Gå til forsiden av matoppskrift.no

Meld på nyhetsbrev
Alle oppskriftssøk Mer enn 35.500 stk.
Søk etter ingredienser Mer enn 12.000 stk

Tom Kha Gai. en lett innføring

Oppdatertdato: 2017-12-07 Publisert: Tema: Suppe Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Fotograf: Knut Pettersen


Tom Kha Gai og Tom Yum(Yam) Gai er 2 Thailandske kyllingsupper man fort kommer i kontakt med på en tur til Thailand. Begge 2 er supper som bruker kjente råvarer i det thailandske kjøkken og som på hver sin måte gir de karakteristiske smakene.
Den enkle forskjellen er at Tom Kha Gai bruker kokosmelk og er svakere enn Tom Yum Gai som lages av ren kraft/vann. Mengden kokosmelk kan variere og selvfølgelig også styrken.

For syns skyld så betyr Tom suppe, Kha betyr galangal og Gai(Kai) kylling. Yum betyr den kydder miksen som brukes.
Muligheten for å lage denne her hjemme er veldig god, og dette er en av de suppene som vi lager med jevne mellomrom her i huset. Det finnes for de som ikke vil ha så mye arbeid, ferdig konsentrat som man kjøper i asiatiske butikker. Der finner man også galangal, sitrongress, fish sauce og kaffir lime blader.

Fakta om Tom Kha Gai

Dette er en suppe som brukes mye i Thailand og Laos. Grunnsmakene kommer fra kokosmelk, galangal, sitrongress, kaffir lime blad og når det er "Gai" så er det kylling i. Variasjoner forekommer med annet kjøtt og skalldyr. Med reker heter den Tom Kha Goong, med sopp heter den Tom Kha Heet(som er vegetarisk), med svin Tom Kha Mu, med tofu Tom Kha Taohu og skalldyr Tom Kha Thale.
Trikset her er å kunne kombinere mengden krydder, kokosmelk, sitrongress og galangal(som er ganske lik ingefær). Mer kokosmelk gjør suppen svakere og mer passende for vestlige ganer.
Jeg er personlig blitt en stor fan av denne suppen og anbefaler alle å prøve seg på denne. I en evt oppskrift kan galangal erstattes av ingefær. Husk og at galangal bitene ikke spises, de er der bare for smaken, det samme med sitrongresset, særlig de hardeste + evt lime blader.

Fakta om Tom Yum Gai

Denne suppen er ganske lik Tom Kha Gai men inneholder ikke kokosmelk. Og er derfor betraktelig sterkere. Men styrken er jo selvsagt opp til kokken.
Kraften i denne suppen er en kombinasjon av sitrongress, kaffir lime blader, galangal, lime juice, fiskesaus og knust chilipepper. Ofte bruker man en ferdig Tom Yum krydderpasta og det er i denne forskjellen ligger mellom de forskjellige kokkene.
Denne suppen lages og med andre råvarer enn kylling, som skalldyr, sopp osv. Får da ett nytt navn som Tom Yum Heet eller Tom Yum Goong mfl.

Man kan og lage disse suppene med en ferdig krydderblanding. Disse består av en blanding av urter og krydder. Feks sitrongress, kaffir lime blader, koriander, hvitløk, chili, galangal og feks sjalottløk. Du kan selv bestemme mengden av de forskjellige, prøv deg gjerne frem. Blandingen knuses og freses i litt olje på pannen. Kan fryses eller ligge noen uker i kjøleskap.

Her er en vanlig oppskrift på Tom Kha Gai tilpasset norske forhold.
Og lenger nede er det andre varianter.

Kyllingsuppe med kokosmelk (Tom Kha Gai)


Prøv også Kyllingsuppe med kokosmelk (Tom Kha Gai).

