Gå til forsiden av matoppskrift.no

Meld på nyhetsbrev
Alle oppskriftssøk Mer enn 35.500 stk.
Søk etter ingredienser Mer enn 12.000 stk

La deg pirre av maten!

Oppdatertdato: 2011-02-13 Publisert: Tema: Fest Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Fotograf: Astrid Hals, Kim Holthe, Alf Børjesson


Pirrende mat, lystfremmende eller erotisk mat,- fins det?
Når jeg nevner ordene erotisk mat, tenker man fort på utseende og konsistens. Mange forbinder bananer og agurker med dette, eller jordbær og ferskener, men tilfellet er at det også har noe med innholdet av næringsstoffer i maten, smak, tilberedning bla.

Og mange syns nok at en grandiosa og ett par pils er erotisk. Men det er en del matvarer som uthever seg gjennom historien og forskning som erotiske og som kan vekke følelser, og som kan virke både pirrende og lystfremkallende. Flere pga utseende, lukt, smak og konsistens, men mange og på innhold av forskjellige næringsstoffer som kan virke lystfremmende og øke viriliteten. Men jeg skal gå gjennom de som jeg har sporet opp, samtidig som jeg legger ved noen oppskriftsforslag til disse.

Når det gjelder mat, så vet vel de fleste at store måltider, blir en ofte trøtt av og da er det ofte ikke så mye igjen av lysten. Prøv gjerne å lage mat som er lett og smakfull, men ikke så mektig. Og ikke lass ned tallerkenen med mat. Hvis dere har sett den reklamen på TV hvor en mann har fikset ett helt kokkelag på kjøkkenet og scorer gode poeng hos kona og venninnene, så ser dere at det ikke er mengden som betyr noe, men ofte hvordan det ser ut på tallerkenen. En annen ide er og å lage mat sammen, det virker garantert og med ett lite glass sprudlevann så går det som en drøm.

Men først ett par generelle tips for matlagingen:

 • Planlegg menyen etter smak, årstid og omgivelser. Eks friske jordbær i jordbærsesongen.
 • Kjøp mat og vin i sammen, og ikke overstyr den andre parten.
 • Lag gjerne maten i sammen på kjøkkenet. Ha gjerne ett glass vin ved siden av.
 • Bruk ett par ekstra kroner på vin. Spør på polet eller sjekk aviser og nett. Det er faktisk veldig forskjell på god og dårlig vin.
 • Vurder å kjøpe inn en flaske musserende, men kjøp en som du vet er god. Men husk at noen ikke kan fordra musserende vin. Men ett råd. Prøv feks en Martini Asti. Billig og god som kos før maten.
 • Dekk bordet fint og bruk farger som passer sammen og som passer årstiden. Bruk blomster som er friske. Kvinner liker dette.
 • Hvis maten er fargerik og spesiell, server den på hvite tallerkener. All gourmetmat tar seg bedre ut på hvitt.
 • Lag mat du vet du mestrer. Ingen vits i å tilbringe 4 timer på kjøkkenet og så blir det mislykket.
 • Lek og ha det gøy under matlagingen. Det er ofte stemningen som gjør resultatet.
 • Mat gjerne hverandre under måltidet.
 • Hvis noen av rettene er litt tunge så rett det opp med noe lett. Sorbet til dessert er lett.
 • Men husk at det ofte er tanken bak som gjør det store inntrykket. Det at noen gjør seg flid med ett måltid og til og med bare for deg, er ofte nok til å gjøre det store inntrykket.


Og så selve råvarene som anbefales. Prøv gjerne retter hvor disse råvarene fins i.

Asparges
Har vært kjent i mange år som en grønnsak som setter fart i lystene. Særlig den ferske som er kokt lett i vann og servert med en saus. Perfekt forrett som er enkel å tilberede.

Artisjokk
Her er det gjerne selve artisjokk hjertet som er utsøkt når det er friskt og mørt. Litt sjelden her hos oss, men fins hermetisk.

