Kalde sauser på varme dager

Oppdatertdato: 2003-06-24 Publisert: Tema: Sauser Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Fotograf: Astrid Hals




Tzatziki, Guacamole, Chilisaus og Kanelkrem
Vi nyter sol og sommer og inntar mange måltider utendørs om sommeren. Ofte lager vi i stand kalde retter, gjerne med smakfullt tilbehør. En kald sommersaus setter ofte prikken over i’en, ikke bare til salater, men også andre retter. Med godt tilbehør som setter smak blir også grillmaten en suksess.

Sausene kan varieres i det uendelige, enten med rømme, crème fraîche, kesam eller syrnet melk som basis. Smakstilsetningene kan være ulike, som friske eller tørkede urter, krydder, ost, frukt eller bær. Noen sauser kan også serveres som dipp, de har gjerne en litt tykkere konsistens enn dressing og saus. Her har dere noen https://www.matoppskrift.no/sider/oppskrifter som redder sommeren.

Tzatziki

Minner oss mest om Hellas, gresk salat og stekte lammekoteletter! Tzatziki smaker godt til grillet kjøtt, kylling og fisk. Som starten på et måltid er det godt med hvitløksbrød som dyppes i Tzatziki.

4 porsjoner

5 dl Yoghurt Naturell
1 stor slangeagurk
salt
1 - 3 hvitløkfedd
hvit pepper
3 ss lettrømme

Hell yoghurten i kaffefilter og la den renne av i 2 - 3 timer. Vask agurken og riv den grovt. Dryss på litt salt og la agurkmassen dryppe av i et dørslag. Klem vannet ut og bland det med avrent yoghurt. Smak til med presset hvitløk, salt og pepper. Tilsett litt rømme, det gir en rund og god smak.

Guacamole
Serveres sammen med for eksempel knaskerøtter eller chips til snacks. Passer også som tilbehør til grillet kjøtt.

4 - 6 porsjoner

2 stk avokado
2 ss sitronsaft
2 hvitløksbåter
½ ts salt
¼ ts pepper
3 dl (1 beger) Kesam

Du må bruke godt modne avokadoer. Del dem i to, ta ut steinen og mos kjøttet. Bland i finhakket hvitløk, sitronsaft, salt, pepper og Kesam. La det stå og trekke litt før servering.

Chilisaus
Passer godt til grillet kjøtt.

4 porsjoner

3 dl (1 beger) kesam eller rømme
1 dl mild chilisaus
1 ts sitronpepper

Bland alle ingrediensene. La sausen stå og trekke minst 1 time slik at smaken kommer bedre frem. Finsnitt gjerne litt chili og dryss på ved servering.

Sausene kan varieres i det uendelige, enten med rømme, crème fraîche, kesam eller syrnet melk som basis. Smakstilsetningene kan være ulike, som friske eller tørkede urter, krydder, ost, frukt eller bær. Noen sauser kan også serveres som dipp, de har gjerne en litt tykkere konsistens enn dressing og saus. Her har dere noen https://www.matoppskrift.no/sider/oppskrifter som redder sommeren.

Kanelkrem til desserten
Smaker godt til frisk bær og frukt.

4 porsjoner

3 dl (1 beger) kesam
½ dl melis
1 ts vaniljesukker
1 ts kanel

Bland alle ingrediensene. La sausen stå og trekke kjølig minst 1 time før servering.

Blåmuggsaus med gressløk
Passer godt til grillmat av lammekjøtt, grønn salat, grillet eller bakt potet, grillede eller ovnsbakte grønnsaker.

3 - 4 porsjoner

3 dl lettrømme eller kesam
75 g norzola, royal blue eller annen blåmuggost, moset
2 ss gressløk, finklippet
1 krm salt
1 krm hvit pepper

Rør sammen rømme eller kesam, eller bland halvparten av hver, sammen med moset ost og gressløk. Smak til med salt og pepper.

Rømmesaus med sennep
En herlig smak til fisken.

4 porsjoner

3 dl (1 beger) rømme
1 ss lys fransk sennep
2 - 3 ss kapers
1 /2 dl finhakket gressløk

Bland alle ingrediensene. La sausen stå og trekke minst 1 time slik at smaken kommer bedre frem.



