Gå til forsiden av matoppskrift.no

Meld på nyhetsbrev
Alle oppskriftssøk Mer enn 35.500 stk.
Søk etter ingredienser Mer enn 12.000 stk

Julesild- snadder på julebordet

Oppdatertdato: 2014-12-15 Publisert: Tema: Fisk Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Fotograf: Håkon Messel


Sild er populært rundt juletider og ikke bare til pålegg. Mange bruker og sild som en gave til jul. Men hvorfor ikke begynne i disse førjulstider med å lage litt julesild. Jeg minnes før den gode tomatsilden som vi lagde hjemme, og med gode smaker kan selv den mest kresne gane smake på sild.
Under følger en del utvalgte oppskrifter på sild og forskjellige variasjoner av dette.

Sild med frukt

6 kryddersildfileter
1 liten boks fersken
1 banan
1 - 2 epler
2 sylteagurker

Saus:
4 dl lettrømme
litt sitronsaft
3 ss ketchup
1 ss sherry
1 pose ( 50 g) valnøtter

Skyll filetene og tørk dem eller vann dem evnt. ut litt hvis du synes de er for salte. Del dem i 1 - 2 cm store biter. Del frukten i små terninger. Lag sausen ved å blande alt bortsett fra nøttene. Hakk nøttene grovt. Bland alt lett sammen og fyll det i passende krukker eller glass. Sild må oppbevares kjølig og bør trekke minst et døgn før servering.

Sennepssild

1 ss god fransk sennep
1 ss sukker
1/2 ts salt
1 krm pepper
hakket dill
6 dl lettrømme
6 fileter kryddersild

Rør sammen sennep, sukker, salt og pepper slik at alt er godt blandet. Ha i den hakkede dillen. Rør inn rømme slik at det blir en fin saus. Skyll filetene og tørk dem, eller vann dem ut hvis de er for salte. Skjær filetene i passe stykker og ha dem i sennepssausen. Ha gjerne litt ekstra dill på toppen av glasset. Ha sennepssilden på en krukke eller glass som egner seg til å gi bort i gave. Sennepssilden bør trekke i 24 timer før den serveres.

Tomatsild

250 g spekesild filet
1 glass hele sylteagurker
1 stor løk
1 kopp soyaolje
1 kopp ketchup
1,5 kopper sukker
Nellik spiker
Sort pepper
3-4 ts eddik

Vann ut silda og del den i biter av passende størrelse. Bland soyaolje, ketchup og sukker i hurtigmixer. Del agurker og løk i passende biter. Bland alt sammen og ha på tette glass. Ypperlig til julebord. Har en god søtlig smak.

Mormors julesild

4 kryddersildfileter
1 liten boks fersken
1 banan
1-2 epler
2 sylteagurker
Saus:
3 dl lettrømme
sitronsaft
3 ss ketchup
1 ss sherry
1 pose valnøtter, 50 g

Skyll filetene og tørk dem eller vann dem ut hvis du synes de er for salte. Del dem i 1-2 cm store biter. Del frukten i små terninger.

Lag sausen ved å blande alt bortsett fra nøttene. Hakk nøttene grovt. Bland alt lett sammen og fyll det i passende krukker eller glass.

Sild må oppbevares kjølig og bør trekke minst et døgn før servering.

Glassmestersild

250 g spekesild i biter ferdig utvannet
1,5 dl eddik
2 dl vann
2 dl sukker
3 laurbærblad
5 hele pepper
1 gulrot i ringer
2 røde løk i ringer
1 purre i ringer

Kok opp eddik, vann, sukker, laurbærblad og pepper. Ta av varmen. Rør inn silda og grønnsakene. Helles på tette glass.

Akevittsild

6-8 stk kryddersildfileter
3 dl hvitvinseddik
1/2 dl akevitt
2 ss sukker
6 hele einebær
1 ts sort hel pepper
1 ss dill
1 ts timian
1 rød løk i skiver

Sildefiletene vaskes og tørkes og skjæres i passelige biter.

Kok lake av eddik, sikker, einebær og pepper. Avkjøl laken.

Hell kald lake over sild og løk i skiver. Tilsett akevitt, finhakket dill og timian.

Gammeldags sursild

3-4 spekesildfilter
2-3 rødløk i ringer
1 ss allehånde
1-2 laurbærblad
1/2 purre
1 bit skrelt gulrot

Lake:
1 dl eddik 5-7%
1 1/2 dl vann
1 dl sukker

Legg sildefiletene i bløt hvis de ikke allerede er utvannet. Kok deretter opp eddik, vann og sukker til laken. Laa den bli helt kald.

Skjær sildefiletene i biter. Legg sildebitene i f.eks. en krukke eller glassbolle lagvis med løkringer, grove purrestrimler, tynne gulrotskiver, grovstøtt allehånde og knuste laurbærblader. Slå laken over. La silden stå og trekke i minst 1, helst 2 dager før servering. Sursilden holder seg fint i kjøleskapet i minst 1 uke.

