Gå til forsiden av matoppskrift.no

Meld på nyhetsbrev
Alle oppskriftssøk Mer enn 35.500 stk.
Søk etter ingredienser Mer enn 12.000 stk

Tid for norsk asparges

Oppdatertdato: 2015-05-28 Publisert: Tema: Sommer Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Fotograf: Alf Børjesson Kilder: frukt.no



Norsk aspargessesong er fra 17. mai til rundt sankthans. Vi har hatt en jevn økning på rundt 9 % i forbruket de siste årene. Selv om vi ligger i grenselandet for denne produksjonen, anstrenger noen bønder seg for å fremskaffe delikatessen til 17. mai. En delikatesse som er nasjonaldagen verdig.
Det er en gammel kulturplante vi snakker om, da asparges har vært en verdsatt grønnsak nærmere 4000 år bakover i tid. Romerne kalte asparges for den nyttigste mat for magen, og var de første til å utvikle dyrkningsteknikk for asparges. Solkongen Ludvig 14. dyrket asparges i sitt veksthus året rundt. Den har blitt brukt som en medisinplante og vært kjent for å ha en positiv virkning på kjærlighetslivet. Den slags borger bra. Her i Norge ble det dyrket hvit asparges fra 1950-tallet, og fra midten av 1980-tallet fikk vi produksjon av grønn asparges. Peru er i dag et av de store aspargesproduserende land i verden.

Asparges inneholder kalsium, jern og fosfor, samt vitamin A og D. Kaloriinnholdet er det ikke noe å klage på. 100 g vare gir kun 29 kcal.

Asparges dyrkes i mange land

Asparges dyrkes i mange land, og betegnes som en meget viktig flerårig grønnsak. Det finnes mange aspargesvarianter, men de viktigste kategoriene er hvit, lilla og grønn. Her i landet er vi i hovedsak kjent med den hvite og den grønne.
Det er nesten utelukkende grønn asparges som dyrkes i Norge. Hvit asparges får man ved å hyppe jorden opp så snart stilkene viser seg. Det medfører at det ikke kommer lys til og stilkene blir derfor bleke. Den grønne varianten vokser fritt over jorden og får dermed sin fine vårgrønne farge.

Asparges har mange bruksområder

Fersk grønn asparges kan serveres på forskjellige måter. Rå i salater, grillet, fritert, stekt og selvfølgelig kokt. Grønn asparges skal bare så vidt være gjennomkokt. 1 - 3 minutter holder - avhengig av tykkelse. Serveres umiddelbart. Ha litt salt og sukker i kokevannet.
Asparges kan være et måltid i seg selv med smeltet smør, rømme eller en hollandaisesaus til. Videre er asparges praktfullt til spekemat, kjøtt, kylling og fisk. Det er gourmetmat på sitt ypperste.
Det er ikke nødvendig å skrelle grønn asparges før bruk. Skjær eller brekk av den nederste grove delen av stilken.

Asparges er en krevende kultur

Asparges er en krevende kultur. Den er en staude som gir avling i opptil 15 år. Første avling høstes etter 2 år. Det er en utfordring å holde ugress unna, og asparges høstes for hånd, en for en. Så kvalitetsorteres de, vaskes og pakkes i bunter. Alt er håndarbeid. Temperaturen i jorda avgjør når planten begynner å spire. Er det kjølig, så holder veksten seg i ro. Så fort det blir varmere døgn, vokser aspargesen i rekordfart, opptil 12 cm på 24 timer.

Løk- og aspargespai


Prøv også Løk- og aspargespai.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 18.05.2014
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

2 plater butterdeig
6 løk
12 asparges
2 hvitløkfedd
3 egg
1 dl fløte
150 g ridderost eller port salut
1 ts provencekrydder
salt
pepper


En pai som rett og slett smaker mye bedre enn man tror. Og dere som er skeptiske til vegetarmat, prøv denne. Vi brukte og en ferdig paibunn fra Tine. Denne er aktuell nå som det er fersk asparges.


Fremgangsmåte

Skjær løken i båter og hvitløken i biter. Kutt toppene av aspargesen og legg dem til side. Kutt resten av aspargesen opp i mindre biter.

Kok løk, hvitløk og asparges i en gryte eller dyp stekepanne i litt lettsaltet vann til de er møre, ca 10 minutter.

Sil vekk vannet. Fordel butterdeigen på porsjonsstore paiformer. Hvis du bruker én paiform må du regne med at steketiden blir litt lenger.

Riv ost. Visp sammen egg, fløte og ost. Smak til med salt, peper og provencekrydder og ha røra i paiformene. Fordel grønnsakene oppi og stek ved 200 C, nest nederste rille i 20 minutter

Kok aspargestoppene i vann 3-4 minutter og legg dem oppå paien før du serverer.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 160,37 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 8,12 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 11,61 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,92.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Biff av indrefilet med pannestekt asparges og øste


Prøv også Biff av indrefilet med pannestekt asparges og øste.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 19.11.2004
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

800 g indrefilet av storfe
1 ss olje
1 ts smør
1 ts nykvernet sort pepper
1 1/2 ts salt

Pannestekt asparges og østerssopp:
16 grønne asparges
1 ss olivenolje
1/2 ts salt
1/2 ts nykvernet pepper
8 østerssopp, eller annen god sopp

Mandelpotetpuré:
600 g mandelpoteter
2 dl melk
2 ss smør
1/2 ts nykvernet pepper
1/2 ts salt

Soppsaus:
200 g sjampinjong
1 sjalottløk, finhakket
1 ts smør
1 ts olivenolje
1/2 ts salt
1/4 ts pepper
2 dl buljong/kraft
1 dl fløte
1 ss rømme



Fremgangsmåte

1. Del indrefileten i 4 like store biffer. Stek på middels sterk varme i ca. 3 minutter på hver side. Dryss over salt og pepper. Skru ned varmen, og la dem hvile på svak varme noen minutter før serverering.

2. Skrell den nederste delen av aspargesen. Skjær østerssoppen i skiver. Vend asparges og østerssopp i litt olje, og krydre med salt og pepper. Stek på middels god varme i panna, eller bruk en grillpanne.

3. Skrell og kok potetene. Sil av vannet, og damp dem tørre. Mos potetene, tilsett melk og smør og rør godt. Smak til med salt og pepper.

4. Del sjampinjongene i 4 og brun dem i panna med smør og olje, sammen med sjalottløk. Smak til med salt og pepper. Tilsett buljong og fløte, kok inn til du får en saus med passe tykk og fin konsistens.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 98,4 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 3,69 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,84 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 12,39.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Asparges og parmesanost i spekeskinke


Prøv også Asparges og parmesanost i spekeskinke.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 08.05.2003
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

8 skiver spekeskinke
8 asparges
8 staver parmesanost



Fremgangsmåte

Rens aspargesen og kutt av rotenden. Skrell den nedre delen med en potetskreller. Forvell i kokende vann i 3-5 minutter, avhengig av tykkelsen på aspargesen.

Skyll aspargesen i kaldt vann for å stoppe kokingen og tørk dem forsiktig.

Bunt sammen en stav av parmesanost og en asparges og bind sammen med en skive spekeskinke. Legg dem på serveringsfat.

Serveres sammen med ferskt brød og rømmedressing (se egen oppskrift på rømmedressing).

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 307,2 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 0,94 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 20,74 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 25,68.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++







Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2989





Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.