Pærer. en glemt delikatesse

Oppdatertdato: 2018-09-11 Publisert: Tema: Frukt Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Fotograf: frukt.no




Når nå høsten kommer er det og tid for pærer. Nå var pærer mer brukt i tidligere tider og det er synd at denne frukten ikke brukes så mye mer. Pæretrærne er blitt mer og mer sjeldne i våre hager.
Pærer er ikke så veldig holdbare og har en mange, kan det være lurt å lage noe av de, slik at man kan bruke dette utover vinteren. Bortsett fra å spises naturell kan man bruke de til syltetøy, kaker, chutney, pai, desserter, i salater av frukt mm. Også som vin kan pærer brukes. Hvis man blander pærer i syltetøy med annen frukt får en gode resultater. Hermetisering av pærer er og en fin måte å bevare de på, bare så synd at dette går i glemmeboken.
Så hvis dere har pæretrær i hagen, så høst de istedenfor å la de henge og råtne. Og så prøver dere en eller flere av oppskriftene nedenunder.

Først litt om tørking av pærer og epler

Frukt med tynt skall trenger ikke skrelles. Stikk ut kjernehusene og skjær frukten i 3/4 - 1 cm, tykke skiver. Pærer kan også skjæres i tynne båter. Tre frukten på snor eller treskjeskaft, som kan henges på rillene i stekeovnen. Pærebåter legges på rist over stekebrett. Forvarm stekeovnen til 90 grader C og tørk eplene og pærene til de har fått en fløyelsaktig hinne utenpå, 1-1 1/2 time. Senk temperaturen til 50-40 grader C, og tørk frukten til det ikke kommer mer fuktighet ut av den når du klemmer på den. Det tar ca. 1 døgn. Avkjøl frukten og oppbevar den i tett boks på et mørkt og kjølig sted.

Men her er flere oppskrifter med pærer.

Først ett blandingssyltetøy med epler, plommer og pærer.

Syltetøy

1 kg plommer
1 kg epler
1 kg pærer
1 kg sukker

Frukten vaskes, renses og deles opp. Kokes opp til alt er gjennomkokt, ca. 15 minutter. Rør i sukkeret og gi det hele et nytt oppkok. Sukkeret må bli helt oppløst. Det ferdigkokte syltetøyet helles over på helt reine glass. Tett lokk skrus på. Oppbevares kjølig

Krydret eple-pære-plommemarmelade

Like deler epler, pærer og plommer
1/2 kg sukker pr. kg. skrellet frukt uten stener og kjerner
Revet skall av 1 sitron
8-10 hele nellik

Kok den skrellete, rensede og oppdelte frukten ca. 1/2 time med sukker, sitronskall og nellik. Skum godt. Fyll marmeladen på rene varme glass - skru på tett lokk.

Hermetisering av pærer

faste syrlige pærer til randen av glassene
4 dl sukker til 1 l vann

Frukten som brukes skal være knapt moden.

Bruk pærer med eller uten skall. Stikk ut kjernehus og del frukten i to. Hvis frukten skrelles må den legges i saltvann. 1 ts salt pr. liter vann, for ikke å mørkne.

Bruk hermetikkglass med gummiring, lokk og skruring. Vask glassene i sodavann, skyll dem og tørk dem.

Rør sammen vann og sukker, varm det til sukkeret er oppløst. La frukten trekke i sukkerlaken ved ca 80 C til den er mør. Ta frukten opp og legg den på glass.

Kok opp sukkerlaken og hell den over frukten til glasset er helt fullt.

Tørk av kanten, legg på gummiring og skru glasset til.

Denne kommer fra en av mine partnere i Danmark

Henkogte pærer (hermetiserte)

6 kg pærer
Lage:
6-800 g sukker
2 l vand
2 spsk citronsyre

Pærer til henkogning skal være faste og saftige. Grev Molkte og gråpærer egner sig fint. Lagen af vand, sukker og citronsyre koges sammen. Pærerne skrælles, halveres og kernehuset fjernes. Kommes i skoldede glas og overhældes med den varme lage. Låget lukkes. Glassene stilles i en 150° varm ovn i en bradepande med vand i ca.½ time. Derved trykkes de sidste luft ud af glassene og pærerne er nu henkogte.

