynlig at den "oprinnelige" Irish Coffee ble lagd med vanlig "hvitt" sukker...

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 81,29 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 3,55 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 11,2.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Baileys kaffe.

Baileys kaffe


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 17.11.2003
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Elsa's hjemmeside
Bildet er tatt av Diageo

Ingredienser

Dobbel espresso
4 cl baileys
1 dl steamet melk
pisket krem
Kakaopulver



Fremgangsmåte

Dobbel espresso (evt. sterk, varm kaffe), 4 cl Bailey's, 1 dl steamet melk (varm, ikke kokt, melk som piskes raskt), pisket krem og et dryss kakao på toppen.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 83,54 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 5,2 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 4,28 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 8,61.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også French coffee.

French coffee


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 24.08.2004
Denne retten tar ca 1-10 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Renato Langfeldt

Ingredienser

4 cl konjakk
1 ss brunt sukker
Varm kaffe
Pisket fløte



Fremgangsmåte

Bruk varmesikkert vinglass. Rør kaffe, sukker og konjakk sammen. Toppes med lettpisket fløte. Pynt med noen kaffekorn.

Bildet tatt på bakgården bar i Kristiansand

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 135,36 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 10,9 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 4,59 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 12,41.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Irish coffee 2.

Irish coffee 2


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 06.04.2010
Denne retten tar ca 1-10 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Dansukker
Bildet er tatt av Dansukker

Ingredienser

4 cl irsk whisky
2 dl varm kaffe
2 ss Kandis Sukker
pisket fløte



Fremgangsmåte

Legg sukkeret i en kopp, hell over kaffen og rør til sukkeret er oppløst. Hell i whiskyen.
Topp med litt pisket fløte. Serveres med én gang.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 109,88 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 12,67 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,77 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 8,54.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Hot Irish Chocolate.

Hot Irish Chocolate


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 20.12.2005
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Diageo
Bildet er tatt av Diageo

Ingredienser

2 cl Baileys
2 cl Bushmills Irish Whiskey
Varm sjokolade



Fremgangsmåte

Røres i varmesikkert glass, gjerne toppet med litt krem eller marshmallows

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 292,6 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 10,05 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 7,85 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 41.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Baileys Brûlot.

Baileys Brûlot


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 13.04.2014
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Jesper Høst
Bildet er tatt av Baileys

Ingredienser

10 cl nybrygget kaffe
5 cl Baileys Irish Cream
1cl Grand Marnier
3 stjerneanis
3 appelsinskall


En av favorittene til Jesper Høst er denne varmende varianten som er perfekt i hytteveggen når vårsolen varmer ansiktet.
Jeg har valgt å lage en oppdatert versjon av Baileys og kaffe, en som passer godt i vårsola, sier Høst og tilsetter appelsin, stjerneanis og god kaffe.


Fremgangsmåte

Tilsett Grand Marnier, anis og appelsinskall i en kjele og sett kokeplata på middels varme. Etter 2-3 minutter, eller når det begynner å bli varmt, tenn på blandingen med en lang fyrstikk (forsiktig med fingrene!) og la det brenne i 10-15 sekunder. Hell kaffen over slik at flammen slukner, og tilsett deretter Baileys.
Når blandingen er god og varm helles den i koppen og serveres i solveggen. NYT!

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 110,67 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 10,28 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,23 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 10,01.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++



Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:337





Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.