Den er Barentshavets ridder og Lofotens casanova. Få om noen strekker seg så langt for kjærligheten som skreien gjør.
Hvis du vil fortelle din kjære noe med middagen du lager på valentinsdagen den 14. februar, skal du velge skrei. Dette er torsken som akkurat har lagt bak seg mer enn 1 000 kilometer Barentshav for å treffe sin utkårede på det samme stedet den selv ble unnfanget for minst fem år siden, havområdene i Lofoten og Vesterålen.
Kjærlighetsreisen til Nord-Norge
Skreien serveres nå på alle fat i Norge, slik den tradisjonsrike fisken har vært servert i hundrevis av år. Den er likevel bare en gjest, trofast riktig nok, men den er bare på kjærlighetsreise til Nord-Norge.
Resten av året lever den i havområdene midt mellom Norge og Nordpolen. Hver vinter, og ikke før den er minst fem år gammel, vender den tilbake til stedet der den selv ble klekket. Dermed møtes millioner av skrei til paringslek på dypene utenfor Nord-Norge i disse dager.
Får deg i form
Skreien, gjerne med rognen og leveren som følge, er råvarene som ikke bare uttrykker nøyaktig det du vil fortelle dine kjære på valentinsdagen: Kjærlighet på dypet, trofasthet og utholdenhet. Proppfull av omega 3 for hjertet og vitamin D for skjelettet setter den deg også i form for kvelden.
Fakta om skrei:
- Ordet skrei kommer av det gammelnorske ordet skrida, som betyr å vandre eller skride framover.
- Skrei er torsk av den nordøst-arktiske stammen, verdens største torskestamme og regnet for å være en av verdens best forvaltede.
- Skreien kan bli opptil 150 centimeter og 40 kilo.
- Et måltid skrei gir deg rikelig med proteiner, selen, marine omega 3-fettsyrer, vitamin B12 og vitamin D.
- Skrei er en delikatesse som ferskvare, men råvaren er også utgangspunktet for de tradisjonelle produktene klippfisk og tørrfisk.
Kjærlighetsskrei
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
09.02.2012Denne retten tar ca
40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Norges sjømatrådBildet er tatt av
Eksportutvalget for fisk (EFF)Ingredienser
800 g skreifilet
0,5 stk sitron
salt og pepper
olje
Gulrotpuré
800 g gulrot
2 ss smør
2 ts ingefær, frisk
2 ss sitronsaft
salt og pepper
Sjysaus
6 ss smør, usaltet
2 ss soyasaus
2 fedd hvitløk
balsamicoeddik
sitronsaft
Tilbehør
2 stk squash
Hvis du vil fortelle din kjære noe med middagen du lager, skal du velge kjærlighetsfisken skrei. I denne oppskriften er også tilbehøret hjertelig!Fremgangsmåte
Sett stekeovnen på 180 grader.
Skjær skrei i serveringsstykker, press saften av sitron over og krydre lett med salt og pepper.
Ha litt olje i en ildfast form, legg fiskestykkene i formen med skinnsiden opp. Stek i ca. 10-15 minutter, avhengig av hvor tykke fiskestykkene er.
Gulrotpuré
Kok gulrøttene møre i saltet vann. Hell ut nesten alt kokevannet, men la det være et noen spiseskjeer igjen.
Mos gultøttene i kjelen sammen med smør og revet ingefær.
Varm opp og smak til med sitronsaft, salt og pepper.
Sjysaus
Smelt usaltet smør i en kjele til det nesten er nøttebrunt.
Tilsett soyasaus, finhakket hvitløk, noen dråper balsamicoeddik og sitronsaft.
Tilbehør
Del squash på langs i tykke skiver.
Stans ut små hjerter og damp dem i litt lettsaltet vann i ca. 2-3 minutter.
Server bakt skrei med gulrotpuré, sjysaus og dampede squashhjerter.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
82,19 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
3,01 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
4,61 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,94.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Kjærlighetsbrød
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
16.09.2012Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Baker og konditorBildet er tatt av
Synøve DreyerIngredienser
Fordeig (poolish):
250 gram sammalt hvete,
150 gram vann,
3 gram
gjær
skal stå over natten.
