I den siste tiden er det kommet en ny diett for oss med fordøyelsesproblemer. Kanskje først og fremst for de med IBS, men og aktuell for oss med IBD, slik som undertegnede.
Og det er 3 nye bøker som nå er utgitt om denne dietten, og jeg har gjennomgått alle 3 her hjemme.
Selve dietten
FodMap dietten eller LowFodMap diet som det heter er en diett basert på å unngå visse typer tungtfordøyelige karbohydrater i maten. Denne dietten kommer fra Australia, ved Monash Universitetet i Melbourne.
Dietten baserer seg på å bruke matvarer som ikke har disse typene med karbohydrater, eller redusere bruken av disse. Dette gjelder sukkerarter som suges dårlig opp i tynntarmen, men blir brutt ned ved gjæring («fermentering») av mikrober i tykktarmen.
Disse sukkerartene er (fermenterbare oligosakkarider, disakkarider, monosakkarider og polyoler) omfatter fruktsukker (fruktose), melkesukker (laktose), frukto- og galaktooligosakkarider (fruktaner og galaktaner) og polyoler (sorbitol, mannitol, xylitol og maltitol).
Mer om dette kan man lese her, og hvor man og kan finne matvarelister.:
Om Fodmap på Monash sine hjemmesider.
Mer om Fodmap på NHI sine hjemmesider
Og så mer om de 3 bøkene, som egentlig er ganske forskjellige.
Men først en notis om oppskrifter for denne dietten:
Å finne oppskrifter uten de forskjellige ingrediensene som finnes i lista for fodmap diet er ganske enkelt om en bruker feks
min søkemotor for diett og allergi:
Hvor man rett og slett legger inn ingredienser som ikke tåles og velger type oppskrift. Dette er ett bra utgangspunkt for å finne oppskrifter.
Og for å si det helt enkelt: Om en unngår gluten, laktose og løk er en langt på vei. For de fleste er det ikke nødvendig å måtte følge dette slavisk, men feks prøve seg frem med litt forskjellige ingredienser.
Lavfodmap av ernæringsfysiolog Julianne Lyngstad
Denne boken skiller seg ut som den som har mest info. Her er det en fyldig avdeling med ingrediensslister, informasjon og annet rundt denne dietten. Og selvfølgelig mange oppskrifter som og er evt definert som glutenfrie, laktosefrie, porsjoner og tid.
Boken virker troverdig, oppgir skikkelige referanser og dekker det meste rundt denne dietten.
Og er min anbefaling om en skal kjøpe en bok om denne dietten.
Men det beste er at man rett og slett lærer om dietten på en solid måte slik at man selv kan justere maten man spiser og dermed finne egne oppskrifter.
Julianne Lyngstad har sin egen blogg/nettside om dette og her finnes det flere oppskrifter og masse info:
Lyngstad ernæring
Kan kjøpes hos bokkilden her:
Kjøp boken her!
Koster Kr 349.-
Lavfodmap av Cecilie Hauge Ågotnes
Dette er en enklere bok med ikke så mye nyttig info om dietten, men en del oppskrifter. Hun kommer inn på fakta om dietten, men ikke i en så stor grad som Julianne Lyngstad.
Sett i forhold til Julianne Lyngstad sin bok virker denne litt enkel og kanskje unødvendig. Her får en bare informasjonen dobbelt opp men med en del mangler. Har heller ikke slike fyldige ingrediensslister. Men er mer som ett blogginnlegg.
Cecilie Hauge Ågotnes har jo sin egen blogg om dette og her finnes det flere oppskrifter og info:
Lavfodmap.no
Kan kjøpes hos bokkilden her:
Kjøp boken her!
Koster Kr 309.-
Lowfodmap dietten
Dette er en dansk bok som er oversatt til Norsk. Forfattere har solid faglig grunnlag og boken gir ett troverdig inntrykk.
Her finnes og mye info om dietten, IBS, karbohydrater og fordøyelsesproblemer, da særlig IBS. Og det oppgis solide referanser for infoen. En faglig troverdig bok.
Kan kjøpes hos bokkilden her:
Kjøp boken her!
Koster Kr 305.-
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:2982