Gå til forsiden av matoppskrift.no

Meld på nyhetsbrev
Alle oppskriftssøk Mer enn 35.500 stk.
Søk etter ingredienser Mer enn 12.000 stk

Julekaker som krever litt

Oppdatertdato: 2017-12-19 Publisert: Tema: Kaker Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Fotograf: Astrid Hals, Lisa Westgaard


Noen av våre kjente julekaker er litt vanskelige eller litt mer spesielle enn de andre. Noen krever lang tid eller spesielle fremgangsmåter. Og flere av disse er mine og andres sine favoritter. Bla kransekake, delfiakake og fyrstekake er en favoritt i den eldre generasjonen. Men flere av disse holdes i hevd fortsatt av familier som er tro mot sin historie og sine tradisjoner.

Her er noen favoritter med litt variasjoner.



Delfiakake 2


Prøv også Delfiakake 2.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 11.12.2013
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Gaffel.nu
Bildet er tatt av Melk.no

Ingredienser

200 gram delfia fett (I kjøledisken på Rimi)
300 gram kokesjokolade
2 egg
2,5 desiliter sukker
snop (Seigmenn, geletopper, marsipan, valnøtter.... Alt som er søtt er nam
nam!)
1 pakke Per kjeks


Delfiakake hører utvilsomt julen til!


Fremgangsmåte

Smelt fettet og sjokolade på svak varme. Plata skal stå på maks 1!
Pisk egg og sukker til eggedosis i en bolle og bland i sjokoladen og fettet.

Kle en avlang form (Brødform, men har du ikke det, så er du sikkert så kreativ at du finner på noe annet!)med bakepapir.

Legg et lag med røre i bunnen. Legg i et lag med kjeks og snop. Legg i et nytt lag med røre, og så mer snop…. Husk at det skal være sjokoladerøre sist. Om du er kunstferdig anlagt så pynter du med endamer snop. Denne kaken må ligge i kjøleskapet, ellers blir den rennende og ekkel.

Dette er en typisk julekake som smaker godt resten av året også. Ikke tenk på kaloriene, de tenker på deg!

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 507 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 53,64 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 30 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 7,2.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Kransekake.

Kransekake


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 12.12.2017
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

500 g mandler
500 g melis
3 eggehviter
2 eggehviter (neste dag)
smeltet smør og semulegryn til pensling av formen


Kransekake er skikkelig norsk tradisjonsbakst. Den brukes ved flere forskjellige høytider, men særlig 17 mai og til jul. Her i huset er det foreldregenerasjonen som lager og spiser disse, men en ring i ny og ne er jo ikke galt. Det er en kake som tar litt tid


Fremgangsmåte

Bruk skåldede mandler. Mal disse en gang på mandelkvern og bland dem med melis og eggehviter (upiskede). Elt deigen godt. Sett en kjele over svak varme og varm deigen under elting til den blir så varm at du nesten brenner fingrene. Ikke la deigen svi i bunnen. Sett kjelen til side og la deigen stå til neste dag.

Da stivpiskes 2 eggehviter som vendes inn i mandelmassen. Nå skal deigen hvile minst 2 timer. Smør formene godt: Smelt smør eller margarin, la det bli nesten kaldt og tyktflytende. Smør formene og la dem stå ca. 15 minutter. Smør en gang til og dryss etter hvert med semulegryn. Sprøyt deigen ut i formene med en kakesprøyte med rund tyll eller bruk den største stjerneskiven på kjøttkvernen. Fest deigendene godt sammen.

Stek ringene midt i stekovnen ved 180 C i 12-15 minutter. Flytt platen til nederste rille og stek videre 3-4 minutter. La kakene bli kalde i formene. Hvelv ringene når de er avkjølt ved å løsne dem forsiktig. Før kaken skal serveres, lager du en melisglasur av 100 g melis og eggehvite. Glasuren fylles i små kremmerhus av papir med et lite hull i spissen. Sprøyt glasuren på ringene og legg disse oppå hverandre. De kan festes sammen med karamell. Til slutt pyntes kaken med sløyfer, norske flagg og bonboner.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 421,59 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 44,54 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 21,27 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,75.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Fruktkake fra Freia.

