Gå til forsiden av matoppskrift.no

Meld på nyhetsbrev
Alle oppskriftssøk Mer enn 35.500 stk.
Søk etter ingredienser Mer enn 12.000 stk

Legendariske og klassiske salater

Oppdatertdato: 2011-01-20 Publisert: Tema: Grønnsaker Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Fotograf: Astrid Hals, Morten Brun, Knut Pettersen, Kim Holthe


Cæsarsalat, Salat Nicoise og Waldorfsalat er noen klassikere vi har spist i utallige varianter i årenes løp. Verdens mest kjente og tidløse salater er omspunnet av historier om når og hvordan de ble oppfunnet, og om hva som er de riktige ingrediensene. Felles er allikevel en grunnleggende basis som kokker over hele verden har hentet inspirasjon fra for å kreere sine egne varianter.

Men og andre salater er blitt verdenskjente og gjennom reising har vi tatt med oss hjem nye salater og matvaner. Her nevner jeg Gresk Salat og Coleslaw. Og her hjemme er kylling og pastasalater populære.

Cæsarsalat - legendarisk godt!

Det blir hevdet at salaten ble oppfunnet allerede i 1903 av en italiensk kokk i Chicago, og at salaten ble gitt navnet etter selveste Julius Cæsar. Men de fleste historikere krediterer salaten den italienske immigranten Cæsar Cardini som eide en restaurant i Tijuana, Mexico under brennevinsforbudstiden. Restauranten var svært populær, og hadde gjester som bl.a. Clarke Gable, Jean Harlow (kjent amerikansk skuespillerinne på 1920-30 tallet) og Mrs. Simpson (elskerinne og etter hvert konen til Prince Edward). Mrs. Simpson skal ha blitt meget glad i salaten, og gjennom sine mange reiser instruerte hun internasjonale kjøkkensjefer til å lage den. På denne måten ble Cæsarsalat introdusert i Europa hvor den også ble en suksess. Salaten som ble servert her for første gang i 1924, har vunnet mange internasjonale priser - og hjerter.

Cæsarsalat (Denne oppskriften skal være tilnærmet lik den originale)

4 porsjoner

1 stort hode romanosalat
1 ½ dl olivenolje
ca. 5 dl franskbrød i terninger
2 store kløfter hvitløk
8 ansjonsfileter (kan sløyfes)
1 ts Worcestershiresaus
1 ts tørr sennep
2 ss frisk sitronsaft
1 ts nykvernet pepper
1 ts godt salt
2 eggeplommer - romtempererte
ca. 1 dl revet parmesanost
ca. ½ dl høvlet parmesanost
Riv salaten i store biter. Vask, tørk og la salaten stå i kjøleskapet ca. En halv time - da blir den frisk og sprø.
Kutt franskbrødet i terninger, varm noe av olivenoljen og stek brødbitene over middels varme til de er sprø og gylne. Rør om av og til. Hell brødterningene over på et tørkepapir.

Skrell hvitløken og putt kløftene i en stor salatbolle. Knus de mot kanten av bollen med en tresleiv. Gni bitene godt rundt i bollen. Fjern deretter hvitløken. Oljen fra hvitløken vil bli igjen i bollen og sette smak på salaten. Tilsett ansjosfiletene og gjør det samme som med hvitløken, men la restene være igjen i bollen. Tilsett tørr sennep, Worcestershiresaus, sitronsaft, pepper og eggeplommene og rør godt sammen. Drypp inn det resterende av olivenoljen mens det piskes til det blir en kremet majonesdressing. Tilsett så salaten og brødterninger, parmesanost og salt. Bland alt sammen og server direkte fra bollen.
Om man ønsker kan det gjøres til en mektigere salat ved å tilsette stekt eller grillet kyllingbryst i skiver, sprø baconbiter eller reker.

