Gå til forsiden av matoppskrift.no

Meld på nyhetsbrev
Alle oppskriftssøk Mer enn 35.500 stk.
Søk etter ingredienser Mer enn 12.000 stk

Lammestek fra hele verden

Oppdatertdato: 2018-03-24 Publisert: Tema: Lam Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Fotograf: Astrid Hals, Studio Dreyer-Hensley, Alf Börjesson, Kim Holthe


Det finnes kokebøker fra hele verden, og en ting har de fleste felles - de har alle oppskrifter med lammestek...

Men det er ingen grunn til å pløye biblioteket av den grunn! Her har vi samlet deilige lammesteker fra hele verden, så du kan velge og vrake.

At norske lam er i verdensklasse er en kjent sak, men at kjøttet egner seg til et vell av internasjonale retter er det ikke sikkert alle har oppdaget enda.
Reis på oppdagelsesferd og kryss lammegrensene...

Slik steker du lammestek

Lammestek er perfekt for en søndagsmiddag. Alle liker det, og alle blir imponerte! Sannheten er at det faktisk er mye enklere å lage lammestek enn det folk tror, men det holder vi selvsagt for oss selv…

Det beste er å la steken temperere seg på kjøkkenbenken noen timer i forveien, for da får du et enda bedre stekeresultat. Gni inn steken med salt og pepper, og gjerne også med hakkede urter som f. eks rosmarin, salvie og persille. Deretter stikker du små lommer i steken med en spiss kniv, og putter inn hvitløksbåter i biter.

Bruk steketermometer! Stikk det inn på skrå, midt inn i steken. Pass på at spissen ikke kommer i kontakt med beinet. Sett stekeovnen på 125° C (dette er en fin temperatur som gjør at steken blir mør og saftig, og likt stekt helt gjennom). Legg den i en langpanne og sett den på nest nederste rille slik at steken kommer midt i ovnen. Liker du lammesteken rød, er den ferdig ved 65° C. Når termometeret viser 70° C er steken rosa, og ved 76° C er den gjennomstekt. Du bestemmer. Og mens lammesteken gjør seg selv i ovnen, har du god tid til å sysle med andre ting, for eksempel tilbehøret.

Enklere kan det ikke gjøres…

Utbening av lammelår og Fylt lammestek

Et måltid med lammestek er obligatorisk både i påsken og på høsten. De fleste har ikke nok kunnskap til å lage en beinfri stek, og velger derfor lammestek med bein. En utbeinet lammestek er faktisk relativt raskt og enkelt å lage.

Steken kan fylles med ulike former for fyll.
Forslag til fyll:

1. Hvitløk og urtekrydder, salt og pepper
2. Persille, frisk timian og rosmarin, hvitløk, salt og pepper
3. Persille, soltørkede tomater, fetaost, oliven, hvitløk og timian.

Slik gjør du:



Først en video fra matprat om hvordan du gjør det.



Trinn 1

Skjær ut det store isbeinet med en tynn, skarp kniv. Start øverst ved det halmåneformede leddet.
Trinn 2

Bøy isbeinet bakover, stikk kniven inn i kuleleddet og skjær over den store senen. Før kniven inntil isbeinet er skåret løst.
Trinn 3

Skjær langs, rundt og helt inntil lårbeinet.
Trinn 4

Fortsett å skjære av beinet bakover så hele lår- og leggbeinet blir skåret av.
Trinn 5

Fyll steken, legg i rikelig, så det stikker litt ut på begge sider.
Trinn 6

Surr steken så stramt og tett du klarer. Bruk helst bomullstråd. Et nett med litt store masker kan også brukes.
Tips!

Ta gjerne vare på beina, hogg opp og selg dem som kraftbein til en god lammesaus. Eller lag pakkeløsning med en stor skål ferdig surret lammestek og opphogde kraftbein, og sameksponer med persille, hvitløk og annet godt!


Fylt lammestek


Prøv også Fylt lammestek.

Antall porsjoner = 8
Dato lagt inn eller oppdatert 23.08.2012
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

ca. 2,5 kg lammelår
1/2 ts grovmalt pepper
1 ts tørket rosmarin

Fyll:
1 dl brødrasp
1 løk
1 bunt persille
2 fedd hvitløk
1/2 ts tørket merian
1/2 ts salt


Hvis du virkelig ønsker å imponere gjestene dine, er det å servere fylt lammestek en sikker vinner. Ikke bare ser den flott ut, men kjøttet blir så utrolig saftig og smakfullt.


Fremgangsmåte

1. Skjær benet ut av lammesteken og fjern overflødig fett.

2. Hakk løk, persille og hvitløk og bland med brødrasp, merian og salt. Fordel fyllet inni steken og surr den sammen med bomullshyssing til en fast og jevn stek.

