Vi lager mye asiatisk mat og dermed kommer vi borti de forskjellige ris og soyaprodukter. Men noe som lett misforståes og blandes om hverandre er mirin, riseddik, risvineddik, sake osv. Disse produktene brukes til å sette smak på retter, men hva er dette? Hvor brukes de og hva smaker de?
Om man har smakt sushiris har man vært borti riseddik, og har man spist diverse wok så har man høyst sannsynlig smakt på smaken av mirin og riseddik. Og disse finner en i alt fra dumplings til fiskekaker, marinader og sauser. Og det er ikke bare japanere som bruker disse, men hele regionen bruker risvin, mirin osv i matlagingen.
Men hva er de laget av og hva er forskjellen?
Risvin eller sake
Sake er en type japansk risvin, men det er flere andre typer risvin i Asia som f.eks. kinesisk Shaoxing. Risvin er vin laget med gjæring av ris. Men er kanskje mer ett slags risøl!
Sake er Japans nasjonaldrikk, den er laget på gjæret ris og blir drukket varm eller kald. Har en lang historie og er skikkelig tradisjon. Smaker litt som bjerkesaft og ikke alle liker den smaken. Det er mange typer og merker. Utbredt i Asia og drikkes rent eller som ingrediens i matlaging. Har ikke så mye alkohol normalt og sake er ikke ett brennevin.
Risvin kan normalt erstattes med en halvtørr lys sherry, men og hvitvin eller litt gin.
Brukes mye i sauser ol. Kan være alternativ drikke til sushi, men bruk den kald er min anbefaling. Vi har og ett bryggeri her i Norge som lager sake, nemlig Nøgne Ø i Grimstad.
Mer om sake hos aperitif.no
Mirin
Mirin er en type risvin men med mindre alkohol og mer sukker. Ligner en svak type sake. Mirin holder seg i evigheter, selv etter at flasken er åpnet. Den må ofte reduseres før bruk. Mirin fås i forretninger som selger asiatiske matvarer men og i vanlige kolonialbutikker med litt utvalg. Det er flere typer.
Den gir smak og fylde til japanske retter. Den blir ofte kombinert med soyasaus, sukker og sake i brune sauser og buljonger.
Risvineddik eller riseddik
Er som mange vet en eddik laget av videre gjæret risvin. Eddik generelt lages ved gjæring av diverse frukt, bær, vin, sherry ol, men i dette tilfellet risvin. Eddik er jo stadiet man kommer til etter vin. Dvs man tilsetter oksygen og eddiksyrebakterier, og alkoholen blir omdannet til eddik. Annen eddik kan erstatte risvineddik, men sjekk styrken i så fall. Risvineddik er ganske svak. Om risvineddik er 3,5 % og man skal erstatte med en eddik som er 7% må man halvblande med vann.
Det fins og riseddik som er tilsatt sukker, salt, krydder ol.
Risvineddik brukes feks i sushiris og sauser, marinader ol.
Litt bla bla om eddik med enkel oversikt
- Vineddik: Eddik laget av vin. Flere typer som feks rød, hvit, sherry osv.
- Bær og frukt eddik: Lages ved gjæring av saft fra frukt og bær.
- Epleeddik, eplecidereddik: Eddik laget ved gjæring av eplesaft eller eplesider
- Riseddik. Lages ved gjæring av ris.
- Sherryeddik: Vineddik laget av sherry.
- Balsamicoeddik: En italiensk lagret eddik. Lages av druesaft som kokes inn og gjæres. Er mørk med mye smak.
- Malteddik: Lages av bygg. Sterk aroma og brukes noe i matindustrien.
- Kryddereddik: Er vineddik tilsatt urter, krydder, chili, hvitløk ol. La det stå lenge og smaken setter seg. Estragon er kjent.
- Vanlig eddik 7% eller 5% Denne finnes i hvit og brun type. Er en blanding av eddiksyre og vann. Noen avvik finnes på prosenten.
- Spriteddik, eddikessens Eddik laget mye sterkere. Kalles og eddikessens. Kan blandes ned til vanlig styrke med vann. Finnes i butikker med litt utvalg. Men hold dere stort sett unna denne, det kan etse på huden. Noen oppskrifter bruker eddikessens, men man kan ofte bruke 7% og mindre vann.