Cæsarsalat som jeg lager den

4 porsjoner

4 hoder hjertesalat eller 2 romanosalater

Dressing til ca 4 porsjoner+-:
2 stk eggeplommer
3 fedd hvitløk hakket
0,5 ss dijonsennep, lys type
1 stk sitron, presset saft
2 dl olivenolje, ekstra virgin
0,5 ts worcerstershiresaus
3 stk filet ansjonsfileter,
0,3 dl parmesan, revet

Pisk eggeplommene i en stor metallbolle.
Rør i hvitløk, sennep og sitronsaft, men bare en ting om gangen. Pisk i olivenolje, først bare noen dråpen, deretter litt og litt olje om gangen. Pisk hele tiden.
Rør i ansjosfiletene og halvparten av parmesanosten(resten drysses over før servering).

Så brødkrutonger:
ca 3 tørre loffskiver pr person.
Noen fedd hvitløk
Litt smør/olje
Salt og pepper

Del loffskivene i terninger, la de tørke i en bolle til neste dag.
varm litt olje/smør i panna. Ha i litt hvitløk og stek brødet til det er gyldent. Rist ofte.
(Alternativt kan brødet trekke i olje/smør og raspet hvitløk før steking. Brødet kan og da stekes på bakekapir i stekeovnen ved ca 200 grader til det begynner å bli gyldent.)

Anretning:
Bruk romano eller hjertesalat(som er små romanoer).
Brukes det hjertesalat passer det med 1 pr person.
Pynt kanten av tallerkenen med de største bladene. Resten grovkuttes og blandes med dressingen, legges i midten av tallerkenen. Dryss med brødkrutonger og parmesan.

Ferdig!

Som ekstra tillegg kan det drysse over litt sprøstekt bacon eller kylling.

Waldorfsalat

En klassisk salat bestående av røde epler, stilkselleri, valnøtter, sitronsaft og majones. Opphavsmannen til denne kjente og populære salaten er Oscar Michel Tschirky, Mr. Oscar eller Oscar av Waldorf som han ble kalt. Han var maitre d'hotel på New Yorks kjente Waldorf Astoria Hotell fra det åpnet dørene i 1893 til han gikk av med pensjon i 1943. Salaten ble første gang servert i et privat selskap i forbindelse med åpningen av hotellet. De opprinnelige ingrediensene var epler, stilkselleri kuttet opp i små biter og blandet med majones. Etter hvert ble valnøtter eller pekannøtter inkludert. Her serverer vi en god oppskrift på Waldorfsalat.

4-6 porsjoner

4-5 stilker stilkselleri
3 røde epler
2,5 dl hakkede valnøtter
2 dl kremfløte
1-2 dl majones
1 ss sukker
presset sitronsaft

Skjær stilkselleri og epler i terninger. Pisk kremfløte og sukker (ikke for hardt) og rør inn majones. Bland stilkselleri, epler og valnøtter og vend dette inn i dressingen. Smak til med presset sitronsaft. Det er også godt å tilsette kiwi i skiver og/eller små steinfrie røde druer.

Salat Nicoise

Salat Nicoise er kanskje den mest kjente av alle salatene, en klassisk fransk salat som finnes i ulike varianter over hele verden. De lærde strides om hva den egentlig skal inneholde. Noen mener poteter er hovedbasen, andre igjen sier tomater. Du kan finne oppskrifter som inneholder grønne bønner, artiskokkhjerter og agurk. Men, Nicoise er kun en felles betegnelse på typiske ingredienser kokkene i byen Nice i Sør-Frankrike bruker i sine retter. Disse ingrediensene er hvitløk, tomater, ansjos, sorte oliven, kapers og sitronsaft.

4 porsjoner

4 egg
1 boks hermetisk tunfisk i vann
8 ansjosfileter
8 sorte oliven
1 issalat
4 tomater
1 grønn paprika
½ rødløk
8 reddiker

Dressing:
6 ss olivenolje
2 ss eddik
salt og pepper

Kok eggene i 8 minutter, avkjøl dem, skrell og del dem i båter. Skjær tunfisken i store biter. Riv salaten i strimler. Tomatene skjæres i båter, paprika i små terninger, løken i løvtynne ringer og reddikene i tynne skiver.

Alt legges lagvis i en salatbolle. Sorte oliven og ansjosfileter på toppen. Ingrediensene til dressingen ristes godt sammen og helles over.

