Lavkarbo og alt du trenger å vite

Oppdatertdato: 2017-11-21 Publisert: Tema: Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no




Lavkarbodiett er fortsatt populær og det dukker opp noen spørsmål og meninger om dette her og der hos meg. Men jeg har nå fått samlet alt av informasjon på flere lavkarbosider hvor alle får svar på sine spørsmål.
Her er info om selve dietten, hva man kan eller ikke kan spise, oppskrifter for alle anledninger og ett omfattende søk etter oppskrifter.
Litt avhengig av hvor ivrig eller ambisiøs man er, kan man starte på forskjellige nivåer med denne dietten. Men skal en forandre mye på kostholdet fort, må man ta en sjekk hos lege først.

Hva er lavkarbo?

Lavkarbo er en diett som på en enkel måte sier at du spiser mindre karbohydrater og mer protein og fett, og da vil teoretisk kroppen begynne å bruke fett som energi. Det er flere forskjellige grader av denne dietten og flere forskjellige navn, men alt i alt er det å redusere inntak av karbo, sukker, pasta, mel ol, samt istedenfor spise mer fett og proteiner, kjøtt, fisk og rene grønnsaker ++.
Mange studier viser at en lavkarbodiett sørger for vektnedgang og bedre helse, men lavkarbo er fortsatt litt kontroversiell blant mange og særlig de som står for de rådene som myndigheter gir.

Her er linker til alle sidene jeg har lagd opp for denne dietten

Og husk at det hele tiden kommer til nye oppskrifter når jeg beregner og publiserer flere.

Startsiden for lavkarbooppskrifter.

Utvidet søk for lavkarbooppskrifter.

Lavkarbo middager

Lavkarbo brød/gjærbakst

Lavkarbo kaker

Lavkarbo desserter

Lavkarbo pizza og pasta

Lavkarbo forretter

Lavkarbo tilbehør

Lavkarbo supper

Lavkarbo salat

Lavkarbo pålegg

Lavkarbo grillmat

Lavkarbo gryteretter

Lavkarbo stekte retter


I tillegg har jeg tatt med ett par av de ultimate lavkarborettene, både frokost, lunsj, middag og dessert + noe bakst.

Ekte rekesalat


Prøv også Ekte rekesalat.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 20.06.2015
Denne retten tar ca 10-15 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Knut Pettersen
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

500 g hermetiske reker
1 liten boks asparges i biter
2 kokte gulerøtter i terninger
2 hardkokte egg i biter
1 strimlet salathode
1 liten boks sjampinjong i biter

2 dl majones
1 dl rømme


Hjemmelagd rekesalat til halv pris. Husk å la både reker, sjampinjong og asparges renne av skikkelig før det blandes. Vi tabbet oss ut litt her, da for eksempel asparges på boks er saftige greier.


Fremgangsmåte

Bland dressingen og rør alt det andre inn forsiktig.

Brukes som pålegg eller som en liten smårett/tilbehør.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 144,65 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 1,3 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 12,65 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 7,49.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Fleskepannekaker fra Kvia gård.

Fleskepannekaker fra Kvia gård


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 07.08.2015
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Bondelaget
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

Ca 250g salt flesk
3 egg
6 dl melk
¼ ts salt
2 dl hvetemel
2 ss gressløk


Fleskepannekaker er en tradisjonsrett her i Norge. Vår versjon ble lagd med bacon, men fyldige greier for det.
Om en er vant med søte pannekaker, så blir dette tunge greier, men er faktisk bedre enn det høres ut.
Er det vanskelig å snu pannekaka, så la den bare steke gjennom før den brettes og legges på tallerken.
Jeg vil og anbefale 1 dl mer hvetemel og ett ekstra egg.


Fremgangsmåte

Visp saman egg, melk og salt. Visp inn melet og tilsett gressløk. La røra svelle ½ time. Steik flesket. Legg flesk på eit fat og ta vare på fettet.
Legg ¼ av fleskebitane utover panna. Ha på 1 ts fleskefett og hell ¼ av røra over. Steikes på svak varme. Snu dei forsiktig. Pannekakene skal så vidt gjennomsteikes.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 143,64 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 9,33 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 8,28 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,86.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Appelsinfromasj med sukrin.

Appelsinfromasj med sukrin


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 15.06.2017
Denne retten tar ca 20 min + kjøling å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Funksjonell mat
Bildet er tatt av Funksjonell mat

Ingredienser

6 plater gelatin
1/2 dl kokende vann
3 egg
6 ss Sukrin/SukrinMelis
3 dl kremfløte
1 appelsin, saft og revet skall


Imponer dine gjester på en enkel måte.