Kaviar
Kaviar har ett høyt innhold av Zink og det sies å ha bra effekt på menn. Øker produksjon av testosteron. Og så er det den følelsen av å spise det, med alle kornene på tungen. Serveres naturell med evt løk og kjeks.

Østers
Kjent som en sensuell matvare, vel gjerne pga sitt utseende og mykhet. Mange mener at utseendet ligner det kvinnelige kjønnsorgan og samtidig med den myke konsistensen. Inneholder og zink. Rå østers spises med sitron eller en saus.

Fiken
Og pga sitt utseende og søtlige smak, så blir modne fikener oppfattet som erotiske. Det blir sagt at dette var favoritten til Dronning Cleopatra.

Fennikel
Er helt siden oldtiden blitt betraktet som lystfremmende. Brukt i feks en sterk suppe eller frøene ble brukt som afrodisiakum i eldre tider. Også fennikel saft.

Løk/hvitløk
Selv pga lukten, så har løk i årtider blitt betraktet som kjærlighetsmat. Og husk at når begge parter spiser det så smaker og lukter en likt og da er det ikke ubehagelig.

Sjokolade
Har alltid blitt betraktet som afrodisiakum. Er velkjent og da særlig den mørke sjokoladen. Kanskje det er en grunn til at sjokolade blir brukt som gave til den man elsker eller ønsker å elske.

Jordbær
Jordbær sammen med andre friske bær som bringebær, bjørnebær osv, er og kjent for å være lystfremmende. Og så er de lette å kjøpe her i Norge.

Fersken og aprikoser
Kjent i andre strøk av verden som erotiske. Flere andre frukter kan og ha denne virkningen og mest kjent er kiwi, melon og bananer.

Trøfler
Disse er jo uoppnåelige for de fleste, men skulle en komme over disse kan man jo prøve. Lukten er sagt at den skal være pirrende.

Bønner og linser
Kjent på grunn av høyt innhold av zink, B6 og proteiner.

Pasta
Noen mener at pasta har evnen til å høyne serotonin innholdet i kroppen, og det har innvirkning på humøret.

Krydder
Krydder med eksotiske dufter vekker gjerne lyster i mennesker. Prøv med forsiktig krydring av maten, her er det lurt å prøve på forhånd. Det er ikke noe sexy når en gisper etter luft pga for mye chili.

Champagne
Viden kjent for sin effekt på lystene. Mye pga rykte, stemning, pris og boblene som gjør at du blir beruset fortere.

Så noen oppskrifter som det kan være verd å prøve, men med ingen garantier for virkningen.

Asparges med hardkokte egg

Smårett til 2 personer

1/2 bunt friske asparges (eller 1 boks hermetiske)
salt
vann
2 egg
persille
reddiker

Dressing:
litt salt
litt hvit pepper
litt sukker
litt sennep
1 ss sitronsaft
1 ss estragoneddik
4 ss olivenolje

Rens aspargesen og skyll den godt. Skrap stilkene om nødvendig.

La dem renne godt av og bunt dem sammen i 2-3 bunter. Buntene må ikke være for store, da blir de ujevnt kokt.

Sett aspargesen rett opp og ned i en gryte med rikelig vann, som er saltet godt. Kok langsomt opp. Koker aspargesen for voldsomt har de lett for å velte.

Beregn 25 minutters koketid. Prøv om aspargesen er ferdig ved å klemme på stilkene. De skal føles meget møre. La dem renne godt av.

Bruker man hermetiske asparges, skal disse varmes langsomt opp i egen kraft. La dem renne godt av.

Kok eggene 10 minutter, skrell av og avkjøl dem.

Hakk plommer og hviter hver for seg.

Hakk persille og skjær reddikene i skiver.

Rør sammen dressingen.

