Risvin. risvineddik. mirin. sake hva er forskjellen?

Oppdatertdato: 2018-04-06 Publisert: Tema: Vin Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Kilder: matvareguiden




Vi lager mye asiatisk mat og dermed kommer vi borti de forskjellige ris og soyaprodukter. Men noe som lett misforståes og blandes om hverandre er mirin, riseddik, risvineddik, sake osv. Disse produktene brukes til å sette smak på retter, men hva er dette? Hvor brukes de og hva smaker de?

Om man har smakt sushiris har man vært borti riseddik, og har man spist diverse wok så har man høyst sannsynlig smakt på smaken av mirin og riseddik. Og disse finner en i alt fra dumplings til fiskekaker, marinader og sauser. Og det er ikke bare japanere som bruker disse, men hele regionen bruker risvin, mirin osv i matlagingen.

Men hva er de laget av og hva er forskjellen?

Risvin eller sake

Sake er en type japansk risvin, men det er flere andre typer risvin i Asia som f.eks. kinesisk Shaoxing. Risvin er vin laget med gjæring av ris. Men er kanskje mer ett slags risøl!
Sake er Japans nasjonaldrikk, den er laget på gjæret ris og blir drukket varm eller kald. Har en lang historie og er skikkelig tradisjon. Smaker litt som bjerkesaft og ikke alle liker den smaken. Det er mange typer og merker. Utbredt i Asia og drikkes rent eller som ingrediens i matlaging. Har ikke så mye alkohol normalt og sake er ikke ett brennevin.
Risvin kan normalt erstattes med en halvtørr lys sherry, men og hvitvin eller litt gin.

Brukes mye i sauser ol. Kan være alternativ drikke til sushi, men bruk den kald er min anbefaling. Vi har og ett bryggeri her i Norge som lager sake, nemlig Nøgne Ø i Grimstad.

Mer om sake hos aperitif.no

Mirin

Mirin er en type risvin men med mindre alkohol og mer sukker. Ligner en svak type sake. Mirin holder seg i evigheter, selv etter at flasken er åpnet. Den må ofte reduseres før bruk. Mirin fås i forretninger som selger asiatiske matvarer men og i vanlige kolonialbutikker med litt utvalg. Det er flere typer.
Den gir smak og fylde til japanske retter. Den blir ofte kombinert med soyasaus, sukker og sake i brune sauser og buljonger.

Risvineddik eller riseddik

Er som mange vet en eddik laget av videre gjæret risvin. Eddik generelt lages ved gjæring av diverse frukt, bær, vin, sherry ol, men i dette tilfellet risvin. Eddik er jo stadiet man kommer til etter vin. Dvs man tilsetter oksygen og eddiksyrebakterier, og alkoholen blir omdannet til eddik. Annen eddik kan erstatte risvineddik, men sjekk styrken i så fall. Risvineddik er ganske svak. Om risvineddik er 3,5 % og man skal erstatte med en eddik som er 7% må man halvblande med vann.
Det fins og riseddik som er tilsatt sukker, salt, krydder ol.

Risvineddik brukes feks i sushiris og sauser, marinader ol.

Litt bla bla om eddik med enkel oversikt

  • Vineddik: Eddik laget av vin. Flere typer som feks rød, hvit, sherry osv.
  • Bær og frukt eddik: Lages ved gjæring av saft fra frukt og bær.
  • Epleeddik, eplecidereddik: Eddik laget ved gjæring av eplesaft eller eplesider
  • Riseddik. Lages ved gjæring av ris.
  • Sherryeddik: Vineddik laget av sherry.
  • Balsamicoeddik: En italiensk lagret eddik. Lages av druesaft som kokes inn og gjæres. Er mørk med mye smak.
  • Malteddik: Lages av bygg. Sterk aroma og brukes noe i matindustrien.
  • Kryddereddik: Er vineddik tilsatt urter, krydder, chili, hvitløk ol. La det stå lenge og smaken setter seg. Estragon er kjent.
  • Vanlig eddik 7% eller 5% Denne finnes i hvit og brun type. Er en blanding av eddiksyre og vann. Noen avvik finnes på prosenten.
  • Spriteddik, eddikessens Eddik laget mye sterkere. Kalles og eddikessens. Kan blandes ned til vanlig styrke med vann. Finnes i butikker med litt utvalg. Men hold dere stort sett unna denne, det kan etse på huden. Noen oppskrifter bruker eddikessens, men man kan ofte bruke 7% og mindre vann.