Tzatziki 2


Prøv også Tzatziki 2.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 06.05.2002
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Frukt.no

Ingredienser

2 slangeagurker
3 fedd hvitløk
3 dl yoghurt naturell
salt og pepper



Fremgangsmåte

La yoghurten renne av gjennom et kaffefilter ca 30 minutter. Riv eller skjær agurkene i små terninger. Press eller hakk hvitløken over i yoghurten. Bland agurk, yoghurt, salt og pepper.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 29,74 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,7 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 1,14 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,06.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Guacamole fra Knut


Prøv også Guacamole fra Knut.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 19.09.2014
Denne retten tar ca 10 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Matoppskrift.no

Ingredienser

1 avokado
sitronsaft
1 tomat, hakket
1 chili, hakket
1/2 løk
frisk koriander


Guacamole smaker kjempegodt. Kan varieres i styrke med chili. Brukes som dipp eller tilbehør til f.eks. Grillmat


Fremgangsmåte

Del en avokado. Ta ut kjøttet og mos det med gaffel.

Press over litt sitronsaft. Ha i hakket tomat, hakket chili, løk og litt finhakket, frisk koriander.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 88,85 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,66 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 7,63 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,63.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Avocadosaus 2


Prøv også Avocadosaus 2.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 08.05.2011
Denne retten tar ca 10 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Melk.no
Bildet er tatt av Melk.no

Ingredienser

2 stk avocado, moste
2 ½ dl lettrømme
smak til med salt, sukker og sitronsaft


Denne sausen passer godt til blant annet tortilla, taco og kyllingsmørbrød.


Fremgangsmåte

Rør sammen ingrediensene til sausen og smak den godt til.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 189,86 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,14 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 18,78 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,6.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Tzatzíki.

Tzatzíki


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 12.05.2013
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

4 dl yoghurt eller 3 dl lettrømme
1/2 slangeagurk
salt
1 fedd hvitløk, presset
1 ts vineddik, epleeddik eller 5% eddiki
2 ss olivenolje
1 1/2 ss finhakket frisk mynte eller 3 ss hakket persille
salt
pepper



Fremgangsmåte

Ha yoghurt i et kaffefilter og la den renne av i 4-5 timer til den er tykk. Lettrømme brukes som den er.

Skrell slangeagurken og riv den grovt. Legg den i en sikt lagvis med salt og la den trekke en halv time. Skyll agurken i kaldt vann og klem ut mest mulig fuktighet.

Pisk opp yoghurt eller rømme og bland med hvitløk, eddik, olje, mynte eller persille og agurk.

Smak til med salt og pepper. Tzatzíkien skal helst stå og trekke en stund før den serveres.

Tzatzíki er en frisk dressing som passer godt til rå grønnsaker og stekt kjøtt eller fisk.

I Hellas lager man en tykk, deilig yoghurt, helst av sauemelk. Vår norske yoghurt er tynnere og har en litt annen smak. Den kan brukes, men lettrømme er vel så egnet til denne dressingen.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 79,97 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 4,24 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,55 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,86.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Favoritt-grillsaus.

Favoritt-grillsaus


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 23.04.2004
Denne retten tar ca 20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Kylling.no
Bildet er tatt av Kylling.no

Ingredienser

4 ss ketchup
2 ss vineddik
2 ss worcestershiresaus
2 ss smeltet honning
2 ss brunt sukker
1 ts tabasco (sløyfes til barn)
1 ts paprikapulver


Denne grillsausen er vår favoritt. Kanskje blir den din også? Prøv den på kyllinglår eller kyllingvinger.


Fremgangsmåte

Bland alle ingrediensene til sausen. Pensle over kjøttet mot slutten av steketiden.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 163,42 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 38,24 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,48 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 7,66.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Blåmuggostsaus.

Blåmuggostsaus


Antall porsjoner = 10
Dato lagt inn eller oppdatert 22.10.2005
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Kylling.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

300 g blåmuggost
5 dl fløte



Fremgangsmåte

Smuldre osten i en kjele, tilsett fløten og la det småkoke i ca. 15 minutter.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 395,73 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 1,81 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 40,25 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 9,81.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Nøttesaus.