Legg aspargesen opp på fat. Hell dressingen over. Legg så egg, persille og reddiker i striper over.

Østers Naturell

Til 2 personer.

10-20 østers

2 ss finhakket sjalottløk
1 fedd finhakket hvitløk
1/2 ts finhakket rød chili
1/2 ts ingefær
2 ss ferskpresset limejuice
1 ts finhakket frisk koriander
5 ss olivenolje

Bland sammen alle ingrediensene og smak til med salt og pepper. Ingrediensene utenom Østersen er ment for dip.

En annen dip du kan prøve er
2 ss finhakket stangselleri,
2 ss finhakket sjalottløk
2 ss olivenolje
2 ss sitronkjøtt. Bland og miks det hele og bruk det som "dip" til Østersen.
Østers spises vanligvis rå (levende).

Østers med kaviar

Denne er garantert virksom:)
små vannbakkels eller terteskjell
kaviar
østers
hvit pepper
sitronsaft

Små vannbakkels fylles like før de skal serveres med en skje kaviar. I en fordypning i midten legges en østers, krydret med salt, pepper og saften av frisk sitron.

Serveres på fat med serviett

Dagfinn Hov som er forfatter av kokeboken "Flørt", anbefaler bacalao som en hovedrett. Vær litt forsiktige her siden det er mange som ikke liker dette.

Prøv denne bacalaoen fra Annies Gjestekro på smøla. 4-6 personer, slik at du har rester til dagen etterpå.


Den klassiske norske Bacalao

400 g klippfisk
600 g poteter
2 løk
6 fedd hvitløk
2 chili
1 liten boks paprika
2 små bokser tomater
2 ss tomatpurè

Vann ut klippfisken i to døgn, og skift vann 4 ganger. Ta bort skinn og bein og del fisken i stykker på ca 50 g hver. Skrell potet, chili og løk i skiver. Varm oljen i en vid kasserolle. Fres tomatpurè og løk i oljen. Legg resten av ingrediensene lagvis og bak hele kjelen med lokk i ovn på 150 °C i 3 timer.

Men og slike retter som den under kan virke. Dette er for de avanserte, passer fint med 2 vennepar og god økonomi.

Kalvebrissel med trøfler

1 kalvebrissel
1 pen stor trøffel eller en liten boks
1 liten gåselever eller en liten boks
100 g smør
1 ss hvetemel
salt
pepper
litt eddik
SAUS:
50 g smør
1 1/2 dl buljong
1 ss hvetemel
1 glass madeira
salt
pepper

(Ris de veau aux truffes)

La brisselen ligge ca 1 time i vann som er tilsatt litt eddik. La den deretter ligge noen minutter i kokende vann. Rens den for hinner etc. Klem den tørr. Skjær den i fire pene stykker, som krydres med salt og pepper og stekes gylne på begge sider i litt av smøret.

Skjær gåseleveren i fire stykker, vend dem i mel, salt og pepper og stek dem et par minutter på hver side i smør. Gåseleveren må ikke bli tørrstekt. Den skal være rosa inni, uten å være levret. Gjør trøffelen i stand, skjær den i skiver og vend den noen minutter i smør i stekepannen. Trøfler fra boks eller glass går rett i pannen.

Legg deretter brisselskiver, trøffel- og gåseleverskiver skiftevis i lag i et halvdypt fat. Over dette helles en saus som lages slik:

Smelt 50 g smør i en kasserolle og rør i 1 ss mel. Tilsett buljongen litt etter litt og rør godt om. Tilsett madeiraen når sausen er blitt jevn og nokså tykk, smak til med salt og pepper og la sausen koke på svak varme i 10-15 minutter. Hell den så over den ferdige retten og server med det samme.

