Gå til forsiden av matoppskrift.no

Meld på nyhetsbrev
Alle oppskriftssøk Mer enn 35.500 stk.
Søk etter ingredienser Mer enn 12.000 stk

Sett urtene i kjøleskapet

Oppdatertdato: 2015-06-30 Publisert: Tema: Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Fotograf: Newswire Kilder: Hege Høpfner Newswire


Visner urtene bare dager etter at du kjøpte dem? Her er tipsene som gir tre av de vanligste urtene et lengre liv.
– Jeg tror mange glemmer at urter i potte tross alt er et levende produkt som må stelles riktig for at de skal holde seg fine og friske, sier gartner Ragnhild Viken i Viken Østre Gartneri.
Dill, gressløk og persille, som er tre av de vanligste urtene i Norge, blir fort slappe og visne når de står i solsteika i vinduskarmen. Disse urtene trives faktisk best i kjøleskapet, ifølge gartneren.

– Gressløk, dill og persille kan holde svært lenge i de varmeste sonene i kjøleskapet. Ofte kommer de i små potter, som er praktiske å sette i kjøleskapsdøra. Vann urten godt før du setter den inn, så trenger du ikke tenke mer på vanningen, sier salgssjef Robert Terøy i Elkjøp.
Basilikum derimot, tåler kulde dårlig, og må ikke i kjøleskap.

Feil oppbevaring

Altfor mange urter havner i søpla, ifølge Matvett, som jobber med å forebygge matsvinn.

– Feil oppbevaring er et stort problem med urter, frukt og grønnsaker. Mange kjenner ikke til hvilken temperatur og hvilke forhold som gjør at matvarene holder seg friske og fine lengst mulig, sier kommunikasjonsansvarlig Anne Marie Schrøder i Matvett.
Matvett samarbeider med Elkjøp, og mener folk har mye å hente på å bruke kjøleskapet riktig.

– Nyere kjøleskap er høyteknologiske innretninger med ulike soner og skuffer for å gi ulike matvarer en optimal oppbevaring. Siden varme stiger, lønner det seg å ha urtene på øverste hylle hvis du ikke har plass i døra. Pass på at du ikke dytter urtene for langt inn, da kan det bli for kaldt for dem, sier Robert Terøy i Elkjøp.
Han erfarer at mange ikke utnytter funksjonene i moderne kjøleskap av god standard. I noen skap kan man for eksempel justere fukten i grønnsaksskuffen.

– En del gamle kjøleskap har svært ujevn temperatur i ulike deler av skapet, som kan redusere holdbarheten og kvaliteten på maten. Eldre skap kan også ha problemer med kondens, som skaper uhygieniske forhold, sier Terøy.

Behold jord og plast

Noen matbloggere foreslår at man klipper av urtene og setter dem i et glass vann før de plasseres i kjøleskapet. Det mener gartner Ragnhild Viken er en dårlig ide.

– Behold heller potta på, da har du et levende produkt med røtter som har evne til å ta til seg næring. Klipper du av urtene, reduserer du levetiden til planten betraktelig. Bare tenk på forskjellen på en blomst i potte og en bukett du setter i en vase, sier gartneren.
Selv om du skal fjerne plasten fra urtene hvis de skal stå framme, er det motsatt når urtene skal i kjøleskapet.

– Står urtene framme, vil posen få mange urter til å råtne, fordi det blir varmt og fuktig under plasten. Men når urtene står kjølig, bidrar posen til å beholde fuktigheten i jorda. Dessuten er det rensligere, med tanke på at du setter en potte med jord inn blant annen mat, sier hun.

Frys urtene

Har du flere urter enn du greier å spise opp, kan du med fordel fryse dem ned. Da har du tilgang på friske urter når som helst, foreslår Robert Terøy.
I motsetning til når urtene tørkes, vil de fleste urter som er frosne smake like godt som ferske urter, selv om de ser litt slappe ut.

– Du trenger ikke kutte opp urtene. Bare klipp dem av potten og legg dem i en tett plastpose eller aluminiumsfolie, slik at de ikke trekker til seg fuktighet eller lukt fra andre matvarer i fryseren, sier han.
Rosmarin, timian og estragon kan man knapt se forskjell på selv om de er frosset. Skal du derimot ha urter som dill og persille som garnityr, lønner det seg med ferske.
Anne Marie Schrøder i Matvett mener uansett vi er for raske til å kaste urter bare fordi de ikke ser perfekte ut.