3. Gni inn steken med grovmalt pepper og knust rosmarin. Stikk inn et steketermometer og legg steken i et ildfast form eller liten langpanne. Stek i forvarmet ovn ved 125° C. Steken er rosa når termometeret viser 70° C og grå ved 76°. Steketid ca. 2-2 1/2 time.

4. La steken hvile før den skjæres opp.

Server med gratinerte poteter, grønne bønner og stekesjy smakt til med krydder og rødvin.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 157,67 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 1,03 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 8,81 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 14,42.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Provencalsk lammestek


Prøv også Provencalsk lammestek.

Antall porsjoner = 6
Dato lagt inn eller oppdatert 19.10.2005
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

1 lammestek
3 ss sitronsaft
12 poteter
7 tomater
6 ss olivenolje
3 ss smør/margarin
2 bunter persille
6 båter hvitløk
ca. 1 1/2 dl strøkavring
100 g revet parmesan eller revet hvitost
ca. 2 ts salt
ca. 1 ts pepper



Fremgangsmåte

Dette er den klassiske måten å steke lammestek på i Frankrike. Svært mange oppskrifter har poteter og/ eller grønnsaker under steken, slik at den gode kraften fra steken drypper ned på disse.

1. Skjær poteter og tomater i skiver. Bruk 2 ss av oljen til å smøre en langpanne eller ildfast form og legg i potetene og tomatene. Krydre med salt og pepper. Legg 2 ss smør i små klatter oppå potetene og tomatene.
2. Finhakk persille og hvitløk og bland med strøkavring. 2/3 av denne blandingen blandes med 4 ss av olivenoljen. Det som er igjen blandes med nyreven ost og settes til side.

3. Gni steken inn med sitronsaft, salt og pepper. Smør persillemassen jevnt på hele steken. Legg steken på potetskivene, sett i steketermometer og stek i ca. 2 timer på 175 °C til termometeret viser 55-60 °C.

4. De siste 15 minuttene av steketiden skrur du opp varmen til 225 °C. Dryss på persille/osteblandingen og fordel 1 ss smør i klatter. Gratinér til det er sprøtt og steketermometeret viser ca. 70 °C.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 131,69 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 7,94 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 7,77 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,86.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Saltbakt lammestek


Prøv også Saltbakt lammestek.

Antall porsjoner = 6
Dato lagt inn eller oppdatert 09.10.2005
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

1 stk. lammestek , ca. 2 kg
3 båt hvitløk
1 ts pepper
1 stk. sitron
2 1/2 kg salt



Fremgangsmåte

1. Gni inn steken med en sitron, pepper og hvitløk. Stikk også noen hvitløksbåter inn i kjøttet.
2. Bruk en gryte eller en ildfast form med høye kanter. Legg et 2 cm tykt lag med salt i bunnen. Fukt steken med vann.
3. Stikk et steketermometer inn i den tykkeste delen og legg den på saltsengen. Dekk så steken helt med salt. Fukt det hele med vann fra sprayflaske.

4. Stek på 175°C, ca 1 time og 15 minutter. Når steketermometeret viser 65°C blir steken rosa og 70°C er den gjennomstekt. Husk at kjernetemperaturen i steken vil stige noen grader etter at steken er tatt ut.
5. La steken hvile i 15 minutter. Skrap av alt salt før den skjæres opp. Stekesjyen blir for salt til å brukes, men server gjerne med en god grønnsakstuing.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 81,3 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 0,11 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,42 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,54.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Klassisk lammestek.

Klassisk lammestek


Antall porsjoner = 6
Dato lagt inn eller oppdatert 27.03.2013
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

1 lammelår (ca 2 1/2 kg)
3 ts salt
1 ts pepper
2 ts knust rosmarin
2 båter hvitløk, hakket
1 løk, i båter
3 gulrøtter
8 dl vann

Saus:
Ca. 8 dl stekesjy
4 ss hvetemel utrørt i kaldt vann
1 ss solbærsaft eller rødvin
1 ts soyasaus
1/2 ts pepper
1/2 ts salt

Serveres med f.eks. fløtegratinerte poteter, sukkererter, gulrøtter, sopp og hakket persille.

Fløtegratinerte poteter
(6 porsjoner)

12 poteter
1 løk
1 ss smør
2 ts salt
1/2 ts pepper
4 dl matfløte
1 dl revet ost


Du trenger ikke å være en mesterkokk for å få til en god og saftig lammestek, av mange også kalt lammelår. Hemmeligheten ligger i å bruke et steketermometer. Dette er en helt tradisjonell lammestek med hvitløk og rosmarin. Enkelt, saftig og velsmakende!


Fremgangsmåte

Steketemp: 125°C
Steketid: 2 - 3 timer

Slik gjør du:
1. Gni lammelåret godt inn med krydder og hvitløk.

