Gå til forsiden av matoppskrift.no

Meld på nyhetsbrev
Alle oppskriftssøk Mer enn 35.500 stk.
Søk etter ingredienser Mer enn 12.000 stk

Server symbolsk mat på valentinsdagen

Oppdatertdato: 2015-02-12 Publisert: Tema: Valentin Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Fotograf: Godfisk



Den er Barentshavets ridder og Lofotens casanova. Få om noen strekker seg så langt for kjærligheten som skreien gjør.
Hvis du vil fortelle din kjære noe med middagen du lager på valentinsdagen den 14. februar, skal du velge skrei. Dette er torsken som akkurat har lagt bak seg mer enn 1 000 kilometer Barentshav for å treffe sin utkårede på det samme stedet den selv ble unnfanget for minst fem år siden, havområdene i Lofoten og Vesterålen.

Kjærlighetsreisen til Nord-Norge

Skreien serveres nå på alle fat i Norge, slik den tradisjonsrike fisken har vært servert i hundrevis av år. Den er likevel bare en gjest, trofast riktig nok, men den er bare på kjærlighetsreise til Nord-Norge. Resten av året lever den i havområdene midt mellom Norge og Nordpolen. Hver vinter, og ikke før den er minst fem år gammel, vender den tilbake til stedet der den selv ble klekket. Dermed møtes millioner av skrei til paringslek på dypene utenfor Nord-Norge i disse dager.

Får deg i form

Skreien, gjerne med rognen og leveren som følge, er råvarene som ikke bare uttrykker nøyaktig det du vil fortelle dine kjære på valentinsdagen: Kjærlighet på dypet, trofasthet og utholdenhet. Proppfull av omega 3 for hjertet og vitamin D for skjelettet setter den deg også i form for kvelden.

Fakta om skrei:

  • Ordet skrei kommer av det gammelnorske ordet skrida, som betyr å vandre eller skride framover.
  • Skrei er torsk av den nordøst-arktiske stammen, verdens største torskestamme og regnet for å være en av verdens best forvaltede.
  • Skreien kan bli opptil 150 centimeter og 40 kilo.
  • Et måltid skrei gir deg rikelig med proteiner, selen, marine omega 3-fettsyrer, vitamin B12 og vitamin D.
  • Skrei er en delikatesse som ferskvare, men råvaren er også utgangspunktet for de tradisjonelle produktene klippfisk og tørrfisk.

Oppskriften på et kjærlighetsmåltid for to:

Dette trenger du:
400 g skreifilet
1/4 stk sitron
salt og pepper
olje

Gulrotpuré
500 g gulrot
1-2 ss smør
1 ts ingefær, frisk
1 ss sitronsaft
salt og pepper

Sjysaus
3 ss smør, usaltet
1 ss soyasaus
1 fedd hvitløk
balsamicoeddik
sitronsaft

Tilbehør
1 stk squash
salt og pepper

Slik gjør du det:
Sett stekeovnen på 180 grader.
Skjær skrei i serveringsstykker, press saften av sitron over og krydre lett med salt og pepper.
Ha litt olje i en ildfast form, legg fiskestykkene i formen med skinnsiden opp. Stek i ca. 10-15 minutter, avhengig av hvor tykke fiskestykkene er.

Gulrotpuré
Kok gulrøttene møre i saltet vann. Hell ut nesten alt kokevannet, men la det være et noen spiseskjeer igjen.
Mos gultøttene i kjelen sammen med smør og revet ingefær.
Varm opp og smak til med sitronsaft, salt og pepper.

Sjysaus
Smelt usaltet smør i en kjele til det nesten er nøttebrunt.
Tilsett soyasaus, finhakket hvitløk, noen dråper balsamicoeddik og sitronsaft.

Tilbehør
Del squash på langs i tykke skiver.
Stans ut små hjerter og damp dem i litt lettsaltet vann i ca. 2-3 minutter.
Server bakt skrei med gulrotmos, soyasjy og dampede squashjerter.