Fruktkake fra Freia


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 04.06.2008
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Kraft foods
Bildet er tatt av Kraft foods

Ingredienser

4 dl rosiner
100 g Freia Sukat (1pakke)
100 g Freia Apsikat (1 pakke)
100 g Freia Fruktblanding (1 pakke)
120 g Freia Cocktailbær (2 pakker), grovt hakket
4 dl mandler, grovt hakket
1 dl appelsinjuice
250 g smør/margarin
2 dl brunt sukker
4 egg
5 dl hvetemel
1 ts Freia Bakepulver



Fremgangsmåte

Bland sammen all frukten, hell over 1 dl appelsinjuice og la det stå i en bolle dekket med plast natta over.

Neste dag røres smør/margarin og sukker lyst. Eggene piskes og tilsettes, et av gangen. Bland bakepulveret i melet før det tilsettes deigen.

Tilsett frukten og bland godt. Ha deigen i to godt smurte brødformer på 1 ½ liter.

Stekes midt i ovnen ved ca. 175°C i ca. 70 min. Det er store forskjeller mellom ulike stekeovner, så følg med kaken under steking og bruk gjerne en kakenål for å sjekke om kaken er stekt. Om kaken begynner å bli mørk på overflaten bør et stykke matpapir legges over for å hindre ytterligere bruning. Avkjøl kaken på rist i formen.

Når kaken er avkjølt pakkes den i folie og legges kjølig i minst 4-5 dager før den serveres. Denne fruktkaken er veldig holdbar og kan oppbevares i flere uker i kjøleskap.

TIPS:
Fruktkaken blir enda mer aromatisk om den fra tid til annen dynkes med et par spiseskjeer konjakk, whisky eller rom.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 368,31 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 42,33 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 18,57 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 7,45.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Charlotte Russe-kake.

Charlotte Russe-kake


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 22.11.2017
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Dansukker
Bildet er tatt av Dansukker

Ingredienser

3 egg
2 dl Dansukker Sukker
2 dl hvetemel
1 ½ ts bakepulver
2 ss kokende vann

Fyll til rullekaken
2-3 dl tyttebærsyltetøy

Fyll 1
6 dl kremfløte
1 ½ dl Dansukker Gelésukker Multi

Fyll 2
200 g tyttebær eller tranebær
6 dl utspedd tyttebærsaft
3 dl Dansukker Gelésukker Multi

Pynt
Dansukker Melis



Fremgangsmåte

Visp egg og sukker til luftig eggedosis. Bland hvetemel og bakepulver, og vend det ned i røren sammen med vannet.

Stekes midt i ovnen ved 250 °C i ca. 5 minutter. Strø sukker på kaken og hvelv den på et bakepapir. Dra papiret av bunnen. Ha på syltetøyet. Rull sammen. Avkjøl.

Kle en form med plastfolie. Skjær kaken i tynne skiver og dekk bunnen og sidene i formen.

Kok fløten og gelésukkeret i et halvt minutt. Avkjøl blandingen litt før den helles over kaken i formen. Sett blandingen i kjøleskap for å stivne. Legg tyttebær eller tranebær på fyllet. Kok saft og gelésukker i et halvt minutt. Avkjøl blandingen litt før den helles over bærene. Sett i kjøleskap til servering. Hvelv kaken på et fat og sikt over litt melis.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 230,29 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 33,65 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 9,63 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,46.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Gullkake.

Gullkake


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 11.12.2013
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

150 g smør
150 g sukker
6 eggeplommer
2 dl kremfløte
225 g hvetemel
1 1/2 ts bakepulver


Har du mange eggeplommer til overs er det en gyllen anledning til å bake en gullkake. Kaken er saftig, og kan gjerne fryses.


Fremgangsmåte

Rør smør og halvparten av sukkeret forholdsvis lenge, til det er hvitt og kremaktig. Pisk eggedosis av eggeplommer og resten av sukkeret. Pisk fløten nesten stiv. Bland smørkremen vekselvis med eggedosis og mel tilsatt bakepulver. Rør forsiktig inn kremen. Hell røren i en godt smurt form og stek den på nederste rille i stekeovnen ved 175 °C i 3/4 – 1 time. Hvelv kaken forsiktig og avkjøl på rist. Gullkake kan fryses.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 427,71 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 38,24 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 27,77 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,74.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også BaileysBrownies.