      Og så noen gode oppskrifter som bruker risvin, mirin, risvineddik og sake.



      Bulgogi koreansk marinert biff


      Prøv også Bulgogi koreansk marinert biff.

      Antall porsjoner = 4
      Dato lagt inn eller oppdatert 10.09.2014
      Denne retten tar ca 60 min + å lage
      Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
      Opprinnelig kilde til oppskriften er Rosemarie Rodriguez
      Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

      Ingredienser

      450 gr finsnittet biff (ytrefilet eller indre)
      Marinade
      5 ss sukker
      1,2 dl soya saus
      2 fedd finhakket hvitløk
      ¼ ts salt
      1 ts pepper
      5 ss mirin (søt sake, valgfritt)
      2 ss sesamolje

      2 ss pinjenøtter
      2 ss ristede sesamfrø
      2,4 dl snittet vårløk
      5 dl finsnittet gulrøtter

      4 porsj ris


      Dette er en koreansk kjent rett som ofte fungerer som en introduksjon til det koreanske kjøkken. Kan grilles eller stekes. Serveres og ved siden av bladsalat/spinat som da brukes til å pakke inn kjøtt med før det spises.


      Fremgangsmåte

      Bland alle ingrediensene unntatt gulrøtter og vårløk. Mariner i kjøleskap i minst 2 timer.
      Stek over middels høy varme til kjøttet nesten er ferdig.
      Legg gulrøtter og halvparten av vårløk i og stek i ytterligere 3 minutter.
      Server med ris. Pynt med snittet vårløk som vi gjorde og sesamfrø og pinjenøtter.

      Raskt næringsinnhold

      Denne retten har 176,45 kcal pr 100 gram.
      Denne retten har 25,5 gr karbo pr 100 gram.
      Denne retten har 3,91 gr fett pr 100 gram.
      Denne retten koster Kr: 12,14.- pr 100 gram.

      Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

      Hjemmelagd tonkatsu saus med kylling og rødkål


      Prøv også Hjemmelagd tonkatsu saus med kylling og rødkål.

      Antall porsjoner = 2
      Dato lagt inn eller oppdatert 02.04.2018
      Denne retten tar ca 10-20 min å lage
      Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
      Opprinnelig kilde til oppskriften er Rosemarie Pettersen
      Bildet er tatt av Rosemarie Pettersen

      Ingredienser

      Tonkatsu sausen
      1 ss ketchup
      2 ss soyasaus
      2,5 ts worcestershire saus
      1,5 ts oystersaus
      1 ss mirin
      1,5 ts granulert brunt sukker eller vanlig
      1 ts tabasco eller evt chiliflakes.

      I tillegg kan den og smakes til med raspet ingefær og hvitløk.

      Kylling:
      2 stk kyllingfileter
      1 egg
      1 dash salt og pepper
      2 ss hvetemel
      2 ss brødsmuler

      1 ss olje til steking

      2 porsjoner ris


      Dette er egentlig en oppskrift for den japanske grillsausen Tomkatsu, men vi måtte jo ha noe ved siden av og det ble her fritert kylling og strimlet rødkål. Man tager hva man haver!
      Det er flere versjoner av denne sausen


      Fremgangsmåte

      Sausen:
      Alt blandes i en skål og evt smakes til med mer tabasco. Skal stå i kjøleskap og godgjøre seg en stund. Smakes evt til med raspet ingefær og hvitløk.

      Kylling
      Bland salt, pepper og mel. Rull kyllingfiletene i blandingen, så i det lettpiskede egget og deretter i brødsmulene. Stekes i stekepanna 2-3 minutter, snu den og så stekes til den er gjennomstekt. Totalt 5-10 minutter avhengig av tykkelse.
      Server med for eksempel ris, grønnsaker eller rødkål!!!!

      Raskt næringsinnhold

      Denne retten har 178,8 kcal pr 100 gram.
      Denne retten har 19,73 gr karbo pr 100 gram.
      Denne retten har 4,06 gr fett pr 100 gram.
      Denne retten koster Kr: 9,52.- pr 100 gram.

      Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

      Sushiris


      Prøv også Sushiris.

      Antall porsjoner = 4
      Dato lagt inn eller oppdatert 27.08.2014
      Denne retten tar ca 20-40 min å lage
      Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
      Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
      Bildet er tatt av Freeimages

      Ingredienser

      2 kopper sushiris, ca 500 g
      2 1/2 kopp vann
      1 1/2 ss riseddik
      1 ss sukker
      1 ss salt


      Sushiris er ganske enkelt å lage, men man bør følge fremgangsmåten. Etter som en får trening så går det fortere etterhvert. Husk at eddik lukten forsvinner i den ferdige sushien.
      Vi bruker riskoker hjemme og det blir alltid vellykket.


      Fremgangsmåte

      Hell risen i en bolle og skyll den i vann. Rør rundt med hånden i et par minutter. Bytt vann tre-fire ganger. Vannet skal være helt klart når du er ferdig med å skylle. Hvis du har tid bør du la risen stå i vann i en time før du koker den.

      Kok opp vann i en riskoker eller en dyp teflonstekepanne med lokk. Ha i risen og la den koke på sterk varme i 2 minutter, middels varme i 5 minutter og på lav varme i 15 minutter - hele tiden med lokket på. Legg et kjøkkenhåndkle under lokket. Det trekker til seg fuktighet.

      Mens risen koker, ha eddik, salt og sukker i en liten gryte og varm opp til sukkeret er oppløst. Sett eddikblandingen til kjøling.

      Ha risen i en stor bolle. Fjern eventuell ris som har brent seg. Rør forsiktig i risen med en tresleiv til den er avkjølt. Hell eddikblandingen over risen, dråpe for dråpe slik at den blir jevnt fordelt. Risen skal nå være blank og fin. Ikke bløt, men definitivt klissete.

      Raskt næringsinnhold

      Denne retten har 149,89 kcal pr 100 gram.
      Denne retten har 33,54 gr karbo pr 100 gram.
      Denne retten har 0,23 gr fett pr 100 gram.
      Denne retten koster Kr: 1,16.- pr 100 gram.

      Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





      Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

      Prøv også Stekt ris spesial.

      Stekt ris spesial


      Antall porsjoner = 4
      Dato lagt inn eller oppdatert 27.03.2016
      Denne retten tar ca 20-40 min å lage
      Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
      Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
      Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

      Ingredienser

      50 g reker uten skall
      50 g kokt skinke
      3 egg
      1 ts salt
      2 vårløk, finhakket
      4 ss vegetabilsk olje
      125 g erter
      1 ss lys soyasaus
      1 ss kinesisk risvin eller tørr sherry
      450 g kokt ris


      En god wok variant hvor vi brukte slik røkt påskeskinke i. Og det ene egget lagde vi en omelett av og strimlet den ved siden av til pynt. I tillegg hadde vi pakchoy og paprika som ikke var i originalen, men droppet ertene.


      Fremgangsmåte

      Tørk rekene med kjøkkenpapir. Skjær skinken i små terninger på størrelse med erter.

      Knekk eggene i en bolle, ha i en klype salt og litt finhakket vårløk. Pisk lett med gafel slik at alt blandes godt. Sett til side.

      Varm en wok og ha i halvparten av oljen. Når den er varm, tilsetter du erter, reker og skinke og freser under omrøring i 1 minutt. Deretter tilsetter du soyasaus og vin. Ta det opp og hold det varmt.

      Varm resten av oljen og stek eggerøren lett. Tilsett ris og rør godt slik at alle korn skilles fra hverandre. Tilsett salt, pepper, vårløk, reker, skinke og erter. Bland godt.
      Pynt med litt agurk, paprika og strimlet egg ved servering. Vi lagde og slik ett ristårn med en kopp.

      Raskt næringsinnhold

      Denne retten har 130,77 kcal pr 100 gram.
      Denne retten har 12,52 gr karbo pr 100 gram.
      Denne retten har 6,03 gr fett pr 100 gram.
      Denne retten koster Kr: 5,44.- pr 100 gram.

      Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

      Prøv også Cha gio (Vietnamesiske vårruller).