Pærechutney

1 kg faste pærer
1 lime
1 rød chilifrukt
1 grønn chilifrukt
4 sjalottløk
4 hvitløkfedd
3 dl hvitvinseddik
250 g brunt sukker
1 neve sultanrosiner

Skrell og skjær pærene i småbiter. Riv noe av limeskallet før du deler frukten i to og presser limesaften over pærene i gryten. Sørg for å få med noe fruktkjøtt også.

Del chiliene på langs og ta ut frøene. Eller la være hvis du vil ha en ekstra sterk chutney. Uansett skjær chiliene i strimler. Skjær også løk og hvitløk i tynne skiver. Ha alt i gryten og kok opp. La massen surre til den er blitt grøt, ca 45 minutter.

Dette er et friskt krydder for alt fra tam ris til svinekoteletter og annen kraftig kost. Eller som tilsetning i dressingen til en ellers uskyldig salat

Eple- og pærechutney

1 kg epler og pærer, faste og syrlige
3 ss honning
1 dl korinter
1 ss revet frisk ingefær
1/2 kanelstang
1 ts salt
100 g brunt sukker
2,5 dl epleeddik
50 g grovhakkede valnøtter
50 g pinjekjerner

Fjern kjernehusene, skrell epler og pærer, og del dem smått. Ha dem i kjelen sammen med eddik, honning, korinter, sukker og krydder. Vent med nøtter og kjerner til massen har grøtet seg.

Fjern kanelstangen, ha så i nøtter og kjerner og la dem bli varme i grøten. Ha så alt på rene glass

Pærepai med nøtter

4 dl hvetemel
125 g smør eller margarin
2 ss sukker
1 egg
Fyll:
1 pk. vaniljekrem, halvfabrikat
10-12 halve, hermetiske pærer(bruk de du har laget tidligere)
1 dl hakkede hasselnøtter

Smuldre smøret i melet, bland inn sukker og arbeid deigen sammen med egg. Sett den kjølig 10-15 minutter.

Kjevle deigen til en leiv så stor at den dekker bunn og sider i en paiform. Jevn kanten til og prikk bunnen.

Fyll tørre erter i bunnen og stek paien midt i ovnen ved 225 C i ca 25 minutter til paien er gyllen og sprø. Hell ertene ut så snart bunnen er stekt.

Lag vaniljekrem etter anvisningen på pakken og fyll halvparten av kremen i paibunnen. Arranger pærene på kremen. Fordel resten av kremen over pærene. Dryss med malte nøtter. Sett paien i ovnen igjen ca 10 minutter.

Og til slutt noen gode desserter, både kjente og ukjente.

Pærer Madeleine

4 personer
4 store pærer
saft og revet skall av 1/2 sitron
1 dl sukker
50 g smør eller margarin

Skrell pærene og del dem i to. Ta kjernehuset ut med teskje. Pensle pærene med sitronsaft for å unngå at de skal mørkne.

Legg pærene med snittsiden ned på et smurt ildfast fat. Dryss på sukker og revet sitronskall. Legg resten av smøret eller margarinen på i små klatter.

Stek pærene midt i stekeovnen ved 225 C i ca 15 minutter, eller til pærene er myke. Øs sausen som danner seg på fatet over pærene et par ganger under stekingen.

Server pærene varme med kald fløtekrem, vaniljeis eller vaniljesaus.

Ingefærpærer

8 personer
8 faste pærer (ikke for modne)
1/2 liter vann
2 dl sukker
2 ss skrellet, finhakket fersk ingefær eller 1 ts malt ingefær
1 bit kanelstang

Kok lake av vann og sukker og la den koke kraftig i 5 minutter.

Skrell i mellomtiden pærene, men behold helst stilken. Skjær av en liten skalk i bunnen av hver pære, slik at den står stødigere.