2. Ha vann, løk og gulrøtter i langpanne eller ildfast form. Legg i låret og stikk inn steketermometer. Pass på at det ikke kommer inn til beinet. Stek på 125°C i 2 - 3 timer. Når steketermometeret viser 70°C er steken rosa, når det viser 76°C er den gjennomstekt.

3. La steken hvile minst et kvarter innpakket i folie før den skjæres opp. Imens kan du lage saus av stekesjyen.

4. Sil stekesjyen over i en kjele. Gi den et oppkok og tilsett jevningen mens du rører. Smak til med solbærsaft, soyasaus, salt og pepper.

Fløtegratinerte poteter
Steketemp: 200°C
Steketid: 45 min

Slik gjør du:
1. Skrell poteter og løk og skjær dem i skiver. Legg potetene og løken i smurt, ildfast form. Ha på salt og pepper og hell fløte over.

2. Stek i ovn på 200°C. Strø over ost etter 15 minutters steketid.

Stek videre i ca. 30 minutter til osten har smeltet og fått gyllen farge.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 99,74 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 4,74 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,2 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,6.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Lammestek med ansjospesto.

Lammestek med ansjospesto


Antall porsjoner = 6
Dato lagt inn eller oppdatert 27.10.2012
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

1 stk lammelår
ca. 2 ts salt
1 ts pepper
3 stilk frisk rosmarin

Ansjospesto:
75 g ansjosfileter
6 båt grovhakket hvitløk
6 ss olivenolje

Fløtegratinerte poteter:
12 stk potet
1 stk løk
1 ss smør
½ ts salt
¼ ts pepper
4 dl matfløte
1 dl revet hvitost


Ansjos og lam? Ja, det er to smaker som kler hverandre godt! Ansjosen tilfører sødme, salt og krydder til lammesteken og gir den en helt spesiell smak og aroma.


Fremgangsmåte

1. Sett ovnen på 125 °C. Lag ansjospesto først. La laken renne av og tørk ansjos i et papirhåndkle. Ha ansjos og hvitløk i en blender, spe dråpevis med olivenolje til blandingen er passe tykk.
2. Krydre lammesteken med salt og pepper. Avpass saltmengden etter smaken på pestoen. Gni steken inn med ansjospesto. Lag små snitt i kjøttet med en spiss kniv, og stikk inn rosmarinstilkene.
3. Stikk et steketermometer inn i den mest kjøttfulle delen av steken, og sett den i ovn på 125 °C i ca. 3 timer. Når termometeret viser 65-70 °C er kjøttet rosa, og ved 76 °C er det gjennomstekt.
4. Skrell potet og løk, skjær dem i skiver. Ha poter, løk og fløte i en kjele og kok til de er møre, ca. 20 minutter. Smak til med salt og pepper, og ha blandingen over i en ildfast form. Dryss over revet ost.
5. Ta låret ut av ovnen, og la steken hvile i 15-20 minutter før oppskjæring.

6. Gratiner potetene i ovn på 225 °C i 10-15 minutter til osten har smeltet og fått en gylden farge.

Server gjerne med en frisk salat.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 144,34 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 7,24 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 8,56 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 8,19.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Lammestek med poteter og grønnsaker.

Lammestek med poteter og grønnsaker


Antall porsjoner = 8
Dato lagt inn eller oppdatert 11.05.2005
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

1 lammelår, ca. 2,5 kg
3 båter hvitløk
2 ts salt
1/2 ts grovmalt pepper
1 ts rosmarin
5 dl kokende vann
1 purre
1 båt hvitløk
3 persillerøtter
2 gulrøtter
1 kg poteter
1 ts salt
1/2 ts grovmalt pepper
1 ts provencekrydder
2 ss olivenolje Saus: 5 dl kraft fra steken , eventuelt buljong 1 ½ ss maisstivelse (maizena) rørt ut i 2 ss vann


Lammestek er noe de fleste av oss setter pris på. Her en tradisjonell stek med grytestekte grønnsaker og poteter.


Fremgangsmåte

1. Sag av den ytterste delen av knoken. Skjær ut isbenet med en spiss kniv, eller kjøp ferdig preparert lammestek. Rens og skjær hvitløk i tynne båter. Stikk de i inn i små, skrå lommer i steken.

2. Krydre steken med salt, pepper og rosmarin. Stikk et steketermometer i steken og legg lammelåret i en ildfast form. Sett steken i ovnen ved 175 °C. Steketid ca. 2 timer eller til steketermometeret viser ca. 65 °C. Hell over det kokende vannet den siste halvtimen av steketiden.

3. Skrell og rens poteter og grønnsaker. Hakk hvitløk og skjær poteter og grønnsakene grovt opp. Varm olivenolje i en jerngryte og fres hele blandingen i 5 minutter sammen med krydderet. Sett på lokk og la det ettersteke på svak varme til de er nesten ferdig kokt.