      Cha gio (Vietnamesiske vårruller)


      Antall porsjoner = 20
      Dato lagt inn eller oppdatert 07.11.2014
      Denne retten tar ca 20-40 min å lage
      Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
      Opprinnelig kilde til oppskriften er Rosemarie Rodriguez
      Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

      Ingredienser

      50 g cellofan mung nudler
      3 tørkede shiitake sopp
      250 g svinekjøtt hakket
      1 gulrot, skrelt, grovrevet
      2 sjalottløk, finsnittet
      2 fedd hvitløk, knust
      170 g hermetisk krabbe kjøtt, uten kraft
      1 ss fiskesaus
      2 ts finkornet sukker
      1/2 ts hvit pepper
      20 runde rispapir ark
      Vegetabilsk olje, til fritering
      Babysalatblad, til servering
      Frisk mynte blader, til servering

      Nuoc cham (dip saus)
      0,6 dl fiskesaus
      1 lang fersk rød chili, uten frø, finhakket
      2 fedd hvitløk, finhakket
      2 ss vann
      2 ss frisk lime juice
      1 ss risvin eddik
      1 ss finkornet sukker


      Rett og slett vietnamesiske vårruller. Men vi spiser mye vårruller, så det er greit med litt variasjon.


      Fremgangsmåte

      Nuoc cham saus.
      For å lage nuoc cham, hell fiskesaus, chili, hvitløk, vann, limesaft, eddik og sukker i en liten bolle og rør til sukkeret er oppløst.

      1
      Plasser nudler og sopp i en middels bolle som tåler varme og dekk med kokende vann. Sett til side i 10 minutter eller til nudlene er møre. Ta opp og sil av vann. Bruk hendene til å presse ut overflødig væske fra soppen. Fjern stilkene fra soppen og kast. Skjær soppen i tynne skiver

      2
      Klipp nudlene i korte biter med en saks. Bland nudler, kjøttdeig, gulrot, sjalottløk, hvitløk, krabbekjøtt, fiskesaus, sukker og pepper i en stor bolle.

      3
      Bløtlegg rispapir i et fat med varmt vann til de er myke og smidige, men ikke for lenge . Bruk så en ren arbeidsbenk og legg ut rispapirarkene. Plasser en toppet spiseskje av nudelblandingen langs midten av arket. Brett inn sidene og rull stramt opp for å pakke inn fyllet, med skjøten ned på et stekebrett og dekk med et fuktig kjøkkenhåndkle. Gjenta med resten av rispapir ark og noodle blanding.

      4
      Legg nok olje til en stor tykkbunnet kasserolle til å nå en dybde på 10cm eller bruk frityrkokeren. Varm opp til 180 ° C over høy varme (oljen er klar når en brødterning blir brun på på 15 sekunder). Tilsett 5 vårruller til olje- og kok i 2-3 minutter eller til de er gyllenbrune og gjennomstekt. Bruk klype til å overføre til en plate dekket med papirhåndkle. Gjenta flere omganger, med de resterende vårruller, husk å holde oljen varm.

      5
      Skjær hver vårrull i 2, om ønskelig. Serveres med nuoc Cham, salat og mynteblader.

      Raskt næringsinnhold

      Denne retten har 188,19 kcal pr 100 gram.
      Denne retten har 19,18 gr karbo pr 100 gram.
      Denne retten har 7,01 gr fett pr 100 gram.
      Denne retten koster Kr: 8,14.- pr 100 gram.

      Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

      Prøv også Asiatisk dressing.

      Asiatisk dressing


      Antall porsjoner = 4
      Dato lagt inn eller oppdatert 11.06.2016
      Denne retten tar ca 10-20 min å lage
      Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
      Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
      Bildet er tatt av Matprat.no

      Ingredienser

      3 ss olivenolje
      1 ss risvineddik
      1 ss peanøttsmør
      1 ss sriracha (asiatisk chilisaus)
      2 ss soyasaus
      1 ts revet frisk ingefær
      1 båt revet hvitløk
      2 ss flytende honning
      saften av 1/2 stk lime


      Asiatisk dressing er en kjempegod og spicy dressing med massevis av smak som passer perfekt til salater som skal ledsage grillmat.


      Fremgangsmåte

      Ha alle ingrediensene til dressingen i en liten bolle og visp sammen til det er godt blandet.