Fremgangsmåte

Legg gelatinplatene i vann i ca 5 minutter.
Visp egg og Sukrin til eggedosis. Visp kremfløten til krem. Bland eggedosis og krem forsiktig.
Riv skallet av en godt vasket appelsin, del den i to og press saften ut av den.
Klem vannet ut av gelatinen, og smelt platene ved å helle over 1/2 dl kokende vann.
Rør den oppløste gelatinen, appelsinsaft og revet appelsinskall forsiktig inn i krem- og eggedosisblandingen. Hell blandingen over i serveringsbolle eller porsjonsskåler.
Settes kjølig et par timer før servering slik at fromasjen stivner. Pynt med appelsinskiver eller revet appelsinskall.
Oppskriften kan selvsagt brukes med annen smakstilsetning enn appelsin. Finn din favorittsmak!

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 199,08 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,52 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 18,76 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,55.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Lavkarbo sjokoladekjeks.

Lavkarbo sjokoladekjeks


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 14.11.2011
Denne retten tar ca 25 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Funksjonell mat
Bildet er tatt av Funksjonell mat

Ingredienser

50 g mandelmel
50 g FiberFin
30 g kakao
3/4 ts hornsalt
3/4 ts salt
150 g Sukrin
2 egg
25-30 g smør eller Cocosa
1 ts vaniljepulver


Disse glutenfrie og sukkerfrie sjokoladekjeksene kan nytes av alle.


Fremgangsmåte

Bland de tørre ingrediensene sammen i en kjøkkenmaskin. Tilsett deretter egg og smør/Cocosa. Kjøres i maskinen til alt er godt blandet.
Legg bakepapir på en bakeplate. Deigen blir ganske klissete, så bruk to skjeer og legg små klatter på bakeplaten. Eventuelt lag små kuler som du trykker lett flate.
Stekes på 175 grader i ca 10 minutter.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 189,43 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 5,78 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 11,41 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 13,18.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Lavkarbo-knekkebrød.

Lavkarbo-knekkebrød


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 26.05.2017
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Funksjonell mat
Bildet er tatt av Funksjonell mat

Ingredienser

200 g Solsikkefrø
50 g Linfrø
60 g Sesamfrø
50 g FiberFin
2 ss Fiberhusk
½ -1 ts Salt
2 ts Sukrin
5 dl Vann


Disse knekkebrødene er enkle å lage, har lite karbohydrater og masse smak.


Fremgangsmåte

Bland sammen alt det tørre i en bolle, og hell på vannet. Rør godt sammen for hånd. Det blir en relativt fuktig blanding.
La det hele stå og svelle i ca 10 minutter. Det er viktig at fiberhusken får virke en stund før du baker det ut. Sett ovnen på 160 grader, varmluft
Fordel blandingen på 2 stekeplater, og smør det utover slik at det dekker hele platen. Det må ikke være for tykt, men du må også unngå at det blir huller i deigen. Bruk gjerne en kakespade for å få det jevnt utover.
Rut opp med et pizzahjul eller kniv. (Det blir ca 12 knekkebrød på hvert brett).

Stekes i 35 minutter. Ta så ut brettet og snu det rundt, slik at den siden som var innerst I ovnen nå blir ytterst. Bytt litt rundt på knekkebrødene, (for at de skal bli jevnt stekt) Stek i ytterligere 35 minutter.
Det kan være lurt å la knekkebrødene bli nesten kalde før du fjerner bakepapiret.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 227,89 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 6,68 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 17,49 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,28.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Kyllingboller med aïoli-dipp.

Kyllingboller med aïoli-dipp


Antall porsjoner = 3
Dato lagt inn eller oppdatert 23.05.2006
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Kylling.no
Bildet er tatt av Kylling.no

Ingredienser

300 g kyllingkjøttdeig
2 ss strøkavring
1 ts salt
¼ ts malt chilipepper
¾ krm malt kanel
1 stk. egg
2 ss vann
trespidd som har ligget i vann

Hjemmelaget majones:
2 stk. eggeplomme
¼ ts salt
½ ss sitronsaft
¼ ts kvernet pepper

Aïoli:
½ ts sennep
1 dl olje
2 dl hjemmelaget majones
2 båt presset hvitløk



Fremgangsmåte

1. Bland kjøttdeig og strøkavring i en bolle. Tilsett salt, chilipepper, kanel, egg og vann. Bland godt.

2. Form deigen til små boller og træ dem på spidd.
3. Varm olje i en panne. Brun kjøttbollene i stekepannen og la dem ettersteke på svak varme.

Lag en frisk salat av for eksempel agurk, tomat, paprika, mais, og oliven.

Hjemmelaget majones:
1. Kjør eggeplommer og salt i en hurtigmikser til tykk konsistens.
2. Ha i krydder og sitronsaft.
3. Spe litt etter litt med oljen under omrøring.
4. Smak til majonesen med salt og kvernet pepper.

Aïoli
Bland ingrediensene godt sammen. Denne hvitløkduftende varianten av majones får man i hele middelhavsområdet. Den kalles også Provençe-smør.