– Lager du en gryterett som skal stå og putre, er det ikke så nøye om urtene er litt småslappe når du hiver dem oppi. Vi må tenke over at mat har verdi selv om den endrer kvalitet fra du kjøpte den, sier hun.

Fjellstuens viltgryte


Prøv også Fjellstuens viltgryte.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 24.05.2002
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Mat.no
Bildet er tatt av Mat.no

Ingredienser

500 g reinsdyrkjøtt,renskåret
2 ss meierismør
2 store løk
1 1/2 ts salt
1 ts pepper
1 ss sennep
1 1/2 ss kinesisk soya
3 dl buljong
2 ss hvetemel
2 dl crème fraîche eller seterrømme
5-6 skiver brunost
200 g sopp
2-3 ss kruspersille, finhakket



Fremgangsmåte

Bruk gjerne finnbiff til denne retten. Stek den slik som det står på pakken. Skrell og hakk løken, og brun den i stekepannen. Legg løk og kjøtt lagvis i gryten. Tilsett krydder, mel og buljong og la det trekke 15 - 20 minutter.

Tilsett rømme og brunost. Del soppen i skiver og tilsett den. Smak til sausen og dryss hakket persille over retten. Server kokte poteter og rosenkål eller en salat til.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 127,53 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 4,37 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 8,61 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 9,27.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Middelhavsgryte med lam


Prøv også Middelhavsgryte med lam.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 08.06.2007
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

1,2 kg lammekjøtt med ben
150 g bacon
2 dl oliven
2 dl kapers med stilk
8 stk. aromasopp eller sjampinjong
2 boks hermetiske tomater , gjerne cherrytomater
2 stk. rødløk i båter
1 stk. fennikel i båter
1 stk. aubergine i tykke skiver
400 g potet med skall, delt i to
4 stk. hvitløk
4 ss hakket bladpersille
4 ss hakket frisk basilikum
4 ss hakket frisk mynte
2 dl rødvin
1 ss sukker


Bortsett fra litt kutting av kjøtt og grønnsaker lager denne retten seg selv. Steketemperaturen tilpasser du lengden på skituren eller formiddagsluren.


Fremgangsmåte

1. Kutt bacon og lammekjøtt i store biter og brun de raskt i en gryte i 2-3 minutter. Ha kjøttet over i en ildfast form.
2. Brune grønnsakene raskt i gryta og tilsett resten av ingrediensene. Kok opp.
3. Bland alt i den ildfaste formen, ha på lokk eller aluminiumsfolie og sett i ovn på 150 grader i 4 timer, eller 2 timer på 225 grader.

Serveres med brød.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 71,35 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 3,93 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,14 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 7,96.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Laksegryte


Prøv også Laksegryte.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 04.10.2013
Denne retten tar ca 30 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

600 g dypfryst laks
saften av 1/2 sitron
2-3 gulrøtter
1 skive knollselleri (ca 100 g)
1 purre
1 ss margarin eller smør
3 dl vann + 1 fiskebuljongterning
1/2 ts salt
1 hvitløkfedd
2 krm timian
2 ss tomatpuré
10-15 oliven eller klippet dill


Enkel fiskegryte med god smak. Server med ris eller poteter


Fremgangsmåte

Halvtin laksen, skjær bort skinn og ben og skjær fiskekjøttet i store terninger. Drypp sitronsaft over.

Skrell gulrøtter og knollselleri, snitt og skyll purren. Skjær gulrøttene i terninger, sellerien i strimler og purren i skiver. Surr grønnsakene i fettet i en gryte. Tilsett vann, buljongterning, salt, eventuelt presset hvitløk, timian og tomatpuré. Kok under lokk i 8-10 minutter.

Legg i laksen og la fisken trekke i "sausen" i 5-7 minutter. Strø eventuelt hele eller skiver av oliven eller klippet dill over.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 115 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 1,77 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 8,02 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,59.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++







Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2997





Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.