Gå til forsiden av matoppskrift.no

Meld på nyhetsbrev
Alle oppskriftssøk Mer enn 35.500 stk.
Søk etter ingredienser Mer enn 12.000 stk

Rømmegrøt de store anledningers mat.

Oppdatertdato: 2017-12-19 Publisert: Tema: Tradisjoner Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Fotograf: Astrid Hals


Rømmegrøt var vel de store anledningers mat i Norge før i tiden. Da var det vanlig med rømmegrøt som barselgrøt, slåttegrøt og Jonsokgrøt.

Barselgrøt skulle være noe å styrke seg med når fødselen var vel overstått og dette var en vanlig tradisjon over hele landet.
Under følger utdrag av grøtbeskrivelse fra Anne Randem fra Aurskog. Dette er fra heftet Norsk Mat fra mange gryter.

Kanel og sukker i ruter

Barselgrøten på Aurskog - og vel over hele Østlandet - skulle være fint pyntet når den kom inn døren i den store vakre terrinen, med sine utskjæringer og bærehanker. Kanel og sukker var strødd i ruter på toppen; og alt fettet var helt ned i terrinen, slik at grøten faktisk lå der og skalv i et eneste stort smørøye.

Sankt Hans-grøten var også ekstra pyntet, og den skulle spises ute, samme hvordan værgudene var i humør den dagen. Det samme gjaldt slåttegrøten som ble servert for alle onnefolkene den dagen høyet var slått av. Jeg har mange ganger vært med mor og båret slåttegrøt ut på jordet.

Og her er rømmegrøten - eller fløtegrøten som den helst heter på våre trakter - slik min mor og hennes mor før igjen laget den, og slik jeg selv i alle år har servert den.

Det må kremfløte til; skikkelig kremfløte. Mor separerte selv melken den dagen hun skulle ha fløte til rømmegrøten, - jeg husker hun svingte separatoren ekstra fort da; for at fløten skulle bli så tykk som mulig. I dag har man sjelden hånd om fløten selv, men meieri-kremfløten er jo både god og fet.

Bruk svak varme

Den friske fløten må settes bort for å surne litt, den skal ikke være for sur, et par dager i vanlig kjøkkentemperatur skulle klare seg. Hell den så i en gryte og sett den over svak varme. Den skal småkoke en ti minutters tid.

Når melet skal i

Nå skal det første hvetemelet i; det drysses forsiktig over grøten samtidig som man rører godt i den. Det skal såpass mye mel til at grøten blir temmelig tykk og slipper gryten.
Så får den småkoke videre, like til fettet begynner å skille seg ut. Er man heldig, slipper grøten fettet temmelig raskt ; men det kan ofte ta lengre tid, opptil et kvarter. Det avhenger i grunnen av fløten. Straks fettet begynner å skille seg ut, står man klar med skjeen, og skummer den gylne væsken over i en mindre kjele. Alt det utskilte fettet skal av, det blir fett nok igjen i grøten likevel.
Når grøten er skummet godt, skal det mere mel i den, så mye den kan klare å oppta faktisk. Deretter sper man med kokende nysilt melk til den får en passende konsistens, og salter den som vanlig grøt. La den bare koke fort opp etter at melken er kommet i.

Lag smørøye av fettet

Rømmegrøten skal serveres med sukker og kanel og digert «smørøye» av det fettet man skummet av. Det hender når man koker riktig store porsjoner at det kan bli litt lite fett til smørøye, da får man heller smelte litt meierismør og spe på med det. Men ved små porsjoner skulle det bli fett nok av fløten, hvis den bare er god og fet nok. Noen drikker melk til grøten, andre saft. Selv vil jeg helst ha saft og vann, men det skal være bringebærsaft, søt hjemmelaget bringebærsaft.

Hele knepet når man koker rømmegrøt er å være tålmodig. Man må gi seg god tid, vente til alt fettet er skilt ut selv om det skulle ta en stund, og man må gi seg tid til å røre melet forsiktig og godt i fløten. For rømmegret er ikke noen vanlig grøt som man kan la passe seg selv bare man svinger litt med treskjeen i den en gang i blant; nei, rømmegrøt skal pleies og voktes under hele tillagningsprosessen. Men så er vel også navnet det eneste den har til felles med annen grøt, den smaker i hvert fall av noe helt annet og bedre enn det man vanligvis forbinder med ordet grøt.