Kyllingbollene serveres med salat, aïoli og ristet brød.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 395,88 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,31 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 38,6 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,22.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Pølseomelett.

Pølseomelett


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 24.02.2008
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Gilde
Bildet er tatt av Gilde

Ingredienser

3 stk Gilde grillpølse
6 stk egg
6 ss melk
2 stk klype salt
Finhakket purre/ gressløk



Fremgangsmåte

Del pølsene i tynne skiver og fres dem i litt smør. Pisk egg, melk og salt godt og hell blandingen i en stekepanne.
La blandingen stivne litt før du har i pølser og purre. La omeletten bli gylden, server med godt brød og smør.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 173,43 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,39 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 13,13 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,69.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Lavkarborundstykker med mandelmel.

Lavkarborundstykker med mandelmel


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 26.05.2017
Denne retten tar ca 30 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Funksjonell mat
Bildet er tatt av Funksjonell mat

Ingredienser

50 g mandelmel
50 g linfrø
30 g solsikkekjerner
50 g fibrex
10 g FiberFin
1 dl (100 g) fløte
55 g rømme
3 små egg
125 g revet ost
100 g smør
10 g fiberhusk
2 ts bakepulver Er OK:


Deilige rundstykker helt uten hvetemel


Fremgangsmåte

Bland sammen alle ingrediensene. Deigen blir litt myk, så bruk enten muffinsformer eller muffinsbakeplate i teflon som er godt smurt.
Stekes i 12-15 minutter ved 180 grader.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 376,5 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 3,64 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 31,84 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 8,14.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Bakt ostekake.

Bakt ostekake


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 21.04.2017
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Funksjonell mat
Bildet er tatt av Funksjonell mat

Ingredienser

Bunn:
115 g smør
35 g hvetemel
100 g mandelmel
3 ss Sukrin
2 eggeplommer

Fyll:
250 g kremost, f.eks med smak av mandarin og ananas
3 dl lettrømme
2 1/2 dl SukrinMelis (170 g)
4 egg
1/2 sitron, saft og finrevet skall

Pynt:
Bringebær eller annen type frukt eller bær


Vår variant av den amerikanske ostekaken.


Fremgangsmåte

Lag bunnen ved å blande alle ingrediensene i en food processor og fordel deigen i en form, ca 24 cm i diameter. Forstek bunnen i 15 minutter ved 200 grader.

Rør sammen alt fyllet og hell det i den halvstekte bunnen. Stekes ved 150 grader til fyllet er stivt, ca 45 minutter.

Pynt med bær eller frukt. Kaken smaker best når den er lun, men kan også serveres kald.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 225,35 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 4,15 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 19,21 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 8,87.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Eggepanne med brokkoli.

Eggepanne med brokkoli


Antall porsjoner = 3
Dato lagt inn eller oppdatert 01.04.2014
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

6 stk egg
6 ss vann
1 ts salt
½ stk brokkoli , bunt
ca. 100 g revet magerost , (ca. 16% fett)
4 skive spekeskinke


Her er en enkel og god eggepanne med brokkoli. Super hverdagsmat!


Fremgangsmåte

1. Pisk sammen egg, vann og salt.
2. Smelt margarin i en middels varm panne og hell i røren. Legg på ferdig kokt brokkoli når eggepannen har stivnet noe.
3. Dryss revet ost på toppen. Legg over et lokk og la pannen stå på svak varme til eggene har stivnet og osten har smeltet.
Server eggepannen med spekeskinke.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 117,82 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 0,72 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 7,08 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,57.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Lavkarbo pizzabunn.

Lavkarbo pizzabunn


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 16.06.2017
Denne retten tar ca 30 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Funksjonell mat
Bildet er tatt av Funksjonell mat

Ingredienser

4 egg
3 ss fløte
3 ss olje
2 dl revet gulost
2 dl pofiber
1 ts bakepulver
3 ts johannesbrødkjernemel
1 ts salt


Denne oppskriften gir 4 pizzabunner i porsjonsstørrelse, og er hentet fra den nyeste boken til Sofie Hexeberg og Birthe Storaker "Frisk med lavkarbo - frokost og lunsj".


Fremgangsmåte

Pisk eggene lett sammen med fløte og olje, og rør inn revet ost.
Bland sammen det tørre, og rør det inn i eggeblandingen.
Del deigen i 4, og kjevle eller trykk dem ut til pizzabunner. Bruk gjerne plastfolie over deigen når du kjevler. Legg dem på et bakepapirkledd stekebrett.
Forstek nederst i ovnen ved 225 grader i 10-12 minutter.
Legg på fyllet og stek i ca 7 minutter til osten har smeltet.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 257,7 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 3,13 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 18,9 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 10,22.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++



Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:3077





Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.