Eller denne for 4 personer, del på 2

Kalvemedaljonger på ris

1/2 rød paprika
1/2 grønn paprika
200 g sjampinjonger
1 løk
2 ss olje
salt
pepper
klippet gressløk
250 g langkornet ris
2 ts salt pr. L vann
1 ts gurkemeie
4 kalvemedaljonger
2 ss olje
salt
pepper
persille til pynt

Rens og strimle rød og grønn paprika. Rens og vask soppen.

Damp paprika og sopp sammen med hakket løk til alt er mørt. Bruk ikke for sterk varme. Smak til med salt og pepper og dryss med gressløk.

Kok risen 12-13 minutter i lettsaltet vann tilsatt gurkemeie.

Hell kokevannet fra og damp risen tørr.

Stek kalvemedaljongene i olje ved middels sterk varme til de er gylne og så vidt gjennomstekt, ca 8 minutter på hver side. Dryss med salt og pepper.

Server risen på varmt fat. Legg en stor skje grønnsaksblanding på hver kalvemedaljong og plasser dem oppå risen.

Karamelliserte fikener med champagne-sabayonne


Denne desserten fikser det meste. Oppskriften er til 4, men bare del i 2.

200 g sukker
1 dl vann
8 friske fiken

Sabayonnesaus:
4 eggeplommer
60 g sukker
1 1/2 dl musserende vin

Smelt sukkeret lysebrunt og ha forsiktig i vannet. Ta kjelen av varmen, hold fikenene i stilken og dypp én og én fiken ned i karamellen. Dypp dem raskt i isvann så karamellen blir hard.

Visp sammen eggeplommer, sukker og vin. Sett bollen over kokende vann, og visp til sausen er tykk og kremaktig. Server den varm sammen med fiken og krumkaker.

En annen flott dessert. Og til 4 personer. Del på 2.

Marinerte jordbær med ostekrem

250 g rensede jordbær
1 dl vann
1 dl sukker
litt frisk mynte
en skvett Grand Marnier
revet appelsinskall
Ostekrem:
3 dl naturell snøfrisk
skall og saft av 1 appelsin
2-3 ss sukker
8 mandel- eller havreflarn
sjokolade og frisk mynte til pynt

Kok opp en sukkerlake av vann og sukker. La den bli kald. Mariner jordbærene i avkjølt lake med finsnittet mynte, likør, revet appelsinskall. La dem trekke i laken ca 1 time. Sil marinaden fra.

Skjær noen av bærene i jevne skiver.

Pisk opp naturell kremost godt med sukker, appelsinsaft og revet skall. Avkjøl.

Ha en haug avrente jordbær på hver tallerken. Legg på en flarn og ha krem over. Så en flarn igjen. Pynt rundt kantene med jordbærskiver. Ha sjokolade, mynte og jordbær som pynt.

Og for de enkle, men sunne.

Bad Boys

2 porsjoner.

4 dl blåbæryoghurt
2 dl jordbæriskrem
5 dl bjørnebær, blåbær eller jordbær, frosne

Ha alt i foodprocessor og kjør til en jevn konsistens. Fordel på to glass og server straks.

Her er en ikke så vanskelig dessert til 4, del på 2 evt:

Lett sjokolademousse

100 g mørk sjokolade delt i biter
3 eggehviter
1/2 ts bringebær- eller eplesidereddik
100 g farin
revet skall av 1 appelsin
frisk jordbær eller bringebær til pynt

Legg sjokoladen i en ildfast bolle plassert over en kjele lett kokende vann. Varm sjokoladen i vannbad under omrøring til den smelter.

Ha eggehviter, bringebæreddik og sukker i en ildfast bolle plassert over lett kokende vann. Pisk blandingen, helst med elektrisk håndmikser i 5-8 minutter, til den er stiv.

Ta eggehvitemassen av varmen og vend forsiktig i den smeltede sjokoladen. Pass på at alt blander seg godt. Hell blandingen i 4 dessertskåler. La moussen stå og avkjøles, og sett den deretter i kjøleskapet i minst 2 timer. Pynt med friske jordbær og server.Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:271

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.