Le skrei erobrer verden

Oppdatertdato: 2015-03-27 Publisert: Tema: Fisk Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Fotograf: Newswire Kilder: Hallfrid Simonsen




Visste du at skrei er en særnorsk torsketype, og at den heter skrei over hele verden?
Mens torsk heter cod på engelsk, morue på fransk og bacalao på spansk, er skreien så spesiell at den markedsføres med det norske navnet i utlandet.

– Franskmennene sier ”le skrei”, og tyskerne ”der Skrei”. Skrei er en internasjonal merkevare, uansett hvilket land du er i, sier kommunikasjonsdirektør Geir Bakkevoll i Norges sjømatråd.
Stadig flere utlendinger har nå hørt om den norske delikatessen.

Ifølge tall fra TNS Gallup, hadde 42 prosent av tyskerne i fjor hørt om skrei, mot 29 prosent to år tidligere. Blant portugiserne økte kjennskapen fra 35 til 42 prosent i samme periode.

– Nå vet Europa hva skrei er. Det gjorde de ikke for bare få år siden, sier Bakkevoll.

Rekordstor bestand

Skrei er den kjønnsmodne delen av den nordøstarktiske torskebestanden, som er verdens største torskebestand. Den tilbringer mesteparten av livet i Barentshavet, men svømmer inn til norskekysten, først og fremst Lofoten, for å gyte i vintermånedene.

– Ordet skrei beskriver nettopp denne vandringen. Skrei kommer av det gammelnorske ordet for å skride, sier Bakkevoll i Sjømatrådet.
Navnet forteller også noe om fiskens kvalitet.

– Skreien svømmer mellom 500 og 1000 kilometer for å komme fram til norskekysten. Det gir fisken en helt særegen struktur. Den er kritthvit og fast i kjøttet, sier Bakkevoll.
I tillegg kan man spise den med god samvittighet, vel vitende om at den forvaltes bærekraftig.

– Bestanden av skrei er på et rekordnivå. Den er i veldig god forfatning, og gytebestanden er høy, sier forsker Kjell Nedreaas i Havforskningsinstituttet.

Større produktutvalg

I fjor ble det satt ny rekord i eksporten av skrei. I løpet av skreisesongen fra januar til april, ble det eksportert 43 426 tonn skrei, mot 29 847 tonn året før. Samtidig spiser også nordmenn stadig mer skrei.

– Vi spiste 78 prosent mer fersk torskefilet i skreisesongen i fjor enn året før, og vi regner med at årets sesong blir minst like bra, sier Bakkevoll i Sjømatrådet.
Mye av årsaken til den økte skreispisingen, er at matvarekjedene har satset på et større utvalg av skreiprodukter de siste årene. Dette gjelder også lavpriskjedene, som ikke har betjent fiskedisk.

– I år satser vi for første gang stort på skrei, sier kommunikasjonsrådgiver Kristine Arvin i Kiwi.
Til tross for en treg start på skreisesongen, med mindre skreileveranser enn forventet, har Kiwi økt salget av fersk fisk med over 60 prosent så langt i år, sammenlignet med samme periode i fjor.

– Mye av dette tror vi skyldes at vi tilbyr flere skreiprodukter, som koteletter, fileter og beinfrie ryggstykker, sier Arvin i Kiwi.



Pannestekt skrei med tomat og løk


Prøv også Pannestekt skrei med tomat og løk.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 12.02.2007
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Norges sjømatråd
Bildet er tatt av Norges sjømatråd

Ingredienser

750 g skreifilet uten skinn
1 stor løk i tynne skiver
3 - 4 tomater i skiver
2 ss olivenolje
2 ss smør
1 ts salt
½ ts pepper
1 dl seterrømme
1 dl vann

Råkostsalat:
2 grovrevne gulrøtter
1 grovrevet syrlig eple
saft av ½ sitron
1 - 2 ss sukker



Fremgangsmåte

Kok poteter.