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 15.01.2018
Denne retten tar ca 30 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Etegilde
Bildet er tatt av Rosemarie Pettersen

Ingredienser

3 bokser kokosmelk
250 g champignon
3 sitrongress
3 chili
3 ss fiskesaus
1 ts salt
2 ss sterk chilisaus

500 g kyllingkjøtt
1 galangerot
5 kaffirlime blader
1 dl lime-juice
1 ss sukker
2 ss hakket koriander


Dette er en suppe som brukes mye i Thailand og Laos. Grunnsmakene kommer fra kokosmelk, galangal, sitrongress, kaffir lime blad og når det er "Gai" så er det kylling i. Variasjoner forekommer med annet kjøtt og skalldyr. Med reker heter den Tom Kha Goong, med sopp heter den Tom Kha Heet(som er vegetarisk), med svin Tom Kha Mu, med tofu Tom Kha Taohu og skalldyr Tom Kha Thale. Trikset her er å kunne kombinere mengden krydder, kokosmelk, sitrongress og galangal(som er ganske lik ingefær). Mer kokosmelk gjør suppen svakere og mer passende for vestlige ganer. Jeg er personlig blitt en stor fan av denne suppen og anbefaler alle å prøve seg på denne. I en evt oppskrift kan galangal erstattes av ingefær. Husk og at galangal bitene ikke spises, de er der bare for smaken, det samme med sitrongresset, særlig de hardeste + evt lime blader.


Fremgangsmåte

(På Thai heter retten Tom Kha Gai).

Champignongen skal være frisk og kyllinkjøttet uten ben og skinn. Kutt kyllingen i terninger.
Hell kokosmelken i en wok og tilsett 3 dl vann. Kok opp under omrøring. Senk temperaturen og tilsett galangerot, sitrongress og limeblader. La det hele småkoke et par-tre minutter og rør om av og til.

Tilsett kyllingen, salt, sukker, fiskesaus og limejuice. La alt koke til kyllingen er ferdigkokt. Tilsett soppen til slutt og la det hele trekke noen minutter.

Hell chilisausen i bunnen av suppebollen, eventuelt; fordel den i suppetallerknene og hell suppen i. Dryss finhakket koriander over før servering.

NB:
sitrongresset og galangeroten skal ikke spises, disse skal kun gi smak til suppen.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 150,82 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 3,1 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 11,96 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,82.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Kyllingsuppe med kokos, sitrongress og chili.

Kyllingsuppe med kokos, sitrongress og chili


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 20.05.2016
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

4 kyllingfileter
2 l kokosmelk
1 kyllingbuljongterning
3 ss galangal finhakket (vanlig ingefær kan og brukes)
6 limeblader i strimler
1/2 dl fiskesaus
6 små biter sitrongress
1 dl limesaft
1 ts chilisaus
1 rød chili i tynne skiver
6 limeblader
6 små røde chili


En variant av thai kyllingsuppe som er en av våre favorittsupper. Her er det flere måter en kan variere på. Vi pyntet med persille og litt most frisk tomat. Husk at galangal, limeblader og sitrongress ikke skal spises


Fremgangsmåte

Del kyllingen i passende terninger.

Kok opp kokosmelken i en kjele. Legg i kylling og buljong. Kok blandingen til kyllingen er nesten ferdig. Ha i galangal, limeblader, sitrongress og fiskesaus.

Kok suppen i 2 minutter. Ta kjelen av varmen. Ha i limesaft, chilisaus og chili.

Hell suppen i varme boller. Pynt med limeblader og rød chili.

Server gjerne denne suppen med kokt ris til.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 170,38 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 1,91 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 14,72 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,55.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Thailandsk kyllingsuppe med kokosmelk(Tom Kha Gai.

Thailandsk kyllingsuppe med kokosmelk(Tom Kha Gai


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 26.05.2005
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Netmat.no
Bildet er tatt av Rosemarie Pettersen

Ingredienser

500 g kyllingbryst, uten skinn skåret i terninger
4 dl kokosmelk
3 dl vann
2-3 skiver galanga
1 sitrongress, skåret i to på langs
2-3 kaffirlimeblader
1 rød chili uten frø
2 ss fiskesaus
1 ts salt
1-2 ss saften av lime

Pynt:
Koriander, rød chili


Enda en thai kyllingsuppe. Denne typen lager vi innimellom og her var det fredagens middag på bildet.