Ikke rosiner takk!

Noen steder bruker man rosiner i rømmegrøten. Det synes ikke jeg hører hjemme der. Og det er vel også bare gjort i et slags forsøk på å forbedre og variere den, - som om rømmegrøten hverken trenger variasjoner eller forbedringer.

En helt annen type rømmegrøt kan man finne andre steder i landet, f. Eks, på Sunnmøre. Der lager man grøten av rømme og grovt byggmel; det gjør grøten mørkere i fargen og kraftigere i smaken, og jeg vet at de som er vant til denne formen, finner den langt mere fristende og velsmakende enn hvetemels-grøten som brukes på Østlandet. Men det er naturligvis bare en smaks og vanesak, slutter fru Randem.


Og for de som vil prøve seg på rømmegrøt har jeg noen forslag her. Dette er gamle oppskrifter fra samlingen min. Flere følger under.

Rømmegrøt på vestlandsvis

1/2 l seterrømme

1. gang:
1/2 dl hvetemel
1/2 dl semulegryn

2. gang:
1/2 dl hvetemel
1/2 dl semulegryn
1/2 - 3/4 l helmelk
evt. salt

En god gammel oppskrift.

Slik gjør du det:
Rør sammen i en kjele: rømme, hvetemel og semulegryn.
Sett over til koking, ikke på for sterk varme, rør med treskje til det koker opp.
Skru ned varmen, kok videre og skum av fettet etter hvert som det koker ut.
Når det er tatt av nok fett røres hvetemel og semulegryn inn for 2. gang. Samme mengde som sist.
Spe med lunken melk til grøten er passe tykk. Smak eventuelt til med litt salt.

Sendingsgraut

1,5 liter rømme
200 g hvetemel
150 g smør
1/2 ts salt

Pynt:
hardkokt egg
Svisker og kandissukker

Rømme og smør varmes opp i en gryte. Rør inn melet til det ikke er klumper. La den surre på svak varme i 15 minutter. Smøret skal være synlig i grøten. Hvis ikke ha i mer. Øses så opp i egnet serverings fat eller bolle og pyntes med eggeskiver, svisker og kandis. Denne grøten ble sendt til brylluper og barnedåp mm. Gjerne i større spann.

Slåttegrøt
5 dl sur fløte (seterrømme)
2 dl hvetemel
5 dl melk
3/4 ts salt

Kok fløten under lokk i 10 minutter. Sikt på ca 1/3 av melet. Småkok, rør forsiktig til smøret kommer fram. Skum smøret av, hold det varmt til serveringen. Sikt på resten av melet, kok opp. Spe litt etter litt med den kokende melken til grøten blir passe tykk. Smak til med salt.

Grøten serveres med smøret, kanel og sukker.

Her er flere forskjellige oppskrifter på rømmegrøt.

Rømmegrøt


Prøv også Rømmegrøt.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 09.05.2002
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Mat.no
Bildet er tatt av Melk.no

Ingredienser

5 dl seterrømme
2 dl hvetemel
5 dl melk
ca. 1 ts salt


Spekemat og rømmegrøt har lange tradisjoner i Norge. Utrolig godt er det også. Rømmegrøt kan du lage enkelt fra grunnen av, men du får også kjøpt det ferdig i butikken. Server smør, sukker og kanel til.


Fremgangsmåte

1. La rømmen koke i ca. 5 min.
2. Sikt i halvparten av melet og rør kraftig.
3. La det stå og koke på svak varme til smøret (fettet) pipler frem.

4. Ta av smøret med en skje eller liten øse før du rører inn resten av melet og sper på med melken.
5. Spe med litt melk av gangen og rør godt mellom hver gang. La grøten småkoke i ca. 5 minutter før du smaker til med salt.