4. Ta ut steken, pakk den inn i aluminiumsfolie og la den hvile i ca. 15 minutter.

5. Hell av 5 dl kraft til sausen og ha grønnsakene over i den ildfaste formen. Stek på 225 °C i ca. 15 minutter mens steken hviler og du lager sausen.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 103,94 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 3,62 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,2 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 8,67.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Lammestek fylt med fetaost og tomater.

Lammestek fylt med fetaost og tomater


Antall porsjoner = 8
Dato lagt inn eller oppdatert 01.04.2014
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

1 stk lammelår ca. 2,5 kg
2 stk sjalottløk
10 stk sorte oliven
100 g soltørkede tomater
80 g fetaost
2 ts provencekrydder
½ ts salt
1 ts pepper


Lammestek fylt med fetaost, tomater, urtekrydder - det er vel verdt å prøve. Uvante smaker for noen, men veldig populær nær middelhavsområdet.


Fremgangsmåte

1. Ben ut lammesteken eller kjøp en surret lammestek som du tar av nettingen på slik at den kan fylles.
2. Skjær løk, oliven, tomater og fetaost i biter. Fordel dette i lammesteken og dryss over krydder, salt og pepper.
3. Rull steken sammen og surr godt med hyssing.
4. Legg steken over i en langpanne. Stikk inn et steketermometer, men styr unna fyllet da det vil gi feil kjernetemperatur på kjøttet. Stek på 125 grader til termometeret viser ca. 70 grader for rosa og 76 grader for grå.

La steken hvile i ca. 20 minutter før oppskjæring.

Server steken med ovnsbakte eller gratinerte poteter og en tomatsalat.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 170,07 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,31 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 9,53 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 14,53.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Marinert lammestek med snøfriskost.

Marinert lammestek med snøfriskost


Antall porsjoner = 5
Dato lagt inn eller oppdatert 12.05.2002
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Mat.no
Bildet er tatt av Mat.no

Ingredienser

2-3 kg utbenet lammebog
2 pk. (a 125g) Snøfrisk Naturell
1 rød paprika
1 liten rød chilli, finstrimlet
100 g soltørkede tomater
Salt og pepper
Marinade:
3 dl olivenolje
2 ss timian, finhakket
2 ss rosmarin, finhakket
3 båter hvitløk, presset
1 ts tabasco pepper sauce



Fremgangsmåte

I stekeovnen ved: 200 grader C, ca. 2 timer

Legg lammekjøttet på en fjøl med skinnsiden ned. Tørk med kjøkkenpapir og strø over salt og pepper.
Rør sammen olje, urter, hvitløk og tabasco i en bolle. Smør osten på kjøttet, legg over tomatene, paprika og chilli. Pensle med litt av marinaden og rull sammen fra langsiden. Surr med bomullstråd. Legg ruladen i en plastpose og hell over resten av marinaden. La ligge i kjøleskapet ca. 24 timer. Snu på plastposen av og til.

Forvarm stekeovnen til 250 grader C, legg inn lammebogen utildekket og skru ned temperaturen til 200 grader C. Stek lammebogen. Vi beregner ca. 30 minutter pr. 500g kjøtt.

La kjøttet hvile under folie ca. 15 minutter før du begynnert å skjære i kjøttet.
Server en god hvitløksaus, kokt ris eller poteter samt en god salat til.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 250,25 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,12 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 20,01 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 11,34.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Lammestek på potetseng.

Lammestek på potetseng


Antall porsjoner = 8
Dato lagt inn eller oppdatert 12.05.2002
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

ca. 2 1/2 kg lammelår
1 ts pepper
tørket rosmarin

2 kg poteter
2 fedd hvitløk
8-10 sjampinjonger
1 bunt persille
2 ts salt
1 ts pepper
1 ts tørket merian
1 ts tørket rosmarin
3 dl buljong



Fremgangsmåte

1. Gni inn steken med pepper og rosmarin. Stikk inn et steketermometer, slik at spissen blir stående omtrent midt i steken.

2. Skrell løk og poteter og skjær dem i skiver. Sjampinjong renses og skjæres i båter. Finhakk persille og hvitløk. Legg poteter, løk og sjampinjong i en langpanne eller ildfast form - dryss over persille, hvitløk, salt og krydder. Legg steken oppå og hell over buljongen.

3. Sett formen i forvarmet ovn ved 125° C. Stek til termometeret viser 70° C for rosa stek eller 76° C for grå stek - ca. 3 timer. La steken hvile i ca. 15 minutter før den skjæres opp.

Kjøtt og poteter kan serveres hver for seg. Eller du kan legge det oppskårede kjøttet tilbake på potetsengen.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 113,88 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 5,68 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,02 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 8,85.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++



Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1197





Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.