BaileysBrownies


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 07.05.2016
Denne retten tar ca 45 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Rosemarie Rodriguez
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

150 g mørk sjokolade
125 g usaltet smør
175 g sukker
2 egg
90 g hvetemel
70 g hvit sjokolade
50 g valnøtter
1 dl Baileys Orginal


Her er det baileys i deigen og det smaker man etterpå. En nydelig aroma som fyller smaksløkene. På bildet har vi lagt 2 stykker oppå hverandre og pyntet med sjokoladetopping med litt av den hvite sjokoladen + nøtter.


Fremgangsmåte

Smelt sjokoladen i vannbad sammen med smør. Visp sammen egg og sukker til eggedosis. Hell så sakte i blandingen av sjokolade og smør og bland godt sammen.
Sikt i melet og rør sammen før du tilsetter Baileys Orginal. Hakk opp den hvite sjokoladen og valnøttene i biter og rør dette forsiktig inn i røren. Hell så røren over i en godt smurt langpanne på ca 20×30 cm.
Stek brownies i ovnen ved 180°C i ca.30 min. Stikk med en kakestikke i midten av kaken, og litt deig skal henge igjen på pinne.
La kaken avkjøles før den deles opp i passende biter.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 451,96 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 44,52 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 26,2 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 10,05.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Kransekakestenger.

Kransekakestenger


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 03.06.2004
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Kylling.no
Bildet er tatt av Kylling.no

Ingredienser

125 g mandler
125 g melis
1 eggehvite

50 g sjokolade
1 ss kaffe



Fremgangsmåte

Mal mandlene og sikt inn melis. Gni inn eggehviten, og elt deigen godt sammen. Trill deigen ut til lillefingertykke pølser og kutt dem i 5 cm lange pølser. Stek kakene ved 200 °C i 6-7 minutter. Avkjøl. Smelt sjokoladen i kaffe over svak varme og dypp endene i sjokoladeglasuren. Pynt med litt marsipan og cocktailbær.

Smelt sjokoladen i kaffe over svak varme og dypp endene i sjokoladeglasuren. Pynt med litt marsipan og cocktailbær.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 431,23 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 46,37 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 21,91 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,6.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Delfia kake liten Alf´s spesial.

Delfia kake liten Alf´s spesial


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 12.12.2017
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Wenche Ulland
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

2 plater kokesjoklade 250 g
1 pakke delfiafett 250 g
2 egg
2-3 ss sukker
4 ss kaffe
Tørre kjeks
Geletopper
Marsipan
Evt annet etter ønske.


Spesial delfiakake dedikert til Alf!
Bilde viser hvor mye forskjellig pynt man kan bruke etter at en unge gikk amok, og da ble det problem med å dele den opp, beklager!


Fremgangsmåte

Smelt delfiafettet og sjokoladen. Visp eggedosis av egg og sukker.
Ha sjokoladen og fettet i eggedosisen.
Rør inn litt kaffe. Legg litt pynt inni kaken og resten på toppen. Marsipan er fint inni.
Hell i avlang form dekket med matpapir eller folie, og stikk ned kjeks, gele og marsipan.
Dekk til og kjøl ned i kjøleskap.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 544,83 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 32,46 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 43,53 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 8,32.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Julekurvkake (ostekake).

Julekurvkake (ostekake)


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 05.06.2017
Denne retten tar ca 4 timer å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Freia
Bildet er tatt av Freia

Ingredienser

Kakebunn
250 gr Pepperkaker
100 gr Smeltet smør
50 gr Sukker

Fyll
3 dl Kremfløte
600 gr Philadelphia Original eller Light (romtemperert)
50 gr Sukker
6 stk Eggeplomme(r)
1 pk Freia Appelsingelé
1 pk Freia Sitrongelé
2 dl Vann
2 stk Lime (saft og revet skall)

Pynt
3 pk Freia Pyntegelé Rød
3 pk Freia Pyntegelé Grønn
Freia Sølvkuler

Du trenger blant annet
Tannpirkere uten smak eller cocktailpinner, hjerteformet springform.


Ostekake til jul med julekurvmotiv.