Gresk bondesalat

3 porsjoner

salatblader
0,5 stk agurk, i tykke skiver
Ca 5,5 stk tomater i skiver
Ca 11 stk sorte oliven
0,5 stk løk i skiver
75 gr fetaost, i tykke skiver
4 ss olivenolje
1 ss eddik
frisk timian (kan sløyfes)

Alle salatingrediensene legges i en salatbolle. Olje og eddik dryppes over og til slutt et lett dryss med timian. Spises med brød.

Craigs coleslaw

Coleslaw er en deilig salat som kan spises som den er sammen med ferskt brød, eller serveres som tilbehør til stekt kjøtt eller fisk.

6 porsjoner

1 stk hodekål revet eller hakket i tynne strimler
3 stk stor revet gulrot
1 ss salt
1 dl kremfløte
1,5 dl melk
4 ss sukker (mer hvis du vil ha en søtere coleslaw)
6 ss eplecidereddik
2 ss majones
2 fedd hvitløk finhakket
1 ts salt

1. Ha de ferdigrevne grønnsakene i en stor bolle.
2. Dryss saltet over grønnsakene og la dem stå i minst 1, men helst 2 timer (dette for å dra ut litt av fuktigheten).
3. Skyll grønnsakene for å få vekk saltet, og fjern så mye vann som mulig (her er salatsentrifuge tingen). Tørk dem så godt som mulig med tørkepapir.
4. Bland sammen fløte, melk, sukker, eddik, majones og hvitløk i en bolle.

Bland fløte- og majonesdressingen godt sammen med grønnsakene. Smak til med salt og oppbevar den i kjøleskapet i minst 30 minutter før servering.

New Orleans coleslaw

4 porsjoner

½ stk hodekål
2 stk gulrot
2 stilk stilkselleri (stangselleri)
4 stk vårløk
100 g hakkede pecannøtter

Dressing:
2 dl matyoghurt
2 ss mapel sirup
2 ss eplecidereddik
salt og pepper

Finstrimle kålen. Skrell og riv gulrøttene. Skjær stilkselleri i tynne skiver og vårløk i tynne ringer.
Pisk sammen yoghurt, sirup og eddik og smak til med salt og pepper.
Bland til slutt inn hakkede nøtter.

Kylling- og pastasalat

4 porsjoner

1 stk kylling, grillet
500 gr pastaskruer
1 stk avokado
3 stang(stenger) stilkselleri i biter
1 stk rødløk i ringer

Dressing:
1 ts sennep, grov
2 ss eddik
10 ss olivenolje
0,5 ts sukker
1 fedd hvitløk finhakket
salt og pepper

Kok pastaen som anvist på pakken. Avkjøl i rennende kaldt vann. Del kylling- og avokadokjøtt i passe biter, og bland det sammen med resten av ingrediensene i en bolle. Bland dressingen og hell den over salaten. Server godt brød til.

Pastasalat

5 porsjoner

400 gr salami
400 gr pasta (penne eller skruer)
200 gr hvitost
1 liten boks maiskorn
0,5 stk purre
3 stang(stenger) stilkselleri
0,5 boks(er) valnøtter
1 beger crème fraîche
1 pakke majones
2 fedd hvitløk hakket
0,5 ss sukker
1 ts sitronsaft
2 ts basilikum
1 ts salt
1 ts nymalt, sort pepper

1. Kok pastaen «al dente» i rikelig med lettsaltet vann.
2. Del salami og ost i biter. Skjær purren i ringer. Bland majonesen ut i crème fraîche, hvitløk, sitronsaft, sukker og krydder.
3. Bland sammen pasta, grønnsaker, valnøtter og dressing, og la pastasalaten trekke minst en time før servering. Server sammen med brød.

Pastasalaten holder seg godt til neste dag.

Tips:
1. Al dente: Pastaen kokes til den er «mør» gjennom, men fremdeles har litt tyggemotstand (i midten).
2. Unngå å avkjøle pasta den er som en svamp og trekker til seg vann og gjør den smakløs og «vassen». Sil bare av kokevannet, vend den i rikelig med olivenolje og hell den utover et flatt fat til avkjøling.


Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:642

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.