Serveres med sukker, kanel og smøret fra rømmen. Rømmegrøt smaker nydelig sammen med spekemat.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 210,1 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 10,53 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 16,98 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,95.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Sunndals graut (Sunndalsgrøt).

Sunndals graut (Sunndalsgrøt)


Antall porsjoner = 6
Dato lagt inn eller oppdatert 26.03.2016
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

250 g meierismør
150 g hvetemel
3 dl fløte
3 dl rømme
1 l h-melk
1 ts salt
4 ss farin


En skikkelig tradisjonsgrøt fra Møre. Grøten blir veldig fyldig og med god smak. Jeg var litt uheldig med kanelen på bildet, men gjort er gjort. Husk å piske godt når melk røres i, her tabbet jeg meg ut for andre gang og det ble noen klumper. Om det skjærer seg, så kan du fuske med stavmikseren.


Fremgangsmåte

Smelt smøret og rør inn melet. Hell i fløte og rømme og rør godt sammen. Spe på den varme melken og rør kraftig for å unngå klumper. Hell salt i røren og la det hele koke i 20-25 min.

Server i boller, strø på med kanel og sukker. Grøten serveres helst kald på Nordmørs bakels (se denne i bakverk).

Dette er en tradisjonsrett fra fjordene på Nordmøre, og som ble servert ved store anledninger som bryllup, barndåp helt tilbake til 1800-tallet.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 259,12 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 12,11 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 21,98 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,45.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Rømmegrøt fra Lærdal.

Rømmegrøt fra Lærdal


Antall porsjoner = 8
Dato lagt inn eller oppdatert 26.05.2003
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Mat.no

Ingredienser

1 liter rømme
1 liter melk
2 dl semulegryn
1 dl hvetemel
2 ts sukker
1 ts salt



Fremgangsmåte

Kok rømmen i 10 minutter, ha i gryn og mel, og kok til fetttet kommer ut. Ta til side noe fett. Spe med kokende melk og kok i 20 minutter. Ha i salt og sukker, rør inn litt av fettet. Øs opp og slå resten av fettet over grøten.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 199,77 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 10,09 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 16,11 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,97.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Rømmegrøt fra Slidre.

Rømmegrøt fra Slidre


Antall porsjoner = 12
Dato lagt inn eller oppdatert 21.05.2003
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Mat.no

Ingredienser

1,5 liter fløte
1,5 liter rømme
400 g hvetemel
litt sukker
0,5 liter melk
salt
sukker



Fremgangsmåte

Denne oppskriften fra Vestre Slidre Bondelag i Valdres viser hvordan den "gamle" rømmegrøten skulle lages.

Bland fløte og rømme og kok i ca 10 minutter. Bland sammenhvetemel og sukker. Litt sukker i melet gjør at grøten ikke så lett klumper seg.
Dryss på mel, litt om gangen, og la grøten koke opp mellom hver gang. Kok grøten litt fast, dra kjelen til side og la den stå så grøten skiller seg og fettet kommer ut. Ta av litt fett, spe så med varm melk. Litt om gangen. Smak til med salt og sukker.

Ha grøten i en bolle, slå over det varme fettet. Dryss over sukker og kanel, eller server ved siden av. Hjemmebakt flatbrød og vafler hører til.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 309,05 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 10,33 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 28,21 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,38.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Rømmegrøt fra Finnmark.

Rømmegrøt fra Finnmark


Antall porsjoner = 8
Dato lagt inn eller oppdatert 15.05.2003
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Mat.no

Ingredienser

1 liter rømme
9 dl melk
4 dl hvetemel



Fremgangsmåte

Rømmen kokes i 15 minutter før melet tilsettes, slik at det blir som en tykk suppe. La det koke sakte til smøret slipper. Smøret fløtes fra til man får nok til å servere ved siden av grøten. Rømmegrøten må pleies med omhu under kokingen så den ikke setter seg fast i grytebunnen. Resten av melet has i, og grøten spes til den blir passende tykk.
Ved servering helles fett i bunnen på terrinen før grøten øses opp. La den danse i sitt eget fett, står det i oppskriften. Sukker og kanel hører med i tillegg til kald melk eller saft.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 209,94 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 10,94 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 16,74 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,03.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Glutenfri Rømmegrøt