Sett eller legg pærene tett i en kjele og hell forsiktig sukkerlaken over.

Ha i den hakkede ingefæren og kanelbiten, og la det koke på meget svak varme i 25-40 minutter. Pærene skal bli helt myke, men må ikke koke i stykker.

La pærene bli helt kalde i laken.

De kan lages et par dager i forveien eller tidlig på høsten og legges i fryseren.

Pærer i konjakk

6 personer
1 kg godt modne pærer
5 dl lys sirup
1 tynt strimmel sitronskall, ca 10 cm
2-3 ss vann
2 ts sitronsaft
2 lett knuste plommesteiner
2 dl konjakk

Kok laken: Kok sirupen med sitronskall og sitronsaft, vann og plommesteiner. La det koke i 5 minutter. Tilsett konjakken og varm opp på nytt.

Skrell pærene og skjær dem i båter. Ta bort kjernehusene med en liten skje og legg båtene i et varmt og rengjort glass. Fisk opp sitronskallet av laken og legg det i glasset. Sil laken over pærebåtene. Sett på lokk. Avkjøl og sett glasset i kjøleskapet i minst 1 døgn.

Server med pisket fløte.

Krydderpærer med vanilje og myntekrem

4 personer
4 store, faste pærer med stilk, skrelt
12 kryddernelliker
1 kanelstang
saft og revet skall av 1 appelsin
3 dl rødvin
2 ss klar honning
Myntekrem:
6 ss lettrømme
noen dråper vaniljeessens
1 ss frisk hakket mynte

Stikk 3 kryddernelliker inn i hver pære. Legg dem i en gryte sammen med kanelstanga, appelsinsaften, appelsinskallet og rødvinen.

La det hele få et oppkok, slå ned varmen og la det småkoke forsiktig til pærene er møre. La pærene avkjøles i kokekraften og løft dem deretter ut av gryten.

La kokekraften koke opp på nytt og koke uten lokk til den er redusert til det halve. Bland i honningen.

Bland sammen alle ingrediensene til myntekremen i en liten bolle.

Server pærene overøst med litt av den tykke kokekraften og med en skje myntekrem ved siden av

Fennikel- og pæremarmelade


Prøv også Fennikel- og pæremarmelade.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 30.07.2017
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Dansukker
Bildet er tatt av Dansukker

Ingredienser

2 pærer
1 fennikel
1 1/2 dl vann
Saften av 1 sitron
250 g Dansukker Syltesukker



Fremgangsmåte

Vask og skrell pærene, ta ut kjernehusene, og del dem i tynne skiver. Skyll fennikelen, skjær av den harde delen og del resten i tynne skiver .
Tilsett vann og saften av én sitron. La koke i 10 minutter.
Tilsett syltesukkeret, og kok i 5 minutter til. Skum av.
Hell marmeladen over på et varmt og rent glass. Skru på lokket. Oppbevares mørkt og kjølig.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 129,8 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 31 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,1 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,42.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Pærechutney 1


Prøv også Pærechutney 1.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 12.10.2017
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Dansukker
Bildet er tatt av Dansukker

Ingredienser

2 tomater
1 gul løk
1/2 dl rosiner
Skall av 1/2 ubehandlet appelsin
100 g Dansukker Brun Farin
1 ss fersk revet ingefær
1 1/2 dl hvitvinseddik, gjerne balsamicoeddik
1 krm malt kanel
1 krm malt muskatnøtt
2 pærer



Fremgangsmåte

Skåld tomatene, fjern skallet og kjernene, og skjær dem i terninger.
Skrell løken, og skjær den i terninger. Ha tomat, løk, rosiner, appelsin, brun farin, ingefær, hvitvinseddik, kanel og muskatnøtt i en kasserolle, og kok til det er tyktflytende.
Skrell pærene, del dem i skiver og ta ut kjernehuset.
Legg dem i chutneyen, og la småkoke til de er myke.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 82,98 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 18,54 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,16 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,22.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Den gode pærekake