625 gram sammalt hvetemel
1100 g vann
1000 g siktet hvetemel
20 g gjær
50 g honning
30 g salt
Et halvfint kosebrød som er lettbakt og lettstekt. For å variere litt
kan denne deigen tilsettes både tørket bær, nøtter og/eller tørket
frukt. Oppskriften gir 4 brød.
Oppskriften er av Øyvind Skogsholm HansenFremgangsmåte
Sett fordeig dagen i forveien.
Bløtlegg resterende av det sammalte
hvetemelet i vannet 20 minutter før resten av ingrediensene og
fordeigen tilsettes. Brødene frittskyves på plate. Stekes på 230 grader,
i ca 25 minutter.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
201,23 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
38,22 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
1,13 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 0,91.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Skrei med pesto og grønn asparges
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
15.02.2007Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Norges sjømatrådBildet er tatt av
Norges sjømatrådIngredienser
800 g skreifilet
400 g grønn frisk asparges
Pestosaus:
3 ss olivenolje
2 båter hvitløk
1 ss finhakkede valnøtter eller pinjenøtter
4 ss frisk basilikum
1 ss reven parmesan ost
saft av 1 sitron
1/2 ts salt
1/4 ts pepper
Saus:
2 ss finhakket løk eller sjalottløk
2 ss olivenolje/smør
4 dl fiskekraft/buljong
1 dl kremfløte
1 ts maisennamel
salt og pepper
2 ss fisk finhakket gressløk
3 ss finhakket rød paprika
Fremgangsmåte
Skjær skreifileten i serveringsstykker.
Kok opp ca ½ l vann tilsatt 3 ss salt.
Ta kjelen av platen og legg i fiskestykkene.
Kok opp, ta kjelen vekk fra varmen og la fisken trekke til den er kokt.
Pestosausen:
Ha alle ingrediensene i en foodprosessor og kjør til en jevn saus.
Sausen:
Løken surres myk i olivenolje/smør.
Tilsett 4 dl fiskekraft og kok inn til ca 3 dl.
Tilsett kremfløte, kok opp og smak til med salt og nykvernet pepper.
Sil sausen og tilsett gressløk og paprika.
Serveres til dampet skreifilet med pesto og nykokt asparges
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
91,28 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
0,99 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
5,64 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 7,89.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Kjærlighetssuppe fra Nøtterøy
Antall porsjoner =
5Dato lagt inn eller oppdatert
09.07.2002Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Mat.noBildet er tatt av
Mat.noIngredienser
75 g meierismør
2 løk, grovhakket
1 båt hvitløk, hakket
1 kvast friske løvstikkeblad og -stilker, grovhakket
500 g poteter, i terninger
1 1/2 liter kjøtt- eller grønnsaksbuljong
Salt, pepper
1/4 ts muskat, revet
1 1/2 dl kremfløte
Fremgangsmåte
Smelt smøret i en kjele og la løk og hvitløk surre til det er mykt. Tilsett løpstikke og krydder, poteter og kraft. La alt småkoke 10-15 minutter. Mos suppen eller kjør i hurtigmikser. ( Suppen kan gjerne være litt grovmoset). Hell alt tilbake i kjelen og gi suppen et oppkok. Rør inn fløten like før servering og smak godt til om det er nødvendig med mer krydder.
Server kjærlighetssuppe med masse frisk hakket løpstikke i.
Godt brød smaker ved siden av.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
63,29 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
4,05 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
4,75 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 1,39.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Skreimølje
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
27.03.2013Denne retten tar ca
40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Bent Raanes & Sara C. SørensenIngredienser
2 kg skrei i skiver
500 g rogn
500 g lever
1 kg mandelpoteter
500 g gulrøtter
Kokevann:
1 liter vann
3 ss hakket løk
3 laurbærblad
2 ts hel hvit pepper
3 ss eddik
1 ss sukker
Skreimølje er kystbefolkningens tradisjonelle måte å tilberede skrei på. Denne oppskriften er en klassiker, prøv den og bli kjent med en viktig del av norsk matkultur.Fremgangsmåte
Rens skreiskivene fri for blodrand og det sorte bukskinnet. Legg fisken i rennende kaldt vann i to-tre timer før fisken trekkes i rikelig med sydende vann tilsatt 1 ss eddik pr. liter vann og 1 / 2 dl salt også pr. liter. La fisken trekke i vannet i ca. 5 min. eller til den så vidt slipper ryggbenet. Server umiddelbart på store varme tallerkener. Husk at gjestene skal vente på fisken og ikke motsatt.
