Mer mangfold i matveienOppdatertdato: 2005-03-04 Publisert: Tema: Utland Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Fotograf: Ingunn Solli/Pressekontoret


Om lag 350 000 innbyggere i Norge har i dag ikke-norsk bakgrunn. - De ulike kulturene påvirker oss på mange måter. Det norske kjøkken er i endring, sier Helle Hexeberg ved Opplysningskontoret for kjøtt.
Opplysningskontoret for kjøtt har nå gitt ut et oppskriftshefte med lammeoppskrifter fra flere land. Årsaken er at Opplysningskontoret tror mange nordmenn og innvandrere er interessert i å lære av hverandre på kjøkkenet. I en fersk undersøkelse utført for Hundreårsmarkeringen Norge 2005, kommer det frem at nordmenn flest er positivt innstilt til innvandrere, og at det nettopp er matkulturen de tar med seg vi setter aller mest pris på. 74 prosent sier at de ønsker at innvandrerne skal ta med mattradisjoner til Norge.

- Mange nordmenn har vært på indisk restaurant, eller har kjent at det dufter deilig når den somaliske nabofamilien lager middag. Med dette oppskriftsheftet vil vi vise at det er enkelt å lage en del av denne maten selv, med råvarer som finnes i norske butikker. Lam anvendes i de fleste kulturer, derfor valgte vi å fokusere på dette kjøttslaget, sier Hexeberg.
Hun minner om at det ikke er et nytt fenomen at nye råvarer og retter innføres som fast innslag i det norske kjøkkenet.
- Tenk bare på pasta, pizza og tomatpuré. Pizza er jo nærmest blitt en norsk nasjonalrett, og vi serverer spagetti eller annen pasta flere ganger i måneden.

Kardemomme og kanel

Abdulkadir Muse Kibar fra Somalia er utdannet kokk i Norge, og bruker mye lam i matlagingen.

- I Somalia er lammekjøtt, kamelkjøtt og geitekjøtt vanlig. Vi bruker dessuten mye lever i matlagingen, sier Kibar. Han er glad for at det nå er blitt enkelt å få fatt i lammekjøtt slaktet etter islamsk skikk, såkalt halalslaktet kjøtt, mange steder i Norge.
I det somaliske kjøkkenet brukes en del krydder som nordmenn helst forbinder med kakebakst eller jul. Kanel, korianderfrø og kardemomme er vanlig, både som riskrydder og i ulike kjøttretter.
- Somalisk mat er temmelig hot, men det går jo an å bruke mindre chili hvis man vil, sier Kibar, som mener en kryddervarm somalisk gryterett passer minst like godt etter en skitur som på en varm dag i Mogadishu.

Karamellpasta

Det dufter intenst, søtlig og deilig når Kibar tilbereder somaliske retter med øvede hender. Risen kokes med buljong og ulike krydder, og til fest topper man den med karamellisert, tynn spagetti (!).
- Det finnes like mange måter å tilberede ris på som det finnes kokker. Det eneste vi er skjønt enige om, er at man må bruke vid kjele, gliser Kibar, mens han tørrister hele korianderfrø i varm panne. Krydderet knuses og blandes med hvitløk, olje og buljong, og blir nydelig marinade til kjøtt. Hver somaliske familie har gjerne sin egen favorittoppskrift på krydderblanding.

Billig lever

I Somalia spiser man ofte bare en meget lett frokost grytidlig. Ved titiden spiser man en slags pannekake, anjera, sammen med lever eller kjøtt.
- Lever regnes som det aller fineste man kan spise, og jeg ble overrasket da jeg så den lave prisen her i Norge. Ti kroner kiloen, liksom! I Somalia er lever det dyreste du kan kjøpe, forteller Kibar.
Den somaliske lunsjen er dagens viktigste måltid, og består gjerne av en gryterett og ris eller pasta. Pastaen er en arv etter italiensk okkupasjon. I sør er landskapet mest fruktbart, og her inkluderer kosten mer grønnsaker, korn, bønner og frukt.
- Til tross for lang kystlinje, bruker vi ikke noe særlig fisk. Heller ikke kylling er vanlig, forteller Kibar.

Somaliske oppskrifter:

Sukar

4 porsjoner

500 g lammefilet (eventuelt kjøtt fra lammelår)
1 ss olivenolje
½ ts pepper
1 ts hel koriander
1 ts gurkemeie
1 båt hvitløk
3 poteter
½ grønn paprika
½ gul paprika
½ rød paprika
1 ts buljongpulver

Skjær lammefileten i terninger (ca. 2 cm), og brun kjøttet i litt olje. Skjær løk i skiver, potetene i små terninger (ca. 2 cm), finhakk hvitløken og ha det i pannen med kjøttet. Rist korianderen i panne på sterk varme til den "popper". Knus den i en morter. Ha det i pannen med det øvrige krydderet. La det steke videre på middels varme i ca. 5 minutter før du tilsetter paprika og buljong. Sett på lokk og la det stå på svak varme til potetene er møre. Rør om av og til.
Serveres med anjera, en somalisk pannekake.

Anjera

300 g hvetemel
½ ts gjær
¼ ts salt
½ l vann

Bland gjæren i lunkent vann, tilsett salt og hvetemel. La røren stå å svelle minst 30 minutter.
Hell litt røre i en varm stekepanne, stek pannekaken bare på den ene siden.


Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:534Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.