Fremgangsmåte

Bunn
Knus pepperkakene i en foodprosessor og tilsett sukker. Ha i smøret og bland lett sammen. Ha bakepapir i bunnen av formen. Trykk pepperkakeblandingen jevnt ut i bunnen av formen og sett den kaldt.

Fyll
Visp kremfløten stiv og sett den kaldt. Visp sammen Philadelphia, sukker og eggeplommer. Kok opp vann i en kjele og ta den av varmen. Tilsett gelépulver og la det løse seg opp. Riv skall og press saften av limene og ha det i geléen. Tilsett litt av Philadelphiablandingen i geléen og rør det sammen. Ha dette tilbake i resten av Philadelphiablandingen. Bland kremen forsiktig inn. Hell Philadelphiakremen over pepperkakebunnen i formen og sett den kjølig i minst 4 timer.

Pynt
Skiss opp julekurvmønster på et bakepapir. Lag omriss ved å tegne av formen, og strek opp ruter. Sett tannpirkere ned i ostekremen for å indikere strekene etter mønsteret. Tegn opp med pyntegelé og pynt med sølvkuler. For å fylle alle rutene med farge trengs det mange tuber pyntegelé, men noen ruter kan også fylles med kakepynt.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 220,01 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 21,3 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 13,31 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 8,54.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Sarah Bernard 2.

Sarah Bernard 2


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 02.12.2013
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

Bunner:
ca. 500 g ferdig kransekakemasse

Trøffelkrem:
3 dl kremfløte
150 g kokesjokolade

Sjokoladeglasur:
100 g smeltet kokesjokolade
4 ss kokosfett (delfiafett)


Å lage Sarah Bernard selv er faktisk ganske enkelt. Små bunner av kransekakemasse sprøytes med sjokoladekrem, og til slutt dyppes kakene i smeltet sjokolade. Mmm!


Fremgangsmåte

1. Kok opp fløte og tilsett grovhakket sjokolade. Dra kjelen av plata og rør i fløten til sjokoladen er helt smeltet. Sett sjokoladefløten i kjøleskap noen timer (helst til dagen etter).
2. Kjevle ut kransekakemassen til ca.1 cm tykkelse. Stikk ut passe store sirkler og legg dem på en bakeplate. Stek ved 210 °C i ca. 7 minutter. Kransekakebitene skal kun ha en «stekeskorpe». Avkjøl
3. Pisk opp sjokoladekremen. Bruk en liten smørekniv og stryk opp kremen på kransekakeplettene som spisse, lave hatter. Alternativt kan kremen sprøytes på med sprøytepose. Sett kakene kjølig.
4. Smelt sjokolade over vannbad og tilsett litt kokosfett for å gjøre sjokoladen tynnere. Avkjøl noe. Dypp kakene raskt i glasuren og sett dem på brett.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 492,69 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 35,49 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 35,25 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 11,07.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Fyrstekake 2.

Fyrstekake 2


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 09.03.2004
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Det norske kjøkken
Bildet er tatt av Rosemarie Pettersen

Ingredienser

250 g smør
125 g sukker
1 eggeplomme
1 egg
375 g hvetemel

Mandelfyll:
150 g malte uskåldede mandler
150 g melis
2 eggehviter
2 ss vann blandet med 2-3 dråper romessens


Fyrstekake er en saftig og god formkake som passer like godt til hverdagskaffen som til høytidelige anledninger. Bak gjerne flere kaker samtidig. Pakk kakene godt inn og legg i fryseren. Dette er en av de tradisjonelle norske kakene. Har ett nydelig mandelfyll.


Fremgangsmåte

Ovnen settes på 180 grader.
Smør og sukker blandes. Eggeplomme, egg og hvetemel tilsettes. Deigen arbeides sammen.
Trykk to tredjedeler av deigen jevnt utover bunn og kanter i en 22 cm springform. Deigen skal gå 2-3 cm over kanten. Ingrediensene til mandelfyllet blandes sammen. Brev over deigets bunn.
Resten av deigen kjevles ut til en ca. 3 mm tykk leiv. Skjær leiven i 12 mm brede remser. Remsene legges i rutemønster over hele kaken og det avsluttes men en ring rund kanten. Stekes i ca. 50 minuter i nedre del av ovnen.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 435,77 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 45,49 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 24,23 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,4.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++



Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:469





Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.