Kokt rogn:
· Salt og pepre rognen godt og pakk den inn i tett plastfilm eller matpapir. Damp rognen på rist i ca. 30 min. før den skjæres i pene skiver.
Kokt lever:
Rens leveren fri for sener og brekk den i småbiter som skylles i vann. Kok laken med alle ingrediensene og kok opp lever i laken og trekk noen minutter. Jeg liker å servere kokte mandelpoteter, kokte gulrøtter og sandefjordssmør til.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
105,19 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
2,69 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
6,13 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 6,74.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Saltbakt skrei med rødbetmos, mandelpotetpuré og ribbesjy
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
16.12.2013Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Norges sjømatrådBildet er tatt av
Norges sjømatrådIngredienser
700 g skreifilet, helst ryggfileten
1 kg havsalt
Rødbetmos:
200 g rødbeter i terninger
3 finhakkede sjalottløk
3 dl hvitvin
2 ss smør
Mandelpotetpuré:
500 g råskrelte mandelpoteter
4 ss smør
2 dl melk
salt og pepper
1 dl ribbesjy
Her kan man jo og bruke ryggfileten av torsk.Fremgangsmåte
Sett stekeovnen på 180 grader.
Rødbetmos:
Kok rødbetene sammen med sjalottløk i hvitvin, til de er helt møre. Mos rødbetene fint og rør inn smør. Smak mosen til med salt og pepper.
Mandelpotetpuré:
Kok mandelpotetene møre i usaltet vann. Hell av kokevannet og damp dem godt. Mos dem fint og rør inn smør og melk. Smak pureen til med salt og pepper.
Skjær skreien i porsjonsstykker og legg dem på en seng av grovt salt i et ildfast fat. Dekk fisken med salt og bak den i ovnen til den er akkurat gjennomkokt. Børst av saltet og server skreien som på bildet med en stripe ribbesjy rundt og eventuelt stekt sopp.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
63,03 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
3,38 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
2,74 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,63.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Stekt skrei med chorizopølse og puré av mandelpotet
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
23.02.2012Denne retten tar ca
50 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Norges sjømatrådBildet er tatt av
Eksportutvalget for fisk (EFF)Ingredienser
800 g skreifilet, uten skinn og bein
1 l vann
0,5 dl salt
1 stk granateple
1 ss bladpersille
1 stk chorizopølse
solsikkeolje
Mandelpotetpuré
800 g mandelpotet
2 dl melk
2 ss smør
salt og pepper
Tilbehør
sukkererter
Skreien smaker ekstra godt når du steker den i panne. I denne oppskriften setter chorizopølse en spiss på smaken, mens hjemmelaget puré av mandelpotet runder den av.Fremgangsmåte
Forvarm stekeovnen til 200 grader.
Skrap skreiskinnet godt og skjær skrei i serveringsstykker.
Legg skreistykkene i vann tilsatt salt og la dem ligge i 15 minutter. Ta dem opp og tørk stykkene godt med kjøkkenpapir.
Brun skreien med skinnsiden ned i en stekepanne med olje.
Legg skreistykkene over på et stekebrett med skinnsiden opp. Etterstek i ovn til skreien er akkurat gjennomstekt, ca. 4 minutter .
Skjær chorizopølse i små terninger og stek dem gyldne og sprø i stekepanne.
Ta kjernene ut av
granateple og rør dem inn med chorizoterningene sammen med finhakket persille.
Mandelpotetpuré
Skrell poter og skjær dem i skiver eller terninger. Kok dem møre i usaltet vann.
Hell kokevannet av og damp potetene til de er helt tørre.
Mos potetene og spe med varm melk. Rør inn smør, og smak til med salt og pepper.