Nøttesaus


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 02.11.2005
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

1 boks peanøttsmør (350 g)
2 ss chilisaus
1/2 dl mangochutney
1 båt hvitløk



Fremgangsmåte

1. Rør peanøttsmør sammen med chutney, chillisaus og presset hvitløk i en liten kjele.
2. Spe med vann til sausen er passe tykk. Sett kjelen på platen og varm sausen over svak varme.

Serveres til stekt kjøtt

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 515,39 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 18,68 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 40,07 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,38.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Kremet appelsinsaus.

Kremet appelsinsaus


Antall porsjoner = 6
Dato lagt inn eller oppdatert 24.06.2007
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Kylling.no
Bildet er tatt av Kylling.no

Ingredienser

2 sjalottløk, hakket
1 ss smør
1/2 – 1 rød chili, hakket
2 1/2 dl stekesjy/kraft (og evt. hvitvin)
2 1/2 dl appelsinjus
3 dl crème fraîche
1-2 ts appelsinskall, revet
salt og kvernet pepper



Fremgangsmåte

Fres løk og chili blank i smøret, tilsett kraft /hvitvin og appelsinjus. Kok inn til det halve. Visp inn crème fraîche, kok opp og la sausen småkoke noen minutter. Smak til med appelsinskall, salt og pepper.

Tips:
Sausen kan også serveres kald: Kok inn de fem første ingrediensene til de har kremet konsistens. Avkjøl. Tilsett resten av ingrediensene og sett kaldt til servering.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 151,08 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 3,99 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 14,42 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,18.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Chiliglasering/chilisaus.

Chiliglasering/chilisaus


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 24.06.2007
Denne retten tar ca 20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Kylling.no
Bildet er tatt av Kylling.no

Ingredienser

2 dl søt chilisaus
1 ss tomatpuré
3 ss østerssaus
3 ss risvineddik
2 hvitløksbåter, finhakket
1 rød chili, finhakket
salt og kvernet pepper


Pensle chiliglasering på kylling, kalkun eller svin for å få en ekstra spennende smak. Sausen kan både brukes som marinade, dipsaus eller glasering.


Fremgangsmåte

Bland sammen ingrediensene og sett sausen kaldt til servering. Reguler styrken med mengde hvitløk og chili du tilsetter.

Tips
• Kan brukes både som marinade, dipsaus eller glasering.
• Du kan også blande sausen med masse finhakket koriander eller rømme/yoghurt og få en helt ny saus!

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 32,17 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 5,4 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,47 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 9,51.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Amerikansk grillsaus 3.

Amerikansk grillsaus 3


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 20.07.2014
Denne retten tar ca 40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

1 stk finhakket løk
2 båt finhakket hvitløk
½ stk finhakket rød chili
2 ss olje
2 ss soyasaus
1 boks hermetiske tomater
½ dl eplecidereddik
½ ss sennep
½ ss worchestershiresaus
1 ss sukker
2 ts paprikapulver
1 ts salt
1 ts pepper


Denne amerikanske grillsausen er full av smak og verdt å lage selv. Sausen holder seg godt i kjøleskapet og passer utmerket til både marinade og grillsaus.


Fremgangsmåte

1. Varm olje, tilsett løk og hvitløk og la det surre i ca. 5 minutter.

2. Tilsett de andre ingrediensene og la sausen småkoke i ca. 20 minutter, til den er passe tykk.

Sausen passer godt til alle typer grillet kjøtt, enten penslet tynt på under grilling eller som tilbehør.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 61,82 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 6,59 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,12 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,61.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Bringebærsaus til grillmat.

Bringebærsaus til grillmat


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 26.04.2011
Denne retten tar ca 10 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Dansukker
Bildet er tatt av Dansukker

Ingredienser

150 g bringebær
4 ss Dansukker Brun Farin
2 ss Worcestershiresaus
2 ss tomatpuré
2 ss balsamicoeddik
2–10 dråper tabasco
Salt


Styrken på denne sausen er avhengig av hvor mange dråper tabasco som tilsettes.


Fremgangsmåte

Bland alt utenom salt og tabasco i en kasserolle, og la koke i 2–3 minutter. Smak til med salt og tabasco. Server sausen til grillet oksekjøtt.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 95,33 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 20,45 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,35 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 11,04.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++



Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:10





Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.