Fremgangsmåte

Avrenn sitrongress i en kjele sammen med tykke skiver av galanga, ha i kaffirlimeblader, kokosmelk og 3 dl vann. Kokes opp under lokk. La det småkoke i 5 minutter. Ha de resterende ingrediensene i kjelen. Kokes til kyllingkjøttet er blitt hvitt, ca. 10 minutter.
Tilsett salt, fiskesaus og saften av lime etter egen smak (ca. mål i oppskriften). Vær obs på å få god balanse mellom det salte og det sure. Pynt suppen med koriander og chili. Server.

Ris er tilbehør og spises fra tallerken. Smak eventuelt til med fiskesaus.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 98,42 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 0,84 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,7 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 7,09.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Tom Yum Gai (thailandsk kyllingsuppe).

Tom Yum Gai (thailandsk kyllingsuppe)


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 23.05.2002
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Kylling.no
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

1 kylling
1 1/2 l vann
1 båt hvitløk i tynne skiver
10-12 skiver galangarot, evt. dobbel mengde ingefærrot
2-3 sitrongress
ca. 2 ts salt
saften av 1 lime
5 sjalottløk i tynne skiver

Pynt:
Koriander, rød chili, lime og limeblader



Fremgangsmåte

Del opp kyllingen i 3-4 cm lange biter med ben. Kok opp vann og tilsett hvitløk, galangarot og sitrongress skåret på skrå i ca. 1 cm lange biter. Tilsett salt og limesaft. Ha i kyllingstykkene og sjalottløk i skiver. Kok opp og la suppen trekke ca. 5-10 minutter.
Pynt suppen med koriander, chili, en limebåt og finstrimlede limeblader. Ris er tilbehør og spises fra tallerken. Smak eventuelt til med fiskesaus.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 36,47 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 0,59 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,95 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,5.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Tom Yum Talay (Thailandsk sjøsuppe).

Tom Yum Talay (Thailandsk sjøsuppe)


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 29.03.2014
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Netmat.no
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

200 g reker
100g blåskjell
200 g fisk
1 liten boks sjampinjong (hele)
8 dl vann
2-3 skiver galanga
1 sitrongressrot, skåret i to på langs
2-3 kaffirlimeblader
1 rød chili uten frø
2 ts basilikum
2 ss fiskesaus
1 ts salt
1-2 ss saften av lime

Pynt:

Koriander, rød chili


Vi lager Tom Kha Gai av og til, og dette er en versjon med fisk og reker istedenfor kylling. Utrolig godt.


Fremgangsmåte

Rens og vask rekene. Kok opp vannet, tilsett galanga, sitrongress og kaffirlimeblader. La det småkoke i 5 min. Ha i reker, blåskjell, fisk, og sjampinjong og la det koke over svært svak varme i 10 minutter til rekene blir røde.Tilsett salt, fiskesaus,basilikum og saften av lime etter egen smak (ca. mål i oppskriften). Vær obs på å få god balanse mellom det salte og det sure. Pynt suppen med koriander og chili. Server.

Ris er tilbehør og spises fra tallerken. Smak eventuelt til med fiskesaus.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 32,32 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 0,4 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,4 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,4.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Thailandsk kyllingsuppe(Tom Ka Gai).

Thailandsk kyllingsuppe(Tom Ka Gai)


Antall porsjoner = 2
Dato lagt inn eller oppdatert 28.03.2009
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Kylling.no
Bildet er tatt av Rosemarie Pettersen

Ingredienser

2 kyllingfileter i tynne strimler
saft og skall av 1/2 lime
2 vårløk (eller 1 løk)
1 hvitløkbåt
1/2 rød chili
1 tommelstor bit frisk ingefær
1 ss olje til steking
7 dl vann + 1 hønsebuljongterning
1 boks kokosmelk
1 ss soyasaus
1 pakke kyllingnudler
noen kvister hakket koriander


Oppdatert versjon av Tom Ka Gai. Vi lager denne stadig vekk. Men smaker nydelig og er fin for dårlige mager.