Server skrei på en seng av mandelpotetpuré og med kokte sukkererter som tilbehør. Terningene av stekt chorizo legger du rundt skreien.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
61,64 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
4,02 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
2,3 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,81.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Skrei med hvitløkpotetpuré og rødvinsjy
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
27.03.2013Denne retten tar ca
60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Norges sjømatrådBildet er tatt av
Synøve DreyerIngredienser
800 g skreifilet, uten skinn og bein
1 ss salt
1 ss smør
Potetpuré
1 kg mandelpotet
2 fedd hvitløk
1 ss smør
1 dl melk
salt og pepper
Sjysaus
1 stk sjalottløk
1 dl rødvin
2 dl kalvekraft
300 g aspargesbønner
salt og pepper
Denne oppskriften er bokstavelig talt lag på lag med nytelse. Nederst ligger rødvinsjy og en smakfull potetpuré med hvitløk. Øverst ligger flakende hvit skrei.Fremgangsmåte
Dryss salt over skreifileten og la ligge i 7 minutter.
Skyll og tørk skreien lett med tørkepapir og skjær i serveringsstykker.
Kok opp vann med smør, trekk kasserollen til side, legg i skreien og la den trekke i ca. 6-7 minutter.
Potetpuré
Skrell potetene, skjær dem i biter og kok dem i usaltet vann sammen med hvitløk.
Hell av kokevannet og damp potetene godt.
Rør smør ut i kokende melk og ha over de kokte potetene.
Mos potetene og rør til en luftig puré. Smak til med salt og pepper.
Sjysaus
Kok finhakket sjalottløk sammen med rødvin i ca. 3-4 minutter.
Tilsett kalvekraft, gi sjyen et godt oppkok og smak til med salt og pepper.
Rens og kok aspargesbønnene i lettsaltet vann i 4 minutter.
Fordel potetpuré på varme tallerkener og legg aspargesbønner over. Legg fisken på toppen, pynt gjerne med friske urter hvis du har. Drypp rødvinsjyen rundt fisken.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
66,39 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
5,21 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
1,53 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 6,49.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Skrei med pastasalat og parmesansaus
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
21.03.2017Denne retten tar ca
40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Norges sjømatrådBildet er tatt av
Synøve DreyerIngredienser
700 g skreifilet, uten skinn og bein
8 ss salt, grovt
1 fedd hvitløk
1 stilk timian, frisk
2 ss rapsolje
1 ss smør
pepper
Pastasalat
4 pors pasta
1 stk rødløk
6 ss persille, frisk
150 g erter, frisk
1 dl olivenolje
salt og pepper
sitronsaft
Saus
2 dl kremfløte
1 dl melk
100 g parmesan, revet
0,5 ss sitronsaft
salt og pepper
Krutonger
brød
smør
olivenolje
salt og pepper
Skrei er delikatessen fra havet som fint lar seg komplimentere med spennende tilbehør, her med en smakfull pastasalat, kremet parmesansaus og hjemmelaget krutonger.Fremgangsmåte
Dryss salt over skreifileten og la den ligge i 15 minutter i romtemperatur.
Skyll av saltet i kaldt vann, tørk skreien lett med tørkepapir, og skjær den i serveringsstykker.
Finhakk hvitløk og timian.
Ha rapsolje i en stekepanne og stek skreistykkene med skinnsiden ned på middels varme til dem har fått en gyllen brunfarge, 3-4 minutter.
Snu skreien, senk temperaturen og tilsett hvitløk, timian og smør i stekepannen.
Øs det smeltede smøret over skreien mens den stekes. Fisken er ferdig når den flaker seg.
Dryss litt pepper over skreien.
Pastasalat
Kok pasta etter anvisning på pakken.
Finhakk rødløk og persille.
Bland den ferdigkokte pastaen med rødløk, persille, erter og olivenolje.
Smak til med salt og pepper, og sitronsaft.
Saus
Kok inn matfløte og melk til det tykner.
Rør inn revet parmesan og sitronsaft.
Smak til med salt og pepper.
Krutonger
Skjær skorpen av brødet.
Riv brødet i små biter, og stek dem sprø i en stekepanne med smør og olivenolje.
Krydre med salt og pepper.
Server skreien med pastasalat og parmesansaus, og topp med sprø krutonger.
Tips:
Krutongene kan også stekes i stekeovnen på 150 °C i 15 minutter.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
217,26 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
17,68 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
11,46 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 6,18.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:2398