Sherrysild

3-4 kryddersild
2 mellomstore rødløker
3/4 dl tomatketchup
1/2 dl olje
1 ss eddik
1-2 ss sherry

Skjær sildefiletene i biter hvis det ikke allerede er gjort. Skrell og finhakk rødløken og bland dem med silden i en bolle.

Lag sausen av tomatketchup, olje, eddik og sherry. La sildebitene trekke i laken i minst 1 døgn.

Skånsk løksild

3 spekesild
1 stor rødløk
1 ts allehånde

Lake:
1 dl eddik 7%
85 g sukker (ca 1 dl)
2 dl vann
1/2 krm hvit pepper

Rens og fileter silden, legg filetene til utvanning ca 12 timer.

Rens løk og finhakk den. Knus godt hel allehånde. Skjær filetene på skrå i pene gaffelbiter, legg dem i en skål eller glasskrukke. Dryss litt av løken og den knuste allehånde mellom lagene.

Bland alle ingrediensene til laken, rør godt så sukkeret smelter. Hell laken over silden. Legg på resten av løken og dryss resten av allehånden over. Sett silden til avkjøling og modning 10-12 timer.

Urtesild på rugbrød


Prøv også Urtesild på rugbrød.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 05.12.2013
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Norges sjømatråd
Bildet er tatt av Norsk Sjømatråd

Ingredienser

6 stk saltsildfilet
1 stk rødløk
1 stk løk
0,5 stk purre
1 stk sitron
1 dl bladpersille
0,5 dl dill, frisk

Lake
7 stk allehånde, hel
7 stk pepper, hel sort
7 stk rosépepper
1 dl eddik, 7%
1 dl sukker
1 dl vann
1 stk laurbærblad

Tilbehør
rugbrød


Sild på glass kan serveres til frokost, på koldtbordet eller som tapas. Til tapas trenger du bare å skjære rugbrødskiver i mindre biter og legge på litt sild.


Fremgangsmåte

Smak på sildefiletene og legg dem i vann dersom de er for salte.
Skjær sildefiletene i biter, og rødløk, løk, purre og sitron i tynne skiver. Hakk bladpersille og dill.

Lake
Knus allehånde og pepperkorn i en morter, og ha i en kasserolle med de andre ingrediensene. Kok opp laken, og avkjøl den helt.
Legg sild, løk, purre, sitron, bladpersille og dill lagvis i et glass eller krukke. Hell over laken og legg på lokk.
Silden bør trekke et døgn i kjøleskap før bruk.

Server urtesild på små rugbrødskiver.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 178,51 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 8,89 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 10,51 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,94.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Tranebærsild


Prøv også Tranebærsild.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 15.04.2013
Denne retten tar ca 30 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Norges sjømatråd
Bildet er tatt av Bent Raanes & Sara C. Sørensen

Ingredienser

2 glass kryddersild
0,5 stk rødløk
1 stk appelsin
1 dl tranebær, soltørrede
0,5 dl valnøtter
1 ts pepper, hel sort


Når man lager påleggssild kan man gjerne gi den en personlig vri. Tranebærsild vil nok imponere enten du setter den på bordet eller gir den bort som gave.


Fremgangsmåte

Skjær strimler av appelsinskallet, bare det gule skallet. Bryt valnøttene i mindre biter og skjær rødløk i tynne skiver.
Hell laken fra silden i en bolle og bland den med løk, appelsinstrimler, tranebær, pepperkorn og valnøtter.
Ha sild og lake lagvis over i et nytt glass eller en krukke. Silden bør trekke ett døgn i kjøleskap før den spises.
Sett på lokk, og dekorer den gjerne med sløyfe og merkelapp.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 126,64 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 3,31 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 9,3 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 9,38.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Sennepssild med eple og rosiner


Prøv også Sennepssild med eple og rosiner.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 15.04.2013
Denne retten tar ca 40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Norges sjømatråd
Bildet er tatt av Norges sjømatråd

Ingredienser

2 glass sennepsild
1 stk egg
0,5 stk eple, grønt
1 stilk selleri
0,5 dl persille, frisk
1 dl rosiner
0,5 dl eplejuice


Sennepssild er en av de klassiske sildevariantene, men i denne oppskriften har vi gitt den noen nye ingredienser; eple og stangselleri. Dette gjør den ekstra frisk og god.


Fremgangsmåte

Kok egg.
Kutt eple og stangselleri i små terninger, finhakk persille og grovhakk egg.
Bland ingrediensene godt sammen i en bolle sammen med rosiner
Hell over sennepssilden og eplejuice, og vend blandingen sammen.
Ha blandingen over i et glass eller krukke og legg på lokk.
Silden bør trekke et døgn i kjøleskap før den spises.
Silden er holdbar i kjøleskapet i ca. 1 uke.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 129,66 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 10,43 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 6,44 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 7,61.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++







Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:70





Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.