Skjær fisken i porsjonsstykker.
Varm olje og smør og stek løken til den er blank og myk. Legg tomatskiver og fisk i pannen, dryss på salt og pepper. Bland rømme og vann og hell det over fisken.
La den trekke i 6-7 minutter til den er gjennomkokt. Bland sukker og sitronsaft og smak den til.
Bland saften med eple og gulrot.
Server fisken fra pannen med kokte poteter råkostsalaten.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 88,58 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 3,59 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 4,66 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,15.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Skreifilet med brokkolipuré


Prøv også Skreifilet med brokkolipuré.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 25.02.2007
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Norges sjømatråd
Bildet er tatt av Norges sjømatråd

Ingredienser

700 g skreifilet med skinn uten bein
salt og pepper
smør eller olje til steking

Brokkolipuré:
500 g brokkoli
1 dl matfløte
2 ss smør

Tilbehør:
Noisettepoteter eller vanlige poteter
frisk paprika



Fremgangsmåte

Kok brokkolien mør i lettsaltet vann. Hell av vannet og mos den med smøret og fløten. Smak til med salt og pepper.
Skrap skinnet på skreien godt og del den i serveingsstykker.Dryss salt på filetiden.
Stek skreien i varm panne i smør eller olje med skinn siden ned. Stek til skinnet er mørkebrunt, snu og stek raskt på filetsiden.
Damp strimler av paprika i litt olje. Varm noisettepoteter eller kok vanlige poteter.
Server skreien med brokkolipuéen, poteter og paprika.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 90,77 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 1,01 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 4,63 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 7,66.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Skrei Bourgogne


Prøv også Skrei Bourgogne.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 27.03.2013
Denne retten tar ca 60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Norges sjømatråd
Bildet er tatt av Audun Aagre

Ingredienser

600 g skrei, ryggfilet
1 dl solsikkeolje
4 ss smør
5 fedd hvitløk
timian
salt, grovt

Potetpuré med røykt skrei
200 g røykt torskefilet
500 g mandelpotet
1 fedd hvitløk
2 dl olivenolje
50 g smør
2 dl fløte
1 ts sitron
salt
pepper

Syltet sopp og stekt bacon
2 stk portobellosopp
2 dl kyllingkraft
2 dl vann
1 dl soyasaus
2 ss sherryeddik
200 g bacon
vårløk
olje

Glaserte gulrøtter
250 g gulrot
1 ts sukker
1 ts sitron
smør
bladpersille

Bourgognesaus
0,25 stk rødløk
1 dl sherryeddik
4 dl rødvin
2 dl oksekraft
1 ss smør


Denne retten er en smaksopplevelse av de sjeldne. Stekt skrei med tilbehør som syltet sopp, stekt bacon, potetpuré og saus av rødvin. Må prøves!


Fremgangsmåte

Skrap skinnet på skreien og behold det på.
Skjær ut ryggstykket av fileten og del det i porsjonsstykker. Dryss grovt salt over og la dem ligge i ca. 20 minutter.
Skyll skreistykkene i kaldt vann og tørk dem lett med tørkepapir. Ha solsikkeolje i en stekepanne og stek skreistykkene med skinnsiden ned til de er gylne.
Tilsett smør samt hakket hvitløk og timian. Trekk stekepannen til side, snu skreistykkene i smøret og la dem trekke i smøret til skreien flaker seg.

Potetpuré med røkt skrei
Kok potetene sammen med hakket hvitløk og press gjennom sikt. Bland inn olje, smør og fløte og smak til med salt og pepper. Vend inn presset sitronsaft og røkt skrei i biter.

Syltet sopp og stekt bacon
Rens portobellosopp ved å kutte vekk roten. Snitt soppene og stek dem gylne i olje.
Tilsett kyllingkraft, vann, soyasaus og sherryeddik, la det trekke på lav varme i ca. en halv time før du lar det avkjøle.
Varm opp igjen rett før servering, og tilsett grovhakket vårløk og stekte baconterninger. Spar gjerne litt bacon til Bourgognesausen.

Glaserte gulrøtter
Skjær gulrot i skiver og kok dem lett i saltet vann.
Smelt sukkeret i en kasserolle og tilsett litt smør og presset sitronsaft. Blandingen skal være tykk.
Vend gulrøttene i glasuren og tilsett hakket bladpersille.

Bourgognesaus
Kok grovhakket rødløk i sherryeddik. Tilsett rødvin og kok dette inn til du har en fjerdedel igjen.
Ha på oksekraft og kok inn til du har en tredel igjen.
Tilsett brunet smør og rør sammen. La den gjerne trekke med litt av baconet fra tilbehøret.
Server skreien på en seng av sopp, bacon og gulrøtter. Legg potetpuré og hell saus ved siden av.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 166,65 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 3,12 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 13,91 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 7,55.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++







Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2985





Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.