Prøv også Den gode pærekake.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 28.05.2002
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Frukt.no

Ingredienser

1 l hermetiske pærer
25 mandler, høvlet eller grovhakket
100 g smør
1 dl sukker
3 egg
100 g malte mandler
1 ss hvetemel
1 ts bakepulver
1/2 pl. kokesjokolade
1/2 ss smør
2-3 dl pisket kremfløte



Fremgangsmåte

Pærene må få renne godt av. De høvlede mandlene fordeles over i en smurt, rund kakeform. Legg pærene over i kakeformen med den flate siden opp. Smør og sukker røres hvitt. Eggene, de malte mandlene og mel og bakepulver som er blandet, tilsettes.

Deigen tas over pærene. Inn i ovn ved 200 grader C. Stekes ca. 40 min. Avkjøles helt før den hvelves over på et egnet kakefat. Kokesjokoladen smeltes i vannbad sammen med smøret.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 228,88 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 14,06 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 17,08 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,29.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Pærer Belle-Hélène.

Pærer Belle-Hélène


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 24.04.2003
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

2 store pærer
500 g sukker
1 liter vann

1/2 liter vaniljeis

Sjokoladesaus:
1 plate kokesjokolade
1 ss pulverkaffe
3 ss kokende vann
2 1/2 dl kremfløte



Fremgangsmåte

Skrell, rens og del pærene i 2. Kok opp sukker og vann. Ha i pærene og la de trekke i 1-1,5 timer.

Lag sjokoladesausen ved å brekke sjokoladen i biter og smelt dem i vannbad. Legg lokk over bollen sjokoladen ligger i. Kommer det vanndamp i sjokoladen kan den bli grå

Stikk sjokoladen med en gaffel for å kjenne om den har smeltet.

Rør kaffepulveret ut i kokende vann og bland det i den smeltede sjokoladen. Spe i kremfløten.

Legg en halv pære på hver dessertasjett. Legg en kule vaniljeis ved siden av, og hell den varme sjokoladesausen over.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 174,43 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 26,94 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 6,69 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,32.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Krydderkokte pærer med friske bær og kanelis.

Krydderkokte pærer med friske bær og kanelis


Antall porsjoner = 2
Dato lagt inn eller oppdatert 13.11.2003
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

2 pærer
1 l vann
600 gr sukker
1 vaniljestang
1 stk stjerneanis
1 kanelstang

½ dl assorterte friske bær (eller frosne om det er det du har)
1 ss melis

2 ss kanelis, eller vaniljeis, etter ønske, eller hva du får fatt i, eller kan lage selv



Fremgangsmåte

Bland ingrediensene til sukkerlaken og varm opp. Skrell pærene, og legg dem i sukkerlaken. Kok opp, og la det hele stå i kjelen og småkoke/trekke i ca 2 timer, til pæra er glassaktig og kokt igjennom. Avkjøl i laken, og server med bær og is til

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 134,61 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 32,73 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,13 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,59.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Pæregranité.

Pæregranité


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 24.11.2008
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Kylling.no
Bildet er tatt av Kylling.no

Ingredienser

2 dl vann
150 g sukker
2 modne pærer
2 lime, saften
1/2 potte frisk mynte



Fremgangsmåte

Kok sukkerlake av vann og sukker og avkjøl helt. Vask pærene godt, men behold skallet på. Del pærene i biter og fjern kjernehuset. Hell limesaften over bitene. Kjør pærebiter, limesaft, mynte og sukkerlake i hurtigmikser til det er helt most. Sil blandingen gjennom en sikt og hell den ut i en liten flat form.
Sett formen i fryseren. La granitéen stå i fryseren to timer. Ta den ut og skrap løs isen som danner seg med en gaffel. Fortsett å gjøre dette hvert 15. minutt til alt er frosset.

Ved servering:
skrap granitéen med en skje og legg den i høye glass. Hell over en skvett eple- eller pærebrennevin, eller musserende vin, og pynt med frisk mynte. Server straks

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 101,97 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 23,84 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,09 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,21.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++



Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:375





Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.