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 22.06.2006
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Toro

Ingredienser

2 dl TORO Glutenfri fin kakemiks
3 dl (1 beger) Seter rømme
6 dl H-melk
2 ts sukker
½ ts salt



Fremgangsmåte

1. Slå rømmen i panna, la den koke opp under svak varme.
2. Sikt på melet.
3. La den småkoke litt om du vil at grøten skal slippe fettet.
4. Spe med lunken melk.
5. Kok opp og smak til med salt og sukker.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 171,92 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 12,79 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 12,18 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,53.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Rømmegrøt fra Aulestad.

Rømmegrøt fra Aulestad


Antall porsjoner = 8
Dato lagt inn eller oppdatert 09.05.2002
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Mat.no
Bildet er tatt av Mat.no

Ingredienser

1/2 l kremfløte
1/2 l seterrømme
100 g hvetemel
1 l melk
1 dl risengryn
2-3 dl kulturmelk/kefir
2 ts salt
Tilbehør:
Sukker og kanel
Rød saft



Fremgangsmåte

Kok fløte og rømme under lokk, ca. 10 minutter. Rør inn mel og la grøten koke til det kommer smør ut. Skum av smøret.
Kok melk og risgryn til risgrøt. Rør inn rømmegrøten og kok opp. I våre dager liker de fleste en mer syrlig grøt, derfor tilsetter vi kulturmelk. Smak grøten til med salt.
Server med sukker og kanel. Kald, rød saft smaker godt til.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 199,43 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 9,35 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 16,51 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,61.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Fortånnagraut fra Orkdal.

Fortånnagraut fra Orkdal


Antall porsjoner = 8
Dato lagt inn eller oppdatert 02.07.2009
Denne retten tar ca 40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Brodogkorn.no
Bildet er tatt av Tine

Ingredienser

Byggmelsgrøt:
2 l skummet melk
5 dl byggmel
2 ts salt

Rømmegrøt:
2,5 dl seterrømme
1 dl hvetemel
2,5 dl helmelk
½ ts salt


Fortennagraut, fortinnagraut eller onnegraut var andre navn på samme grøt. Det var en grøt som ble servert i to lag, byggmelsgrøt under, og over det et lag fra rømmegrøt, gjerne drysset med sukker og kanel.


Fremgangsmåte

Byggmelsgrøt:
Bland mel og melk. Kok opp ved svak varme. Kok grøten ca 15 minutter.

Rømmegrøt:
Kok rømmen under lokk i 2 minutter. Bland i halvparten av melet og rør godt. Etter en stund kommer smøret fram. Skum av smøret og bland i resten av melet. Spe med melken og ha i saltet.

Ha byggmelsgrøt på en tallerken og dekk med et lag rømmegrøt. Server med smør, sukker og kanel.

Oppskrift fra Tine

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 94,79 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 11,58 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,43 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,74.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Rømmegrøt med artig tilbehør.

Rømmegrøt med artig tilbehør


Antall porsjoner = 8
Dato lagt inn eller oppdatert 09.05.2002
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Melk.no
Bildet er tatt av Melk.no

Ingredienser

1 liter seterrømme
Ca.3 1/2 dl hvetemel
1 liter melk
2 ts salt
Sukker og kanel



Fremgangsmåte

Kok rømmen under lokk i 2 minutter. Rør i halvparten av melet. Rør kraftig, så kommer smøret frem. Skum av smøret og rør i resten av melet. Spe med melken og rør til grøten er jevn og helt uten klumper. Kok grøten i 3 minutter. Smak til med salt og server grøten med spennende tilbehør som f.eks revet brunost, lettsukrede jordbær, rosiner, hakkede nøttekjerner, sukker og kanel til. Et fat med spekemat ved siden av grøten så har du et fullstendig måltid.
Rømmegrøt kan gjerne spes med like deler søt og syrnet melk. Da får den en ekstra frisk og syrlig smak.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 208,34 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 9,76 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 17,18 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,99.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++



Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:412





Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.