Fremgangsmåte

Skjær kyllingfiletene i tynne strimler og bland med limesaft og –skall. Sett til side. Finhakk grønnsakene og fres dem raskt i olje til de blir myke og blanke. Tilsett vann og buljong, kokosmelk og soyasaus og kok opp.

Tilsett nudler og kyllingstrimler og la suppen småkoke ca. 5 minutter til kyllingen er gjennomkokt. Rør forsiktig i suppen noen ganger under kokingen. Dryss over hakket koriander før servering. Server eventuelt kokt ris ved siden av. Sett østerssaus, soyasaus og søt chilisaus på bordet.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 98,76 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 3,39 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 6,6 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,25.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Asiatisk kyllingsuppe.

Asiatisk kyllingsuppe


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 30.04.2009
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Frukt.no

Ingredienser

2 ss soyaolje
½ stk. løk i strimler
½ stk. purre i strimler
1 båt finhakket hvitløk
1 ss finhakket rød chili
1 stk. sitrongress
1 ss raspet frisk ingefær
1 ss hakket frisk koriander
3 dl eplemost
5 dl kokosmelk
3 dråpe tabasco
1 stk. kyllingfilet i strimler
salt og pepper etter smak



Fremgangsmåte

Stek kyllingfileten og del den i strimler.
Brekk sitrongress i biter. Varm oljen og fres grønnsakene, sitrongress og kylling. Tilsett raspet ingefær og chili. Hell på varm kokosmelk og tilsett hvitvin.
La suppen småkoke i 5-6 minutter. Ha i koriander mot slutten av koketiden. Smak til med salt og pepper.
Ta ut sitrongresset før servering. Serveres varm med godt brød.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 126,93 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 4,56 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 9,63 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,29.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Gaeng Phed Gai.

Gaeng Phed Gai


Antall porsjoner = 3
Dato lagt inn eller oppdatert 03.12.2017
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Rosemarie Pettersen
Bildet er tatt av Rosemarie Pettersen

Ingredienser

600 gr svin indrefilet eller kyllingfilet
4 dl kokosmelk
2 dl buljong
2 ss rød karri paste
2 ss fiskesaus
4 blad kaffirlime
2 ts palmesukker
1 dash salt
2 ss vegetabilsk olje
1 stk aubergine stor strimlet
1 stk rød paprika strimlet
20 stk grønne bønner strimlet
2 håndfuller basilikum blader
3 ss peanøttsmør
Evt limesaft eller lime til å skvise over

3 porsjoner ris


Gaeng Phed Gai er opprinnelig en Thailandsk kyllingkarri med peanøtt. Jeg har også oppskrift på denne med kylling. Men her har vi lagd denne med svinekjøtt og litt variasjon fra originalen. Vi bruker og ferdig karripasta istedenfor å lage den selv. Men dette er varmende, godt og sterkt.
Etter litt detektiv virksomhet så ser jeg at det finnes mange varianter av denne retten. Ofte er det kyllingbryst som brukes som kjøtt her.
Det er og litt varierende navn på den.


Fremgangsmåte

Del opp svinekjøtt i passende biter. Varm opp litt olje i en gryte og la kjøttet brunes.
Ha i karripastaen og la det surre litt ekstra ør du har i halvparten av kokosmelka. Ha så i buljongen og la det koke til kjøttet er mørt.
Ha så i resten av melka + kaffirlime, palmesukker, fiskesaus, peanøttsmør + evt litt salt for smak.
Rør rundt og tilsett så strimlede grønnsaker og bønner. La surre til paprikaen er mør, dvs noen minutter.

Til slutt tilsettes basilikum bladene før servering. Og server med ris eller evt lime som skvises over for litt ekstra smak.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 125,52 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 8,85 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,92 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 7,61.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++



Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2333





Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.