Kjærlighetssuppe fra Nøtterøy


Prøv også Kjærlighetssuppe fra Nøtterøy.

Antall porsjoner = 5
Dato lagt inn eller oppdatert 09.07.2002
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Mat.no
Bildet er tatt av Mat.no

Ingredienser

75 g meierismør
2 løk, grovhakket
1 båt hvitløk, hakket
1 kvast friske løvstikkeblad og -stilker, grovhakket
500 g poteter, i terninger
1 1/2 liter kjøtt- eller grønnsaksbuljong
Salt, pepper
1/4 ts muskat, revet
1 1/2 dl kremfløte



Fremgangsmåte

Smelt smøret i en kjele og la løk og hvitløk surre til det er mykt. Tilsett løpstikke og krydder, poteter og kraft. La alt småkoke 10-15 minutter. Mos suppen eller kjør i hurtigmikser. ( Suppen kan gjerne være litt grovmoset). Hell alt tilbake i kjelen og gi suppen et oppkok. Rør inn fløten like før servering og smak godt til om det er nødvendig med mer krydder.
Server kjærlighetssuppe med masse frisk hakket løpstikke i. Godt brød smaker ved siden av.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 64,57 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 3,97 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 4,95 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,33.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Kjærlighetsbrød


Prøv også Kjærlighetsbrød.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 16.09.2012
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Baker og konditor
Bildet er tatt av Synøve Dreyer

Ingredienser

Fordeig (poolish):
250 gram sammalt hvete,
150 gram vann,
3 gram
gjær

skal stå over natten.

625 gram sammalt hvetemel
1100 g vann
1000 g siktet hvetemel
20 g gjær
50 g honning
30 g salt


Et halvfint kosebrød som er lettbakt og lettstekt. For å variere litt kan denne deigen tilsettes både tørket bær, nøtter og/eller tørket frukt. Oppskriften gir 4 brød.
Oppskriften er av Øyvind Skogsholm Hansen


Fremgangsmåte

Sett fordeig dagen i forveien.
Bløtlegg resterende av det sammalte hvetemelet i vannet 20 minutter før resten av ingrediensene og fordeigen tilsettes. Brødene frittskyves på plate. Stekes på 230 grader, i ca 25 minutter.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 201,23 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 38,22 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 1,13 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 0,91.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Skrei med pesto og grønn asparges


Prøv også Skrei med pesto og grønn asparges.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 15.02.2007
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Norges sjømatråd
Bildet er tatt av Norges sjømatråd

Ingredienser

800 g skreifilet
400 g grønn frisk asparges

Pestosaus:
3 ss olivenolje
2 båter hvitløk
1 ss finhakkede valnøtter eller pinjenøtter
4 ss frisk basilikum
1 ss reven parmesan ost
saft av 1 sitron
1/2 ts salt
1/4 ts pepper

Saus:
2 ss finhakket løk eller sjalottløk
2 ss olivenolje/smør
4 dl fiskekraft/buljong
1 dl kremfløte
1 ts maisennamel
salt og pepper
2 ss fisk finhakket gressløk
3 ss finhakket rød paprika



Fremgangsmåte

Skjær skreifileten i serveringsstykker.
Kok opp ca ½ l vann tilsatt 3 ss salt.
Ta kjelen av platen og legg i fiskestykkene.
Kok opp, ta kjelen vekk fra varmen og la fisken trekke til den er kokt.

Pestosausen:
Ha alle ingrediensene i en foodprosessor og kjør til en jevn saus.

Sausen:
Løken surres myk i olivenolje/smør.
Tilsett 4 dl fiskekraft og kok inn til ca 3 dl.
Tilsett kremfløte, kok opp og smak til med salt og nykvernet pepper.
Sil sausen og tilsett gressløk og paprika.

Serveres til dampet skreifilet med pesto og nykokt asparges

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 89,55 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 1,02 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,61 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 7,63.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++







Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2398





Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.