      Raskt næringsinnhold

      Denne retten har 320,4 kcal pr 100 gram.
      Denne retten har 24,74 gr karbo pr 100 gram.
      Denne retten har 23,08 gr fett pr 100 gram.
      Denne retten koster Kr: 9,45.- pr 100 gram.

      Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

      Prøv også Szechuan pork noodle soup.

      Szechuan pork noodle soup


      Antall porsjoner = 4
      Dato lagt inn eller oppdatert 27.12.2015
      Denne retten tar ca 40-60 min å lage
      Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
      Opprinnelig kilde til oppskriften er Rosemarie Rodriguez
      Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

      Ingredienser

      6 fedd hvitløk hakket
      750 gr svinekjøtt i strimler
      2 cm ingefær i tynne skiver
      3 ss chilibønnepasta
      3 ss sukker
      2 ss lys soyasaus
      0,6 dl risvineddik
      0,6 dl matolje
      3 ss maisenna blandet med 3 ss vann
      1 dash salt til smak
      1 egg
      1,3 liter vann eller kraft
      340 gram ramen nudler
      3 vårløk i skiver til pynt
      evt røde chili skiver til pynt


      En suppe som ikke ser så fin ut men har masse smak.


      Fremgangsmåte

      Gjør klar tre forskjellige boller. I den ene blandes hvitløk, ingefær og chili bønnepasta, i den andre løses sukker opp i soyasaus og riseddik. Og kjøtt i den tredje bolle.

      Varm oljen i en wok og når den er varm sving rundt slik at sidene dekkes. Deretter legger du i hvitløk, ingefær og chili bønnepasta og rør raskt i ca 30 sekunder. Tilsett så kjøttet og la det brune litt i 5-7 minutter. Ikke la hvitløken brenne! Hvis du må ha i soyasaus blandingen litt før, er det greit. Når kjøttet er brunt kan du ha i soyasaus blandingen og la det koke ytterligere 2-3 minutter. Deretter tilsett vann og bringe woken i kok, ha det evt over i en gryte. Legg i maisenna og la det småkoke i 20 minutter til kjøttet er mørt. Til slutt rører du inn ett egg.
      I en egen gryte kok opp vann og kok nudler.

      Når du er klar til å servere suppen, ta en tallerken og tilsett nudler først og øs opp suppen og kjøttet slik at toppen på nudlene er nesten dekket. Pynt med de grønne delene av noen vårløk eller litt koriander.

      Raskt næringsinnhold

      Denne retten har 101,85 kcal pr 100 gram.
      Denne retten har 11,55 gr karbo pr 100 gram.
      Denne retten har 2,65 gr fett pr 100 gram.
      Denne retten koster Kr: 4,97.- pr 100 gram.

      Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

      Prøv også Enkel biffwok med sesamsaus.

      Enkel biffwok med sesamsaus


      Antall porsjoner = 2
      Dato lagt inn eller oppdatert 02.04.2018
      Denne retten tar ca 10-20 min å lage
      Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
      Opprinnelig kilde til oppskriften er Rosemarie Pettersen
      Bildet er tatt av Rosemarie Pettersen

      Ingredienser

      2 ss matolje
      1 ss raspet fersk ingefær
      300 gr storfe ytrefilet i tynne skiver

      0,5 stk rødløk i tynne skiver
      250 gr sukkererter hele eller snittet

      Saus:
      1 ss honning
      3 ss soyasaus
      1 ss risvineddik
      1,5 dl kjøttbuljong
      1 ss sesamolje
      1 ss sesamfrø
      1 ss maizena

      2 porsjoner ris


      Enkel wok med god smak. Sesam setter en spesiell smak på sausen, som passer fint her med biff og ris ved siden av.


      Fremgangsmåte

      Stek strimlet kjøtt i olje først med sterk varme sammen med ingefær. Legg til side og så stek løk og sukkererter ved mindre varme til de er gyldne.

      Rør sammen alt til sausen og rør det inn i grønnsakene. La det surre til det tykner litt eller evt ha i mer maizena.
      Tilsett kjøttet og server med ris.

      Raskt næringsinnhold

      Denne retten har 133,37 kcal pr 100 gram.
      Denne retten har 13,69 gr karbo pr 100 gram.
      Denne retten har 4,53 gr fett pr 100 gram.
      Denne retten koster Kr: 11,7.- pr 100 gram.

      Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++



      Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


      Intern:3124





Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.